Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Resveratrol

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een natuurlijk voorkomend hydroxystilbeen, een soort polyfenol. Het komt in de natuur voor als cis- en trans-stereo-isomeren. De trans-vorm van resveratrol lijkt de actieve vorm te zijn. Resveratrol wordt voornamelijk aangetroffen in rode wijn, rode druivenschillen, paars druivensap, moerbeien en in kleinere hoeveelheden in pinda’s (513,2030,2956). Andere bronnen zijn onder meer eucalyptus, sparren en Bauhinia racemose (2030). Trans-resveratrol wordt aangetroffen in bosbessen, bosbessen en de wortels van Polygonum cuspidatum (Hu Zhang) (2030,15154,16053).

Belangrijkste kenmerken

  • Enig bewijs voor gebruik bij obesitas (oraal gebruik) en allergische rhinitis (intranasaal gebruik).
  • Mogelijk veilig bij topisch of oraal en op de juiste manier gebruikt. Oraal kunnen hogere doses gastro-intestinaal ongemak, dunne ontlasting en diarree veroorzaken.
  • Geen bekende belangrijke interacties.

Resveratrol werd voor het eerst geïsoleerd in 1940 uit Veratrum grandiflorum (93055). In 1976 werd resveratrol geïdentificeerd in de schil van druiven en het druivenblad (93053,93054).

In 2012 werd Dr. D. K. Das, een hoofdonderzoeker op het gebied van resveratrol en cardiovasculaire gezondheid, schuldig bevonden aan 145 gevallen van fabricage en vervalsing van gegevens (71091).

Wat is resveratrol?

Werking

Resveratrol is een polyfenolische verbinding die in de natuur voorkomt als cis- en trans-stereo-isomeren. Trans-resveratrol lijkt de primaire actieve vorm te zijn. Resveratrol wordt voornamelijk aangetroffen in rode wijn, rode druivenschillen, paars druivensap, moerbeien en in kleinere hoeveelheden in pinda’s (513,2030,2956). Trans-resveratrol wordt ook aangetroffen in bosbessen en bosbessen. Rauwe bosbessen en bosbessen kunnen een hogere concentratie van sommige bestanddelen bevatten in vergelijking met gekookt fruit. Het verwarmen van bosbessen of bosbessen gedurende 18 minuten op 190 ° C resulteert in een verlies van 17% tot 46% van het resveratrolgehalte als gevolg van degradatie (16053). Andere bronnen van resveratrol zijn onder meer eucalyptus (Eucalyptus wandoo, Eucalyptus sideroxylon), sparren (Picea excelsa) en Bauhinia racemosa (2030). Polygonum cuspidatum (Hu Zhang), waarvan de wortels worden gebruikt in de Chinese en Japanse traditionele geneeskunde, wordt beschouwd als een van de rijkste bronnen van trans-resveratrol (2030,15154).

Het trans-resveratrolgehalte van wijn is sterk afhankelijk van het druivensoort, het klimaat en de praktijken die worden gebruikt om de wijn te maken. Witte wijnen hebben zeer lage concentraties trans-resveratrol. Ze hebben slechts ongeveer 1% tot 5% van de hoeveelheid die wordt aangetroffen in rode wijnen (15154). Pinot noir heeft consequent de hoogste concentraties trans-resveratrol, ongeacht het klimaat. Wijn bereid van Pinot noir-druiven gemiddeld 5,13 mg resveratrol per liter (2030,15154). Andere rode wijnen, waaronder Cabernet Sauvignon, geproduceerd in koude, vochtige klimaten, zoals Bordeaux en Canada, hebben een hoger trans-resveratrolgehalte dan die geproduceerd in warme, droge klimaten (2030). Resveratrol wordt niet in significante hoeveelheden aangetroffen in gefermenteerde druivendranken die zijn opgeslagen in eikenhouten vaten, zoals cognac (7864).

Anti-verouderingseffecten
Onderzoek bij dieren met een calorierijk dieet toont aan dat resveratrol de levensduur kan verlengen en andere factoren kan verbeteren die verband houden met een langere levensduur, waaronder een verhoogde insulinegevoeligheid en een afnemende insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) (15093). Laboratoriumonderzoek suggereert dat de anti-verouderingseffecten van resveratrol gedeeltelijk te wijten kunnen zijn aan de activering van enzymen die betrokken zijn bij het vertragen van het tempo van veroudering. Deze enzymactivering kan vergelijkbaar zijn met de anti-verouderingseffecten van caloriebeperking (70916,70942,70980,71005).

Effecten tegen collitis
In diermodellen van colitis vermindert resveratrol de schade aan de dikke darm en vermindert het de ontsteking door de infiltratie van neutrofielen, cytokineniveaus en inflammatoire prostaglandinen te verminderen. Resveratrol lijkt ook apoptose van coloncellen te versterken (15141).

Anti-diabetische effecten
Klinisch onderzoek toont aan dat resveratrol de bloedglucose en HbA1c kan verlagen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren bij patiënten met diabetes type 2 (71066,71097,91329). Het lijkt de bètacelfunctie echter niet te verbeteren (71066). Enig klinisch bewijs heeft de antidiabetische effecten van resveratrol toegeschreven aan het vermogen om oxidatieve stress te verminderen (71066). Dieronderzoek suggereert ook dat de antidiabetische effecten van resveratrol het gevolg kunnen zijn van het vermogen om enzymen die betrokken zijn bij ontsteking en apoptose te moduleren (71062,71080).

Bloedplaatjesremmende effecten
Resveratrol lijkt anticoagulerende en plaatjesremmende effecten te hebben in laboratoriumonderzoek (2030,2948,2949,2950,2951,2952,2961,15139,70813,70828) (70831,70876,70892,70968,71106).

Ontstekingsremmende effecten
Resveratrol heeft een ontstekingsremmende werking, waarschijnlijk als gevolg van remming van cyclo-oxygenase-1 (COX-1) en COX-2, hydroperoxidasen en 5-lipoxygenase (2030,2948,12482,12484,56943). In vitro kan resveratrol selectiever zijn voor COX-1 aangezien het COX-1 lijkt te inactiveren, maar COX-2 slechts zwak remt op basis van enig onderzoek (15140,15148). Er zijn echter aanwijzingen dat resveratrol COX-2 remt (70815,70816).

Er zijn aanwijzingen dat resveratrol een krachtiger ontstekingsremmend middel is dan NSAID’s zoals aspirine, ibuprofen of indomethacine (12483,15154). In diermodellen verminderen intra-articulaire injecties en doses resveratrol de ontsteking en verminderen ze de vernietiging van kraakbeen (15095,71081).

Resveratrol lijkt ook de activiteit van inflammatoire cytokinen te verminderen (6126). Resveratrol vermindert interleukine-1 (IL-1), IL-8 en granulocyt macrofaag-kolonie stimulerende factor (GM-CSF) die vrijkomt uit alveolaire macrofagen geïsoleerd uit rokers (15155). Dit suggereert dat resveratrol een rol zou kunnen spelen bij het verminderen van ontstekingen bij chronische obstructieve longziekte.

Niet alle onderzoeken waren echter positief. Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat het innemen van trans-resveratrol 150 mg of 1000 mg per dag gedurende 4 maanden geen invloed heeft op ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP) en interleukine 6 (IL-6) in vergelijking met placebo bij mannen van middelbare leeftijd met metabolische syndroom (95829).

Antilipemische effecten
in dieronderzoek lijkt resveratrol abnormale lipidenprofielen te verbeteren (71062). Resveratrol remt de vorming van cholesterol in bepaalde bacteriestammen (7863), maar het is niet bekend of dit significant bijdraagt ​​aan de cholesterolverlaging bij mens of dier.

Antioxiderende effecten
Resveratrol vermindert significant de lipideperoxidatie en orgaanschade in diermodellen van ischemie-reperfusie (15144,70825,70842,70996,71008). Voorlopig onderzoek suggereert dat chronische toediening van resveratrol de myocardfunctie zou kunnen verbeteren in modellen van myocardischemie (15096). Bij mensen en laboratoriumonderzoek lijkt resveratrol de niveaus van oxidatieve verbindingen te verlagen en bescherming te bieden tegen oxidatie (64633,70919,70941,70979,71112). Laboratoriumonderzoek suggereert dat resveratrol beschermt tegen de oxidatieve modificatie van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en DNA (70809,70832,70865).

Antivirale effecten
Resveratrol remt de replicatie van herpes simplex-virus. Hoewel het mechanisme van deze werking niet volledig bekend is, lijkt blootstelling aan resveratrol binnen één uur na cellulaire infectie het meest effectief te zijn om de virale groei te stoppen. Dit suggereert dat resveratrol de productie van eiwitten vermindert die nodig zijn om de virale proliferatie te reguleren (7866). Resveratrol lijkt ook de replicatie van het rhinovirus, het influenza A-virus en het cytomegalovirus (70945,91336,91337) te remmen.

Cardioprotectieve effecten
Er is interesse in resveratrol om hart- en vaatziekten te voorkomen en de mortaliteit te verbeteren. Trans-resveratrol heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende werking (2948,15144). Voorlopig onderzoek suggereert dat chronische toediening van resveratrol de myocardfunctie zou kunnen verbeteren in modellen van myocardischemie (15096). In vitro lijkt resveratrol Chlamydia pneumoniae te remmen (15151). Systemische verspreiding van Chlamydia is gesuggereerd als mogelijke oorzaak van atherosclerose en hartaandoeningen. Sommige onderzoekers speculeren dat de activiteit van resveratrol tegen chlamydia enkele van de cardiovasculaire voordelen van wijn zou kunnen verklaren. Andere potentiële cardioprotectieve effecten van resveratrol, zoals aangetoond in menselijk en laboratoriumonderzoek, omvatten regulering van vasodilatatie en vasoconstrictie, antioxiderende en ontstekingsremmende effecten en remming van bloedplaatjesaggregatie (2954,70819,70973,71015). Van resveratrol is aangetoond dat het de activiteit van endotheelcellen en de productie van stikstofmonoxide moduleert (2030,70886,71023,71033,71045,71111). Ook blijkt uit onderzoek bij mensen en dieren dat resveratrol de bloeddruk kan verlagen (71085,71109).

In het algemeen, hoewel in vitro en diergegevens cardioprotectieve effecten hebben aangetoond, laat het meeste onderzoek bij mensen geen voordeel zien van resveratrol op risicofactoren voor hart- en vaatziekten (91330,91333,95835).

Cytochrome P540 effecten
De activiteit van cytochroom P450 (CYP450) -enzymen wordt geremd door resveratrol in hepatocyten en andere in vitro modellen (7864,52987,70811,70838,70862) en in menselijk onderzoek (71047).

Oestrogene effecten
Resveratrol is een zwak fyto-oestrogeen (2960,15142). Het bindt aan zowel alfa- als bèta-oestrogeenreceptoren, maar de affiniteit voor deze receptoren is ongeveer 7000 keer minder dan oestrogeen (7865,19085,70901). Trans-resveratrol heeft een gemengde agonistische en antagonistische activiteit op de oestrogeen-alfa-receptor, terwijl cis-resveratrol significant minder activiteit heeft op de oestrogeenreceptor (15146,70858,70863). Resveratrol is onderzocht voor polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat het innemen van resveratrol (RevGenetics) 1.500 mg per dag gedurende 3 maanden de niveaus van testosteron en dehydroepiandrosteron verlaagt, maar niet de insulinespiegels of gevoeligheid in vergelijking met placebo bij vrouwen met PCOS (95823).

Resveratrol is ook beoordeeld op goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Risicofactoren voor BPH zijn onder meer familiegeschiedenis, zwaarlijvigheid en gebrek aan lichamelijke activiteit. Klinisch onderzoek toont aan dat het innemen van trans-resveratrol 150 mg of 1000 mg per dag gedurende 4 maanden geen invloed heeft op het prostaatvolume, het prostaatspecifiek antigeen (PSA) of de testosteronniveaus in vergelijking met placebo bij mannen van middelbare leeftijd met metabool syndroom. De hogere dosis resveratrol verlaagde dehydroepiandrosteron- en androsteendion-niveaus, mogelijk als gevolg van de zwakke fyto-oestrogene effecten van resveratrol (95829).

Hepaprotectieve effecten
Bij mensen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) kunnen de hepatoprotectieve effecten van resveratrol verband houden met verlaagde niveaus van inflammatoire markers en apoptose van levercellen (91328). Resveratrol lijkt ook de mortaliteit te verlagen in diermodellen van aan alcohol gerelateerde leverschade (15094). In een apart model lijkt resveratrol de leverbeschadiging als gevolg van traumabloeding te verminderen; werkingsmechanismen kunnen betrokken zijn geweest bij de oestrogeenreceptor en verminderde ontstekingsmediatoren (70983).

Immunologische effecten
Resveratrol lijkt een immuunmodulerende activiteit te hebben. Maar de effecten lijken in vitro te verschillen van in vivo. In vitro lijkt resveratrol de proliferatie van T-cellen te onderdrukken. In vivo, met behulp van diermodellen, lijkt resveratrol dit effect niet te hebben, of het aantal bloedcellen of andere metingen van de activiteit van het immuunsysteem te beïnvloeden (15152). Ten minste in vitro kunnen de effecten van resveratrol op de proliferatie van T-cellen ook het gevolg zijn van de dosis. Terwijl een lage dosis resveratrol de productie van specifieke T-cellen stimuleerde, werd deze met hoge concentraties geremd (70866).

Neuroprotectieve effecten
Resveratrol kan een rol spelen bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer. In vitro voorkomt resveratrol bèta-amyloïde peptidegerelateerde verlagingen van glutathion. Dit suggereert dat resveratrol oxidatieve schade veroorzaakt door beta-amyloïde peptide kan voorkomen (15153). Resveratrol lijkt ook de amyloïde bèta-aggregatie te blokkeren (71031). Resveratrol is beoordeeld op zijn effecten op vermeende markers van de ziekte van Alzheimer, zoals tau- en Ab40-eiwitten. Klinisch onderzoek toont aan dat het innemen van ingekapselde resveratrol vanaf 500 mg per dag en het verhogen met 500 mg per dag elke 13 weken gedurende een totaal van 52 weken resulteerde in een grotere Ab40-markerconcentratie in het cerebrospinale vocht, maar geen verschil in de markers Ab42, Ab40, Ab42, tau en fosfo-tau 181 vergeleken met placebo bij patiënten bij wie de ziekte van Alzheimer is vastgesteld (95833).

In menselijk onderzoek verhoogt resveratrol de cerebrale bloedstroom, zoals blijkt uit een verhoogd hemoglobine en deoxyhemoglobine (71039). De neuroprotectieve effecten van resveratrol worden ook toegeschreven aan een verbeterd glucosemetabolisme, behouden hippocampusvolume en verbeterde hippocampale functionele connectiviteit, die allemaal zijn aangetoond in studies bij mensen (102511,102512). Van resveratrol is ook aangetoond dat het voordelen biedt bij andere modellen van epilepsie, ischemie, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, amyotrofische laterale sclerose, multiple sclerose en zenuwbeschadiging (71004,71016,71055). Het is mogelijk dat resveratrol beschermt tegen neuronale apoptotische celdood door de expressie van apoptotische genen te moduleren of door te interfereren met signaalroutes (70844,71022,71026). Laboratoriumonderzoek suggereert dat de neuroprotectieve effecten van resveratrol op zijn minst gedeeltelijk het gevolg kunnen zijn van de modulatie van enzymen die betrokken zijn bij apoptose en ontsteking (71000,71032,7054,71055).

Pulmonale effecten
Enig voorlopig laboratoriumonderzoek suggereert dat resveratrol een rol kan spelen bij het verminderen van astmasymptomen. In vitro lijkt resveratrol ontstekingsmediatoren uit de gladde spiercellen van de menselijke luchtwegen te remmen (71048). Resveratrol lijkt ook de afgifte van ontstekingsmediatoren te remmen uit cellen die zijn geïsoleerd uit bronchoalveolaire lavage (BAL) -vloeistof van patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD) (15155).

Gewichtsverlies effecten
Resveratrol lijkt gewichtsverlieseffecten te hebben in zowel klinisch als laboratoriumonderzoek. Bij mensen met metabool syndroom lijkt resveratrol het lichaamsgewicht en de vetmassa te verminderen (91331). In laboratoriumonderzoek is gesuggereerd dat resveratrol zich bindt aan cannabinoïde CB1-receptoren (71114). Laboratoriumonderzoek suggereert ook dat resveratrol ook de productie en proliferatie van adipocyten of vetcellen kan verminderen en de productie van opgeslagen vet kan verminderen (91338). Resveratrol kan ook caloriebeperking nabootsen in termen van het reguleren van signaaltransductieroutes en enzymproductie (91339).

Werking

Veiligheid

Waarschijnlijk veilig

Wanneer geconsumeerd in hoeveelheden die in voedingsmiddelen worden aangetroffen (2030).

Bij orale inname in doses tot 1500 mg per dag gedurende maximaal 3 maanden (71066,71097,91328,91331,95825,95833,98910,100695). Hogere doses van 2000-3000 mg per dag werden goed verdragen, maar hebben een grotere kans op gastro-intestinale bijwerkingen wanneer ze gedurende 2-6 maanden worden ingenomen (91327,98908). … bij topisch gebruik tot 30 dagen (71064).

Kinderen

Bij gebruik in een intranasale spray tot 2 maanden (91332).

Zwangerschap en lactatie

Waarschijnlijk veilig… bij gebruik in hoeveelheden die in sommige voedingsmiddelen worden aangetroffen (2030). Resveratrol wordt aangetroffen in druivenschillen, druivensap, wijn en andere voedselbronnen. Wijn mag echter niet worden gebruikt als bron van resveratrol tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Effectiviteit

Allergische rhinitis (hooikoorts)
Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat intranasale resveratrol de symptomen van allergische rhinitis kan verbeteren (91332,97339). Een studie toonde aan dat het gebruik van een intranasale spray met resveratrol 0,1% driemaal daags gedurende 4 weken de nasale symptomen verminderde en de scores voor kwaliteit van leven verbeterde in vergelijking met de uitgangswaarde bij volwassenen met allergische rhinitis (97339). Een andere studie toonde aan dat het gebruik van een intranasale spray met resveratrol 0,05% en bèta-glucaan 0,33% driemaal daags gedurende 2 maanden jeuk, niezen, loopneus en neusobstructie verbeterde en het gebruik van reddingsmedicatie verminderde in vergelijking met placebo bij kinderen van 4-17 jaar. jaren met door pollen geïnduceerde allergische rhinitis (91332).

Zwaarlijvigheid
Een meta-analyse van 28 klinische onderzoeken toont aan dat het nemen van resveratrol het lichaamsgewicht met 0,5 kg, de body mass index (BMI) met 0,17 kg / m2 en de tailleomtrek met 0,8 cm verlaagt in vergelijking met placebo of zonder interventie. Deze analyse omvatte onderzoeken van patiënten met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas met of zonder diabetes type 2, metabool syndroom, niet-alcoholische leververvetting of andere chronische aandoeningen. Een subgroepanalyse suggereert dat obese patiënten een grotere respons op resveratrol hebben. Zwaarlijvige patiënten die resveratrol gebruikten, hadden een gemiddelde gewichtsafname van 1,15 kg en een BMI-afname van 0,3 kg / m2 in vergelijking met placebo. De grootste impact op lichaamsgewicht en BMI deed zich voor bij resveratrol doses van 500 mg per dag of minder en een behandelingsduur van 3 maanden of langer (100696).

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Anticoagulenten/plaatjesaggregatieremming
Resveratrol lijkt plaatjesremmende effecten te hebben (2949,2950,2951,2952,2961,70813,70828,70831,70892,70968,71106). Theoretisch kan het gebruik van resveratrol met andere plaatjesaggregatieremmers of anticoagulantia het risico op blauwe plekken en bloedingen vergroten. Sommige van deze medicijnen bevatten aspirine; clopidogrel (Plavix); niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen); dalteparine (Fragmin); enoxaparine (Lovenox); heparine; warfarine (Coumadin); en anderen.

Cytochroom P450 1A1 (CYP1A1)
Bewijs uit in vitro onderzoek toont aan dat resveratrol cytochroom P450 1A1 (CYP1A1) enzymen kan remmen (70811,70862). Theoretisch kan resveratrol de hoeveelheid geneesmiddelen verhogen die door dit enzym worden gemetaboliseerd. Deze interactie is echter niet gemeld bij mensen. Sommige substraten van CYP1A1 zijn onder meer chloorzoxazon, theofylline en bufuralol.

Cytochroom P450 1A2 (CYP1A2)
Bewijs uit in vitro onderzoek toont aan dat resveratrol cytochroom P450 1A2 (CYP1A2) enzymen kan remmen (21733). Theoretisch zou resveratrol de hoeveelheid geneesmiddelen die door dit enzym worden gemetaboliseerd, kunnen verhogen. Deze interactie is echter niet gemeld bij mensen. Enkele substraten van CYP1A2 zijn clozapine (Clozaril), cyclobenzaprine (Flexeril), fluvoxamine (Luvox), haloperidol (Haldol), imipramine (Tofranil), mexiletine (Mexitil), olanzapine (Zyprexa), pentazocine (Talolwin), propazocine (Talolwin), tacrine (Cognex), zileuton (Zyflo), zolmitriptan (Zomig) en anderen.

Cytochroom P450 1B1 (CYP1B1)
Bewijs uit in vitro onderzoek toont aan dat resveratrol cytochroom P450 1B1 (CYP1B1) enzymen kan remmen (70834). Theoretisch kan resveratrol de hoeveelheid geneesmiddelen verhogen die door dit enzym worden gemetaboliseerd. Deze interactie is echter niet gemeld bij mensen. Sommige substraten van CYP1B1 zijn onder meer theofylline, omeprazol, clozapine, progesteron, lansoprazol, flutamide, oxaliplatine, erlotinib en cafeïne.

Cytochroom P450 2C19 (CYP2C19)
Bewijs uit in vitro onderzoek toont aan dat resveratrol cytochroom P450 2C19 (CYP2C19) enzymen kan remmen (70896). Theoretisch zou resveratrol de hoeveelheid geneesmiddelen die door dit enzym worden gemetaboliseerd, kunnen verhogen. Deze interactie is echter niet gemeld bij mensen. Sommige geneesmiddelen die door CYP2C19 worden gemetaboliseerd, zijn onder meer amitriptyline (Elavil), carisoprodol (Soma), citalopram (Celexa), diazepam (Valium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec), fenytoïne (Dilantin), warfarine en vele anderen.

Cytochroom P450 2E1 (CYP2E1)
In vitro onderzoek suggereert dat resveratrol het cytochroom P450 2E1 (CYP2E1) isoenzym remt (7864,70896). Ook toont een farmacokinetische studie aan dat het dagelijks innemen van resveratrol 500 mg gedurende 10 dagen voorafgaand aan het innemen van een enkele dosis chloorzoxazon 250 mg de maximale concentratie van chloorzoxazon met ongeveer 54% verhoogt, het gebied onder de curve van chloorzoxazon met ongeveer 72%, en de halfwaardetijd van chloorzoxazon met ongeveer 35% (95824). Theoretisch kan resveratrol de niveaus van andere geneesmiddelen die door dit enzym worden gemetaboliseerd, verhogen. Sommige geneesmiddelen die door CYP2E1 worden gemetaboliseerd, zijn onder meer paracetamol, chloorzoxazon (Parafon Forte), ethanol, theofylline en anesthetica zoals enfluraan (Ethrane), halothaan (Fluothaan), isofluraan (Forane), methoxyfluraan (Penthrane).

Cytochroom P450 2C19 (CYP2C19)
Bewijs uit in vitro onderzoek toont aan dat resveratrol het cytochroom P450 3A4 (CYP3A4) -enzym kan remmen (7864,70896). Theoretisch zou het de hoeveelheid geneesmiddelen die door dit enzym worden gemetaboliseerd, kunnen verhogen. Klinisch onderzoek toont echter aan dat het gebruik van resveratrol 3000 mg / dag gedurende 8 weken geen dosisaanpassingen vereist van medicijnen die door CYP3A4 worden gemetaboliseerd (91327). Sommige geneesmiddelen die door CYP3A4 worden gemetaboliseerd, zijn onder meer calciumkanaalblokkers (diltiazem, nicardipine, verapamil), chemotherapeutische middelen (etoposide, paclitaxel, vinblastine, vincristine, vindesine), antischimmelmiddelen (ketoconazol, itraconazol), glucocorticoïden, alfentanulsisaprenta). , fentanyl (Sublimaze

Kruiden en supplementen

Anticoagulenten/plaatjesaggregatieremming
Theoretisch zou gelijktijdig gebruik van resveratrol met kruiden die anticoagulerende of plaatjesremmende werking hebben het risico op bloedingen bij sommige mensen kunnen verhogen (2949,2950,2951,2952,2961,70813,70828,70831,70892,70968,71106). Deze kruiden omvatten engelwortel, kruidnagel, danshen, moederkruid, knoflook, gember, ginkgo, ginseng Panax, paardenkastanje, rode klaver, kurkuma en anderen.

Voedingsmiddelen

Vet bevattende voedingsmiddelen
Inname van resveratrol met een vetrijke maaltijd kan de opname van resveratrol remmen (71042).

Ziektes

Bloedingsaandoeningen
Resveratrol heeft plaatjesremmende effecten (2949,2950,2951,2952,2961,70813,70828,70831,70892,70968) (71106). Theoretisch kan resveratrol overmatig bloeden veroorzaken als het wordt gebruikt door personen met bloedingsstoornissen.

Hormoongevoelige kanker
Omdat resveratrol oestrogene effecten kan hebben (2960,21730,70897), moeten vrouwen met hormoongevoelige aandoeningen resveratrol vermijden. Enkele van deze aandoeningen zijn onder meer borst-, baarmoeder- en eierstokkanker, en endometriose en baarmoederfibromen.

Chirurgie
Resveratrol heeft plaatjesremmende effecten (2949,2950,2951,2952,2961,70813,70828,70831,70892,70968) (71106). Resveratrol kan bij perioperatief gebruik overmatig bloeden veroorzaken. Vertel patiënten dat ze resveratrol ten minste 2 weken vóór electieve chirurgische ingrepen moeten stoppen.

Interacties

Dosering

Resveratrol is oraal meestal gebruikt in doseringen van 250-1000 mg per dag gedurende 3 maanden. Voor kinderen is er door onvoldoende onderzoek geen typische dosering beschikbaar.

 

Dosering
Referenties
  • 1 Monographs on the medicinal uses of plant drugs. Exeter, UK: European Scientific Co-op Phytother, 1997.
  • 2 Blumenthal M, ed. The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Trans. S. Klein. Boston, MA: American Botanical Council, 1998.
  • 3 Tyler VE. Herbs of Choice. Binghamton, NY: Pharmaceutical Products Press, 1994.
  • 4 Newall CA, Anderson LA, Philpson JD. Herbal Medicine: A Guide for Healthcare Professionals. London, UK: The Pharmaceutical Press, 1996.
  • 5 Foster S, Tyler VE. Tyler’s Honest Herbal: A Sensible Guide to the Use of Herbs and Related Remedies. 3rd ed., Binghamton, NY: Haworth Herbal Press, 1993.
  • 6 The Review of Natural Products by Facts and Comparisons. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Co., 1999.
  • 513 Agri Res Svc: Dr. Duke’s phytochemical and ethnobotanical databases. www.ars-grin.gov/duke (Accessed 3 November 1999).
  • 2030 Soleas GJ, Diamandis EP, Goldberg DM. Resveratrol: a molecule whose time has come? And gone? Clin Biochem 1997;30:91-113.
  • 2949 Pace-Asciak CR, Rounova O, Hahn SE, et al. Wines and grape juices as modulators of platelet aggregation in healthy human subjects. Clin Chim Acta 1996;246:163-82.
  • 2950 Bertelli AA, Giovannini L, Bernini W, et al. Antiplatelet activity of cis-resveratrol. Drugs Exp Clin Res 1996;22:61-3.
  • 2951 Pace-Asciak CR, Hahn S, Diamandis EP, et al. The red wine phenolics trans-resveratrol and quercetin block human platelet aggregation and eicosanoid synthesis: implications for protection against coronary heart disease. Clin Chim Acta 1995;235:207-19.
  • 2952 Bertelli A, Bertelli AA, Gozzini A, Giovannini L. Plasma and tissue resveratrol concentrations and pharmacological activity. Drugs Exp Clin Res 1998;24:133-8.
  • 2954 Chen CK, Pace-Asciak CR. Vasorelaxing activity of resveratrol and quercetin in isolated rat aorta. Gen Pharmacol 1996;27:363-6.
  • 2956 Davy BM, Melby CL, Beske SD, et al. Oat consumption does not affect resting casual and ambulatory 24-h arterial blood pressure in men with high-normal blood pressure to stage I hypertension. J Nutr 2002;132:394-8..
  • 2958 Huang C, Ma WY, Goranson A, Dong Z. Resveratrol suppresses cell transformation and induces apoptosis through a p53-dependent pathway. Carcinogenesis 1999;20:237-42.
  • 2959 Carbo N, Costelli P, Baccino FM, et al. Resveratrol, a natural product present in wine, decreases tumour growth in a rat tumour model. Biochem Biophys Res Commun 1999;254:739-43.
  • 2960 Gehm BD, McAndrews JM, Chien PY, Jameson JL. Resveratrol, a polyphenolic compound found in grapes and wine, is an agonist for the estrogen receptor. Proc Natl Acad Sci U S A 1997;94:14138-43.
  • 2961 Bertelli AA, Giovannini L, Giannessi D, et al. Antiplatelet activity of synthetic and natural resveratrol in red wine. Int J Tissue React 1995;17:1-3.
  • 7863 Laden BP, Porter TD. Resveratrol inhibits human squalene monooxygenase. Nutr Res 2001;21:747-53.
  • 7864 Piver B, Berthou F, Dreano Y, Lucas D. Inhibition of CYP3A, CYP1A and CYP2E1 activities by resveratrol and other non volatile red wine components. Toxicol Lett 2001;125:83-91.
  • 7865 Bowers JL, Tyulmenkov VV, Jernigan SC, Klinge CM. Resveratrol acts as a mixed agonist/antagonist for estrogen receptors alpha and beta. Endocrinology 2000;141:3657-67.
  • 7866 Docherty JJ, Fu MM, Stiffler BS, et al. Resveratrol inhibition of herpes simplex virus replication. Antiviral Res 1999;43:145-55.
  • 9174 Goldberg DM, Yan J, Soleas GJ. Absorption of three wine-related polyphenols in three different matrices by healthy subjects. Clin Biochem 2003;36:79-87..
  • 12482 Takada Y, Bhardwaj A, Potdar P, Aggarwal BB. Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. Oncogene 2004;23:9247-58.
  • 12483 Hwang D, Fischer NH, Jang BC, et al. Inhibition of the expression of inducible cyclooxygenase and proinflammatory cytokines by sesquiterpene lactones in macrophages correlates with the inhibition of MAP kinases. Biochem Biophys Res Commun 1996;226:810-8..
  • 12484 Murias M, Handler N, Erker T, et al. Resveratrol analogues as selective cyclooxygenase-2 inhibitors: synthesis and structure-activity relationship. Bioorg Med Chem 2004;12:5571-8.
  • 15093 Baur JA, Pearson KJ, Price NL, et al. Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet. Nature 2006;444:337-42.
  • 15094 Bujanda L, Garcia-Barcina M, Gutierrez-de Juan V, et al. Effect of resveratrol on alcohol-induced mortality and liver lesions in mice. BMC Gastroenterol 2006;6:35.
  • 15095 Elmali N, Baysal O, Harma A, et al. Effects of resveratrol in inflammatory arthritis. Inflammation 2007;30:1-6.
  • 15096 Mokni M, Limam F, Elkahoui S, et al. Strong cardioprotective effect of resveratrol, a red wine polyphenol, on isolated rat hearts after ischemia/reperfusion injury. Arch Biochem Biophys 2007;457:1-6.
  • 15139 Wang Z, Huang Y, Zou J, et al. Effects of red wine and wine polyphenol resveratrol on platelet aggregation in vivo and in vitro. Int J Mol Med 2002;9:77-9.
  • 15140 Szewczuk LM, Forti L, Stivala LA, Penning TM. Resveratrol is a peroxidase mediated inactivator of COX-1 but not COX-2: A mechanistic approach to the design of COX-1 selective agents. J Biol Chem 2004;279:22727-37.
  • 15141 Martin AR, Villegas I, La Casa C, de la Lastra CA. Resveratrol, a polyphenol found in grapes, suppresses oxidative damage and stimulates apoptosis during early colonic inflammation in rats. Biochem Pharmacol 2004;67:1399-410.
  • 15142 Li W, Seifert M, Xu Y, Hock B. Comparative study of estrogenic potencies of estradiol, tamoxifen, bisphenol-A and resveratrol with two in vitro bioassays. Environ Int 2004;30:329-35.
  • 15144 Hascalik S, Celik O, Turkoz Y, et al. Resveratrol, a red wine constituent polyphenol, protects from ischemia-reperfusion damage of the ovaries. Gynecol Obstet Invest 2004;57:218-23.
  • 15145 Meng X, Maliakal P, Lu H, et al. Urinary and plasma levels of resveratrol and quercetin in humans, mice, and rats after ingestion of pure compounds and grape juice. J Agric Food Chem 2004;52:935-42.
  • 15146 Abou-Zeid LA, El-Mowafy AM. Differential recognition of resveratrol isomers by the human estrogen receptor-alpha: molecular dynamics evidence for stereoselective ligand binding. Chirality 2004;16:190-5.
  • 15148 Zhang Y, Jayaprakasam B, Seeram NP, et al. Insulin secretion and cyclooxygenase enzyme inhibition by cabernet sauvignon grape skin compounds. J Agric Food Chem 2004;52:228-33.
  • 15149 Kim YA, Choi BT, Lee YT, et al. Resveratrol inhibits cell proliferation and induces apoptosis of human breast carcinoma MCF-7 cells. Oncol Rep 2004;11:441-6.
  • 15150 Ziegler CC, Rainwater L, Whelan J, McEntee MF. Dietary resveratrol does not affect intestinal tumorigenesis in Apc(Min/+) mice. J Nutr 2004;134:5-10.
  • 15151 Schriever C, Pendland SL, Mahady GB. Red wine, resveratrol, Chlamydia pneumoniae and the French connection. Atherosclerosis 2003;171:379-80.
  • 15152 Gao X, Deeb D, Media J, et al. Immunomodulatory activity of resveratrol: discrepant in vitro and in vivo immunological effects. Biochem Pharmacol 2003;66:2427-35.
  • 15153 Savaskan E, Olivieri G, Meier F, et al. Red wine ingredient resveratrol protects from beta-amyloid neurotoxicity. Gerontology 2003;49:380-3.
  • 15154 Pervaiz S. Resveratrol: from grapevines to mammalian biology. FASEB J 2003;17:1975-85.
  • 15155 Culpitt SV, Rogers DF, Fenwick PS, et al. Inhibition by red wine extract, resveratrol, of cytokine release by alveolar macrophages in COPD. Thorax 2003;58:942-6.
  • 15156 Wang Q, Li H, Wang XW, et al. Resveratrol promotes differentiation and induces Fas-independent apoptosis of human medulloblastoma cells. Neurosci Lett 2003;351:83-6.
  • 16053 Lyons MM, Yu C, Toma RB, et al. Resveratrol in raw and baked blueberries and bilberries. J Agric Food Chem 2003;51:5867-70.
  • 19085 Mueller SO, Simon S, Chae K, et al. Phytoestrogens and their human metabolites show distinct agonistic and antagonistic properties on estrogen receptor alpha (ERalpha) and ERbeta in human cells. Toxicol Sci 2004;80:14-25.
  • 21730 Basly, J. P., Marre-Fournier, F., Le Bail, J. C., Habrioux, G., and Chulia, A. J. Estrogenic/antiestrogenic and scavenging properties of (E)- and (Z)-resveratrol. Life Sci. 1-21-2000;66(9):769-777.
  • 21733 Chang, T. K., Chen, J., and Lee, W. B. Differential inhibition and inactivation of human CYP1 enzymes by trans-resveratrol: evidence for mechanism-based inactivation of CYP1A2. J.Pharmacol.Exp.Ther. 2001;299(3):874-882.
  • 30913 Rosa, F. T., Zulet, M. A., Marchini, J. S., and Martinez, J. A. Bioactive compounds with effects on inflammation markers in humans. Int J Food Sci Nutr 2012;63(6):749-765.
  • 52945 de, Santi C., Pietrabissa, A., Mosca, F., and Pacifici, G. M. Glucuronidation of resveratrol, a natural product present in grape and wine, in the human liver. Xenobiotica 2000;30(11):1047-1054.
  • 52987 Piver, B., Berthou, F., Dreano, Y., and Lucas, D. Differential inhibition of human cytochrome P450 enzymes by epsilon-viniferin, the dimer of resveratrol: comparison with resveratrol and polyphenols from alcoholized beverages. Life Sci. 7-18-2003;73(9):1199-1213.
  • 53028 Zern, T. L., Wood, R. J., Greene, C., West, K. L., Liu, Y., Aggarwal, D., Shachter, N. S., and Fernandez, M. L. Grape polyphenols exert a cardioprotective effect in pre- and postmenopausal women by lowering plasma lipids and reducing oxidative stress. J Nutr. 2005;135(8):1911-1917.
  • 53254 Tome-Carneiro, J., Gonzalvez, M., Larrosa, M., Yanez-Gascon, M. J., Garcia-Almagro, F. J., Ruiz-Ros, J. A., Garcia-Conesa, M. T., Tomas-Barberan, F. A., and Espin, J. C. One-year consumption of a grape nutraceutical containing resveratrol improves the inflammatory and fibrinolytic status of patients in primary prevention of cardiovascular disease. Am J Cardiol. 8-1-2012;110(3):356-363.
  • 53256 Tome-Carneiro, J., Gonzalvez, M., Larrosa, M., Garcia-Almagro, F. J., Aviles-Plaza, F., Parra, S., Yanez-Gascon, M. J., Ruiz-Ros, J. A., Garcia-Conesa, M. T., Tomas-Barberan, F. A., and Espin, J. C. Consumption of a grape extract supplement containing resveratrol decreases oxidized LDL and ApoB in patients undergoing primary prevention of cardiovascular disease: a triple-blind, 6-month follow-up, placebo-controlled, randomized trial. Mol.Nutr Food Res 2012;56(5):810-821.
  • 56943 Kimura, Y., Okuda, H., and Kubo, M. Effects of stilbenes isolated from medicinal plants on arachidonate metabolism and degranulation in human polymorphonuclear leukocytes. J Ethnopharmacol. 1995;45(2):131-139.
  • 64633 Rahman, I. Antioxidant therapeutic advances in COPD. Ther.Adv.Respir.Dis. 2008;2(6):351-374.
  • 70809 Zou, J. G., Huang, Y. Z., Chen, Q., Wei, E. H., Hsieh, T. C., and Wu, J. M. Resveratrol inhibits copper ion-induced and azo compound-initiated oxidative modification of human low density lipoprotein. Biochem.Mol.Biol.Int. 1999;47(6):1089-1096.
  • 70811 Ciolino, H. P. and Yeh, G. C. Inhibition of aryl hydrocarbon-induced cytochrome P-450 1A1 enzyme activity and CYP1A1 expression by resveratrol. Mol.Pharmacol. 1999;56(4):760-767.
  • 70813 Dobrydneva, Y., Williams, R. L., and Blackmore, P. F. trans-Resveratrol inhibits calcium influx in thrombin-stimulated human platelets. Br.J.Pharmacol. 1999;128(1):149-157.
  • 70815 Subbaramaiah, K., Michaluart, P., Chung, W. J., Tanabe, T., Telang, N., and Dannenberg, A. J. Resveratrol inhibits cyclooxygenase-2 transcription in human mammary epithelial cells. Ann.N.Y.Acad.Sci. 1999;889:214-223.
  • 70816 Martinez, J. and Moreno, J. J. Effect of resveratrol, a natural polyphenolic compound, on reactive oxygen species and prostaglandin production. Biochem.Pharmacol 4-1-2000;59(7):865-870.
  • 70817 Klabunde, T., Petrassi, H. M., Oza, V. B., Raman, P., Kelly, J. W., and Sacchettini, J. C. Rational design of potent human transthyretin amyloid disease inhibitors. Nat Struct.Biol. 2000;7(4):312-321.
  • 70819 Naderali, E. K., Doyle, P. J., and Williams, G. Resveratrol induces vasorelaxation of mesenteric and uterine arteries from female guinea-pigs. Clin Sci (Lond) 2000;98(5):537-543.
  • 70825 Bradamante, S., Piccinini, F., Barenghi, L., Bertelli, A. A., De Jonge, R., Beemster, P., and De Jong, J. W. Does resveratrol induce pharmacological preconditioning? Int.J Tissue React. 2000;22(1):1-4.
  • 70827 Bagchi, D., Bagchi, M., Stohs, S. J., Das, D. K., Ray, S. D., Kuszynski, C. A., Joshi, S. S., and Pruess, H. G. Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention. Toxicology 8-7-2000;148(2-3):187-197.
  • 70828 Kirk, R. I., Deitch, J. A., Wu, J. M., and Lerea, K. M. Resveratrol decreases early signaling events in washed platelets but has little effect on platalet in whole food. Blood Cells Mol.Dis. 2000;26(2):144-150.
  • 70831 Zbikowska, H. M. and Olas, B. Antioxidants with carcinostatic activity (resveratrol, vitamin E and selenium) in modulation of blood platelet adhesion. J Physiol Pharmacol. 2000;51(3):513-520.
  • 70832 Burkitt, M. J. and Duncan, J. Effects of trans-resveratrol on copper-dependent hydroxyl-radical formation and DNA damage: evidence for hydroxyl-radical scavenging and a novel, glutathione-sparing mechanism of action. Arch.Biochem.Biophys. 9-15-2000;381(2):253-263.
  • 70834 Chang, T. K., Lee, W. B., and Ko, H. H. Trans-resveratrol modulates the catalytic activity and mRNA expression of the procarcinogen-activating human cytochrome P450 1B1. Can.J.Physiol Pharmacol. 2000;78(11):874-881.
  • 70836 Wang, M. J., Huang, H. M., Hsieh, S. J., Jeng, K. C., and Kuo, J. S. Resveratrol inhibits interleukin-6 production in cortical mixed glial cells under hypoxia/hypoglycemia followed by reoxygenation. J Neuroimmunol. 1-1-2001;112(1-2):28-34.
  • 70838 Chan, W. K. and Delucchi, A. B. Resveratrol, a red wine constituent, is a mechanism-based inactivator of cytochrome P450 3A4. Life Sci 11-10-2000;67(25):3103-3112.
  • 70842 Giovannini, L., Migliori, M., Longoni, B. M., Das, D. K., Bertelli, A. A., Panichi, V., Filippi, C., and Bertelli, A. Resveratrol, a polyphenol found in wine, reduces ischemia reperfusion injury in rat kidneys. J Cardiovasc.Pharmacol. 2001;37(3):262-270.
  • 70844 Nicolini, G., Rigolio, R., Miloso, M., Bertelli, A. A., and Tredici, G. Anti-apoptotic effect of trans-resveratrol on paclitaxel-induced apoptosis in the human neuroblastoma SH-SY5Y cell line. Neurosci.Lett. 4-13-2001;302(1):41-44.
  • 70865 Bhavnani, B. R., Cecutti, A., Gerulath, A., Woolever, A. C., and Berco, M. Comparison of the antioxidant effects of equine estrogens, red wine components, vitamin E, and probucol on low-density lipoprotein oxidation in postmenopausal women. Menopause. 2001;8(6):408-419.
  • 70866 Falchetti, R., Fuggetta, M. P., Lanzilli, G., Tricarico, M., and Ravagnan, G. Effects of resveratrol on human immune cell function. Life Sci. 11-21-2001;70(1):81-96.
  • 70885 Sharma, M. and Gupta, Y. K. Chronic treatment with trans resveratrol prevents intracerebroventricular streptozotocin induced cognitive impairment and oxidative stress in rats. Life Sci 10-11-2002;71(21):2489-2498.
  • 70886 Wallerath, T., Deckert, G., Ternes, T., Anderson, H., Li, H., Witte, K., and Forstermann, U. Resveratrol, a polyphenolic phytoalexin present in red wine, enhances expression and activity of endothelial nitric oxide synthase. Circulation 9-24-2002;106(13):1652-1658.
  • 70892 Olas, B., Wachowicz, B., Saluk-Juszczak, J., and Zielinski, T. Effect of resveratrol, a natural polyphenolic compound, on platelet activation induced by endotoxin or thrombin. Thromb.Res 8-15-2002;107(3-4):141-145.
  • 70896 Yu, C., Shin, Y. G., Kosmeder, J. W., Pezzuto, J. M., and van Breemen, R. B. Liquid chromatography/tandem mass spectrometric determination of inhibition of human cytochrome P450 isozymes by resveratrol and resveratrol-3-sulfate. Rapid Commun.Mass Spectrom. 2003;17(4):307-313.
  • 70901 Klinge, C. M., Risinger, K. E., Watts, M. B., Beck, V., Eder, R., and Jungbauer, A. Estrogenic activity in white and red wine extracts. J Agric.Food Chem 3-26-2003;51(7):1850-1857.
  • 70903 Liang, Y. C., Tsai, S. H., Chen, L., Lin-Shiau, S. Y., and Lin, J. K. Resveratrol-induced G2 arrest through the inhibition of CDK7 and p34CDC2 kinases in colon carcinoma HT29 cells. Biochem.Pharmacol. 4-1-2003;65(7):1053-1060.
  • 70916 Howitz, K. T., Bitterman, K. J., Cohen, H. Y., Lamming, D. W., Lavu, S., Wood, J. G., Zipkin, R. E., Chung, P., Kisielewski, A., Zhang, L. L., Scherer, B., and Sinclair, D. A. Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan. Nature 9-11-2003;425(6954):191-196.
  • 70917 Kim, Y. A., Lee, W. H., Choi, T. H., Rhee, S. H., Park, K. Y., and Choi, Y. H. Involvement of p21WAF1/CIP1, pRB, Bax and NF-kappaB in induction of growth arrest and apoptosis by resveratrol in human lung carcinoma A549 cells. Int.J.Oncol. 2003;23(4):1143-1149.
  • 70919 Cavallaro, A., Ainis, T., Bottari, C., and Fimiani, V. Effect of resveratrol on some activities of isolated and in whole blood human neutrophils. Physiol Res. 2003;52(5):555-562.
  • 70941 Olas, B., Wachowicz, B., Bald, E., and Glowacki, R. The protective effects of resveratrol against changes in blood platelet thiols induced by platinum compounds. J.Physiol Pharmacol. 2004;55(2):467-476.
  • 70942 Wood, J. G., Rogina, B., Lavu, S., Howitz, K., Helfand, S. L., Tatar, M., and Sinclair, D. Sirtuin activators mimic caloric restriction and delay ageing in metazoans. Nature 8-5-2004;430(7000):686-689.
  • 70943 Piver, B., Fer, M., Vitrac, X., Merillon, J. M., Dreano, Y., Berthou, F., and Lucas, D. Involvement of cytochrome P450 1A2 in the biotransformation of trans-resveratrol in human liver microsomes. Biochem.Pharmacol. 8-15-2004;68(4):773-782.
  • 70945 Evers, D. L., Wang, X., Huong, S. M., Huang, D. Y., and Huang, E. S. 3,4′,5-Trihydroxy-trans-stilbene (resveratrol) inhibits human cytomegalovirus replication and virus-induced cellular signaling. Antiviral Res. 2004;63(2):85-95.
  • 70947 Walle, T., Hsieh, F., DeLegge, M. H., Oatis, J. E., Jr., and Walle, U. K. High absorption but very low bioavailability of oral resveratrol in humans. Drug Metab Dispos. 2004;32(12):1377-1382.
  • 70963 Molnar, V. and Garai, J. Plant-derived anti-inflammatory compounds affect MIF tautomerase activity. Int.Immunopharmacol. 2005;5(5):849-856.
  • 70968 Ma, Z. H. and Ma, Q. Y. Resveratrol: a medical drug for acute pancreatitis. World J Gastroenterol. 6-7-2005;11(21):3171-3174.
  • 70973 Rakici, O., Kiziltepe, U., Coskun, B., Aslamaci, S., and Akar, F. Effects of resveratrol on vascular tone and endothelial function of human saphenous vein and internal mammary artery. Int.J Cardiol 11-2-2005;105(2):209-215.
  • 70975 Valenzano, D. R., Terzibasi, E., Genade, T., Cattaneo, A., Domenici, L., and Cellerino, A. Resveratrol prolongs lifespan and retards the onset of age-related markers in a short-lived vertebrate. Curr Biol 2-7-2006;16(3):296-300.
  • 70977 Baur, J. A. and Sinclair, D. A. Therapeutic potential of resveratrol: the in vivo evidence. Nat Rev Drug Discov. 2006;5(6):493-506.
  • 70979 Gruber, J., Tang, S. Y., and Halliwell, B. Evidence for a trade-off between survival and fitness caused by resveratrol treatment of Caenorhabditis elegans. Ann N Y.Acad Sci 2007;1100:530-542.
  • 70980 Bass, T. M., Weinkove, D., Houthoofd, K., Gems, D., and Partridge, L. Effects of resveratrol on lifespan in Drosophila melanogaster and Caenorhabditis elegans. Mech.Ageing Dev 2007;128(10):546-552.
  • 70983 Yu, H. P., Hsu, J. C., Hwang, T. L., Yen, C. H., and Lau, Y. T. Resveratrol attenuates hepatic injury after trauma-hemorrhage via estrogen receptor-related pathway. Shock 2008;30(3):324-328.
  • 70996 Dong, W., Li, N., Gao, D., Zhen, H., Zhang, X., and Li, F. Resveratrol attenuates ischemic brain damage in the delayed phase after stroke and induces messenger RNA and protein express for angiogenic factors. J Vasc.Surg. 2008;48(3):709-714.
  • 70998 Pearson, K. J., Baur, J. A., Lewis, K. N., Peshkin, L., Price, N. L., Labinskyy, N., Swindell, W. R., Kamara, D., Minor, R. K., Perez, E., Jamieson, H. A., Zhang, Y., Dunn, S. R., Sharma, K., Pleshko, N., Woollett, L. A., Csiszar, A., Ikeno, Y., Le Couteur, D., Elliott, P. J., Becker, K. G., Navas, P., Ingram, D. K., Wolf, N. S., Ungvari, Z., Sinclair, D. A., and de Cabo, R. Resveratrol delays age-related deterioration and mimics transcriptional aspects of dietary restriction without extending life span. Cell Metab 2008;8(2):157-168.
  • 71000 Calabrese, V., Cornelius, C., Mancuso, C., Pennisi, G., Calafato, S., Bellia, F., Bates, T. E., Giuffrida Stella, A. M., Schapira, T., Dinkova Kostova, A. T., and Rizzarelli, E. Cellular stress response: a novel target for chemoprevention and nutritional neuroprotection in aging, neurodegenerative disorders and longevity. Neurochem.Res 2008;33(12):2444-2471.
  • 71004 Rocha-Gonzalez, H. I., Ambriz-Tututi, M., and Granados-Soto, V. Resveratrol: a natural compound with pharmacological potential in neurodegenerative diseases. CNS.Neurosci.Ther 2008;14(3):234-247.
  • 71005 Orallo, F. Trans-resveratrol: a magical elixir of eternal youth? Curr.Med Chem. 2008;15(19):1887-1898.
  • 71008 Dudley, J. I., Lekli, I., Mukherjee, S., Das, M., Bertelli, A. A., and Das, D. K. Does white wine qualify for French paradox? Comparison of the cardioprotective effects of red and white wines and their constituents: resveratrol, tyrosol, and hydroxytyrosol. J Agric.Food Chem. 10-22-2008;56(20):9362-9373.
  • 71012 Vaz-da-Silva, M., Loureiro, A. I., Falcao, A., Nunes, T., Rocha, J. F., Fernandes-Lopes, C., Soares, E., Wright, L., Almeida, L., and Soares-da-Silva, P. Effect of food on the pharmacokinetic profile of trans-resveratrol. Int.J Clin.Pharmacol.Ther 2008;46(11):564-570.
  • 71015 Fan, E., Zhang, L., Jiang, S., and Bai, Y. Beneficial effects of resveratrol on atherosclerosis. J Med Food 2008;11(4):610-614.
  • 71016 Vingtdeux, V., Dreses-Werringloer, U., Zhao, H., Davies, P., and Marambaud, P. Therapeutic potential of resveratrol in Alzheimer’s disease. BMC.Neurosci. 2008;9 Suppl 2:S6.
  • 71017 Almeida, L., Vaz-da-Silva, M., Falcao, A., Soares, E., Costa, R., Loureiro, A. I., Fernandes-Lopes, C., Rocha, J. F., Nunes, T., Wright, L., and Soares-da-Silva, P. Pharmacokinetic and safety profile of trans-resveratrol in a rising multiple-dose study in healthy volunteers. Mol.Nutr.Food Res 2009;53 Suppl 1:S7-15.
  • 71022 Bournival, J., Quessy, P., and Martinoli, M. G. Protective effects of resveratrol and quercetin against MPP+ -induced oxidative stress act by modulating markers of apoptotic death in dopaminergic neurons. Cell Mol.Neurobiol. 2009;29(8):1169-1180.
  • 71023 Zhang, H., Zhang, J., Ungvari, Z., and Zhang, C. Resveratrol improves endothelial function: role of TNF{alpha} and vascular oxidative stress. Arterioscler.Thromb.Vasc.Biol. 2009;29(8):1164-1171.
  • 71026 Jha, R. K., Ma, Q., Sha, H., and Palikhe, M. Protective effect of resveratrol in severe acute pancreatitis-induced brain injury. Pancreas 2009;38(8):947-953.
  • 71031 Guo, J. P., Yu, S., and McGeer, P. L. Simple in vitro assays to identify amyloid-beta aggregation blockers for Alzheimer’s disease therapy. J Alzheimers.Dis. 2010;19(4):1359-1370.
  • 71032 Albani, D., Polito, L., and Forloni, G. Sirtuins as novel targets for Alzheimer’s disease and other neurodegenerative disorders: experimental and genetic evidence. J Alzheimers.Dis 2010;19(1):11-26.
  • 71033 Yu, H. P., Hwang, T. L., Hwang, T. L., Yen, C. H., and Lau, Y. T. Resveratrol prevents endothelial dysfunction and aortic superoxide production after trauma hemorrhage through estrogen receptor-dependent hemeoxygenase-1 pathway. Crit Care Med 2010;38(4):1147-1154.
  • 71038 Daffner, K. R. Promoting successful cognitive aging: a comprehensive review. J Alzheimers.Dis 2010;19(4):1101-1122.
  • 71039 Kennedy, D. O., Wightman, E. L., Reay, J. L., Lietz, G., Okello, E. J., Wilde, A., and Haskell, C. F. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin.Nutr. 2010;91(6):1590-1597.
  • 71040 Le Couteur, D. G. and Sinclair, D. A. A blueprint for developing therapeutic approaches that increase healthspan and delay death. J Gerontol.A Biol.Sci.Med Sci. 2010;65(7):693-694.
  • 71042 la, Porte C., Voduc, N., Zhang, G., Seguin, I., Tardiff, D., Singhal, N., and Cameron, D. W. Steady-State pharmacokinetics and tolerability of trans-resveratrol 2000 mg twice daily with food, quercetin and alcohol (ethanol) in healthy human subjects. Clin.Pharmacokinet. 2010;49(7):449-454.
  • 71045 Wong, R. H., Howe, P. R., Buckley, J. D., Coates, A. M., Kunz, I., and Berry, N. M. Acute resveratrol supplementation improves flow-mediated dilatation in overweight/obese individuals with mildly elevated blood pressure. Nutr.Metab Cardiovasc.Dis 2011;21(11):851-856.
  • 71048 Knobloch, J., Sibbing, B., Jungck, D., Lin, Y., Urban, K., Stoelben, E., Strauch, J., and Koch, A. Resveratrol impairs the release of steroid-resistant inflammatory cytokines from human airway smooth muscle cells in chronic obstructive pulmonary disease. J Pharmacol.Exp.Ther 2010;335(3):788-798.
  • 71055 Shindler, K. S., Ventura, E., Dutt, M., Elliott, P., Fitzgerald, D. C., and Rostami, A. Oral resveratrol reduces neuronal damage in a model of multiple sclerosis. J Neuroophthalmol. 2010;30(4):328-339.
  • 71062 Kitada, M., Kume, S., Imaizumi, N., and Koya, D. Resveratrol improves oxidative stress and protects against diabetic nephropathy through normalization of Mn-SOD dysfunction in AMPK/SIRT1-independent pathway. Diabetes 2011;60(2):634-643.
  • 71064 Fabbrocini, G., Staibano, S., De, Rosa G., Battimiello, V., Fardella, N., Ilardi, G., La Rotonda, M. I., Longobardi, A., Mazzella, M., Siano, M., Pastore, F., De, Vita, V, Vecchione, M. L., and Ayala, F. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin.Dermatol 4-1-2011;12(2):133-141.
  • 71066 Brasnyo, P., Molnar, G. A., Mohas, M., Marko, L., Laczy, B., Cseh, J., Mikolas, E., Szijarto, I. A., Merei, A., Halmai, R., Meszaros, L. G., Sumegi, B., and Wittmann, I. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Br J Nutr. 2011;106(3):383-389.
  • 71070 Wuertz, K., Quero, L., Sekiguchi, M., Klawitter, M., Nerlich, A., Konno, S., Kikuchi, S., and Boos, N. The red wine polyphenol resveratrol shows promising potential for the treatment of nucleus pulposus-mediated pain in vitro and in vivo. Spine (Phila Pa 1976.) 10-1-2011;36(21):E1373-E1384.
  • 71080 Knight, C. M., Gutierrez-Juarez, R., Lam, T. K., Arrieta-Cruz, I., Huang, L., Schwartz, G., Barzilai, N., and Rossetti, L. Mediobasal hypothalamic SIRT1 is essential for resveratrol’s effects on insulin action in rats. Diabetes 2011;60(11):2691-2700.
  • 71081 Xuzhu, G., Komai-Koma, M., Leung, B. P., Howe, H. S., McSharry, C., McInnes, I. B., and Xu, D. Resveratrol modulates murine collagen-induced arthritis by inhibiting Th17 and B-cell function. Ann.Rheum.Dis 2012;71(1):129-135.
  • 71085 Timmers, S., Konings, E., Bilet, L., Houtkooper, R. H., van de Weijer, T., Goossens, G. H., Hoeks, J., van der Krieken, S., Ryu, D., Kersten, S., Moonen-Kornips, E., Hesselink, M. K., Kunz, I., Schrauwen-Hinderling, V. B., Blaak, E. E., Auwerx, J., and Schrauwen, P. Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans. Cell Metab 11-2-2011;14(5):612-622.
  • 71086 Fujitaka, K., Otani, H., Jo, F., Jo, H., Nomura, E., Iwasaki, M., Nishikawa, M., Iwasaka, T., and Das, D. K. Modified resveratrol Longevinex improves endothelial function in adults with metabolic syndrome receiving standard treatment. Nutr.Res 2011;31(11):842-847.
  • 71090 Crandall, J. P., Oram, V., Trandafirescu, G., Reid, M., Kishore, P., Hawkins, M., Cohen, H. W., and Barzilai, N. Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance. J.Gerontol.A Biol.Sci.Med.Sci. 2012;67(12):1307-1312.
  • 71091 Roehr, B. Cardiovascular researcher fabricated data in studies of red wine. BMJ 2012;344:e406.
  • 71096 Hector, K. L., Lagisz, M., and Nakagawa, S. The effect of resveratrol on longevity across species: a meta-analysis. Biol.Lett. 10-23-2012;8(5):790-793.
  • 71097 Bhatt, J. K., Thomas, S., and Nanjan, M. J. Resveratrol supplementation improves glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr.Res. 2012;32(7):537-541.
  • 71103 Rotondo, S., Rajtar, G., Manarini, S., Celardo, A., Rotillo, D., de Gaetano, G., Evangelista, V., and Cerletti, C. Effect of trans-resveratrol, a natural polyphenolic compound, on human polymorphonuclear leukocyte function. Br.J.Pharmacol. 1998;123(8):1691-1699.
  • 71106 Pendurthi, U. R., Williams, J. T., and Rao, L. V. Resveratrol, a polyphenolic compound found in wine, inhibits tissue factor expression in vascular cells : A possible mechanism for the cardiovascular benefits associated with moderate consumption of wine. Arterioscler.Thromb.Vasc.Biol 1999;19(2):419-426.
  • 71109 Grujic Milanovic, J., Mihailovic-Stanojevic, N., Miloradovic, Z., Jacevic, V., Milosavljevic, I., Milanovic, S., Ivanov, M., and Jovovic, D. J. RESVERATROL REDUCES BLOOD PRESSURE, CHANGES OF ANTIOXIDANT ENZYME ACTIVITY AND HISTOLOGICAL PARAMETERS IN EXPERIMENTAL MODEL OF MALIGNANT HYPERTENSION PP.29.171. Journal of Hypertension 2010;28
  • 71110 Bost, J., Smoliga, J. M., Bost, K. M., and Maroon, J. C. Three Months Oral Supplementation of a Unique Polyphenol Mixture Improves Physical and Neurocognitive Performance Indicators in Sedentary Adults: 2205. Medicine & Science in Sports & Exercise 2008;40(5):S246.
  • 71111 Steigerwald, M. D., Fisk, M. Z., Smoliga, J. M., and Rundell, K. W. Effects Of Resveratrol On Oxidative Stress And Vascular Function Following Exercise In Simulated Air Pollution: 2645. Medicine & Science in Sports & Exercise 2011;43(5)
  • 71112 Pregliasco, F. and Cogo, R. [Antioxidant and immunomodulating compounds in older people undergoing seasonal influenza vaccination improve serological response and reduce tract respiratory episodes] L’uso di sostanze antiossidanti ed immunomodulanti in una popolazione anziana so. Cochrane Central Register of Controlled Trials 2010;
  • 71114 Seely, K. A. Cannabinoid receptor inverse agonists as novel therapeutic agents.” The Sciences and Engineering. The Sciences and Engineering 2009;70(4-B)
  • 71130 Guarnieri, R., Pappacoda, A., and Solitro, S. [A resveratrol containing compound reduces oxidative stress and ameliorates clinical symptoms in COPD subjects] Un composto a base di resveratrolo riduce lo stress ossidativo e migliora la sintomatologia clinica in soggetti con BPCO. Cochrane Central Register of Controlled Trials 2009;
  • 71131 Hudson, G. M., Shelmadine, B., Cooke, M., Genovese, J., Greenwood, M., and Willoughby, D. S. Resveratrol Supplementation And Changes In Glucose, Insulin, And mRNA Expression Following Exercise In Overweight Females: 2467. Medicine & Science in Sports & Exercise 2011;43(5)
  • 91327 Chachay VS, Macdonald GA, Martin JH, Whitehead JP, O’Moore-Sullivan TM, Lee P, Franklin M, Klein K, Taylor PJ, Ferguson M, Coombes JS, Thomas GP, Cowin GJ, Kirkpatrick CM, Prins JB, Hickman IJ. Resveratrol does not benefit patients with nonalcoholic fatty liver disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2014 Dec;12(12):2092-103.e1-6.
  • 91328 Faghihzadeh F, Adibi P, Rafiei R, Hekmatdoost A. Resveratrol supplementation improves inflammatory biomarkers in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Nutr Res. 2014 Oct;34(10):837-43.
  • 91329 Liu K, Zhou R, Wang B, Mi MT. Effect of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2014 Jun;99(6):1510-9.
  • 91330 Magyar K, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, Battyany I, Sumegi B, Toth K, Szabados E. Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clin Hemorheol Microcirc. 2012;50(3):179-87.
  • 91331 Méndez-del Villar M, González-Ortiz M, Martínez-Abundis E, Pérez-Rubio KG, Lizárraga-Valdez R. Effect of resveratrol administration on metabolic syndrome, insulin sensitivity, and insulin secretion. Metab Syndr Relat Disord. 2014 Dec;12(10):497-501.
  • 91332 Miraglia Del Giudice M, Maiello N, Capristo C, Alterio E, Capasso M, Perrone L, Ciprandi G. Resveratrol plus carboxymethyl-ß-glucan reduces nasal symptoms in children with pollen-induced allergic rhinitis. Curr Med Res Opin. 2014 Oct;30(10):1931-5.
  • 91333 Sahebkar A. Effects of resveratrol supplementation on plasma lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev. 2013 Dec;71(12):822-35.
  • 91334 Semba RD, Ferrucci L, Bartali B, Urpí-Sarda M, Zamora-Ros R, Sun K, Cherubini A, Bandinelli S, Andres-Lacueva C. Resveratrol levels and all-cause mortality in older community-dwelling adults. JAMA Intern Med. 2014 Jul;174(7):1077-84.
  • 91335 Crowell JA, Korytko PJ, Morrissey RL, Booth TD, Levine BS. Resveratrol-associated renal toxicity. Toxicol Sci. 2004 Dec;82(2):614-9.
  • 91336 Mastromarino P, Capobianco D, Cannata F, Nardis C, Mattia E, De Leo A, Restignoli R, Francioso A, Mosca L. Resveratrol inhibits rhinovirus replication and expression of inflammatory mediators in nasal epithelia. Antiviral Res. 2015 Nov;123:15-21.
  • 91337 Palamara AT, Nencioni L, Aquilano K, De Chiara G, Hernandez L, Cozzolino F, Ciriolo MR, Garaci E. Inhibition of influenza A virus replication by resveratrol. J Infect Dis. 2005 May 15;191(10):1719-29.
  • 91338 Wang S, Moustaid-Moussa N, Chen L, Mo H, Shastri A, Su R, Bapat P, Kwun I, Shen CL. Novel insights of dietary polyphenols and obesity. J Nutr Biochem. 2014 Jan;25(1):1-18.
  • 91339 Price NL, Gomes AP, Ling AJ, Duarte FV, Martin-Montalvo A, North BJ, Agarwal B, Ye L, Ramadori G, Teodoro JS, Hubbard BP, Varela AT, Davis JG, Varamini B, Hafner A, Moaddel R, Rolo AP, Coppari R, Palmeira CM, de Cabo R, Baur JA, Sinclair DA. SIRT1 is required for AMPK activation and the beneficial effects of resveratrol on mitochondrial function. Cell Metab. 2012 May 2;15(5):675-90.
  • 93053 Langcake P, McCarthy W. The relationship of resveratrol production to infection of grapevine leaves by Botrytis cinerea. Vitis. 1979;18:244-253.
  • 93054 Creasy LL, Coffee M. Phytoalexin production potential of grape berries. J Am Soc Hortic Sci. 1988;113:230-234.
  • 93055 Shishodia S, Aggarwal BB. Resveratrol: a polyphenol for all seasons. Resveratrol in health and disease. Boca Raton, FL: CRC Press, 2005.
  • 95706 Khojah HM, Ahmed S, Abdel-Rahman MS, Elhakeim EH. Resveratrol as an effective adjuvant therapy in the management of rheumatoid arthritis: a clinical study. Clin Rheumatol. 2018;[Epub ahead of print].
  • 95823 Banaszewska B, Wrotynska-Barczynska J, Spaczynski RZ, Pawelczyk L, Duleba AJ. Effects of Resveratrol on Polycystic Ovary Syndrome: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(11):4322-4328.
  • 95824 Bedada SK, Neerati P. Resveratrol Pretreatment Affects CYP2E1 Activity of Chlorzoxazone in Healthy Human Volunteers. Phytother Res. 2016;30(3):463-8.
  • 95825 Bo S, Ponzo V, Ciccone G, et al. Six months of resveratrol supplementation has no measurable effect in type 2 diabetic patients. A randomized, double blind, placebo-controlled trial. Pharmacol Res. 2016;111:896-905.
  • 95826 Elgebaly A, Radwan IA, AboElnas MM, et al. Resveratrol Supplementation in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: Systematic Review and Meta-analysis. J Gastrointestin Liver Dis. 2017;26(1):59-67.
  • 95827 Evans HM, Howe PR, Wong RH. Effects of Resveratrol on Cognitive Performance, Mood and Cerebrovascular Function in Post-Menopausal Women; A 14-Week Randomised Placebo-Controlled Intervention Trial. Nutrients. 2017;9(1).
  • 95829 Kjaer TN, Ornstrup MJ, Poulsen MM, et al. Resveratrol reduces the levels of circulating androgen precursors but has no effect on, testosterone, dihydrotestosterone, PSA levels or prostate volume. A 4-month randomised trial in middle-aged men. Prostate. 2015;75(12):1255-63.
  • 95830 Lin CT, Sun XY, Lin AX. Supplementation with high-dose trans-resveratrol improves ultrafiltration in peritoneal dialysis patients: a prospective, randomized, double-blind study. Ren Fail. 2016;38(2):214-21.
  • 95831 Samsami-Kor M, Daryani NE, Asl PR, Hekmatdoost A. Anti-Inflammatory Effects of Resveratrol in Patients with Ulcerative Colitis: A Randomized, Double-Blind, Placebo-controlled Pilot Study. Arch Med Res. 2015;46(4):280-5.
  • 95832 Timmers S, de Ligt M, Phielix E, et al. Resveratrol as Add-on Therapy in Subjects With Well-Controlled Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Diabetes Care. 2016;39(12):2211-2217.
  • 95833 Turner RS, Thomas RG, Craft S, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of resveratrol for Alzheimer disease. Neurology. 2015;85(16):1383-91.
  • 95834 Wightman EL, Haskell-Ramsay CF, Reay JL, et al. The effects of chronic trans-resveratrol supplementation on aspects of cognitive function, mood, sleep, health and cerebral blood flow in healthy, young humans. Br J Nutr. 2015;114(9):1427-37.
  • 95835 Zortea K, Franco VC, Francesconi LP, Cereser KM, Lobato MI, Belmonte-de-Abreu PS. Resveratrol Supplementation in Schizophrenia Patients: A Randomized Clinical Trial Evaluating Serum Glucose and Cardiovascular Risk Factors. Nutrients. 2016;8(2):73.
  • 97339 Lv C, Zhang Y, Shen L. Preliminary clinical effect evaluation of resveratrol in adults with allergic rhinitis. Int Arch Allergy Immunol 2018;175(4):231-6.
  • 98907 Anton SD, Ebner N, Dzierzewski JM, et al. Effects of 90 Days of Resveratrol Supplementation on Cognitive Function in Elders: A Pilot Study. J Altern Complement Med. 2018;24(7):725-732. View abstracts.
  • 98908 Haghpanah S, Zarei T, Eshghi P, et al. Efficacy and safety of resveratrol, an oral hemoglobin F-augmenting agent, in patients with beta-thalassemia intermedia. Ann Hematol. 2018;97(10):1919-1924.
  • 98909 Huhn S, Beyer F, Zhang R, et al. Effects of resveratrol on memory performance, hippocampus connectivity and microstructure in older adults – A randomized controlled trial. Neuroimage. 2018;174:177-190.
  • 98910 Hussain SA, Marouf BH, Ali ZS, Ahmmad RS. Efficacy and safety of co-administration of resveratrol with meloxicam in patients with knee osteoarthritis: a pilot interventional study. Clin Interv Aging. 2018;13:1621-1630.
  • 98911 Poulsen MK, Nellemann B, Bibby BM, et al. No effect of resveratrol on VLDL-TG kinetics and insulin sensitivity in obese men with nonalcoholic fatty liver disease. Diabetes Obes Metab. 2018;20(10):2504-2509.
  • 99048 Zhang C, Yuan W, Fang J, Wang W, He P, Lei J, Wang C. Efficacy of Resveratrol Supplementation against Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis of Placebo-Controlled Clinical Trials. PLoS One. 2016 Aug 25;11(8):e0161792.
  • 100695 Sattarinezhad A, Roozbeh J, Shirazi Yeganeh B, Omrani GR, Shams M. Resveratrol reduces albuminuria in diabetic nephropathy: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Diabetes Metab 2019;45(1):53-9.
  • 100696 Mousavi SM, Milajerdi A, Sheikhi A, et al. Resveratrol supplementation significantly influences obesity measures: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev 2019;20(3):487-98.
  • 102511 Witte AV, Kerti L, Margulies DS, Flöel A. Effects of resveratrol on memory performance, hippocampal functional connectivity, and glucose metabolism in healthy older adults. J Neurosci 2014;34(23):7862-70.
  • 102512 Köbe T, Witte AV, Schnelle A, et al. Impact of resveratrol on glucose control, hippocampal structure and connectivity, and memory performance in patients with mild cognitive impairment. Front Neurosci 2017;11:105.
  • 102513 Akbari M, Tamtaji OR, Lankarani KB, et al. The effects of resveratrol supplementation on endothelial function and blood pressures among patients with metabolic syndrome and related disorders: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. High Blood Press Cardiovasc Prev 2019;26(4):305-19.
  • 102611 Zhang N, Liang T, Jin Q, Shen C, Zhang Y, Jing P. Chinese yam (Dioscorea opposita Thunb.) alleviates antibiotic-associated diarrhea, modifies intestinal microbiota, and increases the level of short-chain fatty acids in mice. Food Res Int. 2019;122:191-198.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten