Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

D-Mannose

In het kort
  • D-mannose is een natuurlijk voorkomende suiker die een sterke gelijkenis in structuur vertoont met glucose.
  • Het is in kleine hoeveelheden te vinden in voeding zoals cranberries, bosbessen, sperziebonen, broccoli en perziken.
  • D-mannose wordt regelmatig gebruikt als een natuurlijk alternatief voor antibiotische behandeling bij urineweginfecties.
  • De gedachte is dat D-mannose in staat is om zich te binden aan bacteriën, waaronder E.coli, en daardoor hechting aan de urinewegen voorkomt.
  • Hoewel het huidige onderzoek naar de effecten bij urineweginfecties hoopvol is, zijn aanvullende en diepgaandere studies nodig om dit te bevestigen.
In het kort

Wat is D-Mannose?

D-mannose is een natuurlijk voorkomend monosacharide, een eenvoudige suiker, die qua structuur sterk lijkt op glucose. Hoewel het technisch gezien als een koolhydraat wordt beschouwd, wordt het niet op dezelfde manier gemetaboliseerd als glucose en heeft het geen significante invloed op de bloedsuikerspiegel. D-mannose komt voor in kleine hoeveelheden in cranberries, bosbessen, appels, perziken, broccoli en sperziebonen.

Hoewel er geen officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is vastgesteld voor D-mannose, wordt geschat dat de dagelijkse inname van nature via voeding relatief laag is. Tekorten aan D-mannose zijn zeldzaam, gezien de beperkte behoefte en het feit dat het lichaam in staat is om kleine hoeveelheden ervan zelf aan te maken.

Wat is D-Mannose?

Gebruik

D-mannose wordt vaak gebruikt als een alternatieve benadering om herhaalde urineweginfecties te voorkomen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor antibiotica of die liever natuurlijke remedies gebruiken.

Gebruik

Werking

Voorlopig onderzoek suggereert dat D-mannose ingezet kan worden bij de preventie en behandeling van urineweginfecties.1,2,3 Gedacht wordt dat D-mannose in staat is zich te binden aan bacteriën zoals Escherichia coli (E.coli), waardoor ze gemakkelijker via de urine uit het lichaam worden gespoeld en het risico op infecties verminderen. Er is echter meer en beter wetenschappelijk onderzoek nodig om deze effecten aan te tonen.

Werking

Veiligheid

Uit klinisch onderzoek is gebleken dat D-mannose veilig is bij een dagelijkse inname van 3 gram gedurende 2 weken, en bij een dagelijkse inname van 2 gram gedurende 6 maanden.1,2,3

Er is niet genoeg informatie beschikbaar over de veiligheid bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Veiligheid

Interacties

Er zijn geen interacties bekend met medicijnen, voedingssupplementen of bepaalde aandoeningen.

Interacties

Dosering

Vanwege beperkte onderzoeksgegevens is er geen standaarddosering vastgesteld. Voor het behandelen van een urineweginfectie wordt doorgaans aanbevolen om gedurende de eerste 3 dagen driemaal daags 1500 mg in te nemen. Na deze periode kan de dosis worden verlaagd naar tweemaal daags 1000 mg. Gewoonlijk wordt een onderhoudsdosering van 500 mg eenmaal daags gebruikt.

Dosering
Referenties
  1. Kranjčec, B., Papeš, D., & Altarac, S. (2014). D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World journal of urology, 32, 79-84.
  2. Domenici, L., Monti, M., Bracchi, C., Giorgini, M., Colagiovanni, V., Muzii, L., & Benedetti Panici, P. (2016). D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study. European review for medical and pharmacological sciences, 20(13), 2920-2925.
  3. Porru, D., Parmigiani, A., Tinelli, C., Barletta, D., Choussos, D., Di Franco, C., … & Rovereto, B. (2014). Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: A pilot study. Journal of Clinical Urology, 7(3), 208-213.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten