Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Spirulina

Wat is spirulina?

Spirulina (Arthrospira) is een blauwgroene zoutwateralg met een voorkeur voor een alkalisch milieu. Het is populair als voedingssupplement ter bevordering van de gezondheid. Als supplement wordt het meestal in pil- of poedervorm geconsumeerd. Van nature groeit spirulina in mineraalrijke meren. De grootste concentraties zijn tegenwoordig te vinden in Mexico, in Centraal-Afrika en in Oost-Afrika. De meeste commerciële spirulina wordt vandaag de dag echter gekweekt in speciale buitentanks in delen van Noord-Amerika en Azie. Spirulina is rijk aan vitaminen, eiwitten, essentiële aminozuren, omega 3-vetzuren, essentiële vetzuren en allerlei mineralen. Het wordt over de hele wereld verkocht als voedingssupplement.

Spirulina is een van de rijkste bronnen van proteïnen. Het eiwitgehalte is ongeveer 60–70%.

In tegenstelling tot veel andere cyanobacteriën die veelal giftig zijn, heeft spirulina dergelijke eigenschappen niet. In dierexperimenteel onderzoek naar eventuele mutageniteit, toxiciteit en teratogeniciteit is aangetoond dat spirulina geen enkel veiligheidsrisico had, ook niet in hoge doseringen. Integendeel, Spirulina bleek vissen te beschermen tegen giftige concentraties van sommige chemische stoffen.

In 2009 werd wereldwijd ongeveer 3000 ton spirulina gekweekt voor commerciële doelen.

Er zijn diverse therapeutische toepassingen van spirulina. Het heeft onder meer een leverbeschermende werking, welke samenhangt met de antioxidatieve eigenschappen van spirulina, Deze antioxidatieve activiteit wordt vooral toegeschreven aan de aanwezigheid van twee phycobiliproteïnen: phycocyanine and allophycocyanine. In onderzoek blijkt deze antioxidatieve werking bij te dragen aan bescherming tegen diabetische nierschade.

Spirulina is rijk aan bladgroen, waar ontgiftende eigenschappen aan toegekend worden. In onderzoek bleek spirulina muizen te beschermen tegen de teratogene werking van cadmium.

In onderzoek bleek het nemen van een voedingssupplement met spirulina het optreden van anemie tijdens de zwangerschap en borstvoeding te kunnen verminderen.

Spirulina (Arthrospira Platensis) wordt door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA onderzocht in bioreactoren om op lange termijn te gebruiken in langeafstandsmissies met astronauten. Hierbij zouden de cellen in een reactor (laatste compartiment in een reeks van vier compartimenten) gebruikt worden om zuurstof en voedsel aan te maken. De nutriënten die de cellen nodig hebben voor hun groei worden dan geleverd door afvalstoffen (menselijke faeces, urine, papier en oneetbare plantendelen) te verwerken in de drie voorgaande compartimenten. Alle stappen in dit proces worden onderzocht in het MELiSSA project van ESA.

Wat is spirulina?
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten