Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Pancreatine

Wat is pancreatine?

Pancreatine is een mix van de verteringsenzymen amylase, lipase en protease die normaliter in de alvleesklier gevonden worden (20, 21). Suppletie met deze enzymen is aan te raden bij malabsorptiesyndroom door problemen aan de alvleesklier (21). Deze verteringsproblemen door een pancreatine tekort kunnen onder andere veroorzaakt worden door taaislijmziekte, het operatief verwijderen van de alvleesklier, of chronische pancreatitis (20, 21). De componenten van de verteringsenzymen aanwezig in supplementen zijn gelijk aan de pancreatine die ons lichaam van nature produceert. Ze helpen bij het verteren van vetten, zetmeel en proteïne (18). Pancreatine wordt al meer dan honderd jaar gebruikt als medicijn. Ook in de hedendaagse tijd wordt het enzymencomplex zo gezien. Pancreatine staat namelijk op de World Health Organization’s List of Essential Medicines, een lijst van de effectiefste en veiligste medicijnen nodig in elk gezondheidssysteem.

Suppletie met verteringsenzymen zoals pancreatine kunnen het verlies van enzymen in de alvleesklier en de darmen door veroudering compenseren. Deze hypothese wordt ondersteund door de wetenschap. In Japan vonden onderzoekers dat het aantal intestinale enzymen afneemt met leeftijd. Personen van 65 jaar en ouder werden hiervoor getest, waarbij vrouwen in het bijzonder de sterkste afname van enzymgezondheid hadden. Suppletie met een enzympreparaat zorgde binnen dit onderzoek voor een herstel van de enzymgezondheid bij mensen boven de 65 jaar (9).

Wat is pancreatine?

Gebruik

Oraal wordt pancreatine gebruikt voor het behandelen van malabsorptiesyndromen geassocieerd met pancreasinsufficiëntie bij cystische fibrose, chronische pancreatitis of verwijdering van de pancreas. Het wordt ook oraal gebruikt voor winderigheid of als hulpmiddel bij de spijsvertering.

Gebruik

Werking

Bestanddelen
Pancreatine is een mengsel van amylase, trypsine en lipase dat wordt gebruikt als een hulpmiddel voor de spijsvertering. In de dunne darm breekt amylase zetmeel af in dextrines en zetmelen, trypsine zet eiwitten om in proteasen, en lipase hydrolyseert vet tot glycerol en vetzuren. Volgens een overzicht is het lipase gehalte van pancreasenzympreparaten het belangrijkst bij het bepalen van hun effectiviteit (11).

Spijsverteringseffecten
Bij menselijk onderzoek verhoogde het gebruik van pancreasenzymen de ileale concentraties van deze enzymen (8). Bij patiënten met cystische fibrose, daalden de ademhalingsratio’s van 13CO2 tot 12CO2 (13C-hioleïne-ademtest) (2). Bij patiënten met pancreasinsufficiëntie normaliseerde pancreatine de levering van ileumvoeding, maaglediging en doorgang van de dunne darm (13). Verbetering van de maaglediging en darmpassage kan de spijsvertering en opname van voedingsstoffen verhogen. In menselijk onderzoek resulteerde het gebruik van pancreatine in een verbetering van de amylum-tolerantietest (6). Suppletie met Pancrease®, Pankreon® en Pankreatin® verbeterde de 14C-trioleïnedigestie significant, gemeten met de fecale 14C-trioleïne-3H-oliezuurtest (10). In een onderzoek met zes volwassenen met pancreasinsufficiëntie en zes gezonde controles, bleek dat de behandeling met pancreatine (Viokase®) de enzymactiviteit in het ligament van Treitz aanzienlijk verhoogde en dat postprandiale enzymniveaus bij degenen die de behandeling met pancreatine kregen de enzymniveaus in de gezonde bedieningselementen verhoogden (5).

Volgens een review was de contractie van de galblaas, meestal vertraagd bij chronische pancreatitis, verbeterd na suppletie met pancreasenzymen (14). Volgens een review wordt een verlaging van de vetinname in de voeding ook aanbevolen bij patiënten met exocriene insufficiëntie van de pancreas (19).

Het gebruik van pancreasenzymen voor digestieve versterking bij patiënten met exocriene insufficiëntie van de pancreas is herzien (19).

Werking

Veiligheid

Waarschijnlijk veilig

Wanneer oraal gebruikt voor vervangende therapie door mensen met pancreasinsufficiëntie (16). Sommige pancreatineproducten die besmet waren met Salmonella hebben ziekte veroorzaakt (15). Gebruik alleen producten van gerenommeerde fabrikanten.

Zwangerschap en lactatie

Onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; vermijd het gebruik tenzij het essentieel is voor substitutietherapie (16).

Effectiviteit

Alvleesklier insufficiëntie
Het oraal innemen van pancreatine is effectief voor het verbeteren van vet-, eiwit- en totale energieabsorptie bij patiënten met pancreasinsufficiëntie door cystische fibrose, chronische pancreatitis of pancreasverwijdering (16). Het merendeel van het klinische onderzoek heeft pancrelipase-producten onderzocht, die een hogere hoeveelheid lipase-enzym bevatten dan conventionele pancreatine. Er is echter klinisch onderzoek dat suggereert dat het nemen van pancreatine gedurende 14 dagen na chirurgische verwijdering van de maag (totale gastrectomie) de symptomen van pancreasinsufficiëntie, zoals steatorroe of stoelgang, niet verbetert in vergelijking met placebo, hoewel het de patiënt beter doet laten voelen (3). Ander klinisch onderzoek suggereert dat het nemen van een specifiek merk van pancreatine (Panzytrat 25.000, Nordmark GmbH, Uetersen, Duitsland) gedurende 8 weken de vetabsorptie niet verbetert in vergelijking met placebo bij patiënten met pancreasinsufficiëntie als gevolg van pancreaskanaalobstructie, hoewel de suppletie het lichaamsgewicht met 4,9% lijkt te verhogen (4).

Veiligheid

Bijwerkingen

Over het algemeen worden pancreatinesupplementen goed verdragen in klinische onderzoeken. Bij 12 gezonde vrijwilligers had vier weken suppletie met pancreasenzym geen significant effect op de pancreasgrootte of functionaliteit (7). Vaker voorkomende of ernstige bijwerkingen zijn allergie voor blootstelling aan pancreatine in het poeder, gastro-intestinale symptomen (waaronder gastro-intestinale stoornissen en pijn, fibroserende colonopathie en fibroserende colonstructuren) en veranderde glucoseregulatie bij patiënten met diabetes.

Bijwerkingen

Interacties

Medicijnen

Acarbose (Precose, Prandase)
Gemiddeld gevaar, wees voorzichtig met deze combinatie. Enzymen die aanwezig zijn in pancreatine kunnen de werkzaamheid van acarbose verminderen (15).

Kruiden en supplementen

Folinezuur
De pancreas kan de opname van foliumzuur verminderen.

Voeding

Zure voeding
Gelijktijdige inname van zure voedingsmiddelen of vruchtensappen kan pancreatine-enzymen doen afbreken, waardoor de activiteit van pancreatinepreparaten die niet met een mantel bedekt zijn wordt verminderd (16).

Alkaline voeding
Het mengen van maagsapresistente granules in alkalische voedingsmiddelen, bijv. kip, kalfsvlees of groene bonen, kan de coating vernietigen (16).

Lab testen

Urine zuur
Pancreatine, in het bijzonder in hoge doses, kan een stijging van het serum- en urinezuurniveau veroorzaken (9).

Ziektes

Geen bijwerkingen bekend

Interacties

Dosering

Volwassen

Oraal

Spijsverteringsenzym / pancreasinsufficiëntie
Creon, Zenpep en Pancreaze zijn door de FDA goedgekeurde pancreasenzymvervangingsproducten. Alle pancreasenzymproducten zijn afkomstig van varkensbronnen. Dosering van pancreasenzymen is patiënt specifiek en varieert afhankelijk van de hoeveelheid en soort voeding, vetinname en de ernst van de ziekte. Volgens beoordelingen moeten pancreasenzymen aan het begin van de maaltijd worden ingenomen, zodat het enzym beschikbaar is voor de spijsvertering (1). In secundaire bronnen is de typische startdosis van pancreatine 8.000-24.000 USP-eenheden van lipase. Pancreatin gelabeld als een veelvoud, zoals 4X, is vier keer krachtiger dan 1X pancreatine.

Volgens een overzicht is in het algemeen gevonden dat voor digestie van een gewone maaltijd, 25.000-40.000 eenheden van lipase-activiteit duodenaal vereist zijn om lipide malabsorptie te voorkomen; vanwege een snelle inactivatie van lipase, moet tot tien maal die hoeveelheid oraal worden ingenomen (12). Significant grotere symptomatische verlichting werd waargenomen bij patiënten met chronische pancreatitis wanneer de doseringen van pancreatine zelf werden aangepast in tegenstelling tot wanneer pakketaanbevelingen werden gevolgd (17).

Dosering
Referenties
  1. Andersen, H. O., Hjelt, K., Waever, E., and Overgaard, K. The age-related incidence of meconium ileus equivalent in a cystic fibrosis population: the impact of high-energy intake. J Pediatr Gastroenterol.Nutr 1990;11(3):356-360.
  2. Braden, B., Picard, H., Caspary, W. F., Posselt, H. G., and Lembcke, B. Monitoring pancreatin supplementation in cystic fibrosis patients with the 13C-Hiolein breath test: evidence for normalized fat assimilation with high dose pancreatin therapy. Z.Gastroenterol. 1997;35(2):123-129.
  3. Bragelmann, R., Armbrecht, U., Rosemeyer, D., Schneider, B., Zilly, W., and Stockbrugger, R. W. The effect of pancreatic enzyme supplementation in patients with steatorrhoea after total gastrectomy. Eur.J Gastroenterol.Hepatol. 1999;11(3):231-237.
  4. Bruno, M. J., Haverkort, E. B., Tijssen, G. P., Tytgat, G. N., and van Leeuwen, D. J. Placebo controlled trial of enteric coated pancreatin microsphere treatment in patients with unresectable cancer of the pancreatic head region. Gut 1998;42(1):92-96.
  5. DiMagno, E. P., Malagelada, J. R., Go, V. L., and Moertel, C. G. Fate of orally ingested enzymes in pancreatic insufficiency. Comparison of two dosage schedules. N.Engl.J Med 6-9-1977;296(23):1318-1322.
  6. Farkas, G., Takacs, T., Baradnay, G., and Szasz, Z. [Effect of pancreatin replacement on pancreatic function in the postoperative period after pancreatic surgery]. Orv.Hetil. 12-5-1999;140(49):2751-2754
  7. Friess, H., Kleeff, J., Malfertheiner, P., Muller, M. W., Homuth, K., and Buchler, M. W. Influence of high-dose pancreatic enzyme treatment on pancreatic function in healthy volunteers. Int J Pancreatol. 1998;23(2):115-123
  8. Guarner, L., Rodriguez, R., Guarner, F., and Malagelada, J. R. Fate of oral enzymes in pancreatic insufficiency. Gut 1993;34(5):708-712.
  9. Ishibashi, T., Matsumoto, S., Harada, H., Ochi, K., Tanaka, J., Seno, T., … & Kimura, I. (1991). Aging and exocrine pancreatic function evaluated by the recently standardized secretin test. Nihon Ronen Igakkai zasshi. Japanese journal of geriatrics28(5), 599-605.
  10. Jorgensen, B. B., Pedersen, N. T., and Worning, H. Monitoring the effect of substitution therapy in patients with exocrine pancreatic insufficiency. Scand J Gastroenterol. 1991;26(3):321-326.
  11. Lankisch, P. G. and Creutzfeldt, W. Therapy of exocrine and endocrine pancreatic insufficiency. Clin Gastroenterol. 1984;13(3):985-999.
  12. Layer, P. [Intestinal regulation of pancreatic enzyme secretion: stimulatory and inhibitory mechanisms]. Z.Gastroenterol. 1992;30(7):495-497.
  13. Layer, P., von der Ohe, M. R., Holst, J. J., Jansen, J. B., Grandt, D., Holtmann, G., and Goebell, H. Altered postprandial motility in chronic pancreatitis: role of malabsorption. Gastroenterology 1997;112(5):1624-1634.
  14. Nakamura, T., Takeuchi, T., and Tando, Y. Pancreatic dysfunction and treatment options. Pancreas 1998;16(3):329-336.
  15. Martindale W. Martindale the Extra Pharmacopoeia. Pharmaceutical Press, 1999.
  16. McEvoy GK, ed. AHFS Drug Information. Bethesda, MD: American Society of Health-System Pharmacists, 1998.
  17. Ramo, O. J., Puolakkainen, P. A., Seppala, K., and Schroder, T. M. Self-administration of enzyme substitution in the treatment of exocrine pancreatic insufficiency. Scand.J Gastroenterol. 1989;24(6):688-692.
  18. Russell, R. M., Dutta, S. K., Oaks, E. V., Rosenberg, I. H., & Giovetti, A. C. (1980). Impairment of folic acid absorption by oral pancreatic extracts. Digestive diseases and sciences25(5), 369-373.
  19. Sarner, M. Treatment of pancreatic exocrine deficiency. World J Surg. 2003;27(11):1192-1195.
  20. Smyth, R. L., Smyth, A. R., Lloyd, D. A., van Velzen, D., & Heaf, D. P. (1994). Strictures of ascending colon in cystic fibrosis and high-strength pancreatic enzymes. The Lancet343(8889), 85-86.
  21. Zavadova, E., Desser, L., & Mohr, T. (1995). Stimulation of reactive oxygen species production and cytotoxicity in human neutrophils in vitro and after oral administration of a polyenzyme preparation. Cancer Biotherapy & Radiopharmaceuticals10(2), 147-152.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten