Advanced Course: Microbiologie en therapie

Tweedaagse verdieping voor de gevorderde therapeut

De darm is het centrale orgaan om het lichaam in gezondheid te houden. Een goed functionerend maagdarmstelsel is noodzakelijk voor een stabiel en gebalanceerd endocrien systeem en immuunsysteem als ook voor een stabiele psyche. In de afgelopen 20 jaar zijn we het spijsverteringssysteem steeds beter gaan begrijpen en bijna maandelijks doen wetenschappers nieuwe ontdekkingen, die in de therapeutische besluitvorming moeten worden geïntegreerd. Dus geen eenvoudige, maar wel een zeer boeiende taak binnen de complementaire praktijk.  Ik neem u graag mee in de wereld van de darminnovatie, zodat u uw patiënt beter kunt begeleiden met als resultaat meer succes in uw praktijk.

Over de Advanced Course

De Advanced Course Darmspecialisatie gaat verder waar de meesten basiscursussen stoppen. Het microbioom wordt ook wel beschreven als het derde stel hersenen. Dus naast het centrale zenuwstelsel en enterische zenuwstelsel, vormt ook de microbiologische massa een eigen zenuwstelsel. Dit communiceert via neurotransmitters met het enterische en centrale zenuwstelsel.

Binnen de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Enterotypen - er zijn op dit moment drie verschillende enterotypen bekend. Deze enterotypen hebben invloed op de algehele gezondheid en zijn op verschillende therapeutische manieren te benaderen. De volgende vragen worden beantwoord:
  • Hoe kan ik een enterotype vaststellen?
  • Welke gezondheidsklachten kunnen met een bepaalde enterotype verbonden zijn?
  • Hoe ga ik voor een bepaalde enterotype een therapeutisch beleid opbouwen?
 • Microbioom - meer informatie dan verwacht
  • Hoe wordt de diversiteit van het microbioom bestudeerd? Hoe wordt de diversiteit als gezamenlijk doel voor het herstel en behoud van darmgezondheid gemeten? Hoe kan dit therapeutisch benaderd worden?
  • Ook worden de fermenterende en non-fermenterende micro-organismen toegelicht en hun taken voor de darmgezondheid of hun effect op kwalen.
 • Darmontstekingen: Dit onderdeel van de cursus gaat in op de chronisch inflammatorische darmziektes, zoals Morbus Crohn, Colitis ulcerosa, Diverticulitis, Prikkelbare Darm Syndroom en de hieruit resulterende secundair ontstane pathologieën. Bijna 25% van de Nederlandse bevolking leidt aan een prikkelbare darm syndroom. Het is dus een vaak voorkomend issue binnen de complementaire zorg en heeft als gevolg ziektebeelden zoals cardiovasculaire ziektes, diabetes mellitus type 2 en psychische aandoeningen. Het is van groot belang  om dit goed op te pakken.

 • Darm en Neurotransmitter (Hormoonsysteem) zijn niet los van elkaar te zien en absoluut van elkaar afhankelijk. Alle endocriene regelprocessen zijn inherent aan een gezonde darm verbonden. Wat is het verband tussen de darmen en het endocriene stelsel en hoe kunnen beide systemen elkaar ondersteunen om optimaal te functioneren? Antwoorden worden binnen de cursus bestudeerd en ook praktisch uitgewerkt.

 • Darm en Immuunsysteem zijn van elkaar net zo afhankelijk als het immuunsysteem en de psyche. Maar wat gebeurt als een intracellulaire infectie, zoals bijv. EBV of Borrelia en co-infecties ervoor zorgen dat het aangeboren en verworven afweersysteem op hol slaan? Hoe kan dan de slijmvliesimmuniteit weer herstellen? Hoe wordt het proces tussen het aangeboren en verworven afweersysteem en het microbioom therapeutisch benaderd? Vragen waarop tijdens de cursus antwoorden worden gegeven.

Voor wie bedoeld

Deze cursus voor gevorderden is bedoeld voor afgestudeerde cursisten van de OET opleiding en collega’s die andere therapeutische opleidingen hebben gedaan of al langere tijd bezig zijn het intestinale microbioom in de praktijk te behandelen. De volgende kennis wordt verwacht:

 • De opbouw van het intestinale microbioom
 • De basis van slijmvliesimmuniteit
 • Basale immunsysteemkennis (aangeboren en verworven afweersysteem, immuunglobuline)
 • Medische basiskennis
 • Regelmatige toepassen van fecesanalyses in de praktijk

Indeling van de Advanced Course per dag

Dag 1

 • Enterotypen/Microbioom - de nieuwste inzichten en therapeutisch relevante issues
 • Darmontstekingen
 • Darm en Neurotransmitters

Dag 2

 • Darm en Immuunsysteem
 • Casuïstiek en Therapie
 • Voor deze dag moet in groepjes (gevormd op dag 1) twee casussen uit de eigen praktijk uitgewerkt worden en minimaal 5 werkdagen voor dag twee worden ingeleverd. Per groep moet een van de beiden casussen gepresenteerd worden. Hiervoor geldt een tijdlimiet van 10 minuten. 

Doel Advanced Course

Therapeutisch relevante verdieping in het onderwerp microbioom en al zijn facetten. Een darmtherapie is al lang niet meer het voorschrijven van antibiotica en probiotica. De patiënt en zijn microbioom moeten individueel begeleid worden. De cursus maakt dit mogelijk.

Wat kan de cursist verwachten

Na afloop van de cursus heeft u een uitgebreid inzicht in de darmen en darmafhankelijke gezondheidsproblemen. U kunt ook moeilijke casuïstieken handhaven en individueel ingrijpen. U kunt onderscheid maken tussen de relevante en bijkomende therapeutische doelen. U kunt een gegronde beslissing nemen wanneer verdergaande diagnostiek nodig is. U kunt een therapeutisch regime opbouwen met een hoge slagingskans die kostenbesparend voor uw patiënt is.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Vooropleiding

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut of gelijkwaardig

Toegankelijk voor

 

Accreditatie

MBOG en KTNO (BATC, VBAG en LVNG) geaccrediteerd. Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Docent(en): 
Kosten: 
€ 300.00
 • Exclusief 21% BTW, € 363,00 inclusief BTW
 • Inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij