Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Collect global knowledge, share local.

Collect global knowledge, share local.
Yogo in de bergen

Wellicht heeft u wel eens gehoord van het fameuze Okinawa. Een eiland aan de Japanse kust waar wereldwijd de meeste honderdjarigen wonen. Naast de onevenaarbaar hoge levensverwachting, bereiken de Okinawanen hun leeftijdspotentie ook nog eens zonder de traditionele welvaartsziekten die ons Nederlandse zorgstelsel zo uitputten. Menopauzeklachten, osteoporose, dementie of hart- en vaatziekten: begrippen die de gemiddelde Okinawaan aanhoort als spookverhalen; horrors uit een land hier ver vandaan.

Een vluchtige blik op het voedingspatroon leert ons het volgende. Het Okinawa-dieet sluit zich om vette vis, dat bijna elke maaltijd op het eiland vormgeeft. De hoge oceaanconsumptie zetten we af tegen een totale onthouding van zuivel, en een zeer beperkte vlees- en eierinname (zo’n drie procent van het totale dieet). Zou omega-3 in verhouding tot een lage zuivel- en vleesconsumptie de basis kunnen zijn voor een lang en ziektevrij leven?
Een interessant gegeven, dat verdere hoofdbrekens opleverde. Want wat nu als we geografisch bepaalde ziekten, of het ontbreken ervan, zouden toetsen aan de hand van het plaatselijke dieet? Zouden we dan niet tal van hypotheses kunnen toetsen hoe voeding- en levensstijlinterventies kunnen bijdragen aan het voorkomen of het bijdragen aan herstellen bepaalde aandoeningen? Denk aan de hoge levensverwachting die in veel mediterrane gebieden wordt behaald, zoals in Sardinië. Om hier informatie over te vergaren en deze te documenteren is de Ortho Health Foundation opgericht.

Kaart
Potjes met kruiden

Een stichting waarin we wereldwijd beschikbare kennis in relatie tot voeding en gezondheid thema’s wilden bundelen, en vertalen in ondersteunende adviezen. Een kennisinstituut waar docenten hun kennis en ervaringen delen met de praktijkbeoefenaar. Onze daadkracht bleek een succes!

SOHF 2024

Bent u geïnspireerd geraakt door ons verhaal? Meld u dan nu aan voor een van onze opleidingen.

12
Jaar bestaan
14
Docenten
41
Opleidingen

Docenten

Ons docententeam bestaat uit een verscheidenheid aan docenten met diverse achtergronden in de orthomoleculaire, natuurgeneeskundige en reguliere geneeskunde.

Docenten

Kennisniveaus

Onze opleidingen zijn onderverdeeld in 3 kennisniveaus. Zo kan je goed inschatten welke opleiding voor jou geschikt is om te volgen.

Bekijk kennisniveaus

Accreditatie & beroepsverenigingen

Als zorgprofessional kan je ervoor kiezen om aan te sluiten bij een beroepsvereniging. Lees hier meer over de voordelen en vereisten.

Accreditatie & beroepsverenigingen
Sluiten