Lithothamnium Calcareum (rode alg)

Rode Alg

Algenolie is een soort olie afkomstig van zeealgen zoals Crypthecodinium, Nannochloropsis, Schizochytrium, Prototheca of Ulkenia-soorten (90669, 98541, 98551). Deze algen worden bij voorkeur gekweekt met behulp van algacultuur om algenoliën te produceren die rijk zijn aan specifieke vetzuren, waaronder oliezuur, docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) (90669, 98541, 98546).

Gebruik

Oraal wordt algenolie gebruikt als een bron van docosahexaeenzuur (DHA) als een supplement voor premature baby's en als ingrediënt in zuigelingenvoeding om de mentale ontwikkeling te verbeteren. Het wordt ook gebruikt als een bron van DHA voor de ontwikkeling van kinderen, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), autismespectrumstoornis, cognitieve functie en cognitieve stoornissen, depressie, cystische fibrose, niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), retinitis pigmentosa, kanker, hyperlipidemie en osteopenie. Algenolie wordt ook gebruikt als een bron van DHA om olijfolie, koolzaadolie en sojamelk te versterken.

Oraal wordt algenolie gebruikt als een bron van eicosapentaeenzuur (EPA) voor hypertriglyceridemie en om het risico op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen.

Oraal wordt algenolie gebruikt als een bron van oliezuur voor hypercholesterolemie en om het risico op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen.

Veiligheid

WAARSCHIJNLIJK VEILIG: indien oraal en op de juiste manier gebruikt. Specifieke algenoliën (DHASCO en DHASCO-S, Martek Biosciences Corp) zijn veilig gebruikt in klinisch onderzoek met doses van 1,5-15 gram per dag gedurende 4-15 weken (48254). Een van deze algenolie (DHASCO, Martek Biosciences Corp) is ook veilig gebruikt in doses van ongeveer 1,5-9 gram olie die dagelijks maximaal 4 jaar docosahexaeenzuur (DHA) 30 mg/kg levert (90684). Deze algenoliën leveren ongeveer 35% tot 40% DHA, kleine hoeveelheden verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren en onbeduidende hoeveelheden eicosapentaeenzuur (EPA) (48254). Er is echter enige bezorgdheid dat een hoge inname van omega-3-vetzuren zoals DHA en EPA in algenolie het risico op bloedingen kan verhogen. Om deze reden beveelt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan dat consumenten de inname van DHA plus EPA beperken tot 3 gram per dag, met niet meer dan 2 gram per dag uit een voedingssupplement (95739).

MOGELIJK ONVEILIG: bij oraal gebruik in hoge doses. Algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Er is enige bezorgdheid dat dagelijks meer dan 3 gram EPA plus DHA innemen de bloedplaatjesaggregatie kan verminderen en het risico op bloedingen kan vergroten (1313). De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beveelt aan dat consumenten de inname van DHA plus EPA beperken tot 3 gram per dag, met niet meer dan 2 gram per dag uit een voedingssupplement (95739).

KINDEREN: WAARSCHIJNLIJK VEILIG: wanneer oraal en op de juiste manier gebruikt. Algenolie wordt sinds 2002 veilig gebruikt als bron van DHA in sommige zuigelingenvoeding (5941, 48084, 48095, 48343, 98548). Eén specifiek type algenolie (DHASCO) wordt algemeen erkend als veilig (GRAS) voor gebruik in zuigelingenvoeding in combinatie met een van schimmel afgeleide arachidonzuurolie (ARASCO) (48176). Bij kinderen van 7 jaar en ouder is dezelfde algenolie (DHASCO) die dagelijks 30 mg/kg DHA levert tot 4 jaar veilig gebruikt (90684). Algenolie 1-2,4 gram die dagelijks 0,4-1 gram DHA levert, is ook veilig gebruikt bij kinderen van 4 jaar en ouder gedurende maximaal 1 jaar (11333, 90665).

ZWANGERSCHAP EN LACTATIE: WAARSCHIJNLIJK VEILIG: indien oraal en op de juiste manier gebruikt. Algenolie wordt gewoonlijk opgenomen als een component van prenatale vitamines als een bron van docosahexaeenzuur (DHA). Algenolie die dagelijks 400-600 mg DHA levert tijdens de zwangerschap is met schijnbare veiligheid gebruikt in klinisch onderzoek; het aanvaardbare bovenste inname niveau van DHA tijdens zwangerschap of borstvoeding is echter niet vastgesteld (90672, 90694). De meeste experts adviseren dat vrouwen dagelijks ten minste 200-300 mg DHA krijgen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Hoewel het meestal wordt geadviseerd dat vrouwen aan deze behoefte voldoen door wekelijks 8-12 gram zeevruchten te eten tijdens de zwangerschap en 4-8 gram wekelijks tijdens de lactatie, kunnen vrouwen met een tekort aan voedingsstoffen of mensen die een veganistisch dieet volgen, aan deze behoefte voldoen met suppletie, inclusief algenolie (95740, 95741).

Effectiviteit

MOGELIJK EFFECTIEF

Leeftijdgerelateerde cognitieve achteruitgang: een groot klinisch onderzoek bij volwassenen met leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang toont aan dat inname van docosahexaeenzuur (DHA) -verrijkte algen met DHA 900 mg per dag gedurende 24 weken het episodisch geheugen en visuospatiaal leren verbetert in vergelijking met placebo. Werkgeheugen en uitvoerende functie waren echter niet verbeterd (90717).

Hyperlipidemie: een meta-analyse van 11 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met 485 gezonde volwassenen toont aan dat inname van DHA-verrijkte algenolie met een mediane DHA-dosis van 1,68 gram per dag gedurende 6 weken triglyceriden vermindert met 0,20 mmol/L of 15%, en het high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol met 5% verhoogde vergeleken met placebo-oliën. Lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) cholesterol steeg echter bescheiden met 8% (90669). Het effect van algenolie op bloedlipiden of cardiovasculaire uitkomsten bij patiënten met hartaandoeningen of hyperlipidemie is onbekend.

Retinitis pigmentosa: een klein klinisch onderzoek bij mannen met retinitis pigmentosa toont aan dat het gedurende 4 jaar innemen van algenolie met DHA 30 mg/kg het verlies van kegel- of staafelektroretinografische functie niet vertraagt ​​(90683). Uit een rapport van aanvullende resultaten van deze studie blijkt echter dat het nemen van DHA de snelheid van achteruitgang van het gezichtsveld bij deze patiënten zou kunnen vertragen (95738).

Dosering & gebruik

Volwassen

Oraal:

  • Hyperlipidemie: Docosahexaeenzuur (DHA) -verrijkte algenolie met een mediane DHA-dosis van 1,68 gram per dag gedurende 6 weken is gebruikt (90669).
  • Retinitis pigmentosa: algenolie die docosahexaeenzuur (DHA) (30 mg/kg) bevat is gedurende 30 jaar dagelijks gebruikt (95738).

Kinderen

Oraal:

  • Cognitieve functie: Docosahexaeenzuur (DHA) -verrijkte algenolie 1500 mg per dag gedurende 16 weken is gebruikt bij kinderen van 6-10 jaar oud (90699).

Standaardisatie en formulering

De meeste algenolie die in klinische onderzoeken wordt gebruikt, is gestandaardiseerd naar docosahexaeenzuur (DHA). Eén specifiek algen DHA-product DHASCO (DSM Nutritional Lipids, voorheen Martek Biosciences Corporation) wordt bereid uit olie van Crypthecodinium cohnii. De olie wordt ontgeurd, gebleekt en verdund met zonnebloemolie met een hoog oleïnezuur, zodat het resulterende mengsel 40% tot 44% DHA en geen EPA bevat (48095, 90668, 90671). Een ander DHA-product voor algen (DHA RICHOIL-capsules, Advance Food Research) wordt toegediend als gestandaardiseerde capsules van 600 mg met 38,4% DHA, 19,5% palmitinezuur, 15,1% docosapentaeenzuur, 7,6% myristinezuur en andere vetzuren (90665). Een andere algenbron van DHA is DHA-S eencellige olie, die wordt bereid uit Schizochytrium sp. olie. Het product is gestandaardiseerd en bevat 40% DHA, 1% EPA, 15% docosapentaeenzuur, ascorbylpalmitaat 320 mg, gemengde tocoferolen 1,6 mg en rozemarijnextract 2000 ppm (90717).

Terwijl de meeste algenolie is gestandaardiseerd op DHA-gehalte, zijn sommige gestandaardiseerd naar de hoeveelheid eicosapentaeenzuur (EPA). Het vetzuurgehalte van één specifieke algenolie van Nannochloropsis oculata (QH101, Qualitas Health Ltd.) is gestandaardiseerd op 36,1% EPA (98546).

Bijwerkingen

Algemeen: algenolie wordt over het algemeen goed verdragen. Milde nadelige effecten, waaronder visoprisping, niet-specifieke gastro-intestinale symptomen, begin van neusbloedingen en bescheiden verhogingen van lage-dichtheid lipoproteïne (LDL) cholesterolwaarden zijn gemeld met docosahexaeenzuur (DHA) -verrijkte algenolie; deze gebeurtenissen zijn echter ongewoon (11333, 48220, 90669, 98542). Verhoogd haarverlies is ook gemeld voor één kind na 6 weken na het stoppen van de behandeling met algenolie; het is echter onduidelijk of deze bijwerkingen specifiek verband houden met de behandeling van algenolie (90699).

Interactie

Medicijnen

ANTIDIABETES DRUGS

Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van algenolie de effecten van geneesmiddelen tegen diabetes verstoren en hun effecten verminderen; voorzichtig gebruiken. Algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA). Klinisch onderzoek bij mensen met type 2 diabetes, inclusief diegenen die antidiabetes medicijnen gebruiken, toont aan dat het dagelijks nemen van 4 gram DHA gedurende 6 weken het nuchtere bloedglucose niveau met ongeveer 1 mmol/L verhoogt in vergelijking met het nemen van olijfolie (10321). Sommige geneesmiddelen tegen diabetes zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) en anderen.

ANTIHYPERTENSIEVE DRUGS

Theoretisch kan algenolie de bloeddruk verlagen en additieve effecten hebben bij patiënten die antihypertensiva gebruiken; voorzichtig gebruiken. Algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA) en/of eicosapentaeenzuur (EPA). Er zijn aanwijzingen dat visolie, die ook DHA en EPA bevat, de bloeddruk kan verlagen en additieve effecten kan hebben bij patiënten die worden behandeld met antihypertensiva (1001, 1020, 1030, 1033, 47944, 48013, 48020, 48163). Sommige antihypertensiva omvatten captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), Amlodipine (Norvasc), hydrochloorthiazide (HydroDIURIL), furosemide (Lasix) en vele anderen.

Kruiden en supplementen

ANTICOAGULANTE/ANTIPLATELET KRUIDEN EN SUPPLEMENTEN: theoretisch kan algenolie met grote hoeveelheden eicosapentaeenzuur (EPA) de bloedplaatjesaggregatie verminderen en het risico op bloedingen verhogen bij gebruik in combinatie met andere anticoagulantia/antiplatelet-supplementen. Algenolie die docosahexaeenzuur (DHA) en verwaarloosbare hoeveelheden EPA bevat, heeft waarschijnlijk geen invloed op de bloedstolling (9930, 11112, 11113, 48020). Totdat meer bekend is, gebruik algenolie met hogere hoeveelheden EPA voorzichtig in combinatie met anticoagulantia/anti-bloedplaatjeskruiden en supplementen. Sommige van deze kruiden en supplementen zijn engelwortel, kruidnagel, danshen, knoflook, gember, ginkgo, Panax ginseng, rode klaver, kurkuma, wilg en anderen.

KRUIDEN EN SUPPLEMENTEN MET HYPOTENSIEVE EFFECTEN: theoretisch kan algenolie de bloeddruk verlagen en additieve effecten hebben bij gebruik samen met andere kruiden en supplementen met hypotensieve effecten. Algenolie bevat de vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en/of eicosapentaeenzuur (EPA). Van andere oliën die deze vetzuren bevatten is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen (1001, 1020, 1030, 1033, 47944, 48013, 48020, 48163). Sommige kruiden en supplementen met hypotensieve effecten omvatten andrographis, caseïnepeptiden, kattenklauw, co-enzym Q-10, visolie, L-arginine, lycium, brandnetel, theanine en anderen.

Voedsel

Geen bijwerkingen bekend.

Lab testen

Geen bijwerkingen bekend.

Ziektes

ASPIRINE-GEVOELIGHEID: algenolie bevat de omega-3-vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Omega-3-vetzuren kunnen longfunctietests verlagen bij sommige aspirine-gevoelige patiënten (11869).

BLEEDING CONDITIES: Algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA) of eicosapentaeenzuur (EPA). DHA alleen lijkt geen invloed te hebben op de bloedstolling (11112, 11113). In combinatie met EPA als visolie kunnen doses van meer dan 3 gram per dag de bloedstolling verminderen, de INR en PT verhogen en het risico op bloedingen verhogen (1313).

BRONCHOPULMONAIRE DYSPLASIE: algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA) en kan eicosapentaeenzuur (EPA) bevatten. Bij premature baby's geboren <29 weken zwangerschapsduur, kan DHA het risico op het ontwikkelen van bronchopulmonale dysplasie verhogen (96522).

DIABETES: algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA). Bij mensen met diabetes type 2 lijkt DHA de nuchtere bloedsuikerspiegel te verhogen (10321).

HYPOTENSIE: algenolie bevat docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Van andere oliën die deze vetzuren bevatten is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen (1001, 1020, 1030, 1033, 47944, 48013, 48020, 48163). Theoretisch kan algenolie het risico op hypotensie verhogen bij patiënten met lage bloeddruk.

Werkingsmechanisme

Algemeen: algenolie is een type olie die is afgeleid van verschillende soorten bij voorkeur gekweekte zeealgen (90669, 98541, 98551). De algen worden gekweekt met behulp van specifieke omstandigheden om de niveaus van het vetzuur van belang te maximaliseren (98551). Specifieke stammen van Prototheca moriformis zijn genetisch gemodificeerd om ten minste 25% oliezuur te produceren (98541). Crypthecodinium cohnii en soorten Schizochytrium worden gebruikt voor de productie van docosahexaeenzuur (DHA) (98546, 98555). Nitzschia laevis en Nannochloropsis oculata worden gebruikt voor de productie van eicosapentaeenzuur (EPA) (98546, 98555). Andere soorten microalgen, zoals Dixioniella grisea en Isochrysis galbana, worden nog steeds onderzocht op hun voedingswaarde voor vetzuren (98551).

Op basis van droog gewicht kan gecultiveerd Schizochytrium tot 20% DHA zijn, waarbij 50% of meer van de olie DHA is (98544). Nannochloropsis oculaire olie is 30% tot 40% EPA (98546).

Algenoliën worden bij voorkeur geproduceerd om alleen het gewenste meervoudig onverzadigde vetzuur, DHA, EPA of oliezuur te verschaffen, zonder andere meervoudig onverzadigde vetzuren of in zeer lage hoeveelheden (98555). Schizochytrium levert bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid docosapentaeenzuur (DPA), omega-6 en een zeer kleine hoeveelheid EPA. Nitzschia laevis produceert geen DHA maar levert kleine hoeveelheden linolzuur, naast de EPA (98546, 98553, 98555).

Commerciële supplementen die vetzuren uit algenoliën leveren, verdunnen de oliën in het algemeen in een plantaardige olie, waaronder zonnebloemolie met een hoog oleïnezuur of olijfolie. De resulterende supplementen leveren 7,7 tot 151,1 mg EPA/gram olie of 237,8-423,5 mg DHA/gram olie (98545, 98555).

Bovenstaande monografie is geschreven aan de hand van de onderstaande referenties.

Referenties: 
  • 424 Lucas A, Stafford M, Morley R, et al. Efficacy and safety of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation of infant-formula milk: a randomized trial. Lancet 1999;354:1948-54.
  • 425 Gibson RA. Long-chain polyunsaturated fatty acids and infant development (editorial). Lancet 1999;354:1919.
  • 1001 Prisco D, Paniccia R, Bandinelli B, et al. Effect of medium-term supplementation with a moderate dose of n-3 polyunsaturated fatty acids on blood pressure in mild hypertensive patients. Thromb Res 1998;1:105-12.
  • 1004 Mayser P, Mrowietz U, Arenberger P, et al. Omega-3 fatty acid-based lipid infusion in patients with chronic plaque psoriasis: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial. J Am Acad Dermatol 1998;38:539-47.
  • 1009 Grimsgaard S, Bonaa KH, Hansen JB, Nordoy A. Highly purified eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid in humans have similar triacylglycerol-lowering effects but divergent effects on serum fatty acids. Am J Clin Nutr 1997;66:649-59.
  • 1020 Toft I, Bonaa KH, Ingebretsen OC, et al. Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose homeostasis and blood pressure in essential hypertension. A randomized, controlled trial. Ann Intern Med 1995;123:911-8.
  • 1030 Sacks FM, Hebert P, Appel LJ, et al. Short report: the effect of fish oil on blood pressure and high-density lipoprotein-cholesterol levels in phase I of the trials of hypertension prevention. J Hypertens 1994;12:209-13.
  • 1033 Vandongen R, Mori TA, Burke V, et al. Effects on blood pressure of omega 3 fats in subjects at increased risk of cardiovascular disease. Hypertension 1993;22:371-9.
  • 1313 FDA. Center for Food Safety and Applied Nutrition. Letter regarding dietary supplement health claim for omega-3 fatty acids and coronary heart disease. Available at: http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/95s0316/95s-0316-Rpt0272-38-App.... (Accessed February 7, 2017).
  • 2219 Trevisan M, Krogh V, Freudenheim J, et al. Consumption of olive oil, butter, and vegetable oils and coronary heart disease risk factors. The Research Group ATS-RF2 of the Italian National Research Council. JAMA 1990;263:688-92.
  • 2220 Keys A, Menotti A, Karvonen MJ , et al. The diet and 15-year death rate in the seven countries study. Am J Epidemiol 1986;124:903-15.
  • 2224 Katan MB, Zock PL, Mensink RP. Dietary oils, serum lipoproteins, and coronary heart disease. Am J Clin Nutr 1995;61:1368S-73S.
  • 5941 Birch EE, Garfield S, Hoffman DR, et al. A randomized controlled trial of early dietary supply of long-chain polyunsaturated fatty acids and mental development in term infants. Dev Med Child Neurol 2000;42:174-81.
  • 8131 Fernandez-Jarne E, Martinez-Losa E, Prado-Santamaria M, et al. Risk of first non-fatal myocardial infarction negatively associated with olive oil consumption: a case-control study in Spain. Int J Epidemiol 2002;31:474-80.
  • 8671 Leaf A. On the reanalysis of the GISSI-Prevenzione. Circulation 2002;105:1874-5.
  • 8679 Connor WE. n-3 Fatty acids from fish and fish oil: panacea or nostrum? Am J Clin Nutr 2001;74;415-6.
  • 8696 Calder PC. N-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation and immunity: pouring oil on troubled waters or another fishy tale? Nutr Res 2001;21:309-41.
  • 8699 Pedersen HS, Mulvad G, Seidelin KN, et al. N-3 fatty acids as a risk factor for haemorrhagic stroke. Lancet 1999;353:812-3.
  • 8704 Moriguchi T, Greiner RS, Salem N Jr. Behavioral deficits associated with dietary induction of decreased brain docosahexaenoic acid concentration. J Neurochem 2000;75:2563-73.
  • 8705 Wainwright P. Nutrition and behaviour: the role of n-3 fatty acids in cognitive function. Br J Nutr 2000;83:337-9.
  • 9930 Terano T, Hirai A, Hamazaki T, et al. Effect of oral administration of highly purified eicosapentaenoic acid on platelet function, blood viscosity and red cell deformability in healthy human subjects. Atherosclerosis 1983;46:321-31..
  • 10007 Kris-Ehterton PM, Harris WS, Appel LJ, et al. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation 2002;106:2747-57.
  • 10321 Woodman RJ, Mori TA, Burke V, et al. Effects of purified eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on glycemic control, blood pressure, and serum lipids in type 2 diabetic patients with treated hypertension. Am J Clin Nutr 2002;76:1007-15..
  • 10323 Finnegan YE, Howarth D, Minihane AM, et al. Plant and marine derived (n-3) polyunsaturated fatty acids do not affect blood coagulation and fibrinolytic factors in moderately hyperlipidemic humans. J Nutr 2003;133:2210-3..
  • 10673 Togna GI, Togna AR, Franconi M, et al. Olive oil isochromans inhibit human platelet reactivity. J Nutr 2003;133:2532-6..
  • 10869 Marangell LB, Martinez JM, Zboyan HA, et al. A double-blind, placebo-controlled study of the omega-3 fatty acid docosahexaenoic acid in the treatment of major depression. Am J Psychiatry 2003;160:996-8..
  • 11112 Leng GC, Smith FB, Fowkes FG, et al. Relationship between plasma essential fatty acids and smoking, serum lipids, blood pressure and haemostatic and rheological factors. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 1994;51:101-8.
  • 11113 Nelson GJ, Schmidt PS, Bartolini GL, et al. The effect of dietary docosahexaenoic acid on platelet function, platelet fatty acid composition, and blood coagulation in humans. Lipids 1997;32:1129-36.
  • 11333 Wheaton DH, Hoffman DR, Locke KG, et al. Biological safety assessment of docosahexaenoic acid supplementation in a randomized clinical trial for X-linked retinitis pigmentosa. Arch Ophthalmol 2003;121:1269-78.
  • 11869 Picado C, Castillo JA, Schinca N, et al. Effects of a fish oil enriched diet on aspirin intolerant asthmatic patients: a pilot study. Thorax 1988;43:93-7.
  • 13762 Yao JK, Magan S, Sonel AF, et al. Effects of omega-3 fatty acid on platelet serotonin responsivity in patients with schizophrenia. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2004;71:171-6.
  • 13769 Svaneborg N, Kristensen SD, Hansen LM, et al. The acute and short-time effect of supplementation with the combination of n-3 fatty acids and acetylsalicylic acid on platelet function and plasma lipids. Thromb Res 2002;105:311-6.
  • 15497 Yokoyama M, Origasa H, Matsuzaki M, et al. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis. Lancet 2007;369:1090-8.
  • 21223 von Houwelingen R, Nordøy A, van der Beek E, et al. Effect of a moderate fish intake on blood pressure, bleeding time, hematology, and clinical chemistry in healthy males. Am J Clin Nutr. 1987 Sep;46(3):424-36.
  • 21224 Goodnight SH Jr, Harris WS, Connor WE. The effects of dietary omega 3 fatty acids on platelet composition and function in man: a prospective, controlled study. Blood. 1981 Nov;58(5):880-5.
  • 47944 Mori, T. A., Bao, D. Q., Burke, V., Puddey, I. B., and Beilin, L. J. Docosahexaenoic acid but not eicosapentaenoic acid lowers ambulatory blood pressure and heart rate in humans. Hypertension 1999;34(2):253-260.
  • 48013 Nestel, P., Shige, H., Pomeroy, S., Cehun, M., Abbey, M., and Raederstorff, D. The n-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid increase systemic arterial compliance in humans. Am.J.Clin.Nutr. 2002;76(2):326-330.
  • 48020 Woodman, R. J., Mori, T. A., Burke, V., Puddey, I. B., Barden, A., Watts, G. F., and Beilin, L. J. Effects of purified eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on platelet, fibrinolytic and vascular function in hypertensive type 2 diabetic patients. Atherosclerosis 2003;166(1):85-93.
  • 48038 Kroes, R., Schaefer, E. J., Squire, R. A., and Williams, G. M. A review of the safety of DHA45-oil. Food Chem Toxicol. 2003;41(11):1433-1446.
  • 48054 Horrocks, L. A. and Farooqui, A. A. Docosahexaenoic acid in the diet: its importance in maintenance and restoration of neural membrane function. Prostaglandins Leukot.Essent.Fatty Acids 2004;70(4):361-372.
  • 48074 Siddiqui, R. A., Shaikh, S. R., Sech, L. A., Yount, H. R., Stillwell, W., and Zaloga, G. P. Omega 3-fatty acids: health benefits and cellular mechanisms of action. Mini.Rev Med Chem 2004;4(8):859-871.
  • 48084 Clandinin, M. T., Van Aerde, J. E., Merkel, K. L., Harris, C. L., Springer, M. A., Hansen, J. W., and Diersen-Schade, D. A. Growth and development of preterm infants fed infant formulas containing docosahexaenoic acid and arachidonic acid. J Pediatr 2005;146(4):461-468.
  • 48095 Jensen, C. L., Voigt, R. G., Prager, T. C., Zou, Y. L., Fraley, J. K., Rozelle, J. C., Turcich, M. R., Llorente, A. M., Anderson, R. E., and Heird, W. C. Effects of maternal docosahexaenoic acid intake on visual function and neurodevelopment in breastfed term infants. Am J Clin Nutr 2005;82(1):125-132.
  • 48108 Lloyd-Still, J. D., Powers, C. A., Hoffman, D. R., Boyd-Trull, K., Lester, L. A., Benisek, D. C., and Arterburn, L. M. Bioavailability and safety of a high dose of docosahexaenoic acid triacylglycerol of algal origin in cystic fibrosis patients: a randomized, controlled study. Nutrition 2006;22(1):36-46.
  • 48111 Wu, W. H., Lu, S. C., Wang, T. F., Jou, H. J., and Wang, T. A. Effects of docosahexaenoic acid supplementation on blood lipids, estrogen metabolism, and in vivo oxidative stress in postmenopausal vegetarian women. Eur J Clin Nutr 2006;60(3):386-392.
  • 48120 Sanders, T. A., Gleason, K., Griffin, B., and Miller, G. J. Influence of an algal triacylglycerol containing docosahexaenoic acid (22 : 6n-3) and docosapentaenoic acid (22 : 5n-6) on cardiovascular risk factors in healthy men and women. Br J Nutr 2006;95(3):525-531.
  • 48124 Bazan, N. G. Cell survival matters: docosahexaenoic acid signaling, neuroprotection and photoreceptors. Trends Neurosci 2006;29(5):263-271.
  • 48163 Theobald, H. E., Goodall, A. H., Sattar, N., Talbot, D. C., Chowienczyk, P. J., and Sanders, T. A. Low-dose docosahexaenoic acid lowers diastolic blood pressure in middle-aged men and women. J Nutr 2007;137(4):973-978.
  • 48176 Arterburn, L. M., Oken, H. A., Hoffman, J. P., Bailey-Hall, E., Chung, G., Rom, D., Hamersley, J., and McCarthy, D. Bioequivalence of Docosahexaenoic acid from different algal oils in capsules and in a DHA-fortified food. Lipids 2007;42(11):1011-1024.
  • 48182 Bazan, N. G. Homeostatic regulation of photoreceptor cell integrity: significance of the potent mediator neuroprotectin D1 biosynthesized from docosahexaenoic acid: the Proctor Lecture. Invest Ophthalmol Vis.Sci 2007;48(11):4866-4881.
  • 48196 Bazan, N. G. Neurotrophins induce neuroprotective signaling in the retinal pigment epithelial cell by activating the synthesis of the anti-inflammatory and anti-apoptotic neuroprotectin D1. Adv.Exp Med Biol 2008;613:39-44.
  • 48206 Siddiqui, R. A., Harvey, K., and Stillwell, W. Anticancer properties of oxidation products of docosahexaenoic acid. Chem Phys Lipids 2008;153(1):47-56.
  • 48217 Mischoulon, D., Best-Popescu, C., Laposata, M., Merens, W., Murakami, J. L., Wu, S. L., Papakostas, G. I., Dording, C. M., Sonawalla, S. B., Nierenberg, A. A., Alpert, J. E., and Fava, M. A double-blind dose-finding pilot study of docosahexaenoic acid (DHA) for major depressive disorder. Eur Neuropsychopharmacol. 2008;18(9):639-645.
  • 48220 Arterburn, L. M., Oken, H. A., Bailey, Hall E., Hamersley, J., Kuratko, C. N., and Hoffman, J. P. Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid. J Am Diet Assoc 2008;108(7):1204-1209.
  • 48254 Ryan, A. S., Keske, M. A., Hoffman, J. P., and Nelson, E. B. Clinical overview of algal-docosahexaenoic acid: effects on triglyceride levels and other cardiovascular risk factors. Am J Ther 2009;16(2):183-192.
  • 48272 Lien, E. L. Toxicology and safety of DHA. Prostaglandins Leukot.Essent.Fatty Acids 2009;81(2-3):125-132.
  • 48285 Jensen, C. L., Voigt, R. G., Llorente, A. M., Peters, S. U., Prager, T. C., Zou, Y. L., Rozelle, J. C., Turcich, M. R., Fraley, J. K., Anderson, R. E., and Heird, W. C. Effects of early maternal docosahexaenoic acid intake on neuropsychological status and visual acuity at five years of age of breast-fed term infants. J Pediatr 2010;157(6):900-905.
  • 48343 Clandinin, M. T., Van Aerde, J. E., Parrott, A., Field, C. J., Euler, A. R., and Lien, E. L. Assessment of the efficacious dose of arachidonic and docosahexaenoic acids in preterm infant formulas: fatty acid composition of erythrocyte membrane lipids. Pediatr Res 1997;42(6):819-825.
  • 66129 Sublette, M. E., Ellis, S. P., Geant, A. L., and Mann, J. J. Meta-analysis of the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) in clinical trials in depression. J.Clin.Psychiatry 2011;72(12):1577-1584.
  • 66258 Zucker, M. L., Bilyeu, D. S., Helmkamp, G. M., Harris, W. S., and Dujovne, C. A. Effects of dietary fish oil on platelet function and plasma lipids in hyperlipoproteinemic and normal subjects. Atherosclerosis 1988;73(1):13-22.
  • 90665 Alicandro G, Faelli N, Gagliardini R, Santini B, Magazzù G, Biffi A, Risé P, Galli C, Tirelli AS, Loi S, Valmarana L, Cirilli N, Palmas T, Vieni G, Bianchi ML, Agostoni C, Colombo C. A randomized placebo-controlled study on high-dose oral algal docosahexaenoic acid supplementation in children with cystic fibrosis.Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Feb;88(2):163-9.
  • 90669 Bernstein AM, Ding EL, Willett WC, Rimm EB. A meta-analysis shows that docosahexaenoic acid from algal oil reduces serum triglycerides and increases HDL-cholesterol and LDL-cholesterol in persons without coronary heart disease. J Nutr. 2012;142(1):99-104.
  • 90672 Carlson SE, Colombo J, Gajewski BJ, Gustafson KM, Mundy D, Yeast J, Georgieff MK, Markley LA, Kerling EH, Shaddy DJ. DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am J Clin Nutr. 2013 Apr;97(4):808-15.
  • 90677 Fu YQ, Zheng JS, Yang B, Li D. Effect of individual omega-3 fatty acids on the risk of prostate cancer: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. J Epidemiol. 2015;25(4):261-74.
  • 90683 Hoffman DR, Hughbanks-Wheaton DK, Pearson NS, Fish GE, Spencer R, Takacs A, Klein M, Locke KG, Birch DG. Four-year placebo-controlled trial of docosahexaenoic acid in X-linked retinitis pigmentosa (DHAX trial): a randomized clinical trial. JAMA Ophthalmol. 2014 Jul;132(7):866-73.
  • 90684 Hughbanks-Wheaton DK, Birch DG, Fish GE, Spencer R, Pearson NS, Takacs A, Hoffman DR. Safety assessment of docosahexaenoic acid in X-linked retinitis pigmentosa: the 4-year DHAX trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2014 Jul 11;55(8):4958-66.
  • 90694 Mulder KA, King DJ, Innis SM. Omega-3 fatty acid deficiency in infants before birth identified using a randomized trial of maternal DHA supplementation in pregnancy. PLoS One. 2014 Jan 10;9(1):e83764.
  • 90699 Richardson AJ, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Montgomery P. Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study). PLoS One. 2012;7(9):e43909.
  • 90717 Yurko-Mauro K, McCarthy D, Rom D, Nelson EB, Ryan AS, Blackwell A, Salem N Jr, Stedman M; MIDAS Investigators. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline. Alzheimers Dement. 2010 Nov;6(6):456-64.
  • 91409 Ballantyne CM, Bays HE, Kastelein JJ, Stein E, Isaacsohn JL, Braeckman RA, Soni PN. Efficacy and safety of eicosapentaenoic acid ethyl ester (AMR101) therapy in statin-treated patients with persistent high triglycerides (from the ANCHOR study). Am J Cardiol. 2012 Oct 1;110(7):984-92.
  • 91411 Doi M, Nosaka K, Miyoshi T, Iwamoto M, Kajiya M, Okawa K, Nakayama R, Takagi W, Takeda K, Hirohata S, Ito H. Early eicosapentaenoic acid treatment after percutaneous coronary intervention reduces acute inflammatory responses and ventricular arrhythmias in patients with acute myocardial infarction: a randomized, controlled study. Int J Cardiol. 2014 Oct 20;176(3):577-82.
  • 91413 Sánchez-Lara K, Turcott JG, Juárez-Hernández E, Nuñez-Valencia C, Villanueva G, Guevara P, De la Torre-Vallejo M, Mohar A, Arrieta O. Effects of an oral nutritional supplement containing eicosapentaenoic acid on nutritional and clinical outcomes in patients with advanced non-small cell lung cancer: randomised trial. Clin Nutr. 2014 Dec;33(6):1017-23.
  • 95738 Hoffman DR, Hughbanks-Wheaton DK, Spencer R, et al. Docosahexaenoic Acid Slows Visual Field Progression in X-Linked Retinitis Pigmentosa: Ancillary Outcomes of the DHAX Trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2015;56(11):6646-53.
  • 95739 FDA announces qualified health claims for omega-3 fatty acids. Available at: https://www.fda.gov/Food/LabelingNutrition/ucm072756.htm. Accessed April 15 2019.
  • 95740 Breastfeeding and the use of human milk. Section on Breastfeeding. Pediatrics. 2012;129(3):e827-41.
  • 95741 Zhang Z, Fulgoni VL, Kris-Etherton PM, Mitmesser SH. Dietary Intakes of EPA and DHA Omega-3 Fatty Acids among US Childbearing-Age and Pregnant Women: An Analysis of NHANES 2001-2014. Nutrients. 2018;10(4).
  • 96522 Ramakrishnan U, Gonzalez-Casanova I, Schnaas L, DiGirolamo A, Quezada AD, Pallo BC, et al Prenatal supplementation with DHA improves attention at 5 y of age: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2016;104(4):1075-1082. doi.org/10.3945/ajcn.114.101071
  • 98541 Matulka RA, Chan T, Green R, Carney JR, Franklin S, Licari P. 13-week dietary study and in vitro and in vivo genotoxicity studies of a structuring fat produced through a microalgal fermentation process. Toxicol Rep. 2015;3:123-134.
  • 98542 Montgomery P, Spreckelsen TF, Burton A, Burton JR, Richardson AJ. Docosahexaenoic acid for reading, working memory and behavior in UK children aged 7-9: A randomized controlled trial for replication (the DOLAB II study). PLoS One. 2018;13(2):e0192909.
  • 98544 Hadley KB, Bauer J, Milgram NW. The oil-rich alga Schizochytrium sp. as a dietary source of docosahexaenoic acid improves shape discrimination learning associated with visual processing in a canine model of senescence. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2017;118:10-18.
  • 98545 Kleiner AC, Cladis DP, Santerre CR. A comparison of actual versus stated label amounts of EPA and DHA in commercial omega-3 dietary supplements in the United States. J Sci Food Agric. 2015;95(6):1260-7.
  • 98546 Kagan ML, West AL, Zante C, Calder PC. Acute appearance of fatty acids in human plasma--a comparative study between polar-lipid rich oil from the microalgae Nannochloropsis oculata and krill oil in healthy young males. Lipids Health Dis. 2013;12:102.
  • 98547 Vanlint SJ, Ried K. Efficacy and tolerability of calcium, vitamin D and a plant-based omega-3 oil for osteopenia: a pilot RCT. Maturitas. 2012;71(1):44-8.
  • 98548 Hoffman D, Ziegler E, Mitmesser SH, Harris CL, Diersen-Schade DA. Soy-based infant formula supplemented with DHA and ARA supports growth and increases circulating levels of these fatty acids in infants. Lipids. 2008;43(1):29-35.
  • 98551 Aussant J, Guihéneuf F, Stengel DB. Impact of temperature on fatty acid composition and nutritional value in eight species of microalgae. Appl Microbiol Biotechnol. 2018;102(12):5279-5297.
  • 98552 Deng Q, Wang Y, Wang C, et al. Dietary supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acid-rich oils protects against visible-light-induced retinal damage in vivo. Food Funct. 2018;9(4):2469-2479.
  • 98553 Nauroth JM, Liu YC, Van Elswyk M, Bell R, Hall EB, Chung G, Arterburn LM. Docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPAn-6) algal oils reduce inflammatory mediators in human peripheral mononuclear cells in vitro and paw edema in vivo. Lipids. 2010;45(5):375-84.
  • 98555 van Beelen VA, Roeleveld J, Mooibroek H, et al. A comparative study on the effect of algal and fish oil on viability and cell proliferation of Caco-2 cells. Food Chem Toxicol. 2007;45(5):716-24.
  • 98557 Hammond BG, Mayhew DA, Naylor MW, Ruecker FA, Mast RW, Sander WJ. Safety assessment of DHA-rich microalgae from Schizochytrium sp. Regul Toxicol Pharmacol. 2001;33(2):192-204.
  • 98558 Burns RA, Wibert GJ, Diersen-Schade DA, Kelly CM. Evaluation of single-cell sources of docosahexaenoic acid and arachidonic acid: 3-month rat oral safety study with an in utero phase. Food Chem Toxicol. 1999;37(1):23-36.
  • 98563 FDA completes review of qualified health claim petition for oleic acid and the risk of coronary heart disease. November 2018. Available at: www.fda.gov/Food/NewsEvents/ConstituentUpdates/ucm624758.htm. Accessed January 25, 2019.
  • 99110 99110 Collins ML, Lynch B, Barfield W, Bull A, Ryan AS, Astwood JD. Genetic and acute toxicological evaluation of an algal oil containing eicosapentaenoic acid (EPA) and palmitoleic acid. Food Chem Toxicol. 2014;72:162-8.

Gerelateerde aandoeningen

Aandoening Dagdosering*
Brandend Maagzuur 625 mg per dag