Oregano

Synoniem: 
Wilde marjolein
Origanum
Oregano Carvacrol
Dostenkraut
Oregano Oil
Thym des Bergers
Wild Marjoram
Wintersweet

Wetenschappelijke naam

Origanum vulgare

Inleiding

Wilde oregano behoort tot de familie Lamiaceae waartoe ook thijm, rozemarijn en munt toe behoren. Het wordt ook wel wilde marjolein genoemd en het kruid kenmerkt zich tot een bittere smaak. Voor het medicinale gebruik wordt gebruik gemaakt van de wilde oregano en niet van de zoete oregano die nog wel eens in de keuken wordt gebruikt. De werkzame stof is carvacrol. Ten gevolge van het wereldwijd veelvuldig gebruik van anti-biotica zijn er steeds meer bacteriën resistent geworden en wordt het zoeken naar natuurlijke middelen lonend. En dit is zeker met wilde oregano. De oregano-olie wordt oraal gebruikt voor intestinale parasieten, allergieën, sinusitis, artritis, verkoudheid en griep, varkens griep, oorpijn en vermoeidheid. Oregano kan worden ingezet voor infecties van de luchtwegen zoals griep, verkoudheidsvirus, kroep en anderen. Het wordt ook gebruikt voor respiratoire aandoeningen zoals hoesten, astma en bronchitis. Oregano kan ook worden gebruikt voor gastrointestinale aandoeningen zoals dyspepsie en opgeblazen gevoel en voor dysmenorroe, reumatoïde artritis, urineweg aandoeningen waaronder urineweginfecties (UTI), hoofdpijn en hartaandoeningen. Plaatselijk, wordt oregano olie toegepast voor acné, voetschimmel, roos, insectenbeten, aften, tandvleesontsteking, tandpijn, psoriasis, seborrhea, ringworm, rosacea, spierpijn, spataderen en wratten. De effectiviteit van oregano tegen allerlei microbes is groot. Het werkt ontstekingsremmend. Als repellent kan het goed dienst hebben als insectenwerend middel (1).

Werkingsmechanisme

De toepasselijke delen van oregano zijn het blad en de olie. Oregano bevat de bestanddelen carvacrol en thymol die anti lintworm en antischimmel eigenschappen hebben (2). De etherische olie wordt verondersteld om diureticum, slijmoplossende en krampstillende eigenschappente hebben. Het kan ook galproductie stimuleren (3). Oregano-olie heeft (in vitro) ook activiteit tegen een variateit aan gram positieve en gram negatieve organismes zoals Acinetobacter calcoaceticus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella species, Serratia marcescens, Staphylococcus aureus en de gist Candida albicans (2, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15). De carvacrol en thymol bestanddelen remmen bacteriegroei en worden versterkt in combinatie met andere kruiden die daarmee een synergie hebben zoals monolaurine en kruidnagel (8). Carvacrol heeft een bacterie-dodend effect op Bacillus cereus, een gemeenschappelijke voedselpathogeen, door het veranderen van bacteriële membraanpermeabiliteit (16). Oregano-olie en carvacrol in vitro hebben een anti-influenzavirus activiteit (17). Oregano-olie lijkt de groei van darmparasieten te remmen in vivo (18). De effectiviteit kan verhoogd worden met de synergie van andere kruiden (19, 20).

Eigenschappen

Oregano heeft antibacteriële en antimycotische eigenschappen. Het is aangetoond dat carvacrol effectief is in het afdoden of verminderen van schimmels en gisten. In een in vitro studie bleek dat carvacrol ook het coronavirus kan doden.

Indicatie

Hyperlipidemia

In een klinische studie waarbij 25 ml oregano olie na elke maaltijd genomen werd gedurende 3 maanden verminderde het LDL cholesterol en verhoogde het HDL cholesterol niveau in vergelijking met uitsluitend veranderingen in leefstijl (21).

Parasitaire darminfectie

Het nemen van oregano olie van 200 mg drie maal daags gedurende 6 weken kan de parasieten Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni en Endolimax nana effectief vernietigen bij geinfecteerde patiënten (18). In vitro onderzoek toont tevens aan dat de olie nuttig kan zjn bij de behandeling van Giardia lamblia en in een ander onderzoek wordt tevens aangetoond dat oregano beter werkt dan Tinidazolie. Dit is een bestaand medicijn tegen Giardia.

Candida

Met succes wordt de wilde oregano ingezet tegen een Candida albicans infectie (2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15). Ook wordt Oregano uitwendig toegepast om overgroei van de schimmel tegen te gaan in huidplooien, nagels, oren en sinussen.

Veiligheid

Orale inname zowel het blad als de olie en ook uitwendig wordt over het algemeen beschouwd als veilig (12, 22). Tijdens lactatie periode is er onvoldoende informatie beschikbaar over de veiligheid bij gebruik van medicinale hoeveelheden.

Contraindicatie

Bij zwangerschap en gebruik van hoge doseringen in medicinale hoeveelheden wordt Oregano gezien met abortinale effecten en wordt gebruik van deze doseringen ontraden (19, 23, 24).

