Diabetes type 2 omkeerbaar

Orthomoleculair voedings- en leefstijlinterventie bij Diabetes type 2

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Maar liefst 1,3 miljoen mensen Nederlanders hebben momenteel diabetes. Per week komen daar 1.200 mensen bij! De prevalentie van diabetes in België wordt door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) geschat op 8% van de volwasse bevolking ofwel 1 op 12 volwassenen. Volgens voorspellingen zal dit oplopen tot minstens 9,6% ofwel 1 op 10 volwassen Belgen in 2030. Volgens het Riziv nemen meer dan 600.000 Belgen medicatie tegen diabetes, wat een beduidend grote groep te noemen is.

Diabetes type 2 kenmerkt zich door insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline: het lichaam is er ongevoelig voor geworden. Veel mensen weten echter niet dat zij diabetes hebben, want niet iedereen heeft duidelijke klachten die horen bij diabetes. Veel symptomen lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, zoals vermoeidheid en futloos zijn. De meest voorkomende vorm is diabetes type 2, deze ontstaat tegenwoordig bij steeds jongere mensen. Het leek een tijdlang een progressieve voortgaande ziekte te zijn: de neergang van de bètacelfunctie werd onvermijdelijk geacht. Geen enkel medicament slaagde erin om het tij te keren.

Uit wetenschappelijk onderzoek is nu echter gebleken dat men kan herstellen van diabetes type 2': het is geen ongeneeslijke ziekte, zoals altijd gedacht is! In de praktijk is bij maagoperaties gebleken dat patiënten met diabetes en overgewicht hun bloedsuikerspiegel weer kunnen normaliseren door aanpassing van dieet. Een welkom bijeffect van de maagoperatie! Met interventie op basis van voeding, leefstijl en coaching is het mogelijk het tij te keren, waardoor minder of zelfs geen medicatie meer nodig is.

Doel van de opleiding

Het doel van deze cursus is specialisme op het onderwerp diabetes type 2. Dit wordt zodanig gedaan dat men uiteindelijk in staat is voor patiënten een volledig behandelplan te kunnen maken en het gehele traject te coachen om deze ziekte omkeerbaar te maken.

Inhoud van de opleiding

De opleiding is op basis van wetenschappelijk studies en volledig “evidence based”. De publicatielijst van de internationale database is een onderdeel van het lesmateriaal.

 • Dag 1: De pathologie en etiologie van diabetes, diabetes complicaties, wetenschappelijke studies, epigenetica, het koolhydraatmetabolisme, insulineresistentie.
 • Dag 2: Inflammatie, laaggradige ontsteking, leverdysfunctie, bètacelinsufficiëntie, metabole deregulatie, interventieprotocollen, diagnostiek, bloed- en functieonderzoek en interpretatie.
 • Dag 3: Herstellen pancreas, optimale voeding, leefstijl, orthomoleculaire suppletie, analyseprogramma, behandelinterventie in verschillende fases.
 • Dag 4: Coaching, praktische oefeningen, praktijkopdrachten en het behandelen van casussen.

Voor wie bedoeld

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, beschikt over medische basiskennis en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Daarbij is het met name geschikt voor diëtisten, orthomoleculaire en natuurgeneeskundige therapeuten, verpleegkundigen, podologen, fysiotherapeuten, TCM therapeuten en artsen.

Toegankelijk voor

Vooropleiding

Competenties

Na deze opleiding kunt u:

 • Diabetes type 2 voorkomen bij patiënten met prediabetes.
 • Diabetes omkeren bij patiënten met diabetes type 2.
 • Valkuilen herkennen en nieuwe inzichten vertalen naar praktische interventieprotocollen.
 • Aan de hand van diagnostiek wordt een passend behandelplan opgesteld: soms zal dat een eenvoudig plan zijn met aanpassing van voeding en leefstijl en soms is een meer complexe benadering nodig voor volledig herstel.

Het is een 4 daagse opleiding van twee keer 2 dagen achter elkaar.

Accreditatie

 • KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG)
 • Stichting ADAP accrediteert deze cursus voor leden van de NVD (ID 253689): 24 punten
 • MBOG: 9 punten orthomoleculair, 6 punten algemeen medisch
 • NVKH (medische nascholing)
 • NWP
 • Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl
Docent(en): 
Kosten: 
€ 595.00
 • Exclusief BTW, € 719,95 inclusief BTW
 • Inclusief koffie, thee, gezond lunchbuffet op alle dagen en lesmateriaal

Startdata van deze opleiding

(Klik op de gele balk)

6 januari 2020 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
6 januari 2020, maandag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • dinsdag, 7 januari, 2020 - 09:30 t/m 17:00
  maandag, 27 januari, 2020 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 28 januari, 2020 - 09:30 t/m 17:00

Aanmelden

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij