Voeding en Hormonen

1-daagse cursus over de invloed van voeding op onze hormonen
Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Hormonen zijn ontzettend belangrijke stofjes die op vele processen in ons lichaam invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan je stemming of de menstruatie, maar ook als we het niet merken, zijn onze hormonen hard aan het werk! Hormonen zijn chemische boodschappers in ons lichaam en kunnen onze gezondheid bevorderen of juist tegenwerken. En vooral dat laatste is iets wat een behoorlijke invloed kan hebben. Veel hormonale ontregelingen kunnen jarenlang klachten geven en de kwaliteit van leven beïnvloeden, zoals je eetlust, energie, stofwisseling, immuunsysteem, vruchtbaarheid en nog veel meer. Ontzettend veel functies in je lichaam worden aangestuurd door je hormonen, nog veel meer dan je zou denken!

Het is niet zo vreemd dat een groot deel van de mensen last heeft van hormonale klachten. Er zitten steeds meer stoffen in voeding, verzorgingsproducten en het milieu die onze hormoonhuishouding ontregelen. Door je kennis over stoffen die je hormonen positief of negatief beïnvloeden te vergoten, kun je hiermee aan de slag. Want met de juiste voeding kun je die gezonde(re) hormoonbalans al bereiken. En dat willen we, want alles draait ten slotte om je hormonen!

 • Heb je overgewicht rond je middel terwijl je helemaal niet zoveel eet?
 • Voel je altijd opgejaagd terwijl je eigenlijk geen stress hebt?
 • Doe je veel aan sport maar lukt het alsnog niet om af te vallen?
 • Ben je in de periode voor je ongesteld wordt niet te genieten?
 • Kom je maar niet over je overgangsklachten heen?
 • Heb je direct na het avondeten al weer zin in zoet?
 • Heb je als man een buikje en ben je borsten aan het ontwikkelen?
 • Is je libido behoorlijk gedaald en heb je weinig zin in dingen ondernemen?
 • Kun je de dag niet goed starten, of krijg je hoofdpijn zonder koffie?

Bovenstaande zaken komen tijdens deze cursus aan bod. Uiteraard zijn niet alle hormoonverstorende oorzaken te beïnvloeden met voeding en leefstijl. Maar daar waar dat wel kan, bij bovengenoemde onderwerpen, is dat een grote winst! Door meer te weten over de belangrijkste hormonen in je lichaam (geslachts-, alvleesklier-, schildklier-, stress- en slaaphormonen) en de omgevingsfactoren die hier hun uitwerking op hebben, kun je heel concreet met je leefstijl of die van je cliënten aan de slag.

Doel van de cursus

Het doel van de cursus is om inzicht te geven in de biochemische voorwaarden voor een gezonde hormoonbalans en deze te vertalen naar voeding en recepten. Het is een praktische cursus die je leert om aan de hand van de benodigde voedingsstoffen voor onze hormonen een voedingsplan op te stellen voor je cliënt. Er wordt een vertaalslag gemaakt van de theorie naar volwaardige gerechten met de juiste voedingsstoffen. Na de cursus kan je direct in de praktijk aan de slag en je cliënten praktische handvatten bieden voor alle eetmomenten van de dag. Welke specifieke voeding heeft negatieve effecten en welke voeding beïnvloedt onze hormonen positief?

Na deze cursus weet je:

 • wat hormonen zijn en wat hun functie is voor onze gezondheid;
 • hoe een passende leefstijl zorgt voor een gezonde hormoonbalans;
 • welke stoffen bijdragen aan het goed doorstaan van een stressvolle periode om stresshormonen te temperen in plaats van aanjagen;
 • waar we hormoonverstorende stoffen in vinden en hoe we deze kunnen beperken;
 • de rol van vezels, een goede methylering, voldoende glutathion en antioxidanten voor de lever om de hormonen te ondersteunen;
 • mogelijkheden om de hormoonbalans te testen;
 • welke voedingsmiddelen een positieve en welke een negatieve invloed hebben op ons hormonale systeem.