Bijwerkingen

Bij orale inname van grote hoeveelheden van uitsluitend oregano olie kan maag-darmklachten veroorzaken. In een hoog concentraat kan het plaatselijke irritatie van het maag-darmkanaal veroorzaken (26). De oregano kan allergische reacties geven (25). Dit geldt ook voor alle Lamiaceae familie planten zoals basilicum, lavendel, marjolein, mint en salie (25).

Referenties: 
  1. Traboulsi, A. F., Taoubi, K., el Haj, S., Bessiere, J. M., and Rammal, S. Insecticidal properties of essential plant oils against the mosquito Culex pipiens molestus (Diptera: Culicidae). Pest.Manag.Sci. 2002;58(5):491-495.
  2. Daferera DJ, Ziogas BN, Polissiou MG. GC-MS analysis of essential oils from some Greek aromatic plants and their fungitoxicity on Penicillium digitatum. J Agric Food Chem 2000;48:2576-81.
  3. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.
  4. Burt, S. A. and Reinders, R. D. Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Lett.Appl.Microbiol. 2003;36(3):162-167.
  5. Friedman, M., Henika, P. R., Levin, C. E., and Mandrell, R. E. Antibacterial activities of plant essential oils and their components against Escherichia coli O157:H7 and Salmonella enterica in apple juice. J Agric.Food Chem. 9-22-2004;52(19):6042-6048.
  6. Bampidis, V. A., Christodoulou, V., Florou-Paneri, P., Christaki, E., Chatzopoulou, P. S., Tsiligianni, T., and Spais, A. B. Effect of dietary dried oregano leaves on growth performance, carcase characteristics and serum cholesterol of female early maturing turkeys. Br.Poult.Sci. 2005;46(5):595-601
  7. Hammer KA, Carson CF, Riley TV. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol 1999;86:985-90.
  8. Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol 2000;88:308-16.
  9. Rodriguez M, Alvarez M, Zayas M. [Microbiological quality of spices consumed in Cuba]. Rev Latinoam Microbiol 1991;33:149-51
  10. Kivanc M, Akgul A, Dogan A. Inhibitory and stimulatory effects of cumin, oregano and their essential oils on growth and acid production of Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides. Int J Food Microbiol 1991;13:81-5.
  11. Akgul A, Kivanc M. Inhibitory effects of selected Turkish spices and oregano components on some foodborne fungi. Int J Food Microbiol 1988;6:263-8.
  12. Giordani R, Regli P, Kaloustian J, et al. Antifungal effect of various essential oils against Candida albicans. Potentiation of antifungal action of amphotericin B by essential oil from Thymus vulgaris. Phytother Res 2004;18:990-5.
  13. Llewellyn, G. C., Burkett, M. L., and Eadie, T. Potential mold growth, aflatoxin production, and antimycotic activity of selected natural spices and herbs. J Assoc.Off Anal.Chem. 1981;64(4):955-960.
  14. Juglal, S., Govinden, R., and Odhav, B. Spice oils for the control of co-occurring mycotoxin-producing fungi. J Food Prot. 2002;65(4):683-687.
  15. Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., and Preuss, H. G. Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Mol.Cell Biochem. 2001;228(1-2):111-117.
  16. Ultee A, Kets EP, Smid EJ. Mechanisms of action of carvacrol on the food-borne pathogen Bacillus cereus. Appl Environ Microbiol 1999;65:4606-10.
  17. Vimalanathan S, Hudson J. Anti-influenza virus activities of commercial oregano oils and their carriers. J App Pharma Sci 2012;2:214.
  18. Force M, Sparks WS, Ronzio RA. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytother Res 2000:14:213-4.
  19. Comparison of bacteriostatic and bactericidal activity of 13 essential oils against strains with varying sensitivity to antibiotics. Lett.Appl.Microbiol. 2008;47(3):167-173
  20. Inouye, S., Nishiyama, Y., Uchida, K., Hasumi, Y., Yamaguchi, H., and Abe, S. The vapor activity of oregano, perilla, tea tree, lavender, clove, and geranium oils against a Trichophyton mentagrophytes in a closed box. J Infect.Chemother. 2006;12(6):349-354.
  21. Ozdemir, B., Ekbul, A., Topal, N. B., Sarandol, E., Sag, S., Baser, K. H., Cordan, J., Gullulu, S., Tuncel, E., Baran, I., and Aydinlar, A. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. J Int Med Res 2008;36(6):1326-1334.
  22. Electronic Code of Federal Regulations. Title 21. Part 182 -- Substances Generally Recognized As Safe. Available at: http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&sid= 786bafc6f6343634fbf79fcdca7061e1&rgn=div5&view= text&node=21:3.0.1.1.13&idno=21
  23. Chevallier A. Encyclopedia of Herbal Medicine. 2nd ed. New York, NY: DK Publ, Inc., 2000.
  24. Ciganda C, and Laborde A. Herbal infusions used for induced abortion. J Toxicol.Clin Toxicol. 2003;41:235-239
  25. Benito M, Jorro G, Morales C, et al. Labiatae allergy: systemic reactions due to ingestion of oregano and thyme. Ann Allergy Asthma Immunol 1996;76:416-8
  26. Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines. 1st ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company, Inc., 1998.

Gerelateerde aandoeningen

Aandoening Dagdosering*
Candida 2 x daags 250 mg
Parasitaire darminfectie 2 x daags 250 mg
SIBO 2 x daags 250 mg