Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Pré en Probiotica

Wat is Pré en Probiotica?

Prébiotica

Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.

De meeste prebiotica zijn koolhydraten, maar de definitie sluit niet uit dat ook andere stoffen als prebioticum te gebruiken zijn. In theorie kan zelfs een antibioticum, dat gericht is tegen een aantal schadelijke bacteriesoorten en daardoor niet schadelijke bacteriën zou bevorderen, als een prebioticum werken.

De definitie richt zich ook niet op één bepaalde bacteriegroep. Het wordt echter vaak aangenomen dat een prebioticum de groei en/of activiteit van bifidobacteriën en een selecte groep melkzuurbacteriën zou moeten bevorderen. Aan deze bacteriegroepen worden gezondheidsaspecten toegeschreven.

Een product dat specifiek bifidobacteriën zou stimuleren wordt ook wel een bifidogene factor genoemd. Sommige prebiotica kunnen dus tegelijkertijd bifidogeen zijn, maar het zijn feitelijk twee verschillende concepten

De definitie geeft ook aan dat een gunstig effect bereikt kan worden door het metabolisme in de darm te verbeteren. Dit houdt dus in dat niet een bepaalde bacteriegroep gestimuleerd hoeft te worden, maar dat de stofwisseling van de darmflora als geheel in een gunstige richting gestuurd moet worden. In de praktijk komt dat neer op een stimulatie van de fermentatie (omzetting) van koolhydraten ten koste van fermentatie van eiwitten.

Fermentatie van koolhydraten resulteert in de vorming van neutrale of gezonde stoffen voor de darm en het lichaam. Eiwitfermentatie daarentegen levert vooral mogelijk schadelijke stoffen op.

Probiotica

Een probioticum is een voedingsmiddel met micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. Het begrip pro-bioticum kan vertaald worden als “voor het leven” en is ontstaan als reactie op het begrip antibioticum.

Wat is Pré en Probiotica?

Dosering

Aandoening Dagdosering
Bacteriële vaginose 1 x daags 2 x 10⁹ kve van verschillende stammen
Eczeem 1 x daags 2 x 109 kve van verschillende stammen en fructo-oligosacchariden (FOS)
Ziekte van Crohn 1 x daags 2 x 109 kve van verschillende stammen en fructo-oligosacchariden (FOS)
Zwangerschap 1 x daags 2 x 10⁹ kve (cfu) (van veel verschillende stammen)
Psoriasis 1 x daags 2 x 10^9 kve van verschillende stammen en fructo-oligosacchariden (FOS)
Colitis Ulcerosa 1 x daags 2 x 10⁹ kve (cfu) | 1 x daags FOS en Inuline
Dosering
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten