Behandelprotocollen: Ziekte van Lyme

Meester der vermommingen

De ziekte van Lyme is een infectie met de spirocheet-bacterie Borrelia. Aangezien deze infectie vaak vergezeld gaat van andere pathogenen (met soortgelijke symptomen) kan het in de praktijk ook worden beschouwd als een verzamelnaam voor infectieziekten met Borrelia en/of één of meer co/infecties. Lyme is de kameleon onder de ziekten. De listigheid en intelligentie van de borrelia is groot. De overlevingsmechanismen waarmee zij opereert is zonder meer fenomenaal te noemen. De Borrelia is normaal gesproken een spirocheet en heeft de vorm van een spiraal, maar kan ook sporeachtige vormen aannemen en zo buiten schot blijven van vele soorten antistoffen alsook de meeste antibiotica. In een theoretisch model verloopt de ziekte volgens drie fases.

Aangezien de gangbare Lymetesten die via huisarts of ziekenhuis worden gedaan zoals de ELISA-test en de Western Blot-test weinig betrouwbaar zijn is het belangrijk om ook de symptomen en andere testen mee te nemen in de diagnose.

In deze dagcursus komen uitgebreide orthomoleculaire behandelprotocollen aan de orde. De behandelprotocollen zijn zo opgesteld dat er steeds minimaal twee keuzes gemaakt kunnen worden om de bacterie te bestrijden, de co-infecties te behandelen, het immuunsysteem sterk te maken rekening houdend met de fase en de verschijningsvorm waar de ziekte zich in verkeert. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen uit de orthomoleculaire kennis, de kennis uit Traditionele Chinese geneeswijze in een modern jasje en de Westerse fytotherapie. Er wordt rekening gehouden met de herxheimer reactie, wel of niet anti-biotica, de nodige rustpozes, de mogelijkheden met de Rife frequenties, en aanvullende natuurgeneeskundige ondersteuning voor het immuunsysteem, ontgiften, en de zuur-base evenwicht. 

Overzicht van de cursus/wat er in de cursus aan bod komt

Tijdens de cursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: Algemeen over de ziekte van Lyme, de diagnostiek, de meerwaarde van andere testen, de herkenning van de symptomen en de verschillende stadia en co-infecties. Voor het behandelen van de ziekte van Lyme hebben we een uitgebreid behandelprotocol opgesteld met verschillende keuzes voor het bestrijden van de spirocheet in zijn verschillende verschijningsvormen. Aangezien de ziekte van Lyme bijzonder moeilijk te behandelen is laten wij een uitgebreid arsenaal aan specifieke en betaalbare kruidenformules de revue passeren alsmede de mogelijkheden die er zijn voor aansluitende therapie.

Het ochtendprogramma bestaat uit:

 • De infectie met de spirocheet
 • De meester der vermomming
 • Lyme-artritis, neuroborreliose, Lyme carditis
 • Co-infecties
 • Anti-biotica
 • Behandelprincipes

Het middagprogramma:

 • Diagnostiek
 • TCM diagnostiek en TCM behandelprincipes
 • Uitleg van een uitgebreid behandelprotocol

Voor wie bedoeld

Deze nascholing is bedoeld voor iedereen die een gesettelde praktijk heeft in de natuurgeneeskundige, homeopatische, TCM- of orthomoleculaire praktijk. Denk hierbij aan natuurgeneeskundigen, orthomoleculair werkende artsen en therapeuten, acupuncturisten, TCM therapeuten, homeopaten of mesologen.

Doel cursus

Het doel van deze cursus is om aan de hand van behandelprotocollen te leren hoe de ziekte van Lyme volgens de natuurgeneeskundige principes behandeld en/of ondersteund kan worden. Het leren toepassen van kruiden, voeding, beweging en suppletie als behandelstrategie. De cursus richt zich op artsen en therapeuten die zich willen specialiseren en zich verder willen verdiepen in de ziekte van Lyme.

Competenties

De therapeut kan aan het einde van de cursus zelfstandig de juiste keuzes maken in de “art” of healing van Lyme. De therapeut heeft aan het einde van de cursus een goed en duidelijk beeld over de ziekte van Lyme en kan het beschreven behandelprotocol interpreteren en is in staat goede keuzes te maken in de toepasbaarheid van de Westerse kruiden, TCM kruiden en orthomoleculaire nutriënten die er zijn.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus en een uitgebreide bijlage.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) en een beroepsopleiding tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut® / Arts of gelijkwaardig

Accreditatie

KTNO (BATC, VBAG, LVNG, NVST, VIV) en NWP geaccrediteerd. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Docent(en): 
Kosten: 
€ 60.00
 • Exclusief 21% BTW, € 72,60 inclusief BTW
 • Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij