Advanced Course: Hormonen

Verdieping voor de gevorderde therapeut

Hormonen zijn stoffen die door endocriene klieren aan de bloedbaan worden afgegeven. Via het bloed worden ze aan organen en cellen afgegeven zodat ze hun effect kunnen sorteren. Hormonen maken deel uit van complexe regulatiesystemen en hebben veel en diverse effecten in het lichaam. Een goede balans tussen de diverse hormonen is van groot belang voor de gezondheid. Een disbalans kan voor veel problemen zorgen. Vrouwen zijn in het bijzonder gevoelig voor een hormonale disbalans door de complexiteit van de vrouwelijke cyclus. Voeding, stress, hormoonverstorende chemicaliën, beweging, genen, epigenetische factoren en leeftijd zijn van invloed op onze hormonen.

Over de Advanced Course

De diverse hormoonassen: HPA, HPT en HPG as komen aan de orde, hun onderlinge hiërarchie en beïnvloeding. De invloed van hormoonverstorende stoffen wordt besproken. Er is ook aandacht voor de invloed van andere hormonen als insuline, ghreline, leptine, oxytocine op de hormoonassen. Eveneens komt de invloed van vasten, voeding, dorst, beweging, koude en warmte op de hormoonassen aan de orde.

De meest voorkomende hormoonstoornissen worden besproken:

  • Te hoge cortisolwaarden
  • Te lage cortisolwaarden
  • Te snelle schildklierwerking
  • Te langzame schildklierwerking
  • Auto-immuunziekten van de schildklier
  • Oestrogeendominantie en progesterontekort
  • PCOS en andere oorzaken van amenorroe
  • Hormonen en vruchtbaarheid

De opleiding beslaat een hele dag. In het eerste uur is er herhaling over de hormoonassen. Later worden hormonale stoornissen besproken aan de hand van casuïstiek. Zowel reguliere behandelingen als complementaire worden besproken. Er is veel ruimte voor interactie met de cursisten. De docent is sinds 21 jaar gynaecoloog en heeft veel kennis van zaken over hormoonstoornissen en hun oorzaken. Van de cursist wordt een grondige voorbereiding op de cursusdag verwacht; lees daarvoor het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’.

Voor wie bedoeld

Deze Advanced Course is bedoeld voor afgestudeerde cursisten van de OET opleiding en andere medische professionals zoals artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, physician assistants, verloskundigen en complementaire therapeuten met een afgeronde opleiding en medische basiskennis op HBO niveau. 

Doel Advanced Course

De cursist is na deelname aan deze cursusdag in staat om zelf de belangrijkste hormonale stoornissen te herkennen door het stellen van de juiste vragen in de anamnese. Zij/hij kan onderscheiden welke aanvullende diagnostiek geïndiceerd is en of en zo ja welk deel van een behandeling zelf opgestart kan worden. Dit betreft dan zaken als aanpassingen in voeding, leefstijl, omgang met stress, verminderen van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en inzet van suppletie. 

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Vooropleiding

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut of gelijkwaardig

Accreditatie

Accreditatie is in aanvraag bij de MBOG. Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Kosten: 
€ 150.00
  • Exclusief 21% BTW, € 181,50 inclusief BTW
  • Inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij