
Juni 2012
We schrijven Juni 2012. Vermoeid maar voldaan strijk ik neer in het vliegtuig terug naar Nederland. Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten is mijn bestemming geweest.
Ik leg mijn hoofd te rusten op de stoelleuning en de gebrekkig Engels sprekende piloot begint aan zijn introductie. Weinig onder de indruk van de dialoog met Arabische tongval knijp ik mijn ogen zacht dicht. Het lijkt het startschot voor mijn brein een vlucht te nemen.
Mystieke bloem als gezondheidstonicum
Mijn hersenspinsels brengen me terug naar een ontmoeting eerder die week. De Indiase heer Sajith Kumar liet me kennis maken met het zogenoemde Coccinia Indica; een maagdelijk witte bloem met gele kern. De door Auyveda gedreven nijveraar vertelde me dat de mystieke bloem in zijn geboorteregio veelvuldig onderwerp is van de klassieke Indiase curry. Broers, zussen, neven; ze bezitten allemaal een tuin vol Coccinia Indicase wildgroei.
Toen ik Sajith Kumar vroeg naar het mogelijke verband tussen insuline gerelateerde aandoeningen en de Coccinia Indicase bemachtigde ik een haast utopisch antwoord. Diabetes was in zijn geboorteregio een plaag uit westers georiënteerde boeken, ver afstaand van de werkelijkheid. Zoals wij wel eens lezen over vervlogen ziektes zoals de pest of Spaanse griep. De afwezigheid van dergelijke bloedsuikerziektes was volgens de Indiër direct gerelateerd aan de overmatige consumptie van de mystieke maagdenbloem.
De ogenschijnlijke overtuiging waarmee deze botanische handelaar de heilzame werking van de Coccinia Indica overbracht intrigeerde me. Het bracht me aan het denken zelfs. Want we kennen meer regio’s waar het voedingspatroon ten grondslag ligt aan het ontbreken van ziektes.

Herberg van de eeuwigen
Wellicht heeft u wel eens gehoord van het fameuze Okinawa. Een eiland aan de Japanse kust waar
wereldwijd de meeste honderdjarigen wonen. Naast de onevenaarbaar hoge levensverwachting, bereiken de Okinawanen hun leeftijdspotentie ook nog eens zonder de traditionele welvaartsziekten die ons Nederlandse zorgstelsel zo uitputten. Kanker, menopauzeklachten, osteoporose, dementie of hart- en vaatziekten: begrippen die de gemiddelde Okinawaan aanhoort als
spookverhalen; horrors uit een land hier ver vandaan.
Een vluchtige blik op het voedingspatroon leert ons het volgende. Het Okinawa-dieet sluit zich om vette vis, dat bijna elke maaltijd op het eiland vormgeeft. De hoge oceaanconsumptie zetten we af tegen een totale onthouding van zuivel, en een zeer beperkte vlees- en eierinname (zo’n drie procent van het totale dieet). Zou omega-3 in verhouding tot een lage zuivel- en vleesconsumptie de basis kunnen zijn voor een lang en ziektevrij leven?
Farmacie ontmaskerd?
Vragen ook, die mijn orthomoleculaire hart in beweging brengen. Want kunnen eenduidige antwoorden op mijn gestelde vragen niet leiden tot laagdrempelige oplossingen, in plaats van het gebruik van dure en veelal schadelijke medicijnen?
Een interessant gegeven, dat me verdere hoofdbrekens opleverde. Want wat nu als we geografisch bepaalde ziekten, of het ontbreken ervan, zouden toetsen aan de hand van het plaatselijke dieet? Zouden we dan niet voor het gros van de aandoeningen een natuurlijke benadelingswijze kunnen ontdekken zonder tussenkomt van farmaceutische bemoeienis? Zouden we de farmacie ontmaskeren als een louter symptoombestrijdings-industrie? Vragen die door mijn hoofd schieten als een bal in een op hol geslagen flipperkast. De fundering voor de oprichting van de Stichting Ortho Health Foundation was geboren.



De fundering voor de oprichting van de Stichting Ortho Health Foundation was geboren.
Een stichting waarin mijn moeder en ik de wereldwijd beschikbare kennis in relatie tot voeding en aandoeningen wilden bundelen, en vertalen in praktische therapieën. Een kennisinstituut waar docenten in de voedingsgeneeskunde hun kennis en ervaringen delen met de praktijkbeoefenaar. Een forum, waarin we openlijk discussiëren over de heilzame werking van de verschillende nutriënten die onze natuur rijk is. Onze daadkracht bleek een succes!
Voorzitter | Stichting Ortho Health Foundation
SOHF 2023
Inmiddels bevinden we ons met de Stichting Ortho Health Foundation in het tiende operationele jaar. Met de veertien orthomoleculair docenten die onder onze vlag opereren en reeds 14.000 geslaagde gezondheidsprofessionals vertegenwoordigen we een aanzienlijke achterban, die steevast groeit. Bent u geïnspireerd geraakt door ons verhaal? Meld u dan nu aan voor een van onze opleidingen.
Gedurende 11 jaar zijn we bij Ortho Health Foundation bezig met onszelf te ontwikkelen. We doen met de dag nieuwe kennis op, die we meteen verwerven in onze scholingen en online informatievoorziening. De uitstraling van het bedrijf groeit mee met informatie die we aan de orthomoleculaire specialisten verschaffen.
Maar na bijna tien jaar was het tijd voor een restyle. We wilden een beeldmerk dat ons denkbeeld weerspiegelde. Een logo dat symboliseert hoe een bundeling van de wereldwijde voedselkennis ons verder kan helpen bij de bestrijding van bepaalde ziektes. Een wereldbol voor onze globale benadering, parallellen en meridianen die het samenkomen reflecteren. Samenkomend naar het witte kruis dat we zien als het universele teken van gezondheid.
Docenten
Ons docententeam bestaat uit een verscheidenheid aan docenten met diverse achtergronden in de orthomoleculaire, natuurgeneeskundige en reguliere geneeskunde.
DocentenKennisniveaus
Onze opleidingen zijn onderverdeeld in 3 kennisniveaus. Zo kan je goed inschatten welke opleiding voor jou geschikt is om te volgen.
Bekijk kennisniveausAccreditatie & beroepsverenigingen
Als zorgprofessional kan je ervoor kiezen om aan te sluiten bij een beroepsvereniging. Lees hier meer over de voordelen en vereisten.
Accreditatie & beroepsverenigingenVademecum bestellen
Voor de orthomoleculaire zorgprofessional hebben wij een prachtig vademecum beschikbaar. Een uitgebreid naslagwerk dat niet mag ontbreken in de praktijk.
Bekijk vademecum