Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
Ik wil mij inschrijven Data & locaties
 • Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren
 • Meld nu aan, betaal later
In het kort
Orthomoleculair Specialist: Diabetes Type II

Orthomoleculaire voedings- en leefstijlinterventie bij diabetes type 2.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal

Algemeen

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederlander hebben momenteel diabetes. Per maand komen daar zo’n 6.700 mensen bij! De prevalentie van diabetes in België wordt door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) geschat op 8% van de volwasse bevolking ofwel 1 op 12 volwassenen. Volgens voorspellingen zal dit oplopen tot minstens 9,6% ofwel 1 op 10 volwassen Belgen in 2030. Volgens het Riziv nemen meer dan 600.000 Belgen medicatie tegen diabetes, wat een beduidend grote groep te noemen is.

Diabetes type 2 kenmerkt zich door insulineresistentie: dit betekent dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline, ofwel het lichaam is er ongevoelig voor geworden. Velen weten echter niet dat zij diabetes hebben, want niet iedereen heeft klachten die horen bij deze aandoening.Veel symptomen, zoals vermoeidheid en futloos zijn, komen regelmatig voor, zonder dat er een direct verband met diabetes wordt gelegd. Diabetes type 2 ontstaat tegenwoordig ook bij steeds jongere mensen. Het leek een tijdlang een progressieve voortgaande ziekte te zijn: de neergang van de bètacelfunctie werd onvermijdelijk geacht. Geen enkel medicament slaagde erin om het tij te keren.

Uit wetenschappelijk onderzoek is nu echter gebleken dat men kan herstellen van diabetes type 2: het is geen ongeneeslijke ziekte, zoals altijd werd gedacht! In de praktijk is bij maagoperaties gebleken dat patiënten met diabetes en overgewicht hun bloedsuikerspiegel weer kunnen normaliseren door aanpassing van dieet. Niet alleen een welkom bijeffect van de maagoperatie, maar dus ook nieuwe inzichten in ! Met interventie op basis van voeding, leefstijl en coaching is het mogelijk het tij te keren, waardoor minder of zelfs geen medicatie meer nodig is.

Doel van de opleiding

Het doel van deze cursus is specialisme op het onderwerp diabetes type 2. Dit wordt zodanig gedaan dat men uiteindelijk in staat is voor patiënten een volledig behandelplan te kunnen maken en het gehele traject te coachen om deze ziekte omkeerbaar te maken.

Competenties

Aan de hand van diagnostiek wordt een passend behandelplan opgesteld: soms zal dat een eenvoudig plan zijn met aanpassing van voeding en leefstijl en soms is een meer complexe benadering nodig voor volledig herstel. Na deze opleiding kunt u:

 • diabetes type 2 voorkomen bij patiënten met prediabetes;
 • diabetes omkeren bij patiënten met diabetes type 2;
 • valkuilen herkennen en nieuwe inzichten vertalen naar praktische interventieprotocollen.

Accreditatie

  • KTNO: VBAG, NVST, VIV (K8778)
  • BATC, CAT en NWP
  • Aantal ECTS: 8
  • MBOG: 12 punten algemeen medisch, 18 punten orthomoleculair
  • NVKH (medische nascholing)

Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar www.sohf.nl/accreditatie

Toon meer

Algemeen

Programma

De opleiding is op basis van wetenschappelijk studies en volledig “evidence based”. Het beslaat 3 lesdagen.

Dag 1

De pathologie en etiologie van diabetes, diabetes complicaties, wetenschappelijke studies, epigenetica, het koolhydraatmetabolisme en insulineresistentie.

Dag 2

Inflammatie, laaggradige ontsteking, leverdysfunctie, bètacelinsufficiëntie, metabole deregulatie, diagnostiek, bloed- en functieonderzoek, interpretatie en interventieprotocollen.

Dag 3

Herstellen van de pancreas, optimale voeding, leefstijl, orthomoleculaire suppletie, behandelinterventie in verschillende fases.

De scholing bevat handvaten voor coaching, praktische oefeningen, praktijkopdrachten en het behandelen van casussen.

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus, ondersteunende literatuur, filmpjes en praktische schema’s.

Programma

Kennisniveau & toelating

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Kennisniveau & toelating

Docenten

Wouter de Jong

Wouter de Jong

Bekijk docent
Docenten

Investering

Webinar
Trainingskosten € 345,00
BTW (21%) € 72,45
Totaal (inclusief BTW) € 417,45

Klassikaal
Trainingskosten € 375,00
BTW (21%) € 78,75
Totaal (inclusief BTW) € 453,75

Betaling dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de opleiding te worden voldaan. Wanneer je je een maand of korter voor aanvang van de opleiding aanmeldt, dan is de betalingstermijn twee dagen. Betalen in termijnen is mogelijk. Bij termijnbetaling worden echter wel 3% extra administratiekosten gerekend.

Kosten klassikaal: € 375.00

 • Exclusief BTW, € 453,75‬ inclusief BTW
 • Inclusief koffie, thee, gezond lunchbuffet op alle dagen en lesmateriaal
Investering
Sluiten