Over de cursus

Een groot deel van de bevolking heeft hormonale klachten. Er kunnen vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Belangrijke betrokken aspecten:

 • Stress – een hoofdoorzaak van een hormonale disbalans. Veel mensen ervaren een hoop stress in hun leven, soms zelfs meer dan ze denken! Niet alleen een drukke agenda, maar ook ontstekingen, crashdiëten, slecht slapen, etc. geven stressreacties.
 • Verstorende stoffen – voeding, cosmetica, plastic en het milieu zijn allemaal voorbeelden van dingen die stoffen bevatten die onze eigen hormoonhuishouding kunnen verstoren. Deze stoffen vinden we in verschillende hoeveelheden op steeds meer plekken terug.
 • Bioritme – de mens heeft van nature diverse bioritmes die worden aangestuurd door de biologische klok, waaronder het circadiaans ritme die een 24-uurs cyclus betreft. In de huidige maatschappij wordt dit dag-nacht-ritme behoorlijk verstoord, wat hormonaal gezien een nachtmerrie is!
 • Beweging – in tegenstelling tot onze (verre) voorouders, hoeven we niet meer dagelijks op jacht naar eten, en ook lichamelijke arbeid is steeds minder aan de orde. Maar juist de aanmaak en behoud van spieren en de verbranding van vetten zijn onmisbaar voor een gezonde hormoonbalans.
 • Spijsvertering – onze darm- en leverfunctie speelt een vitale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van hormonen. Bij het gros van de mensen kunnen darmen en lever wel een steuntje in de rug gebruiken!
 • Comfort – in tegenstelling tot vroeger, hoeven we ons met de Westerse leefstijl geen zorgen meer te maken over voldoende voedsel of een warme verblijfplaats, want alles is binnen handbereik. Ook dit continue comfort kan zorgen voor hormonale ontregelingen. 

Allemaal dagelijkse dingen waar we rekening mee moeten houden om onze hormoonbalans te kunnen ondersteunen en herstellen. Deze factoren komen daarom uitgebreid aan bod gedurende de cursus. Je leert wat er allemaal door hormonen in ons lichaam wordt beïnvloed en hoe we dit kunnen sturen met een aantal basisprincipes qua voeding en leefstijl.

Voor wie bedoeld

Deze scholing is bedoeld voor mensen die in de gezondheidszorg werken en die een duidelijke affiniteit hebben met orthomoleculaire geneeskunde en/of orthomoleculaire voeding. Denk hierbij aan orthomoleculair werkende adviseurs, therapeuten en artsen, maar ook natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, osteopaten, verpleegkundigen, (electro)acupuncturisten, TCM’ers, mesologen, fysiotherapeuten, drogisten, apothekers, medisch specialisten, psychotherapeuten, etc.

N.B. Professionals die al veel met voedingssupplementen werken, leren kennis over de ingrediënten die in de orthomoleculaire suppletie verwerkt zijn, te vertalen naar voedingsmiddelen. Wellicht kunnen zo bepaalde tekorten via de voeding in plaats van suppletie worden opgelost.  

Toegankelijk voor

Accreditatie

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.Er wordt bij deze cursus verwacht dat je na de klassikale les zelf met de materie aan de slag gaat om recepten te proberen en aan de slag te gaan met het opzetten van voedingsplannen voor je cliënten. 

NWP, BATC, KTNO (CAT, VBAG, VIV, NVST, VVET, FAGT) geaccrediteerd. Meer informatie over accreditatie is te vinden op: www.sohf.nl/accreditatie

Docent(en): 
Kosten: 
€ 115.00
 • Inclusief lesmateriaal en certificaat
 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet 
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Exclusief 21% BTW, € 139.15 inclusief BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Kijk dan bij onderstaande data voor de locaties!
Kosten: €95.00

 • Digitale les via live webinar
 • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en certificaat
 • Exclusief 21% BTW, € 114.95 inclusief BTW

Startdata van deze opleiding

(Klik op de gele balk)

7 juni 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
7 juni 2021, maandag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:

VOLGEBOEKT Deze opleiding wordt per keer (per startdatum) gegeven met een beperkt aantal deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Aanmelden voor deze startdatum is niet meer mogelijk.

Reservelijst
Geregeld ontvangen wij een annulering waardoor er weer een plaats beschikbaar komt. Plaats uzelf op de reservelijst om in aanmerking te komen voor een evt vrijgekomen plaats.

Andere datum
Kies voor een andere startdatum of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden voor nieuwe startdata voor deze opleiding.

VOLGEBOEKT  

Plaats mij op de reservelijst

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij