Citrus bioflavonoïden (citrus)

Citroen is een soort citrusvrucht afkomstig uit Azië. In tegenstelling tot veel andere citrusvruchten, bevat het een hoog gehalte aan citroenzuur. Dit geeft citroen zijn bittere smaak (15170).

Gebruik

Oraal

Oraal wordt citroen gebruikt voor scheurbuik, verkoudheid en griep, Mexicaanse griep, hoge bloeddruk, oorsuizen, de ziekte van Menière en nierstenen. Het wordt ook gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering, een ontstekingsremmer, een diureticum en om de vasculaire permeabiliteit te verbeteren.

Intranasaal

Intranasaal wordt citroen gebruikt voor allergische rhinitis (hooikoorts).

Aromatherapie

Als aromatherapie wordt citroen gebruikt voor door zwangerschap veroorzaakte misselijkheid en braken en om nadelige effecten van blootstelling aan straling te voorkomen.

Voedingsmiddelen

In voedingsmiddelen wordt citroen gebruikt als voedsel- en smaakstof.

Veiligheid

Waarschijnlijk veilig

Bij gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Citroen heeft de Generally Recognized as Safe (GRAS) -status in de VS (4912).

Bij inademing in hoeveelheden die worden gebruikt voor aromatherapie, op korte termijn. Essentiële olie van citroen is schijnbaar veilig gebruikt als aromatherapie gedurende maximaal 2 weken in klinisch onderzoek (93475,98128,98129).

Zwangerschap en lactatie

Onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar. Vermijd het gebruik in grotere hoeveelheden dan normaal in voedingsmiddelen.

Dosering & gebruik

Volwassenen

Inademing (aromatherapie)

Door zwangerschap veroorzaakte misselijkheid en braken

2 druppels etherische citroenolie op een watje geplaatst en gedurende ten minste 3 volledige ademhalingen dicht bij de neus gehouden, werd indien nodig gebruikt bij misselijkheid gedurende maximaal 4 dagen (93475).

Blootstelling aan straling

10 minuten aromatherapiebaden met essentiële oliën van citroen en gember voorafgaand aan de maaltijden werden toegediend gedurende 2 weken voorafgaand aan de toediening van radioactief jodiumtherapie bij patiënten met schildklierkanker (98129).

Bijwerkingen

Algemeen

Er is beperkt klinisch onderzoek naar de veiligheid van citroen. Er is gemeld dat citroensap plaatselijk lichtgevoeligheid veroorzaakt (11909).

Dermatologisch

Topische toepassing van citroensap kan lichtgevoeligheid veroorzaken. Dit komt het meest voor bij mensen met een lichte huidskleur (11909).

Werkingsmechanisme

Algemeen

De toepasselijke onderdelen van citroen zijn de vrucht, het sap en de schil. Citroenfruit bestaat uit suikers, oligosacchariden en polysacchariden. Vruchtvlees bestaat over het algemeen voor ongeveer 40% uit suikers en voor 50% uit polysacchariden. Polysacchariden van citroen omvatten pectinesubstanties die galacturonaan, cellulose, glucaan, xylaan en arabinaan bevatten (15214). Het suikergehalte van citroensap is afhankelijk van waar het wordt geproduceerd. Citroensap uit Californië bevat 0,81% tot 3,2% suiker; Citroensap uit Florida bevat ongeveer 3,7% suiker (15214).

Citroenbioflavonoïden omvatten diosmine, eriodictyol, hesperidine, neohesperidoside, naringenin, eriodictyol glycoside, neodiosmine, rutinoside, chrysoeriol, isorhamnetine, limocitrine, limocitrol, isolimocitrol en andere (15168,15214). Sommige onderzoeken suggereren dat de samenstelling van bioflavonoïden verschilt afhankelijk van de rijpheid van de vrucht. Onrijpe citroen bevat voornamelijk hesperidine, terwijl gerijpte citroen eriodictyol of gedemethyleerde hesperidine bevat. Ander onderzoek spreekt dit echter tegen en suggereert dat eriodictyol de overheersende bioflavonoïde is in alle stadia van rijpheid (15168). In vers citroensap is het hesperidinegehalte 0,046% tot 0,12%, afhankelijk van de bereiding van het sap. Vers, onverdund citroensap met vruchtvlees bevat grotere hoeveelheden hesperidine (15213).

Andere bestanddelen zijn limonoïden, coumarines en citrusoliën. Limoneen uit citrusolie is het meest voorkomende monoterpeen in citroensap (4946,15214). Limoneen, limonoïden en citroeflavonoïden geven citroen zijn smaak en aroma (15213,15214). Citroenolie bevat verschillende coumarines, waaronder bergapten, oxypeucedanine, imperatorine, 8-geranyloxypsolaren, isopimpinelline, phellopterine, 5-geranyloxy-8-methoxypsoraleen en andere (11019,15214). Coumarines zijn ook geïsoleerd uit citroenschil en citroensap, waaronder 8-geranyloxypsolaren, bergamottine, 5-geranyloxy-7-methoxycoumarine, citropeen en oxypeucedanine (15208,15212).

Citroenen hebben een aanzienlijk hogere zuurgraad dan andere citrusvruchten. De zuurgraad wordt voornamelijk bepaald door het gehalte aan citroenzuur en appelzuur. Citroenfruit bevat 4% tot 4,38% citroenzuur en 0,07% tot 0,26% appelzuur, met een algehele zuurgraad van 3,5% tot 6% (15214).

Anti-allergische effecten

Er is interesse in het gebruik van intranasale citroen om allergiesymptomen te behandelen. Bij laboratoriumonderzoek remt citroen de afgifte van histamine en stimuleert het de aanmaak van ontstekingsmediatoren (93473).

Anti-angst effecten

Er is interesse in het gebruik van etherische olie van citroen als aromatherapie om pijn en angst te behandelen. In diermodellen lijkt blootstelling aan het aroma van essentiële citroenolie de pijngrens te verhogen. Citroen etherische olie-aroma verlaagt ook de plasmaconcentraties van corticosteron. Het citroenaroma lijkt echter de angstniveaus in diermodellen te verhogen (15209).

Anti-kanker effecten

Er is interesse in de mogelijke antikankeractiviteit van citrusflavonoïden. Sommige van deze flavonoïden, zoals diosmine, lijken experimentele mutagenese in vitro te remmen (15210). Sommige citroelflavonoïden lijken ook de in vitro activering van het van nicotine afgeleide nitrosamine keton (NNK), een carcinogeen in het milieu, te remmen (15211). Deze processen kunnen worden geremd door remming van cytochroom P450-enzymen (15210,15211).

Antioxiderende effecten

Sommige coumarines in citroen lijken de vorming van vrije radicalen te verminderen door de productie van stikstofmonoxide te remmen (15208). Citroenverbindingen hebben antioxiderende effecten aangetoond in dieronderzoek. In diermodellen van diabetes resulteert een dieet met citroensap-flavonoïden bestaande uit 0,2% eriodictyolglycoside en 0,2% hesperidine in verminderde mate van oxidatieve stress na 28 dagen behandeling (15215).

Effecten van geneesmiddelenmetabolisme

Er is enige interesse geweest in het gebruik van citroensap om het effect van sildenafil te versterken, dat wordt gemetaboliseerd door cytochroom P450 (CYP) 3A4. Klinisch onderzoek bij gezonde volwassen mannen toont echter aan dat citroensap de farmacokinetiek of plasmaconcentratie van sildenafil niet verandert (93470).

In laboratoriumonderzoek remde citroen de mutagene activiteit van heterocyclische amines, wat wijst op mogelijke remmende activiteit op CYP1A2 (15210). Ander laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat citroen de activering van nicotine-afgeleid nitrosamine keton (NNK) remt, wat kan worden gemedieerd door remming van CYP1A1, 1A2, 2B1, 2D6 en / of 2E1 (15211).

Effecten op het binnenoor

Bij de ziekte van Menière wordt verondersteld dat een specifieke citroenbioflavonoïde, eriodictyolglycoside, de bloedsomloop naar het binnenoor verhoogt (15167); dit is echter niet geverifieerd.

Neurologische effecten

Vroeg onderzoek bij dieren suggereert dat citroensap het geheugen kan vergroten. Er wordt verondersteld dat dit wordt gemedieerd door de antioxiderende activiteit van de samenstellende flavonoïden (93474).

Niereffecten

Citroenen, citroensap en limonade bevatten een hoog gehalte aan citroenzuur, een populaire behandeling voor mensen met nierstenen. Het consumeren van citroenproducten lijkt het citraatgehalte in de urine te verhogen (15170). Theoretisch kan dit resulteren in een verminderde incidentie van calcium niersteenvorming. Citroen bevat ongeveer 49 gram citroenzuur per kilogram citroen. Dit is aanzienlijk hoger dan ander fruit zoals sinaasappel (11 gram / kg), grapefruit (14 gram / kg), ananas (6 gram / kg), cranberry (11 gram / kg) of framboos (17 gram / kg) (15170). Er wordt echter getheoretiseerd dat de werkzaamheid van elke vrucht voor het verminderen van niersteenvorming afhankelijk kan zijn van meerdere factoren. Het citraat in citroen is gecomplexeerd met een proton, wat het vermogen om de urine te alkaliseren kan verminderen. Ter vergelijking: het citraatgehalte in sinaasappels is voornamelijk gecomplexeerd met kalium. Wanneer limonade- en sinaasappelsapproducten worden verdund om een ​​gelijke hoeveelheid citraat te bevatten, verhoogt sinaasappelsap de urine-pH en urinecitraat in grotere mate dan limonade (15171). In klinisch onderzoek verhoogde het consumeren van 85 ml versgeperst citroensap (met 60 mEq citraat) dagelijks gedurende 3 maanden het urinecitraat met een factor 2,5, wat even effectief is als een conventionele behandeling met kaliumcitraat 60 mEq per dag (93472). De impact van dit verhoogde citraatgehalte in de urine op de vorming van nierstenen is echter niet onderzocht

Referenties: 
  • 4912 Electronic Code of Federal Regulations. Title 21. Part 182 -- Substances Generally Recognized As Safe. Available at: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?C...
  • 4946 Moufida S, Marzouk B. Biochemical characterization of blood orange, sweet orange, lemon, bergamot and bitter orange. Phytochemistry 2003;62:1283-9.  
  • 11019 Naganuma M, Hirose S, Nakayama Y, et al. A study of the phototoxicity of lemon oil. Arch Dermatol Res 1985;278:31-6. .  
  • 11909 Vitetta L, Thomsen M, Sali A. Black cohosh and other herbal remedies associated with acute hepatitis. Med J Aust 2003;178:411-2..  
  • 15167 Williams HL Jr. Eriodictyol glycoside in meniere's disease. Trans Am Acad Ophthalmol Otolaryngol 1964;68:45-59.  
  • 15168 Williams HL, Maher FT, Corbin KB, et al. Eriodictyol glycoside in the treatment of meni'ere's disease. Ann Otol Rhinol Laryngol 1963;72:1082-101.  
  • 15170 Seltzer MA, Low RK, McDonald M, et al. Dietary manipulation with lemonade to treat hypocitraturic calcium nephrolithiasis. J Urol 1996;156:907-9.  
  • 15171 Odvina CV. Comparative value of orange juice versus lemonade in reducing stone-forming risk. Clin J Am Soc Nephrol 2006;1:1269-74.
  • 15208 Miyake Y, Murakami A, Sugiyama Y, et al. Identification of coumarins from lemon fruit (Citrus limon) as inhibitors of in vitro tumor promotion and superoxide and nitric oxide generation. J Agric Food Chem 1999;47:3151-7.  
  • 15209 Ceccarelli I, Lariviere WR, Fiorenzani P, et al. Effects of long-term exposure of lemon essential oil odor on behavioral, hormonal and neuronal parameters in male and female rats. Brain Res 2004;1001:78-86.  
  • 15210 Bear WL, Teel RW. Effects of citrus flavonoids on the mutagenicity of heterocyclic amines and on cytochrome P450 1A2 activity. Anticancer Res 2000;20:3609-14.  
  • 15211 Bear WL, Teel RW. Effects of citrus phytochemicals on liver and lung cytochrome P450 activity and on the in vitro metabolism of the tobacco specific nitrosamine NNK. Anticancer Res 2000;20:3323-30.  
  • 15212 Bernhard RA. Occurrence of coumarin analogues in lemon juice. Nature 1958;4643:1171.  
  • 15213 Ranganna S, Govindarajan VS, Ramana KV. Citrus fruits. Part II. Chemistry, technology, and quality evaluation. B. Technology. Critical Rev Food Sci Nutr 1983;19:1-98.  
  • 15214 Ranganna S, Govindarajan VS, Ramana KV. Citrus fruits. Part II. Chemistry, technology, and quality evaluation. A. Chemistry. Critical Rev Food Sci Nutr 1983;19:313-86.  
  • 15215 Miyake Y, Yamamoto K, Tsujihara N, Osawa T. Protective effects of lemon flavonoids on oxidative stress in diabetic rats. Lipids 1998;33:689-95.  
  • 93470 Abdelkawy KS, Donia AM, Turner RB, Elbarbry F. Effects of Lemon and Seville Orange Juices on the Pharmacokinetic Properties of Sildenafil in Healthy Subjects. Drugs R D. 2016 Sep;16(3):271-278.  
  • 93471 Kato Y, Domoto T, Hiramitsu M, Katagiri T, Sato K, Miyake Y, Aoi S, Ishihara K, Ikeda H, Umei N, Takigawa A, Harada T. Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. J Nutr Metab. 2014;2014:912684.  
  • 93472 Aras B, Kalfazade N, Tugcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Tasçi AI. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.  
  • 93473 Riaz A, Khan RA, Algahtani HA. Memory boosting effect of Citrus limon, Pomegranate and their combinations. Pak J Pharm Sci. 2014 Nov;27(6):1837-40.  
  • 93474 Riaz A, Khan RA, Algahtani HA. Memory boosting effect of Citrus limon, Pomegranate and their combinations. Pak J Pharm Sci. 2014 Nov;27(6):1837-40.  
  • 93475 Yavari Kia P, Safajou F, Shahnazi M, Nazemiyeh H. The effect of lemon inhalation aromatherapy on nausea and vomiting of pregnancy: a double-blinded, randomized, controlled clinical trial. Iran Red Crescent Med J. 2014 Mar;16(3):e14360.  
  • 98128 Goepfert M, Liebl P, Herth N, Ciarlo G, Buentzel J, Huebner J. Aroma oil therapy in palliative care: a pilot study with physiological parameters in conscious as well as unconscious patients. J Cancer Res Clin Oncol. 2017;143(10):2123-2129.  
  • 98129 Nakayama M, Okizaki A, Takahashi K. A Randomized Controlled Trial for the Effectiveness of Aromatherapy in Decreasing Salivary Gland Damage following Radioactive Iodine Therapy for Differentiated Thyroid Cancer. Biomed Res Int. 2016;2016:95098

Gerelateerde aandoeningen

Aandoening Dagdosering*
Griep 1 x daags 100 mg
Verkoudheid 1 x daags 100 mg