Rode biet
- Rode biet wordt als groente gegeten en als voedingssupplement gebruikt.
- Rode biet extract wordt meestal geconsumeerd in de vorm van sap of poeder.
- Rode biet extract is rijk aan nitraat, foliumzuur, kalium en vitamine C.
- De nitraat aanwezig in rode biet speelt een rol in de gezondheidseffecten, zoals vaatverwijding.
- Er zijn geen medicijninteracties bekend met rode biet.
In het kort
- Rode biet wordt als groente gegeten en als voedingssupplement gebruikt.
- Rode biet extract wordt meestal geconsumeerd in de vorm van sap of poeder.
- Rode biet extract is rijk aan nitraat, foliumzuur, kalium en vitamine C.
- De nitraat aanwezig in rode biet speelt een rol in de gezondheidseffecten, zoals vaatverwijding.
- Er zijn geen medicijninteracties bekend met rode biet.
Wat is rode biet?
Rode biet is een wortelgewas dat als groente gegeten wordt, maar er bestaan ook voedingssupplementen met rode biet. Rode biet bevat verschillende voedingsstoffen en bioactieve stoffen, waaronder nitraat, kalium, foliumzuur en vitamine C. De bladeren zijn daarnaast rijk aan flavonoïden. Als supplement wordt rode biet meestal ingenomen in de vorm van sap of als poeder.
Gebruik
Effectief
Verlaging van de bloeddruk
Verschillende studies tonen aan dat rode bietensap effectief is in het verlagen van de systolische bloeddruk, vooral bij mensen met hypertensie. Een meta-analyse rapporteerde een gemiddelde daling van 4,95 mmHG in systolische bloeddruk na consumptie van rode bietensap. De diastolische bloeddruk werd niet beïnvloed.1
Verbetering van de sportprestatie
Rode bietensap verhoogt het stikstofgehalte in het lichaam, wat leidt tot een efficiënter zuurstofgebruik door de spieren tijdens inspanning.2 Dit kan vooral nuttig zijn bij duursporters zoals hardlopers en fietsers. Echter, dit effect lijkt sterker bij niet-getrainde individuen dan bij topsporters. 3
Mogelijk effectief
Cognitieve voordelen
Bij ouderen kan rode bietensap niet alleen de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, maar ook de cognitieve prestaties bevorderen, door een verbeterde doorbloeding naar de hersenen. 3
Werking
De meeste effecten van rode biet zijn afkomstig van nitraat, dat kan worden omgezet in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide kan vaatverwijding (uitzetting van bloedvaten) veroorzaken, waardoor de bloeddruk daalt.4 Het vaatverwijdende effect van stikstofmonoxide verhoogt ook de bloedstroom – en dus de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen – naar de spieren, waardoor de sportprestaties kunnen verbeteren. Daarnaast lijkt stikstofmonoxide de samentrekking van spieren en de energie-efficiëntie van cellen te verbeteren.
Veiligheid
Wanneer rode bietenextract in de hoeveelheden die aanwezig zijn in voeding wordt ingenomen is het veilig in gebruik. Rode bieten of rode bieten extract kunnen ervoor zorgen dat de urine rood kleurt, maar dit heeft geen effect op de gezondheid.
Zwangerschap en borstvoeding
Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van bietensupplementen tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Interacties
Er zijn geen interacties bekend met medicijnen of supplementen.
Dosering
Bieten worden meestal gedoseerd op het nitraatgehalte, waarbij ongeveer 0,1-0,2 mmol/kg (6,4-12,8mg/kg) het doel is voor nitraat. Dit is ongeveer 436 mg voor een persoon van 70 kg, wat vergelijkbaar is met een halve kilogram (500g) van de bieten zelf (nat gewicht).
- Benjamim, C. J. R., Porto, A. A., Valenti, V. E., Sobrinho, A. C. D. S., Garner, D. M., Gualano, B., & Bueno Júnior, C. R. (2022). Nitrate Derived From Beetroot Juice Lowers Blood Pressure in Patients With Arterial Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis. Frontiers in nutrition, 9, 823039.
- Kelly, J., Fulford, J., Vanhatalo, A., Blackwell, J. R., French, O., Bailey, S. J., Gilchrist, M., Winyard, P. G., & Jones, A. M. (2013). Effects of short-term dietary nitrate supplementation on blood pressure, O2 uptake kinetics, and muscle and cognitive function in older adults. American journal of physiology. Regulatory, integrative and comparative physiology, 304(2), R73–R83
- Stanaway, L., Rutherfurd-Markwick, K., Page, R., Wong, M., Jirangrat, W., Teh, K. H., & Ali, A. (2019). Acute Supplementation with Nitrate-Rich Beetroot Juice Causes a Greater Increase in Plasma Nitrite and Reduction in Blood Pressure of Older Compared to Younger Adults. Nutrients, 11(7), 1683.
- Siervo, M., Lara, J., Ogbonmwan, I., & Mathers, J. C. (2013). Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis. The Journal of nutrition, 143(6), 818–826.