Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Dopamine

Wat is dopamine?

Dopamine is een hormoon en tegelijkertijd een neurotransmitter, met een belangrijke rol in het lichaam en dan met name in het brein. Het is een organische stof afkomstig uit de catecholamine en fenethylamine families. De amine dopamine wordt gevormd door de carboxylgroep te verwijderen uit het molecuul van zijn precursor l-dopa1. In de hersenen functioneert dopamine als een neurotransmitter; een chemische stof die vrijkomt wanneer neuronen (zenuwcellen) signalen naar andere zenuwcellen sturen1.

De hersenen bevatten verschillende zogenoemde dopamine-routes, waarvan er één een belangrijke rol speelt in het motiverende component van beloningsgemotiveerd gedrag. Het anticiperen op de meeste soorten beloningen verhoogt het dopamineniveau in de hersenen1. Het hormoon komt bijvoorbeeld vrij bij het eten van verschillende voedingsmiddelen, sport en seks. Bovendien verhogen veel verslavende middelen de afgifte van dopamine, waarna de drugs de heropname van het gelukshormoon in de neuronen juist blokkeren1. Dit zorgt voor neerslachtige gevoelens in de dagen na het gebruik van stimulerende middelen. Andere hersendopaminepaden zijn betrokken bij de motorische controle en bij het regelen van de afgifte van verschillende hormonen1,2. Deze routes en celgroepen vormen een dopaminesysteem dat neuromodulerend is1,3.

Dopamine noemen we ook wel het gelukshormoon, daarom kan suppletie met de precursor van dopamine zorgen voor minder stress, een beter humeur, meer motivatie en een betere concentratie1,2,3,4.

Wat is dopamine?
Referenties
  1. Berridge, K. C. (2007). The debate over dopamine’s role in reward: the case for incentive salience. Psychopharmacology, 191(3), 391-431.
  2. Fung, S. Y., Tan, N. H., Sim, S. M., & Aguiyi, J. C. (2012). Effect of Mucuna pruriens seed extract pretreatment on the responses of spontaneously beating rat atria and aortic ring to Naja sputatrix (Javan spitting cobra) venom. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.
  3. Halkes, S. B., Niedziela, A., & van den Worm, E. (2010). Antioxidant-activiteit van Mucuna pruriens. Ned Tijdschr Fytother, 23(2), 11-13.
  4. Tripathi, Y. B., & Upadhyay, A. K. (2002). Effect of the alcohol extract of the seeds of Mucuna pruriens on free radicals and oxidative stress in albino rats. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 16(6), 534-538.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten