Orthomoleculaire zorg voor de verloskundige

Multidisciplinaire benadering met moeder en kind in de spotlight
Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Over de cursus

Een verloskundige is goed in haar eigen vak, maar tegelijkertijd is zij ook inventief en vernieuwend. Ze kan over de grenzen van haar eigen discipline heen kijken, multidisciplinair samenwerken, leert snel nieuwe dingen en is ondernemend. De algemene tendens in Nederland is dat de cliënt ook mondiger is geworden. Zij zoeken de informatie vaak via het internet voor meer duidelijkheid. De cliënt wil weten waar zij aan toe is en wat haar te wachten staat. De verloskundige kan hier leading in zijn zodat de cliënt het juiste advies krijgt en niet alles volgt wat op het internet staat. Daarbij is ook zorg op maat essentieel, want de diversiteit aan cliënten is groot. Voor, tijdens en na de zwangerschap heeft ieder haar eigen behoeften, mogelijkheden en achtergrond. De verloskundige speelt een cruciale rol om de juiste behandeling hierop af te stemmen.

Prenatale zorg is steeds belangrijker voor de verloskundige praktijk. Veel verloskundigen zien steeds meer vragen komen van vrouwen die zwanger willen worden en willen weten hoe zij zich op een gezonde zwangerschap kunnen voorbereiden. Er is een duidelijke link tussen de leefstijl van de moeder en de gezondheid van het kind. Al voor de zwangerschap moet men proberen te voorkomen dat moeder en/of kind een chronische aandoening ontwikkelen. Ook de invloed van de man en diens leefstijl moet hierbij niet worden vergeten. Goede adviezen en meer vertellen “wat wel te doen” in plaats van “wat niet te doen” staan hierbij centraal. Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap en een goede start voor moeder en kind!

Diverse vitamines en mineralen zijn heel belangrijk voor een zwangere vrouw. Zo is algemeen bekend dat foliumzuur (B11) noodzakelijk is voor een zwangere vrouw, maar wist je dat vitamine B6 en B12 net zo belangrijk zijn in de DNA synthese? En welke vorm van magnesium kan je voorschrijven zonder dat er diarree ontstaat? Welke omega 3 is niet toxisch voor een zwangere vrouw? En zo is het wetenschappelijk bewezen dat vitamine D3 van belang is voor een zwangere vrouw, maar wat doet die vitamine dan precies? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in de cursus. Daarnaast leer je bijvoorbeeld wat het belang is van een goede darmflora, welke factoren de darmflora beïnvloeden en welke invloed dit heeft op moeder en kind.

Gedurende de zwangerschap kunnen diverse kwaaltjes ontstaan die op een natuurlijke manier goed te behandelen zijn. In deze cursus leer je heldere en deskundige adviezen te geven over de natuurlijke aanpak van blaasontsteking, darmproblemen, bekkeninstabiliteit, obstipatie, bloedsuikerspiegel en onder- en overgewicht. Zowel het kind als de zwangere vrouw moeten beschikking krijgen over een passend voedings- en leefstijladvies. Een goede gezondheid van moeder en vader zal het kindje ten goede komen. Als verloskundige speel je hierin een cruciale rol.

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus ben je in staat om als verloskundige een complementair orthomoleculair advies te geven gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zowel pré als postnataal orthomoleculair consult wat betreft voeding, suppletie en gezondheid kunnen cliënten bij jou terecht. Je leert de cliënt begeleiden met het behoud van een goede gezondheid gedurende de zwangerschap. Je bent op de hoogte van de indicaties en contra-indicaties van voeding en suppletie. Daarnaast kan je na afloop bepaalde aandoeningen van de zwangere cliënt op een natuurlijke manier behandelen en helpen te voorkomen.

Wat je kunt verwachten

In de cursus komt de relatie tussen goede voeding en zwangerschap aan de orde. Je leert een deskundig advies te geven wat betreft voeding, suppletie en gezondheid zowel bij een prenataal consult als gedurende de zwangerschap en in de lactatieperiode. Daarbij kan je na de cursus je cliënten een natuurlijk advies geven wat betreft bepaalde zwangerschapsklachten. Kortom een mooie aanvulling om de praktijk nog completer te maken.

De cursus draagt bij tot het verder ontwikkelen van het specialisme.

Docent

De cursus wordt gegeven door Edwin Wiersma die zelf verloskundige is. Al tijdens zijn studie raakte hij geïnteresseerd in de orthomoleculaire en complementaire geneeskunde. Hij heeft veel ervaring met prenatale consulten. Gezien de ontwikkelingen binnen de orthomoleculaire geneeskunde voltooide Edwin hierna de opleiding klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI).

Lesmateriaal

De cursus wordt ondersteund met een slide syllabus.

Voor wie bedoeld

Voor professionals in de gezondheidszorg die vrouwen begeleiden rondom de zwangerschap. Deze cursus is met name bedoeld als opstartcursus voor verloskundigen, doula's en diëtisten die over de grenzen van hun eigen discipline heen willen kijken. Deze cursus is op HBO niveau.

Toegankelijk voor verloskundigen of andere gezondheidsprofessionals met interesse in orthomoleculaire zorg rondom de zwangerschap.

Vooropleiding

HBO Verloskunde, HBO Voeding & Diëtetiek of ten minste Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd)

Accreditatie

KTNO (VBAG, NVST, VIV), BATC, CAT geaccrediteerd. Kijk op www.sohf.nl/accreditatie voor meer informatie over accreditatie.

Docent(en): 
Kosten: 
€ 135.00
  • Inclusief lesmateriaal en certificaat
  • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet 
  • Inclusief koffie, thee en water
  • Exclusief 21% BTW, € 163.35 inclusief BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Kijk dan bij onderstaande data voor de locaties!
Kosten: €125.00

  • Digitale les via live webinar
  • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en certificaat
  • Exclusief 21% BTW, € 151.25 inclusief BTW

Startdata van deze opleiding

(Klik op de gele balk)

11 november 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
11 november 2021, donderdag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:

Aanmelden

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij