Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Matcha

In het kort
  • Matcha is een fijngemalen groene thee van de Camellia sinensis, rijk aan onder andere antioxidanten, theanine en cafeïne.
  • Tegenwoordig wordt matcha veel gebruikt in smoothies, matcha lattes, gebak en gezonde recepten vanwege de unieke smaak .
  • L-theanine werkt kalmerend en helpt het lichaam ontspannen.
  • Een dagelijkse inname van 1-4 gram matcha poeder wordt vaak gebruikt. Let op: een inname van meer dan 800 mg epigallocatechin gallate (EGCG) per dag wordt afgeraden.
In het kort

Wat is matcha?

Matcha is een fijn gemalen groene thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant. Matcha wordt traditioneel gebruikt in Japanse theeceremoniën, maar is tegenwoordig ook populair in smoothies, lattes en gebak.

In tegenstelling tot gewone groene thee, waarbij alleen een extract van de bladeren wordt gedronken, wordt bij matcha het hele blad vermalen en geconsumeerd. Voor de oogst worden de planten enkele weken in de schaduw gezet. Dit verhoogt de concentratie van catechinen zoals epigallocatechinegallaat (EGCG), theanine, cafeïne en chlorofyl.1 Chlorofyl draagt bij aan de felgroene kleur en de umami-achtige smaak van matcha. Daarnaast bevat matcha ook fenolzuren, rutine, quercetine en verschillende vitamines zoals vitamine c.

Wat is matcha?

Werking

Matcha bevat verschillende biologisch actieve stoffen, waaronder theanine, een aminozuur dat bekendstaat om zijn rustgevende en ontspannende werking. Cafeïne is eveneens aanwezig en heeft een simulerend effect op het centrale zenuwstelsel.

De cafeïne in matcha wordt geleidelijk opgenomen, in tegenstelling tot koffie, dankzij de aanwezigheid van theanine. Dit zorgt voor een stabiele energieboost zonder de nervositeit of de dip die vaak wordt ervaren na het drinken van koffie. Theanine stimuleert de productie van alfagolven in de hersenen, wat zorgt voor een gevoel van ontspannen alertheid en verbeterde focus.

Daarnaast is matcha rijk aan fenolzuren en krachtige antioxidanten die een beschermende rol hebben bij oxidatieve stress.2 Chlorofyl, dat matcha zijn felgroene kleur geeft, heeft ook anti-oxidatieve eigenschappen. Verder bevat matcha catechinen, waaronder epigallocatechinegallaat (EGCG), een polyfenol met antioxiderende eigenschappen. Daarnaast kan EGCG mogelijk de vetverbranding ondersteunen.4,5

Rutine en quercetine, beide flavonoïden, spelen een rol in het cardiovasculaire systeem. Tot slot is vitamine C aanwezig, wat het immuunsysteem ondersteunt.

Werking

Veiligheid

Over het algemeen is matcha veilig te gebruiken. In hoge doseringen kan EGCG, een stof die voorkomt in matcha, mogelijk schadelijk zijn voor de lever. De Europese voedselveiligheidsautoriteit raadt daarom doseringen boven de 800 mg per dag af.

Zwangerschap

Matcha bevat cafeïne, ongeveer 30-70 mg per gram matchapoeder. Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om niet meer dan 200 mg cafeïne binnen te krijgen. In een kop matcha thee zit vaak 1 gram matchapoeder, maar in sommige lattes word meer poeder toegevoegd. Let dus op dat je niet ongemerkt meer matcha binnenkrijgt.

Kinderen

Omdat matcha cafeïne bevat is het belangrijk om bij kinderen terughoudend te zijn met matcha. Voor kinderen tot en met 13 jaar raadt het voedingscentrum aan om geen of tot maximaal 1 kopje koffie per dag te drinken. Dit komt overeen met maximaal 1 gram matcha. Voor kinderen van 14-18 jaar wordt aangeraden om maximaal 1-2 kopjes per dag te drinken, ofwel 1-2 gram matcha.

Veiligheid

Interacties

Er is geen specifieke informatie over de interacties van matcha, maar omdat matcha groene thee is, kunnen dezelfde interacties gelden.

Medicijnen

Het kan de opnamen of werking beïnvloeden van bètablokkers, statines, bloedverdunners, bloeddrukmedicatie, antidepressiva, antipsychotica, antibiotica, diabetesmedicatie, astmamedicatie, anticonceptie, diuretica en stimulantia.

Ziekte

Het kan een risico vormen bij bloedarmoede, angststoornissen, bloedingsstoornissen, hartproblemen, diabetes, diarree, IBS, epilepsie, glaucoom, hoge bloeddruk, leverziekte en osteoporose.

Interacties

Dosering

De aanbevolen hoeveelheid matcha varieert per persoon en is afhankelijk van factoren zoals cafeïnegevoeligheid en gezondheidsdoelen.

In onderzoek wordt vaak 1-4 gram matcha per dag gebruikt.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van WebMD.

Aanvullende referenties:

  1. Kochman, J., Jakubczyk, K., Antoniewicz, J., Mruk, H., & Janda, K. (2020). Health benefits and chemical composition of matcha green tea: a review. Molecules, 26(1), 85.
  2. Kika, J., Jakubczyk, K., Ligenza, A., Maciejewska-Markiewicz, D., Szymczykowska, K., & Janda-Milczarek, K. (2024). Matcha Green Tea: chemical composition, phenolic acids, caffeine and fatty acid profile. Foods, 13(8), 1167.
  3. Dulloo, A. G., Duret, C., Rohrer, D., Girardier, L., Mensi, N., Fathi, M., Chantre, P., & Vandermander, J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. American Journal of Clinical Nutrition, 70(6), 1040–1045.
  4. Maki, K. C., Reeves, M. S., Farmer, M., Yasunaga, K., Matsuo, N., Katsuragi, Y., Komikado, M., Tokimitsu, I., Wilder, D., Jones, F., Blumberg, J. B., & Cartwright, Y. (2008). Green tea catechin consumption enhances Exercise-Induced abdominal fat loss in overweight and obese adults. Journal of Nutrition, 139(2), 264–270.
Sluiten