Geel mosterdzaad (extract)
- Gele mosterd (ook wel bekend als witte mosterd) is een eenjarige plant die behoort tot de kruisbloemige familie
- Tegenwoordig komt gele mosterd vooral voor in Europa, Siberië, Oost-Azië en Amerika
- Geel mosterd(zaad) wordt veel gebruikt als smaakmaker, maar geel mosterdextract wordt ook voor de medicinale werking gebruikt
- Oraal wordt gele mosterd gebruikt om de stem te zuiveren, infectie te voorkomen, braken op te wekken en als diureticum of eetlustopwekker
- Geel mosterdzaad(extract) kan worden ingezet bij o.a. Oestrogeendominatie en Verkoudheid
In het kort
- Gele mosterd (ook wel bekend als witte mosterd) is een eenjarige plant die behoort tot de kruisbloemige familie
- Tegenwoordig komt gele mosterd vooral voor in Europa, Siberië, Oost-Azië en Amerika
- Geel mosterd(zaad) wordt veel gebruikt als smaakmaker, maar geel mosterdextract wordt ook voor de medicinale werking gebruikt
- Oraal wordt gele mosterd gebruikt om de stem te zuiveren, infectie te voorkomen, braken op te wekken en als diureticum of eetlustopwekker
- Geel mosterdzaad(extract) kan worden ingezet bij o.a. Oestrogeendominatie en Verkoudheid
Wat is geel mosterdzaad (extract)?
Gele mosterd (ook wel witte mosterd genoemd) is een eenjarige plant die tegenwoordig voorkomt in Europa, Siberië, Oost-Azië en Amerika. De gele mosterdplant behoort tot de kruisbloemige familie (Brassicaceae) en draagt de wetenschappelijke naam Sinapis alba. De rijpe, gedroogde zaden worden gebruikt in de geneeskunde.1,2 Zowel het zaad als de bladeren worden in voedingsmiddelen gebruikt.
Gebruik
Oraal wordt gele mosterd gebruikt om de stem te zuiveren, infectie te voorkomen, braken op te wekken en als diureticum of eetlustopwekker.
Topisch wordt gele mosterd gebruikt voor hoest en verkoudheid, longcongestie, bronchitis, gewrichts- en weke delenontsteking, gewrichtspijn, osteoartritis, rugpijn, ontsteking van de mond en keelholte, om de bloedstroom in de huid te verhogen en in een bad om verlammingssymptomen te behandelen.
In voedingsmiddelen is gele mosterd een veelgebruikte smaakstof in mosterdspecerijen en wordt het beschouwd als een culinair kruid. Gele mosterdgroenten worden ook als voedsel gebruikt.
Veiligheid
Geel mosterdzaad(extract) is veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Gele mosterd heeft de status Algemeen erkend als veilig in de VS dankzij de GRAS-certificering (Generally Recognized As Safe).4 Wel kunnen sommige mensen allergisch zijn voor gele mosterd.6 Bij gebruik als geneesmiddel zijn er geen bijwerkingen gemeld.
Echter is het waarschijnlijk onveilig bij oraal gebruik in medicinale hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Van gele mosterd wordt gedacht dat het abortieve en menstruatiestimulerende eigenschappen heeft.5 Gebruik daarom geen mosterdzaad(extract) tijdens de zwangerschap.
Interacties
Ziekten
Witte mosterd kan een allergische reactie veroorzaken bij personen die gevoelig zijn voor bijvoetpollen, noten, peulvruchten en leden van de Rosaceae-familie, waaronder perzik.6 Een syndroom van witte mosterd-bijvoetallergie is voorgesteld op basis van klinisch onderzoek.7
Er zijn geen interacties met medicijnen en supplementen bekend.
Dosering
Er is relatief weinig bekend over veilige medicinale hoeveelheden voor geel mosterd(extract). Echter kunnen er wel veilig hoeveelheden worden aangehouden die normaliter ook worden gebruikt in voeding. Denk aan hoeveelheden van 25 – 75 gram per dag. Gele mosterd heeft de status Algemeen erkend als veilig in de VS dankzij de GRAS-certificering.
- Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines. 1st ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company, Inc., 1998.
- Boscaro V, Boffa L, Binello A, et al. Antiproliferative, proapoptotic, antioxidant and antimicrobial effects of Sinapis nigra L. and Sinapis alba L. extracts. Molecules. 2018;23(11). pii: E3004.
- Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.
- Electronic Code of Federal Regulations. Title 21. Part 182 — Substances Generally Recognized As Safe. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?CFRPart=182
- Brinker F. Herb Contraindications and Drug Interactions. 2nd ed. Sandy, OR: Eclectic Medical Publications, 1998.
- Vereda A, Sirvent S, Villalba M, Rodríguez R, Cuesta-Herranz J, Palomares O. Improvement of mustard (Sinapis alba) allergy diagnosis and management by linking clinical features and component-resolved approaches. J Allergy Clin Immunol. 2011;127(5):1304-7.
- Figueroa, J., Blanco, C., Dumpierrez, A. G., Almeida, L., Ortega, N., Castillo, R., Navarro, L., Perez, E., Gallego, M. D., and Carrillo, T. Mustard allergy confirmed by double-blind placebo-controlled food challenges: clinical features and cross-reactivity with mugwort pollen and plant-derived foods. Allergy 2005;60(1):48-55.
- Ghawi, S. K., Methven, L., & Niranjan, K. (2013). The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba). Food chemistry, 138(2-3), 1734-1741.