Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

L-Arginine

In het kort
  • L-arginine is een semi-essentieel aminozuur dat het lichaam deels zelf aanmaakt uit citrulline, ornithine, glutamine, glutamaat en proline.
  • L-arginine ondersteunt de eiwitsynthese, ammoniakafvoer en gezonde bloedvatfunctie.
  • L-arginine kan de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedstroom verbetert en het de sportprestaties kan ondersteunen.
  • Het lichaam kan zelf L-arginine aanmaken maar aanvullende inname via voeding kan waardevol zijn. Rijke natuurlijke bronnen zijn noten, vis, rood vlees, soja en bonen.
  • Gebruik van L-arginine wordt afgeraden bij mensen die recent een hartinfarct hebben gehad. Daarnaast kan het bij aanwezigheid van het herpesvirus in het lichaam een uitbraak van het virus bevorderen.
  • De standaarddosering van L-arginine varieert tussen de 3 en 6 gram per dag. Afhankelijk van individuele behoeften en omstandigheden.
In het kort

Wat is L-Arginine?

L-arginine is een semi-essentieel aminozuur dat een belangrijke rol speelt als eiwitbouwsteen in het lichaam. Het is een stofwisselingsproduct in de ureumcyclus en stikstofmonoxidecyclus. De ureumcyclus is verantwoordelijk voor het verwijderen van overtollig ammoniak uit het lichaam en de stikstofmonoxidecyclus produceert stikstofmonoxide, dit speelt een belangrijke rol in de functie van de bloedvaten.1

Ondanks dat het lichaam zelf L-arginine kan aanmaken uit verschillende essentiële aminozuren kan je het ook via de voeding binnen krijgen. Zo bevatten noten, vis, rood vlees, soja en bonen ook l-arginine. In sommige situaties kan het zijn dat het lichaam niet instaat is om voldoende L-arginine aan te maken. Dit is vooral tijdens stresssituaties en bij ziekte, omdat de L-arginine behoefte dan verhoogd is. 2

Wat is L-Arginine?

Gebruik

Bloeddruk

Uit onderzoek is gebleken dat het dagelijks suppleren van l-arginine de bloeddruk kan verlagen (onderdruk en bovendruk) bij zowel mensen met een normale bloeddruk als een hoge bloeddruk, dit effect was groter bij vrouwen dan mannen. 3

Zwangerschap

Daarnaast is uit een meta-analyse gebleken dat het gebruik van l-arginine tijdens de zwangerschap een positief effect zou kunnen hebben op het ongeboren kind, vooral bij vrouwen die tijdens de zwangerschap te maken hebben met hypertensie en zwangerschapsvergiftiging. Zo werd er een verminderd risico op een korte zwangerschapsduur geobserveerd en een verminderd risico op een groeibeperking. Ondanks het feit dat deze resultaten veelbelovend zijn, waren de studies vrij klein. Dus meer onderzoek is nodig om sterkere conclusies te trekken. 4

Sportprestaties

Tot slot, laat onderzoek zien dat dagelijkse suppletie met L-arginine de VO2max iets kan verbeteren, maar of dit effect ook van klinische relevantie is, is nog niet duidelijk.5

Immuunsysteem

L-arginine is essentieel voor de activering en proliferatie van T-cellen, een cruciale component van het adaptieve immuunsysteem . Studies tonen aan dat suppletie met L-arginine de aanmaak van T-cellen significant kan verhogen, wat kan leiden tot een verbeterde immuunrespons bij infecties.6

Gebruik

Werking

Productie van stikstofmonoxide (NO)

L-arginine is een onderdeel van de stikstofmonoxidecyclus en wordt dus in het lichaam omgezet in stikstofmonoxide, een molecuul dat een essentiële rol speelt in het verwijden en ontspannen van de bloedvaten in het lichaam. Op deze manier heeft l-arginine een effect op de bloeddrukregulatie omdat het de synthese van stikstofmonoxide verhoogt.

Eiwitsynthese

L-arginine speelt een rol in de eiwitsynthese doordat het in staat is meerdere biochemische processen te activeren in het lichaam, waaronder het mTOR-signaleringspad. Dit pad reguleert eiwitsynthese in verschillende weefsels, waaronder de spiercellen. Hierdoor speelt arginine ook een belangrijke rol in de spieropbouw en het herstel na inspanning.

Ondersteuning van het immuunsysteem

L-arginine stimuleert ook de aanmaak van witte bloedcellen, wat helpt bij het bestrijden van infecties.

Werking

Veiligheid

Arginine is veilig wanneer het wordt geconsumeerd in de aanbevolen dosering. De observed safe level is 20 gram per dag. Bij hogere doseringen kunnen mensen last krijgen van overgeven, diarree en algehele malaise.7

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding wordt het gebruik van L-arginine afgeraden. Hoewel de resultaten van positief gebruik tijdens de zwangerschap veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig over het gebruik van l-arginine tijdens de zwangerschap.

Veiligheid

Interacties

Voorafgaand aan een operatie wordt geadviseerd om het gebruik van L-arginine minimaal twee weken te staken, omdat het mogelijk interacties heeft met bloedverdunners.

Ziekte

Na een recent hartinfarct wordt het gebruik van l-arginine afgeraden. Dit komt waarschijnlijk doordat L-arginine de vaatverwijding bevordert doordat het de productie van stikstofmonoxide. Bij patiënten die herstellende zijn van een hartinfarct kan dit leiden tot een zeer lage bloeddruk, wat voor complicaties kan zorgen. 8

Bij nierziektes kan l-arginine ervoor zorgen dat het gehalte aan kalium te hoog wordt in het bloed, dit kan gevaarlijk zijn.

Het herpesvirus, wat onder andere verantwoordelijk is voor een koortslip, gebruikt L-arginine. Het herpesvirus gebruikt L-arginine om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor kan suppletie met L-arginine een koortslip verergeren of uitlokken.

Medicijnen

Bloeddrukverlagers

Het wordt afgeraden om L-arginine samen te gebruiken met medicijnen die een bloeddrukverlagende werking hebben, omdat dit kan leiden tot een te lage bloeddruk.

ACE-remmers

L-arginine kan het risico op een te hoge kaliumspiegel in het bloed (hyperkaliemie) verhogen, vooral in combinatie met ACE-remmers of kaliumbesparende diuretica is dit een gevaar.

Interacties

Dosering

De standaard dosis voor L-arginine is 3-6 gram.

Het in één keer innemen van meer dan 10 gram arginine kan leiden tot maag-darmklachten en diarree, maar het is mogelijk om de argininespiegel gedurende de dag op een hoog niveau te houden door drie keer een dosis met een tussenpoos in te nemen (15-18 gram/dag).

Dosering
Referenties
  1. Gambardella, J., Khondkar, W., Morelli, M. B., Wang, X., Santulli, G., & Trimarco, V. (2020). Arginine and Endothelial Function. Biomedicines8(8), 277.
  2. Luiking, Y. C., Ten Have, G. A., Wolfe, R. R., & Deutz, N. E. (2012). Arginine de novo and nitric oxide production in disease states. American journal of physiology. Endocrinology and metabolism303(10), E1177–E1189.
  3. Shiraseb, F., Asbaghi, O., Bagheri, R., Wong, A., Figueroa, A., & Mirzaei, K. (2022). Effect of l-Arginine Supplementation on Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)13(4), 1226–1242.
  4. Goto E. (2021). Effects of prenatal oral L-arginine on birth outcomes: a meta-analysis. Scientific reports11(1), 22748.
  5. Rezaei, S., Gholamalizadeh, M., Tabrizi, R., Nowrouzi-Sohrabi, P., Rastgoo, S., & Doaei, S. (2021). The effect of L-arginine supplementation on maximal oxygen uptake: A systematic review and meta-analysis. Physiological reports9(3), e14739.
  6. Martí I Líndez, A. A., & Reith, W. (2021). Arginine-dependent immune responses. Cellular and molecular life sciences : CMLS78(13), 5303–5324.
  7. Cynober, L., Bier, D. M., Kadowaki, M., Morris, S. M., Jr, Elango, R., & Smriga, M. (2016). Proposals for Upper Limits of Safe Intake for Arginine and Tryptophan in Young Adults and an Upper Limit of Safe Intake for Leucine in the Elderly. The Journal of nutrition146(12), 2652S–2654S.
  8. Molek, P., Zmudzki, P., Wlodarczyk, A. et al.The shifted balance of arginine metabolites in acute myocardial infarction patients and its clinical relevance. Sci Rep 11, 83 (2021).
Sluiten