Behandelprotocollen: Huid, haar en nagels

Orthomoleculair versterken van collageen en bindweefsel
Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Behandelprotocollen: Huid, haar en nagels

In deze dagcursus komen orthomoleculaire behandelprotocollen aan de orde die te maken hebben met klachten die betrekking hebben op huid, haar en nagels, met het bindweefsel en collageen als belangrijke factoren. Bindweefsel is rekbaar weefsel dat alle onderdelen van het lichaam verbindt zoals de cellen van de huid, gewrichten, spieren en organen. Het bindweefsel is dan ook het fundament van de huid, het beendergestel, de bloedvaten en de spieren. Bindweefsels spelen een grote rol in vele ziektes en aandoeningen waarvan de oorzaken vaak moeilijk aantoonbaar zijn. Een ontstekingscascade die op gang komt, kan door de juiste voeding, aanvullende suppletie en natuurlijke ontstekingsremmers bijgestuurd worden.

Zo speelt het bijzondere mineraal silicium een rol bij de synthese van collageen en glycosaminoglycanen (bouwstenen van alle typen bindweefsel) en hydroxyapatiet (botmineraal); een tekort kan leiden tot afwijkingen van bindweefsel, gewrichten en botten, een verminderde afweer en atherosclerose. Maar voor het huid, haar en de nagels zijn nog veel meer specifieke nutriënten in te zetten. Zo zorgen zwavelhoudende aminozuren grotendeels voor de stevigheid van zowel huid, haar als nagels. En witte vlekjes op de nagels kan duiden op een zink tekort, maar hoe kunt u dit meten en effectief oplossen? Problemen met de huid zoals acné, striae, littekens, rimpels, pigmentstoornissen kunnen met de juiste voeding en orthomoleculaire nutriënten verbeteren. Bepaalde voedingsstoffen helpen ook onderliggende huidlagen te beschermen en de huid weer te laten stralen.

De cursus richt zich op de orthomoleculaire en nutritionele geneeskunde. De scholingsdag is praktisch en geeft u de handvatten om voeding, beweging en voedingssupplementen direct toepasbaar te maken in uw dagelijkse praktijk. U gaat aan de slag met orthomoleculaire behandelplannen voor huid, haar, nagels en het verbeteren en ontgiften van het bindweefsel. In de praktijk van de huidtherapeut of schoonheidsspecialisme wordt de oplossing veelal gezocht aan het behandelen van de buitenkant. Echter door het aanvullend behandelen van binnenuit met bepaalde voeding en nutriënten vallen spectaculaire resultaten te verwachten.

Overzicht van de cursus/wat er in de cursus aan bod komt

Nutriënten kunnen pas effectief zijn als de basisvoeding goed is. Eén enkel voedingsmiddel zal niet voldoende werkzame hoeveelheid leveren om een effect te bereiken. Voor het behandelen van veel voorkomende aandoeningen hebben we extra nutriënten nodig die met elkaar samenwerken en een synergie hebben om een bepaald doel te bereiken.

Het programma bestaat uit:

 • Anatomie van de huid
 • De rol van bindweefsel
 • Huidproblemen waaronder
  • Acné
  • Cellulite
  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Vitiligo
 • Haarproblematiek
 • Zwakke nagels
 • Onderliggende oorzaken 
 • Praktische behandelopties

Voor wie bedoeld

Deze nascholing is bestemd voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, beschikt over medische basiskennis en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, natuurgeneeskundigen, orthomoleculair werkende therapeuten en diëtisten. Maar ook voor voetreflexologen, acupuncturisten, homeopaten, osteopaten, mesologen, fysiotherapeuten, drogisten, apothekers, fitnessinstructeurs en personal trainers is dit een interessante cursus.

Toegankelijk voor

Doel cursus

Het doel van deze cursus is om aan de hand van behandelprotocollen te leren hoe bindweefselzwakte en onder het programma genoemde onderwerpen behandeld kan worden. Het leren toepassen van voeding, beweging en suppletie als behandelstrategie. De cursus richt zich op therapeuten die zich verder willen verdiepen in de orthomoleculaire therapie.

Competenties

De professional kan aan het einde van de cursus zelfstandig effectieve protocollen toepassen ten aanzien van bovengenoemde onderwerpen. Hij kan aan het einde van de cursus verbanden leggen tussen de samenhang van de verschillende ziektebeelden en voedingstekorten.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) of gelijkwaardig

Accreditatie

KTNO (BATC, CAT, VBAG, NVST, VVET, VIV) en NWP geaccrediteerd. Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar: www.sohf.nl/accreditatie

 

Docent(en): 
Kosten: 
€ 75.00
 • Inclusief lesmateriaal en certificaat
 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet 
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Exclusief 21% BTW, € 90,75 inclusief BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Kijk dan bij onderstaande data voor de locaties!
Kosten: €65.00

 • Digitale les via live webinar
 • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en certificaat
 • Exclusief 21% BTW, € 78.65 inclusief BTW

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij