Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

DMAE

In het kort
  • Van nature komt dimethylaminoethanol (DMAE) voor in de hersenen, en is het in bepaalde vissoorten te vinden zoals zalm, sardientjes en ansjovis
  • DMAE is een voorloper van choline, een stof die belangrijk is voor de productie van acetylcholine.
  • Door het effect op acetylcholine zou DMAE mogelijk effect kunnen hebben op cognitieve functies, atletische prestaties en huidveroudering
In het kort

Wat is DMAE?

Dimethylaminoethanol, afgekort als DMAE, is een voedingsstof die dient als voorloper van choline. Choline is een stof die een belangrijke rol speelt in de integriteit van celmembranen en die belangrijk is voor de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij de communicatie tussen zenuwcellen.

DMAE komt van nature voor in de hersenen, is te vinden in vette vis zoals zalm en sardines, en wordt soms aangetroffen in bepaalde voedingssupplementen.

DMAE wordt soms gebruikt voor het verbeteren van mentale helderheid en van atletische prestaties. Het wordt ook onderzocht op mogelijke toepassingen in huidverzorgingsproducten vanwege vermeende anti-verouderingseffecten.

Wat is DMAE?

Gebruik

In de jaren 70 zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de effecten van DMAE op kinderen met hyperkinesie, de voorloper van ADHD. Deze onderzoeken gaven echter geen duidelijke uitkomst. In twee onderzoeken zorgde DMAE voor verbeteringen, maar ander onderzoek liet geen effect zien.

Gebruik

Werking

DMAE is een voorloper van choline, van waaruit weer de neurotransmitter acetylcholine gemaakt wordt. Veel van de mogelijke werkingen van DMAE worden toegeschreven aan het effect op acetylcholine. Er zijn aanwijzingen dat DMAE de centrale vorming van acetylcholine verhoogt, terwijl ander onderzoek suggereert dat de stof de acetylcholinespiegels niet beïnvloedt.

Dermatologische effecten

Er wordt geopperd dat DMAE acetylcholine in weefsels kan verhogen en daardoor mogelijk de stevigheid van de huid kan verhogen. Er is echter geen betrouwbaar bewijs dat DMAE acetylcholine niveaus in weefsels verhoogt wanneer het lokaal wordt aangebracht. In één klinische studie resulteerde een enkele toepassing van DMAE gel op het gezicht wel in verhoogde huidspanning.

Neurologische effecten

Omdat DMAE mogelijk de acetylcholinespiegels in de hersenen kan beïnvloeden, ondersteunt de stof wellicht bij neurologische aandoeningen, variërend van ADHD tot de ziekte van Alzheimer. Hoewel DMAE een voorloper is van choline, is er gemengd onderzoek over of de stof daadwerkelijk de vorming van acetylcholine in het centrale zenuwstelsel verhoogt. Ook lieten twee onderzoeken in mensen met Alzheimer geen verbetering zien in vergelijking met placebo.

Tardieve dyskinesie (neurologische bewegingsstoornis)

Er is interesse om DMAE te gebruiken bij de behandeling van tardieve dyskinesie vanwege zijn potentieel om de concentraties van acetylcholine in de hersenen te verhogen. Klinisch onderzoek toont echter aan dat het oraal innemen van DMAE de symptomen van tardieve dyskinesie niet verbetert.

Werking

Veiligheid

Volwassenen

Mogelijk veilig bij oraal en gepast gebruik. DMAE is veilig gebruikt in doses tot 2 gram per dag gedurende maximaal 4 weken en doses tot 500 mg per dag gedurende maximaal 3 maanden.

Kinderen

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van DMAE bij plaatselijk gebruik.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar. Vermijd gebruik.

Veiligheid

Dosering

Volwassenen

Onderzoek is beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.

Kinderen

Onderzoek is beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines. Referenties zijn opvraagbaar

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten