Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Lactospore

Wat is lactospore?

Lactobacillus verwijst naar de bacteriën die melkzuur produceren. Vandaar dat deze bacteriën traditioneel worden gekweekt in melk. Supplementen met Bacillus bacteriën worden niet in melk gekweekt en zijn van nature stambacteriën, wat betekent dat ze niet zo maar uit het darmstelsel verdwijnen. Anders is dit met Lactobacillus bacteriën, die geen sporen produceren of permanent in uw darmen blijven (Chakra et al., 2015). Daarom moet u ook consequent zuivel consumeren om deze bacteriën in het darmstelsel te houden. Stambacteriën vormen sporen die in de maag aanwezig blijven, ongeacht wat uw zuivelconsumptie is. Daarom is de probiotica in Lactospore® ook niet te vergelijken met probiotica die u uit zuivelproducten binnenkrijgt, zoals dat vaak wel aangenomen wordt.

Het menselijke spijsverteringskanaal bevat ongeveer 400 verschillende bacteriesoorten die de groei van schadelijke bacteriën verminderen en een gezond spijsverteringsstelsel bevorderen. Dit zijn voornamelijk melkzuurproducerende bacteriën. De rol van melkzuurbacteriën in het darmstelsel is uitgebreid onderzocht. Er wordt algemeen aangenomen dat deze bacteriën de groei van bederfelijke micro-organismen voorkomen door (Venkatalakshmi & Ebanasar, 2015):

  • Competitieve remming
  • Genereren van niet-bevorderlijke zure omgeving
  • Productie van antibiotica-achtige stoffen (bacteriocinen)

Gezien de druk van het moderne bestaan, is het handhaven van een normale, gezonde en evenwichtige microbiële populatie in het maag-darmkanaal een moeilijke taak. Bijkomende factoren die deze taak vermoeilijken zijn: stress die wordt veroorzaakt door plotselinge veranderingen in voedselconsumptiepatronen, blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen, uitgebreide reizen en onverwachte weersveranderingen (Venkatalakshmi & Ebanasar, 2015). Ook in het geval van eczeem en bepaalde voedselallergieën ontstaat er een nadelige balans van darmbacteriën met een duidelijke vermindering van melkzuurbacteriën, en een toename van rottingsactieve pathogenen in de darmflora. Onder dergelijke ongunstige omstandigheden kunnen de schadelijke bacteriën overheersend worden, een aandoening die wordt aangeduid als bacteriële overgroei. Een aandoening die de normale darmfunctie ondermijnt en daardoor leidt tot verschillende andere kwalen zoals, diarree, constipatie en winderigheid (Solanki, Shah & Thakker 2015).

Voor het herstellen van de darmflorabalans is suppletie met in de natuur voorkomende micro-organismen dus een oplossing. Een superieure soort onder de Lactobacillus is de Bacillus coagulans. Deze soort vormt sporen, die bij activering in de zure omgeving van de maag kunnen ontkiemen en prolifereren in de darm. Daarnaast produceren ze de gewenste L (+) vorm van melkzuur waardoor effectief de groei van pathogenen kunnen worden voorkomen.

Wat is lactospore?
Referenties
  • Chakra, C., Rao, K. V., Pavani, T., & Kollu, N. V. (2015). Microbial Synthesis of ZnO Nano Particles by Lactobacillus Sporogenes and Effect of Size of Nano Particles by Temperature Variation and Antibacterial Studies. Nanomedicine and Nanobiology2(1), 1-9.
  • Solanki, H. K., Shah, D. A., & Thakkar, J. H. (2015). Antimutagenic potential of probiotic Lactobacillus sporogenes using Ames assay. American Journal of Cancer Biology3(1), 1-8.
  • Venkatalakshmi, S., & Ebanasar, J. (2015). Immunostimulatory effect of Lactobacillus sporogenes on the nonspecific defense mechanisms of Oreochromis mossambicus (Peters). International Journal of Fisheries and Aquatic Biology2(4), 362-369.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten