Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

D-mannose: natuurlijke behandeling bij blaasontsteking

27 mei 2021
5 minuten leestijd
D-mannose bij blaasontsteking intro
In het kort
  • Oorzaken van blaasontsteking
  • Wat is d-mannose?
  • D-mannose of cranberry bij blaasontsteking?
  • Dosering d-mannose bij blaasontsteking

Ben je één van de ongelukkigen die regelmatig te maken heeft met blaasontsteking? Dan ben je vast bekend met cranberry als natuurlijke ondersteuner. Maar wat als we je vertellen over een mogelijk effectiever alternatief? In dit artikel lees je alles over (de lichaamseigen stof en essentieel suiker) d-mannose bij blaasontsteking en of het daadwerkelijk wint van cranberry!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Oorzaken van blaasontsteking

Blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas en urinebuis en heeft vaak een bacteriële oorzaak. Vooral vrouwen krijgen ermee te maken. De boosdoener is dan meestal de E-coli bacterie. Een in principe onschuldige en zelfs nuttige darmbewoner van mens en dier, tot hij op de verkeerde plaats in het lichaam terechtkomt. De reden dat het vooral vrouwen treft heeft dan ook te maken met de dichter op elkaar liggende plasbuisuitgang en anus. Ook is de plasbuis bij vrouwen korter dan bij mannen waardoor de bacterie gemakkelijker de blaas binnendringt.

Een blaasontsteking is niet besmettelijk maar je kunt je er wel flink ziek door voelen. De meest voorkomende klachten zijn: pijn of branderig gevoel bij het plassen, het gevoel te moeten plassen maar er komt maar een klein beetje uit, pijn in de onderbuik of rug, troebele urine soms met bloed en sterk geurende urine (meer dan normaal).

Ook loop je een groter risico op blaasontsteking:

  • als er urine in de blaas achterblijft na het plassen
  • na de overgang
  • bij slechte hygiëne
  • als je onvoldoende drinkt
  • tijdens zwangerschap
  • bij afwijkingen aan de urinewegen
  • in geval van blaas- of nierstenen
  • bij een verminderde weerstand
  • als je een urinekatheter hebt
  • en na het vrijen (goede hygiëne voor en na het vrijen en plassen na afloop verkleint dit risico)
D-mannose bij blaasontsteking drinken
D-mannose bij blaasontsteking drinken

Wat is d-mannose?

D-mannose is een essentieel, enkelvoudige suiker dat van nature in geringe hoeveelheden in ons lichaam voorkomt. Ook is het in kleine hoeveelheden terug te vinden in fruitsoorten als perzik, sinaasappel, appel, blauwe bessen en cranberry’s. D-mannose in supplementen wordt vaak gewonnen uit beuken- en berkenhout. Deze natuurlijke stof is belangrijk voor een goede celcommunicatie en is dan ook betrokken bij de koppeling van suikers aan eiwitten en de fibroblast activiteit (cellen in het bindweefsel) van ons lichaam. Fibroblasten zijn onder andere verantwoordelijk voor de collageenproductie in de huid en spelen een grote rol bij wondgenezing.

D-mannose krijg je op recept van een huisarts maar is ook vrij verkrijgbaar als voedingssupplement. Het wordt aangeboden in verschillende vormen zoals losse poeder of in capsules in verschillende doseringen. Capsules kunnen gemaakt zijn van dierlijk materiaal maar gelukkig vind je ook steeds meer veganistische varianten.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

D-mannose of cranberry bij blaasontsteking?

Cranberry’s vinden hun oorsprong in het noorden van Amerika waar Indianen al langer overtuigd zijn van de geneeskrachtige werking. Deze kleine rode bes symboliseert voor hun bovendien vrede en het eten ervan zou de onderlinge harmonie ten goede komen. De meeste mensen kennen cranberrysupplementen als natuurlijke ondersteuner bij blaasontsteking. Maar wat de meesten mensen niet weten is wat de werkzame stof is in cranberry. Cranberry heeft zijn heilzame krachten mede te danken aan – je raadt het al – d-mannose! De natuurlijke stof komt in geringe hoeveelheid terug in de kern van de bes.

Cranberry's
Cranberry's

Kort door de bocht heeft d-mannose dezelfde werking als cranberry’s maar is het vele malen krachtiger. Zo staat een dosering van 500 mg d-mannose gelijk aan maar liefst 225 gram cranberry’s. Je zou dus flink wat cranberry’s moeten consumeren voor hetzelfde effect. Bovendien laat d-mannose de goede bacteriën met rust en treedt er geen resistentie op, in tegenstelling tot antibiotica. Kortom, een vriendelijke stof met een natuurlijke ondersteunende werking.

D-mannose dus!

Verschillende onderzoeken onderbouwen de geneeskrachtige werking van d-mannose bij blaasontsteking. Maar waarom werkt d-mannose dan zo goed? Dit heeft te maken met het feit dat ons lichaam d-mannose voor het grootste deel niet verteert. Zo komt de stof onaangetast in de blaas en urinewegen terecht waar E-coli bacteriën zich hebben gehecht aan slijmvlies. Zij hechten zich hieraan vast met behulp van hele kleine haartjes genaamd fimbriae (pili). Deze haartjes produceren bindingsstof lectine waarmee het de E-coli hecht aan suikerresten zoals d-mannose. Op deze manier spoel je als het ware de E-coli bacteriën uit je lichaam.1,2,3,4

Dosering d-mannose bij blaasontsteking

Voor de behandeling van blaasontsteking adviseren we driemaal daags 1500 mg d-mannose (dus totaal 4500 mg per dag) in te nemen. Wanneer de ergste klachten zijn verdwenen ga je over op tweemaal daags 1000 mg. De onderhoudsdosering van d-mannose is eenmaal daags 500 mg. Tevens adviseren we twee liter water per dag te drinken, zowel ter voorkoming als ter behandeling van blaasontsteking. Hierdoor krijgen bacteriën minder de kans zich te hechten aan het slijmvlies. Ook staat een goede hygiëne centraal.

D-mannose capsules blaasontsteking
D-mannose capsules blaasontsteking

Of je kiest voor d-mannose capsules of poeder hangt af van je voorkeur. D-mannose capsules hebben als voordeel dat de stof niet in aanraking komt met maagzuur wat een optimale opname waarborgt. Neem nooit meer d-mannose dan de aanbevolen dosering. Overmatige doseringen van d-mannose kunnen giftig zijn voor de nieren. Verder zijn er geen interacties bekend met voedsel, kruiden of supplementen. Dit geldt ook voor medicatie maar controleer vooraf altijd de bijsluiter.

Tot slot

D-mannose capsules zijn effectief bij de behandeling van blaasontstekingen veroorzaakt door de E.coli bacterie. Doordat de E.coli hecht aan de d-mannose spoel je als het ware de kwaadaardige indringers uit je lichaam. En in tegenstelling tot antibiotica laat deze vriendelijke stof je goede darmbacteriën met rust en ontstaat er geen resistentie. D-mannose is een 100 procent natuurlijk nutriënt dat wat ons betreft meer waardering en bekendheid verdient!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1.  Michaels, E. K., Chmiel, J. S., Plotkin, B. J., & Schaeffer, A. J. (1983). Effect of D-mannose and D-glucose on Escherichia coli bacteriuria in rats. Urological research, 11(2), 97–102.
  2. Venegas, M. F., Navas, E. L., Gaffney, R. A., Duncan, J. L., Anderson, B. E., & Schaeffer, A. J. (1995). Binding of type 1-piliated Escherichia coli to vaginal mucus. Infection and immunity, 63(2), 416–422.
  3. Westphal, V., Kjaergaard, S., Davis, J. A., Peterson, S. M., Skovby, F., & Freeze, H. H. (2001). Genetic and metabolic analysis of the first adult with congenital disorder of glycosylation type Ib: long-term outcome and effects of mannose supplementation. Molecular genetics and metabolism, 73(1), 77–85.
  4. Ofek, I., Mosek, A., & Sharon, N. (1981). Mannose-specific adherence of Escherichia coli freshly excreted in the urine of patients with urinary tract infections, and of isolates subcultured from the infected urine. Infection and immunity, 34(3), 708–711.
Sluiten