Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Stinkende gouwe (Chelidonium majus)

Wat is Stinkende gouwe (Chelidonium majus)?

De Nederlandse naam voor chelidonium majus is stinkende gouwe. Deze naam dankt hij aan het gele sap van de plant dat niet erg fris ruikt. Volgens traditionele toepassing werd het melksap van de steel gebruikt bij de behandeling van wratten. De plant komt in Nederland veel voor.

Wetenschappelijke naam

Chelidonium majus.
Familie: Papaveraceae.

Wat is Stinkende gouwe (Chelidonium majus)?

Gebruik

Stinkende gouwe wordt gebruikt om te detoxen, bij dyspepsie, gastro-enteritis, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), obstipatie, verminderde eetlust, darmpoliepen en lever en galblaasproblemen. Chelidonium wordt ook ingezet bij dysmenorroe, verkoudheid, pijn, borstpijn, keelontsteking, oedeem, aderverkalking, hoge bloeddruk, astma en artrose. Lokaal aangebracht wordt de plant ingezet bij wratten, papilomatosis, jeuk, eczeem, scabies, kiespijn en ter verdoving bij kiesextracties. Op de wortel wordt ook wel gekauwd om kiespijn te verlichten.

De chelidonium majus wordt van oudsher uitwendig toegepast bij de behandeling van wratten, likdoorns en eelt. Hiervoor werd het sap met de geeloranje kleur gebruikt. Uit later onderzoek blijkt deze inderdaad een remmend effect te hebben op de normale celdeling. Dit giftige sap heeft een sterke geur en bittere smaak en kan de huid en slijmvliezen irriteren bij uitwendig gebruik. De plant heeft tevens een goede reputatie bij de behandeling van gal- en leverklachten. In de Chinese geneeskunde wordt de plant in combinatie met andere kruiden gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. In weer andere combinaties wordt het ingezet om hoest te verminderen bij kinkhoest of bronchitis. Mensen die een gunstige reactie ervaren op deze plant lijken iets te hebben met de kleur geel: de gelaatskleur, het oogwit, de urine, de huidskleur of het tongbeslag is vaak gelig. Ook het type mens lijkt gelieerd te zijn aan de reactie. Zo lijken mensen die hun woede vaak inhouden, ofwel hun gal niet spugen, goed te reageren op het gebruik van de chelidonium majus. In de Chinese geneeskunde hecht men hier veel waarde aan.

Gebruik

Werking

De toepasselijke delen van stinkende gouwe zijn de gedroogde bovengrondse delen en in mindere mate de wortelstok en wortel. De bovengrondse en de ondergrondse delen bevatten vergelijkbare bestanddelen, maar in verschillende verhoudingen. De bovengrondse delen bevatten de benzofenanthridine-alkaloïden chelidonine (tot 1,4% droog gewicht), berberine en coptisine. Chelerythrine en sanguinarine (pseudochelerythrine) zijn de belangrijkste alkaloïden in de wortels (13408).

Ontstekingsremmende effecten
Dieronderzoek suggereert dat stinkende gouwe ontstekingsremmende effecten kan hebben, waardoor symptomen van artritis en pijn mogelijk worden verminderd. Stinkende gouwe lijkt de productie van inflammatoire cytokines te remmen en de activiteit van T-cellen en B-cellen te wijzigen (53504, 53538, 94282). Het samenstellende stylopine remt ontsteking door de activiteit van cyclooxygenase-2 en de niveaus van stikstofoxide te verminderen (53490). Sanguinarine en chelerythrine lijken ook ontstekingsremmende effecten te hebben (13407, 53538).

Antimicrobiële effecten
Stinkende gouwe en sommige alkaloïde bestanddelen, hebben antibacteriële en schimmelwerende effecten (13407, 13408, 53434, 53504).

Krampstillend effect
Er zijn aanwijzingen uit laboratoriumonderzoek dat stinkende gouwe gladde spierspasmen kan verminderen, waardoor de symptomen van maag-darmpijn mogelijk worden verminderd. De krampstillende effecten lijken verband te houden met samenstellende alkaloïden (53523, 53541).
Anti-zweereffecten: stinkende gouwe vermindert het risico op zweren in een dierzweermodel . Dit lijkt verband te houden met antioxiderende effecten van de plant (39761).

Antivirale effecten
Voorlopig onderzoek suggereert dat stinkende gouwe-extracten activiteit hebben tegen virussen zoals HIV, adenovirussen, herpesvirus en poliovirus. Alkaloïden in stinkende gouwe lijken virale reverse transcriptase te remmen (13408, 53494).

Choleretische effecten
Een ethanolisch extract van stinkende gouwe verhoogt de galstroom (13408). Stinkende extract lijkt de langzame golffrequentie en amplitude in de dunne darm te verminderen, wat de peristaltische beweging vertraagt ​​(13398).

Neurologische effecten
Een derivaat van chelidonine (Oekraïne) lijkt ook effecten op het centrale zenuwstelsel te hebben. Voorlopig onderzoek suggereert dat het dopaminerge activiteit stimuleert en serotonerge activiteit remt en mogelijk centrale analgetische activiteit heeft (13408). Andere chemicaliën van stinkende gouwe kunnen ook het centrale zenuwstelsel aantasten. Sommige in vitro onderzoeken tonen aan dat chelerythrine, een isoquinoline-alkaloïde uit stinkende gouwe, sterk, selectief en omkeerbaar een isovorm van recombinant humaan monoamine-oxidase-A (MAO-A) remt (99454).

Werking

Veiligheid

Zwangerschap en lactatie

Onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; Vermijd te gebruiken.

Effectiviteit

Mogelijk effectief

Dyspepsie
Een specifiek combinatieproduct met stinkende gouwe (Iberogast, Medical Futures, Inc) lijkt de symptomen van dyspepsie te verbeteren. De combinatie omvat meer stinkende gouwe plus pepermuntblad, Duitse kamille, karwij, zoethout, bittere scheefbloem, citroenmelisse, engelwortel en mariadistel (7049, 12724). Een meta-analyse van studies met dit combinatieproduct suggereert dat het drie keer per dag innemen van 1 ml gedurende een periode van 4 weken de ernst van zure reflux, epigastrische pijn, krampen, misselijkheid en braken aanzienlijk vermindert in vergelijking met placebo (13089).

Veiligheid

Bijwerkingen

Oraal is stinkende gouwe betrokken bij tientallen gevallen van leverschade (363, 13410, 16839, 41412, 53502, 53504, 53506, 53507, 53510). Stinkende gouwe kan ook uitslag veroorzaken (13410). Stinkende gouwe-extract heeft in één geval hemolytische anemie veroorzaakt (53508).

Kortom, stinkende gouwe kan contactdermatitis veroorzaken (13411).

Intraveneus kan een derivaat van het grotere stinkende gouwe-bestanddeel chelidonine (Oekraïne) gastro-intestinale symptomen, verhoogde lichaamstemperatuur, algemene brandende sensaties en bloedingen veroorzaken (13409, 53460).

Bijwerkingen

Interacties

Medicijnen

Cytochrome P450 2D6 (CYP2D6) sybstraten
In vitro onderzoek toont aan dat chelidonine, een bestanddeel van grotere gouwe, cytochroom P450 2D6 (CYP2D6) enzymactiviteit remt (99455). Theoretisch gezien kan stinkende gouwe de niveaus van geneesmiddelen die worden gemetaboliseerd door CYP2D6, verhogen.

Sommige geneesmiddelen gemetaboliseerd door CYP2D6 omvatten amitriptyline (Elavil), clozapine (Clozaril), codeïne, desipramine (Norpramin), donepezil (Aricept), fentanyl (Duragesic), flecaïnide (Tambocor), fluoxetine (Prozac), meperidine (Demerol), metheridine (Demerol) Dolophine), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), olanzapine (Zyprexa), ondansetron (Zofran), tramadol (Ultram), trazodon (Desyrel) en vele anderen.

Hepatotoxische drugs
Er is enige bezorgdheid dat stinkende gouwe de lever nadelig kan beïnvloeden. Stinkende gouwe is in verband gebracht met veel gevallen van hepatotoxiciteit (363, 13410, 16839, 41412, 53502, 53504, 53506, 53507, 53510). Theoretisch kan gelijktijdig gebruik met andere potentieel hepatotoxische geneesmiddelen het risico op leverschade verhogen. Sommige van deze geneesmiddelen zijn acarbose (Precose, Prandase), amiodaron (Cordarone), atorvastatine (Lipitor), azathioprine (Imuran), carbamazepine (Tegretol), cerivastatin (Baycol), diclofenac (Voltaren), felbamate (Felbatol), fenofibrate (TriCorate) ), fluvastatine (Lescol), gemfibrozil (Lopid), isoniazide, itraconazol (Sporanox), ketoconazole (Nizoral), leflunomide (Arava), lovastatine (Mevacor), methotrexaat (Rheumatrex), nevirapine (Viramune), niacine, nitrofurantoïne (Macrodantin ), pioglitazon (Actos), pravastatine (Pravachol), pyrazinamide, rifampin (Rifadin), ritonavir (Norvir), rosiglitazon (Avandia), simvastatine (Zocor), tacrine (Cognex), tamoxifen, terbinafine (Lamisil), valproïnezuur, valproïnezuur zileuton (Zyflo).

Immunosuppressiva
Voorlopig klinisch onderzoek suggereert dat het nemen van een specifiek semi-synthetisch derivaat van het stinkende gouwe bestanddeel chelidonine (Oekraïne; niet beschikbaar in Noord-Amerika) immuun responsen bij kankerpatiënten zou kunnen stimuleren (53473, 53497). Theoretisch gezien kan het nemen van stinkende gouwe de effecten van immunosuppressieve therapie verminderen. Immunosuppressiva zijn onder meer azathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), cyclosporine (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mycophenolate (CellCept), tacrolimus (FK506imimim, Sirim, sirimim) ), prednison (Deltasone, Orasone) en andere corticosteroïden (glucocorticoïden).

Monoamine oxidase-inhibitors (MAOI’s)
Theoretisch kan het gebruik van monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers) met stinkende gouwe het risico op serotonerge bijwerkingen, waaronder het serotoninesyndroom, verhogen. In vitro onderzoek toont aan dat chelerythrine, een isoquinolinealkaloïde in stinkende gouwe, sterk, selectief en reversibel een isovorm van recombinant humaan monoamine-oxidase-A (MAO-A) remt. Het was ook een zwakke maar selectieve remmer van monoamine-oxidase-B (MAO-B) (99454). Sommige MAO-remmers omvatten fenelzine (Nardil), tranylcypromine (Parnate) en andere.

Kruiden en supplementen

Hepatotoxische kruiden en supplementen
Er is enige bezorgdheid dat stinkende gouwe de lever nadelig kan beïnvloeden. Stinkende gouwe is in verband gebracht met veel gevallen van hepatotoxiciteit (363, 13410, 16839, 41412, 53502, 53504, 53506, 53507, 53510). Theoretisch kan gelijktijdig gebruik met andere potentieel hepatotoxische producten het risico op leverschade verhogen. Sommige van deze producten omvatten androstenedione, chaparral, co-enzym Q10 (alleen in hoge doseringen), smeerwortel, DHEA, germander, kava, niacine, pennyroyal olie, rode gist en anderen.

Voedsel

Geen bijwerkingen bekend.

Lab testen

Geen bijwerkingen bekend.

Ziektes

Auto-immuunziektes
Voorlopig klinisch onderzoek suggereert dat het nemen van een specifiek derivaat van het stinkende gouwe-bestanddeel chelidonine (Oekraïne; niet beschikbaar in Noord-Amerika) immuunresponsen bij kankerpatiënten zou kunnen stimuleren (53473, 53497). Theoretisch gezien kan stinkende gouwe auto-immuunziekten verergeren door ziekteactiviteit te stimuleren. Patiënten met auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS), systemische lupus erythematosus (SLE) of reumatoïde artritis (RA) wordt geadviseerd om stinkende gouwe niet of voorzichtig te gebruiken.

Galweg obstructie
Sommige grotere stinkende gouwe-extracten lijken de galstroom te stimuleren. Theoretisch kan dit galwegobstructie verergeren (13408).

Hepatitis en leverziekte
Grotere stinkende gouwe is betrokken bij het veroorzaken van hepatitis (363, 13410, 16839, 41412, 53502, 53504, 53506, 53507, 53510); vermijd het gebruik bij mensen met een leverziekte.

Interacties

Dosering

Er is geen typische dosering beschikbaar.

Dosering
Referenties
  • 363 Benninger J, Schneider HT, Schuppan D, et al. Acute hepatitis induced by greater celandine (Chelidonium majus). Gastroenterology 1999;117:1234-7.
  • 7049 Holtmann G, Madisch A, Juergen H, et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial on the effects of an herbal preparation in patients with functional dyspepsia [Abstract]. Ann Mtg Digestive Disease Week 1999 May.
  • 12724 Madisch A, Holtmann G, Mayr G, et al. Treatment of functional dyspepsia with a herbal preparation. A double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial. Digestion 2004;69:45-52.
  • 13089 Melzer J, Rosch W, Reichling J, et al. Meta-analysis: phytotherapy of functional dyspepsia with the herbal drug preparation STW 5 (Iberogast). Aliment Pharmacol Ther 2004;20:1279-87.
  • 13398 Storr M, Sibaev A, Weiser D, et al. Herbal extracts modulate the amplitude and frequency of slow waves in circular smooth muscle of mouse small intestine. Digestion 2004;70:257-64.
  • 13407 Kemeny-Beke A, Aradi J, Damjanovich J, et al. Apoptotic response of uveal melanoma cells upon treatment with chelidonine, sanguinarine and chelerythrine. Cancer Lett 2006;237:67-75.
  • 13408 Colombo ML, Bosisio E. Pharmacological activities of Chelidonium majus L. (Papaveraceae). Pharmacol Res 1996;33:127-34.
  • 13409 Ernst E, Schmidt K. Ukrain – a new cancer cure? A systematic review of randomised clinical trials. BMC Cancer 2005;5:69.
  • 13410 Stickel F, Poschl G, Seitz HK, et al. Acute hepatitis induced by Greater Celandine (Chelidonium majus). Scand J Gastroenterol 2003;38:565-8.
  • 13411 Etxenagusia MA, Anda M, Gonzalez-Mahave I, et al. Contact dermatitis from Chelidonium majus (greater celandine). Contact Dermatitis 2000;43:47.
  • 13412 Panzer A, Joubert AM, Bianchi PC, Seegers JC. The antimitotic effects of Ukrain, a Chelidonium majus alkaloid derivative, are reversible in vitro. Cancer Lett 2000;150:85-92.
  • 16839 Moro PA, Cassetti F, Giugliano G, et al. Hepatitis from greater celandine (Chelidonium majus L.): Review of literature and report of a new case. J Ethnopharmacol 2009;124:328-32.
  • 39761 Khayyal, M. T., El Ghazaly, M. A., Kenawy, S. A., Seif-El-Nasr, M., Mahran, L. G., Kafafi, Y. A., and Okpanyi, S. N. Antiulcerogenic effect of some gastrointestinally acting plant extracts and their combination. Arzneimittelforschung. 2001;51(7):545-553.
  • 41412 Stickel, F., Seitz, H. K., Hahn, E. G., and Schuppan, D. [Liver toxicity of drugs of plant origin]. Z.Gastroenterol. 2001;39(3):225-227.
  • 48716 Spiridonov, N. A., Konovalov, D. A., and Arkhipov, V. V. Cytotoxicity of some Russian ethnomedicinal plants and plant compounds. Phytother.Res 2005;19(5):428-432.
  • 53429 Bondar, G. V., Borota, A. V., Yakovets, Y. I., and Zolotukhin, S. E. Comparative evaluation of the complex treatment of rectal cancer patients (chemotherapy and X-ray therapy, Ukrain monotherapy). Drugs Exp.Clin Res 1998;24(5-6):221-226.
  • 53434 Matos, O. C., Baeta, J., Silva, M. J., and Pinto, Ricardo C. Sensitivity of Fusarium strains to Chelidonium majus L. extracts. J Ethnopharmacol. 1999;66(2):151-158.
  • 53435 Niederau, C. and Gopfert, E. [The effect of chelidonium- and turmeric root extract on upper abdominal pain due to functional disorders of the biliary system. Results from a placebo-controlled double-blind study]. Med.Klin. 8-15-1999;94(8):425-430.
  • 53440 Panzer, A., Joubert, A. M., Eloff, J. N., Albrecht, C. F., Erasmus, E., and Seegers, J. C. Chemical analyses of Ukrain, a semi-synthetic Chelidonium majus alkaloid derivative, fail to confirm its trimeric structure. Cancer Lett. 11-28-2000;160(2):237-241.
  • 53445 Zemskov, V. S., Procopchuk, O. L., Susak, Y. M., Zemskov, S. V., Hodysh, Y. Y., and Zemskova, M. V. Ukrain (NSC-631570) in the treatment of pancreas cancer. Drugs Exp.Clin Res 2000;26(5-6):179-190.
  • 53446 Uglyanitsa, K. N., Nefyodov, L. I., and Brzosko, V. Comparative evaluation of the efficiency of various Ukrain doses in the combined treatment of breast cancer. Report 1. Clinical aspects of Ukrain application. Drugs Exp.Clin Res 2000;26(5-6):223-230.
  • 53453 Fik, E., Wolun-Cholewa, M., Kistowska, M., Warchol, J. B., and Gozdzicka-Jozefiak, A. Effect of lectin from Chelidonium majus L. on normal and cancer cells in culture. Folia Histochem.Cytobiol. 2001;39(2):215-216.
  • 53460 Gansauge, F., Ramadani, M., Pressmar, J., Gansauge, S., Muehling, B., Stecker, K., Cammerer, G., Leder, G., and Beger, H. G. NSC-631570 (Ukrain) in the palliative treatment of pancreatic cancer. Results of a phase II trial. Langenbecks Arch.Surg. 2002;386(8):570-574.
  • 53464 Zemskov, V., Prokopchuk, O., Susak, Y., Zemskov, S., Tkachenko, O., Hodysh, Y., and Nowicky, W. Efficacy of ukrain in the treatment of pancreatic cancer. Langenbecks Arch.Surg. 2002;387(2):84-89.
  • 53465 Baumann, J. C. [Effect of chelidonium, curcuma, absinth and Carduus marianus on the bile and pancreatic secretion in liver diseases]. Med Monatsschr. 1975;29(4):173-180.
  • 53470 Juszkiewicz, T., Minta, M., Wlodarczyk, B., and Biernacki, B. Teratological evaluation of Ukrain in hamsters and rats. Drugs Exp.Clin Res 1992;18 Suppl:23-29.
  • 53472 Nowicky, J. W., Manolakis, G., Meijer, D., Vatanasapt, V., and Brzosko, W. J. Ukrain both as an anti cancer and immunoregulatory agent. Drugs Exp.Clin Res 1992;18 Suppl:51-54.
  • 53473 Staniszewski, A., Slesak, B., Kolodziej, J., Harlozinska-Szmyrka, A., and Nowicky, J. W. Lymphocyte subsets in patients with lung cancer treated with thiophosphoric acid alkaloid derivatives from Chelidonium majus L. (Ukrain). Drugs Exp.Clin Res 1992;18 Suppl:63-67.
  • 53474 Lohninger, A. and Hamler, F. Chelidonium majus L. (Ukrain) in the treatment of cancer patients. Drugs Exp.Clin Res 1992;18 Suppl:73-77.
  • 53490 Jang, S. I., Kim, B. H., Lee, W. Y., An, S. J., Choi, H. G., Jeon, B. H., Chung, H. T., Rho, J. R., Kim, Y. J., and Chai, K. Y. Stylopine from Chelidonium majus inhibits LPS-induced inflammatory mediators in RAW 264.7 cells. Arch.Pharm.Res 2004;27(9):923-929.
  • 53494 Gerencer, M., Turecek, P. L., Kistner, O., Mitterer, A., Savidis-Dacho, H., and Barrett, N. P. In vitro and in vivo anti-retroviral activity of the substance purified from the aqueous extract of Chelidonium majus L. Antiviral Res 2006;72(2):153-156.
  • 53497 Nowicky, J. W., Staniszewski, A., Zbroja-Sontag, W., Slesak, B., Nowicky, W., and Hiesmayr, W. Evaluation of thiophosphoric acid alkaloid derivatives from Chelidonium majus L. (“Ukrain”) as an immunostimulant in patients with various carcinomas. Drugs Exp.Clin Res 1991;17(2):139-143.
  • 53498 Gansauge, F., Ramadani, M., Schwarz, M., Beger, H. G., Lotspeich, E., and Poch, B. The clinical efficacy of adjuvant systemic chemotherapy with gemcitabine and NSC-631570 in advanced pancreatic cancer. Hepatogastroenterology 2007;54(75):917-920.
  • 53500 Ardjah, H. [Therapeutic aspects of functional symptoms of the upper abdomen in biliary tract diseases]. Fortschr.Med.Suppl 1991;115:2-8.
  • 53502 Hardeman, E., Van, Overbeke L., Ilegems, S., and Ferrante, M. Acute hepatitis induced by greater celandine (Chelidonium majus). Acta Gastroenterol.Belg. 2008;71(2):281-282.
  • 53504 Gilca, M., Gaman, L., Panait, E., Stoian, I., and Atanasiu, V. Chelidonium majus–an integrative review: traditional knowledge versus modern findings. Forsch.Komplementmed. 2010;17(5):241-248.
  • 53506 Teschke, R., Glass, X., and Schulze, J. Herbal hepatotoxicity by Greater Celandine (Chelidonium majus): causality assessment of 22 spontaneous reports. Regul.Toxicol.Pharmacol. 2011;61(3):282-291.
  • 53507 Teschke, R., Glass, X., Schulze, J., and Eickhoff, A. Suspected Greater Celandine hepatotoxicity: liver-specific causality evaluation of published case reports from Europe. Eur.J Gastroenterol.Hepatol. 2012;24(3):270-280.
  • 53508 Pinto, Garcia, V, Vicente, P. R., Barez, A., Soto, I., Candas, M. A., and Coma, A. [Hemolytic anemia induced by Chelidonium majus. Clinical case]. Sangre (Barc.) 1990;35(5):401-403.
  • 53510 Teschke, R., Frenzel, C., Glass, X., Schulze, J., and Eickhoff, A. Greater Celandine hepatotoxicity: a clinical review. Ann.Hepatol. 2012;11(6):838-848.
  • 53512 Xian, M. S., Hayashi, K., Lu, J. P., and Awai, M. Efficacy of traditional Chinese herbs on squamous cell carcinoma of the esophagus: histopathologic analysis of 240 cases. Acta Med.Okayama 1989;43(6):345-351.
  • 53516 Baumann, J. C., Heintze, K., and Muth, H. W. [Clinico-experimental studies on the secretion of bile, pancreatic and gastric juice under the influence of phytocholagogous agents of a suspension of Carduus marianus, Chelidonium and Curcuma]. Arzneimittelforschung. 1971;21(1):98-101.
  • 53517 Kim, H. K., Farnsworth, N. R., Blomster, R. N., and Fong, H. H. Biological and phytochemical evaluation of plants. V. Isolation of two cytotoxic alkaloids from Chelidonium majus. J Pharm.Sci. 1969;58(3):372-374.
  • 53522 Taborska, E., Bochorakova, H., Dostal, J., and Paulova, H. [The greater celandine (Chelidonium majus L.)–review of present knowledge]. Ceska.Slov.Farm. 1995;44(2):71-75.
  • 53523 Boegge, S. C., Kesper, S., Verspohl, E. J., and Nahrstedt, A. Reduction of ACh-induced contraction of rat isolated ileum by coptisine, (+)-caffeoylmalic acid, Chelidonium majus, and Corydalis lutea extracts. Planta Med. 1996;62(2):173-174.
  • 53529 Susak, Y. M., Zemskov, V. S., Yaremchuk, O. Y., Kravchenco, O. B., Yatsyk, I. M., and Korsh, O. B. Comparison of chemotherapy and X-ray therapy with Ukrain monotherapy for colorectal cancer. Drugs Exp.Clin Res 1996;22(3-5):115-122.
  • 53535 Steinacker, J., Kroiss, T., Korsh, O. B., and Melnyk, A. Ukrain therapy in a frontal anaplastic grade III astrocytoma (case report). Drugs Exp.Clin Res 1996;22(3-5):275-277.
  • 53536 Voltchek, I. V., Liepins, A., Nowicky, J. W., and Brzosko, W. J. Potential therapeutic efficacy of Ukrain (NSC 631570) in AIDS patients with Kaposi’s sarcoma. Drugs Exp.Clin Res 1996;22(3-5):283-286.
  • 53537 Vavreckova, C., Gawlik, I., and Muller, K. Benzophenanthridine alkaloids of Chelidonium majus; II. Potent inhibitory action against the growth of human keratinocytes. Planta Med. 1996;62(6):491-494.
  • 53538 Vavreckova, C., Gawlik, I., and Muller, K. Benzophenanthridine alkaloids of Chelidonium majus; I. Inhibition of 5- and 12-lipoxygenase by a non-redox mechanism. Planta Med. 1996;62(5):397-401.
  • 53539 Khmel’nitskaia, N. M., Vorob’ev, K. V., Kliachko, L. L., Ankhimova, E. S., Kosenko, V. A., Tyrnova, E. V., Mal’tseva, G. S., and Medvedev, E. A. [A comparative study of conservative treatment schemes in chronic tonsillitis in children]. Vestn.Otorinolaringol. 1998;(4):39-42.
  • 53541 Hiller, K. O., Ghorbani, M., and Schilcher, H. Antispasmodic and relaxant activity of chelidonine, protopine, coptisine, and Chelidonium majus extracts on isolated guinea-pig ileum. Planta Med. 1998;64(8):758-760.
  • 53544 Susak, Y. M., Yaremchuk, O. Y., Zemskov, S., Kravchenco, O. B., Liepins, A., and Yatsyk, I. M. Randomised clinical study of Ukrain on colorectal cancer. Eur J Cancer 1995;31(S153)
  • 53545 von Zerssen, D. Die Beschwerden-Liste. Manual. Weinheim: Beltz Test;1976.
  • 53546 Kniebel, R. and Urlacher, W. Therapie krampfartiger Abdominalschmerzen. Hochdosierter Schollkrautextrakt. Z Allg Med 1993;69:680-684.
  • 53547 Holtmann, G., Madisch, A., and Juergen, H. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial on the effects of an herbal preparation in patients with functional dyspepsia [Abstract]. Ann Mtg Digestive Disease Week 1999;
  • 53548 Niederau, C. and Gopfert, C. Effect of extracts of C&T on upper abdominal pain due to functional disorders of biliary system. Medica Klinic 1999;94(8):425-430.
  • 94282 Pantano F, Mannocchi G, Marinelli E, Gentili S, Graziano S, Busardò FP, di Luca NM. Hepatotoxicity induced by greater celandine (Chelidonium majus L.): a review of the literature. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Mar;21(1 Suppl):46-52.
  • 99454 Baek SC, Ryu HW, Kang MG, et al. Selective inhibition of monoamine oxidase A by chelerythrine, an isoquinoline alkaloid. Bioorg Med Chem Lett. 2018;28(14):2403-2407.
  • 99455 Liu Y, Cui T, Peng Y, Ji M, Zheng J. Mechanism-based inactivation of cytochrome P450 2D6 by chelidonine. J Biochem Mol Toxicol. 2019;33(2):e22251.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten