Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Broccoli(extract)

In het kort
  • Broccoli is een kruisbloemige groente uit de Brassica oleracea-familie.
  • Broccoli bevat glucosinolaten, zoals glucoraphanine en glucobrassicine
  • Broccoli stimuleert Indol-3-carbinol (I3C), wat een sterke invloed heeft op het oestradiolmetabolisme, een geslachtshormoon in de categorie oestrogenen
  • Broccoli(extract) wordt voornamelijk ingezet bij een te hoog cholesterol, het stimuleren van de immuunfunctie, en bij het voorkomen van kanker
  • Broccoli(extract) kan worden ingezet bij o.a. fibromyalgie, en diabetes
In het kort

Wat is broccoli(extract)?

Broccoli is een van de vele gewasvariëteiten van de Brassica oleracea-soort. De wetenschappelijke benaming is Brassica oleracea convar. botrytis var. Italica. Andere variëteiten van deze soort zijn boerenkool, kool, spruitjes en bloemkool.1

Wat is broccoli(extract)?

Gebruik

Oraal wordt broccoli gebruikt voor een hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie), het voorkomen van kanker en het stimuleren van de immuunfunctie.

Gebruik

Indicaties

De bruikbare delen van broccoli zijn de bovengrondse delen. Broccoli bevat glucosinolaten, zoals glucoraphanine en glucobrassicine. De glucosinolaten worden gemetaboliseerd tot indolen en isothiocyanaten. Zo wordt glucoraphanine tijdens de bereiding en vertering gemetaboliseerd tot sulforafaan en wordt glucobrassicine afgebroken tot indol-3-carbinol.1,2 Sommige onderzoeken suggereren dat de biologische beschikbaarheid van sulforafaan groter kan zijn in ongekookte dan gekookte broccoli.1 Opslag van broccoli kan het gehalte aan glucoraphanine verlagen.3 Bovendien verhogen voedselbereidingsmethoden, zoals malen en verhitten in de magnetron, de beschikbaarheid van indol-3-carbinol uit broccoli.4

Antikankereffecten

Epidemiologisch onderzoek suggereert dat de consumptie van broccoli het risico op verschillende soorten kanker vermindert.5,6,7,8,9 Bovendien remt broccoli-extract in laboratoriumonderzoek de proliferatie van tumorcellen.10 De kankerbestrijdende effecten van broccoli zijn waarschijnlijk gerelateerd aan twee hoofdgroepen van bestanddelen, de indolen en isothiocyanaten, gevormd uit bestanddelen tijdens de bereiding en vertering van broccoli. De isothiocyanaten lijken sommige fase I-enzymen te remmen, het cytochroom P450-systeem te induceren en fase II-enzymen (conjugerende enzymen) te induceren, wat kankerpreventieve effecten kan hebben.2,5,11,12 De effecten van broccoli op fase I- en fase II-enzymen kunnen ook bijdragen aan de antioxidantactiviteit.13 Broccoli is ook een goede bron van selenium, dat mogelijk ook een kankerbestrijdende werking heeft.14

Indol-3-carbinol (I3C), wat wordt gestimuleerd door broccoli, kan bijzonder nuttig zijn tegen hormoonafhankelijke kankers zoals borstkanker. Indol-3-carbinol induceert cytochroom P450 1A1 (CYP1A1) en 1A2 (CYP1A2), wat het oestrogeenmetabolisme verandert. Estradiol wordt normaal gesproken gemetaboliseerd tot zowel 16-alfa-hydroxyestron als 2-alpha-hydroxyestron. De 16-alfa-hydroxysestron-metaboliet heeft zowel genotoxische als tumorverwekkende effecten en wordt verondersteld het risico op borst- en baarmoederhalskanker te verhogen. Indol-3-carbinol verschuift het metabolisme van estradiol van 16-alfa-hydroxyestron naar het zwakkere oestrogeen en de meer goedaardige 2-alpha-hydroxyestron metaboliet, wat mogelijk een beschermend effect heeft tegen hormoongemedieerde kankers.15,16,17,18,19,20

Indol-3-carbinol induceert ook cytochroom P450 2B1, 2B2, 3A1 en 3A2, evenals fase II-enzymen, waaronder glutathion S-transferase (GST), chinonreductase en uridinedifosfaatglucuronidetransferase.21,22 De fase II-enzyminductie lijkt een ontgiftend effect te hebben door de oplosbaarheid in water te verhogen en de uitscheiding van kankerverwekkende toxines te verhogen.21 Er zijn aanwijzingen dat indol-3-carbinol andere beschermende effecten kan hebben, waaronder antioxiderende eigenschappen en ook apoptose van kankercellen en stopzetting van de celcyclus kan veroorzaken.21,23,24 In diermodellen lijken hoge doses indol-3-carbinol de activiteit van natuurlijke killercellen te onderdrukken, maar verhogen ze de overgevoeligheid van het vertraagde type in laboratoriummodellen.25 Of deze effecten van het immuunsysteem ook bijdragen aan de effecten van indool-3-carbinol op carcinogeniteit is niet bekend.25

De meeste bewijzen lijken aan te tonen dat indol-3-carbinol een beschermend effect heeft tegen kanker. Er bestaat echter enige bezorgdheid dat het in sommige gevallen de kankerverwekkendheid zou kunnen vergroten.26,27,28,29,30 Aangezien indol-3-carbinol het CYP1A1-metabolisme induceert, kan het ook de omzetting van pro-carcinogenen in hun actieve carcinogene vorm verhogen.26 Of indol-3-carbinol een kankerpreventief effect heeft of het kankerrisico bij mensen verhoogt, hangt uiteindelijk waarschijnlijk af van verschillende factoren, waaronder voedingsfactoren, en de duur en timing van blootstelling aan indol-3-carbinol. In diermodellen is er bijvoorbeeld enig bewijs dat indol-3-carbinol een beschermende rol heeft als het vóór of in combinatie met een kankerverwekkend middel wordt toegediend. Als indol-3-carbinol wordt gegeven na blootstelling aan carcinogeen tijdens de beginfase van tumorinductie, kan het werken als een tumorbevorderend middel en het risico op het ontwikkelen van een tumor verhogen.28,29,30 Er is echter tegenstrijdig bewijs.31

De isothiocyanaten gevormd uit verbindingen in broccoli worden snel geconjugeerd met glutathion en vervolgens gemetaboliseerd tot N-acetylcysteïneverbindingen die in de urine worden uitgescheiden. Van N-acetylverbindingen wordt aangenomen dat ze anti-kankereffecten hebben en het risico op blaaskanker helpen verminderen.7 Het isothiocyanaat sulforafaan kan ook anticarcinogene effecten hebben. Voorlopig bewijs suggereert verschillende werkingstheorieën, waaronder de inductie van kankerverwekkende afweer-enzymen, remming van kankerverwekkende enzymen, inductie van stopzetting van de celcyclus en ontstekingsremmende mechanismen.32,33,34,35 Een combinatie van sulforafaan en selenium kan cellen ook synergetisch beschermen tegen oxidatieve schade. Deze synergie lijkt op te treden op het niveau van transcriptie en translatie.36

Sulforafaan lijkt het enzym thioredoxine-reductase te induceren, dat antioxiderende eigenschappen heeft. Sulforafaan in combinatie met selenium veroorzaakt een grotere inductie van thioredoxine-reductase dan een van beide verbindingen alleen.37 Sulforafaan verhoogt de werking van fase 2-enzymen, die veel kankerverwekkende stoffen inactiveren. Sulforafaan kan ook de activiteit remmen van fase 1-enzymen, zoals cytochroom P450 2E1 (CYP2E1) en CYP1A2, die de kankerverwekkende activiteit van sommige stoffen verhogen.38,39,40

Anti-diabetische effecten

Door de verbetering van de glycemische respons kan broccoli gunstig zijn voor patiënten met diabetes. Door broccoli aan koolhydraatmaaltijden toe te voegen, wordt de glycemische respons op de koolhydraten afgezwakt en wordt de glucosehomeostase verbeterd. Klinisch onderzoek bij gezonde patiënten toont aan dat het consumeren van twee porties broccoli naast aardappelpuree, de glucosepiek verlaagt, maar niet de insulinepiek in vergelijking met het eten van alleen broccoli.41

Antivirale effecten

Indol-3-carbinol lijkt ook antivirale activiteit te hebben tegen herpes simplex-virus (HSV) en humaan papillomavirus (HPV).

Indicaties

Veiligheid

Broccoli is veilig te consumeren als voedingsmiddel, of in gelijksoortige hoeveelheden in extractvorm.1

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Bewijs uit in vivo onderzoek suggereert dat de consumptie van broccoli de activiteit van cytochroom P450 1A2 (CYP1A2) en cytochroom P450 2A6 (CYP2A6) induceert.42 In theorie zou broccoli het metabolisme kunnen verhogen en de niveaus van geneesmiddelen die door CYP1A2 of CYP2A6 worden gemetaboliseerd, kunnen verlagen.

Interacties

Dosering

Bij fibromyalgie wordt doorgaans 100 mg Ascorbigen en 400 mg broccolipoeder eenmaal daags gebruikt gedurende één maand.43

Bij hypercholesterolemie wordt 160 gram van een drank met broccoli, kool en fruit tweemaal daags gedurende 12 weken gebruikt.44

Bij prostaatkanker wordt een hele voedselformulering met 300 mg broccolipoeder, 300 mg kurkumapoeder, 300 mg granaatappelpoeder met heel fruit en 60 mg groene thee-extract per dag gedurende 6 maanden gebruikt.45

Aandoening Dagdosering
Oestrogeendominantie 150 – 500 mg per dag
Endometriose 100 – 250 mg per dag
Fibromyalgie 150 – 500 mg per dag
Diabetes (suikerziekte) 150 – 500 mg per dag
Dosering
Referenties
  1. Kristal AR, Lampe JW. Brassica vegetables and prostate cancer risk: a review of the epidemiological evidence. Nutr Cancer 2002;42:1-9.
  2. Lampe JW, Peterson S. Brassica, biotransformation and cancer risk: genetic polymorphisms alter the preventive effects of cruciferous vegetables. J Nutr 2002;132:2991-4.
  3. Rangkadilok N, Tomkins B, Nicolas ME, et al. The effect of post-harvest and packaging treatments on glucoraphanin concentration in broccoli (Brassica oleracea var. italica). J Agric Food Chem 2002;50:7386-91.
  4. Yu L, Gao B, Li Y, Wang TTY, Luo Y, Wang J, Yu LL. Home food preparation techniques impacted the availability of natural antioxidants and bioactivities in kale and broccoli. Food Funct. 2018;9(1):585-593.
  5. Ambrosone CB, McCann SE, Freudenheim JL, et al. Breast cancer risk in premenopausal women is inversely associated with consumption of broccoli, a source of isothiocyanates, but is not modified by GST genotype. J Nutr 2004;134:1134-8.
  6. Hara M, Hanaoka T, Kobayashi M, et al. Cruciferous vegetables, mushrooms, and gastrointestinal cancer risks in a multicenter, hospital-based case-control study in Japan. Nutr Cancer 2003;46:138-47.
  7. Zhao H, Lin J, Grossman HB, et al. Dietary isothiocyanates, GSTM1, GSTT1, NAT2 polymorphisms and bladder cancer risk. Int J Cancer 2007;120:2208-13.
  8. Wu QJ, Yang Y, Vogtmann E, et al. Cruciferous vegetables intake and the risk of colorectal cancer: a meta-analysis of observational studies. Ann Oncol. 2013;24(4):1079-87.
  9. Tse G, Eslick GD. Cruciferous vegetables and risk of colorectal neoplasms: a systematic review and meta-analysis. Nutr Cancer. 2014;66(1):128-39.
  10. Chu YF, Sun J, Wu X, Liu RH. Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. J Agric Food Chem 2002;50:6910-6.
  11. Mithen R, Faulkner K, Magrath R, et al. Development of isothiocyanate-enriched broccoli, and its enhanced ability to induce phase 2 detoxification enzymes in mammalian cells. Theor Appl Genet 2003;106:727-34.
  12. Walters DG, Young PJ, Agus C, et al. Cruciferous vegetable consumption alters the metabolism of the dietary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) in humans. Carcinogenesis 2004;25:1659-69.
  13. Finley JW. The antioxidant responsive element (ARE) may explain the protective effects of cruciferous vegetables on cancer. Nutr Rev 2003;61:250-4.
  14. Finley JW. Reduction of cancer risk by consumption of selenium-enriched plants: enrichment of broccoli with selenium increases the anticarcinogenic properties of broccoli. J Med Food 2003;6:19-26.
  15. Michnovicz JJ. Increased estrogen 2-hydroxylation in obese women using oral indole-3-carbinol. Int J Obes Relat Metab Disord 1998;22:227-9.
  16. Michnovicz JJ, Bradlow HL. Induction of estradiol metabolism by dietary indole-3-carbinol in humans. J Natl Cancer Inst 1990;82:947-9.
  17. Bradlow HL, Michnovicz J, Telang NT, Osborne MP. Effects of dietary indole-3-carbinol on estradiol metabolism and spontaneous mammary tumors in mice. Carcinogenesis 1991;12:1571-4.
  18. Grubbs CJ, Steele VE, Casebolt T, et al. Chemoprevention of chemically-induced mammary carcinogenesis by indole-3-carbinol. Anticancer Res 1995;15:709-16.
  19. Kojima T, Tanaka T, Mori H. Chemoprevention of spontaneous endometrial cancer in female Donryu rats by dietary indole-3-carbinol. Cancer Res 1994;54:1446-9.
  20. Yuan F, Chen DZ, Liu K, et al. Anti-estrogenic activities of indole-3-carbinol in cervical cells: implication for prevention of cervical cancer. Anticancer Res 1999;19:1673-80.
  21. Balk JL. Indole-3-carbinol for cancer prevention. Altern Med Alert 2000; 3:105-7.
  22. He YH, Friesen MD, Ruch RJ, Schut HA. Indole-3-carbinol as a chemopreventive agent in 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) carcinogenesis: inhibition of PhIP-DNA adduct formation, acceleration of PhIP metabolism, and induction of cytochrome P450 in female F344 rats. Food Chem Toxicol 2000;38:15-23.
  23. Telang NT, Katdare M, Bradlow HL, et al. Inhibition of proliferation and modulation of estradiol metabolism: novel mechanisms for breast cancer prevention by the phytochemical indole-3-carbinol. Proc Soc Exp Biol Med 1997;216:246-52.
  24. Bradlow HL, Sepkovic DW, Telang NT, Osborne MP. Multifunctional aspects of the action of indole-3-carbinol as an antitumor agent. Ann N Y Acad Sci 1999;889:204-13.
  25. Exon JH, South EH. Dietary indole-3-carbinol alters immune functions in rats. J Toxicol Environ Health A 2000;59:271-9.
  26. Natl Inst Health, Natl Inst Environmental Health Sci. Indole-3-carbinol. http://ntp-server.niehs.nih.gov.
  27. Dashwood RH. Indole-3-carbinol: anticarcinogen or tumor promoter in brassica vegetables? Chem Biol Interact 1998;110:1-5.
  28. Kim DJ, Han BS, Ahn B, et al. Enhancement by indole-3-carbinol of liver and thyroid gland neoplastic development in a rat medium-term multiorgan carcinogenesis model. Carcinogenesis 1997;18:377-81.
  29. Pence BC, Buddingh F, Yang SP. Multiple dietary factors in the enhancement of dimethylhydrazine carcinogenesis: main effect of indole-3-carbinol. J Natl Cancer Inst 1986;77:269-76.
  30. Bailey GS, Dashwood RH, Fong AT, et al. Modulation of mycotoxin and nitrosamine carcinogenesis by indole-3-carbinol: quantitative analysis of inhibition versus promotion. IARC Sci Publ 1991;105:275-80.
  31. Srivastava B, Shukla Y. Antitumour promoting activity of indole-3-carbinol in mouse skin carcinogenesis. Cancer Lett 1998;134:91-5.
  32. Chiao JW, Chung FL, Kancherla R, et al. Sulforaphane and its metabolite mediate growth arrest and apoptosis in human prostate cancer cells. Int J Oncol 2002;20:631-6.
  33. Brooks JD, Paton V. Potent induction of carcinogen defense enzymes with sulforaphane, a putative prostate cancer chemopreventive agent. Prostate Cancer Prostatic Dis 1999;2:S8.
  34. Zhang Y, Callaway EC. High cellular accumulation of sulphoraphane, a dietary anticarcinogen, is followed by rapid transporter-mediated export as a glutathione conjugate. Biochem J 2002;364:301-7.
  35. Heiss E, Herhaus C, Klimo K, et al. Nuclear factor kappa B is a molecular target for sulforaphane-mediated anti-inflammatory mechanisms. J Biol Chem 2001;276:32008-15.
  36. Zhang J, Svehlikova V, Bao Y, et al. Synergy between sulforaphane and selenium in the induction of thioredoxin reductase 1 requires both transcriptional and translational modulation. Carcinogenesis 2003;24:497-503.
  37. Hintze KJ, Keck AS, Finley JW, Jeffery EH. Induction of hepatic thioredoxin reductase activity by sulforaphane, both in Hepa1c1c7 cells and in male Fisher 344 rats. J Nutr Biochem 2003;14:173-9.
  38. Conaway CC, Getahun SM, Liebes LL, et al. Disposition of glucosinolates and sulforaphane in humans after ingestion of steamed and fresh broccoli. Nutr Cancer 2000;38:168-78.
  39. Nestle M. Broccoli sprouts in cancer prevention. Nutr Rev 1998;56:127-30.
  40. Barcelo S, Mace K, Pfeifer AM, Chipman JK. Production of DNA strand breaks by N-nitrosodimethylamine and 2-amino-3-methylimidazo[4,5-f]quinoline in THLE cells expressing human CYP isoenzymes and inhibition by sulforaphane. Mutat Res 1998;402:111-20.
  41. Ballance S, Knutsen SH, Fosvold ØW, Wickham M, Trenado CD, Monro J. Glyceamic and insulinaemic response to mashed potato alone, or with broccoli, broccoli fibre or cellulose in healthy adults. Eur J Nutr. 2018;57(1):199-207.
  42. Hakooz, N. and Hamdan, I. Effects of dietary broccoli on human in vivo caffeine metabolism: a pilot study on a group of Jordanian volunteers. Curr Drug Metab 2007;8(1):9-15.
  43. Bramwell, B., Ferguson, S., Scarlett, N., and Macintosh, A. The use of ascorbigen in the treatment of fibromyalgia patients: a preliminary trial. Altern.Med Rev 2000;5(5):455-462.
  44. Takai, M., Suido, H., Tanaka, T., Kotani, M., Fujita, A., Takeuchi, A., Makino, T., Sumikawa, K., Origasa, H., Tsuji, K., and Nakashima, M. LDL-cholesterol-lowering effect of a mixed green vegetable and fruit beverage containing broccoli and cabbage in hypercholesterolemic subjects. Rinsho Byori 2003;51(11):1073-1083.
  45. Thomas R, Williams M, Sharma H, Chaudry A, Bellamy P. A double-blind, placebo-controlled randomised trial evaluating the effect of a polyphenol-rich whole food supplement on PSA progression in men with prostate cancer–the U.K. NCRN Pomi-T study. Prostate Cancer Prostatic Dis 2014;17(2):180-6
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten