De Poepdokter

Gezond van mond tot kont; de dagcursus voor professionals

De spijsvertering is één van de belangrijkste basispijlers onder onze gezondheid. Maar onze moderne samenleving is er niet bepaald op gericht om onze darmen en darmflora gezond te houden. Het gevolg: cliënten met uiteenlopende klachten. Niet alleen zijn er steeds meer mensen (verborgen) buikklachten zoals verstopping, dunne ontlasting of een opgeblazen gevoel; ook gerelateerde klachten zoals huidproblemen, vermoeidheid en een verminderde weerstand nemen sterk toe.

De darmen zijn logischerwijs één van de sleutels tot een goede gezondheid. Hier worden immers al die waardevolle, gezonde voedingsstoffen (die we onze cliënten met veel moeite laten eten) opgenomen - en bovendien zijn de darmen het belangrijkste afvoerkanaal voor afvalstoffen. Beide systemen moeten goed werken voor een optimale gezondheid.

Maar hoe pak je het aan, als je cliënt klachten heeft die duidelijk gerelateerd zijn aan de darm(flora)? In deze cursus bespreken we wat er zoal aan de hand kan zijn en hoe we de klachten vervolgens kunnen oplossen.

Wat kunt u verwachten

Tijdens de cursus wordt de spijsvertering 'van mond tot kont' besproken. Bovenaan beginnend worden de verschillende onderdelen van het verteringsstelsel langsgelopen en leer je wat er zoal mis kan gaan. Er wordt bespreken wat de symptomen van verschillende spijsverteringsproblemen zijn, en hoe die kunnen helpen te diagnosticeren wat er aan de hand is. Ook wordt er per onderdeel nagegaan welke oplossingen er voorhanden zijn om de cliënt te helpen.

Inhoud van de lesstof

Het spijsverteringsstelsel:

 • Mond (mondflora, kauwen & speeksel)
 • Maag (maagzuur & eiwitvertering)
 • Lever (gal & afbraak van afvalstoffen)
 • Dunne darm (alvleesklier, spijsverteringsenzymen & SBOG)
 • Dikke darm (darmflora en de invloed op onze gezondheid)
 • Ontlasting (wat kun je zien aan de ontlasting?)

Tijdens de cursus zal de nadruk liggen op de maag, dunne darm/alvleesklier en dikke darm/darmflora (en de problemen + oplossingen die bij deze onderdelen te zien zijn). Tijdens de cursus zullen er ook enkele oefencasussen behandeld worden; neem vooral uw eigen casussen mee om deze te bespreken!

Voor wie bedoeld

Deze nascholing is bestemd voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, beschikt over medische basiskennis en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan natuurgeneeskundigen, orthomoleculair werkende therapeuten, orthomoleculair diëtisten, voetreflexologen, acupuncturisten, homeopaten, osteopaten, mesologen, fysiotherapeuten maar ook drogisten, apothekers, fitnessinstructeurs en personal trainers.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit een slidesyllabus.

Extra bij de cursus

Bij deze cursus ontvangt u ook het boek "De Poepdokter" van Nienke Tote-Gottenbos. Over De Poepdokter: In je darmen leven miljarden bacteriën. Je bacteriën hebben invloed op jou - maar jij ook op je bacteriën! Als jij aardig bent voor hen, zijn zij lief voor jou. In dit 'luchtige' boek over de darmen en darmflora lees je hoe je de bacteriën in je lichaam tevreden houdt. Met als resultaat: meer energie, een gewicht dat bij je past én een goede spijsvertering. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Voortaan weet je wat je voor je darmen kunt doen! Met handige tips, recepten en vooral veel humor.

Na het lezen van dit boek weet je (van) alles over:

 • Je spijsvertering (en hoe die eigenlijk werkt)
 • Je darmflora (en wat die allemaal voor je doet)
 • Welke voeding en leefstijl je beter achterwege kunt laten (en waarom)
 • Wat je kunt eten om je darmflora gezond te houden (en hoe je dat maakt)
 • Wat je zelf kunt doen als je spijsvertering niet lekker loopt (en wat je beter aan een professional kunt overlaten)

Accreditatie

MBOG, KTNO (BATC, VBAG, LVNG) en NWP in aanvraag. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Kosten: 
€ 125.00
 • Exclusief BTW, € 151,25 inclusief BTW
 • Inclusief koffie, thee, een gezond lunchbuffet, lesmateriaal en het boek "De Poepdokter"

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij