Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Geel mosterdzaad (extract)

In het kort
  • Gele mosterd (ook wel bekend als witte mosterd) is een eenjarige plant die behoort tot de kruisbloemige familie
  • Tegenwoordig komt gele mosterd vooral voor in Europa, Siberië, Oost-Azië en Amerika
  • Geel mosterd(zaad) wordt veel gebruikt als smaakmaker, maar geel mosterdextract wordt ook voor de medicinale werking gebruikt
  • Oraal wordt gele mosterd gebruikt om de stem te zuiveren, infectie te voorkomen, braken op te wekken en als diureticum of eetlustopwekker
In het kort

Wat is geel mosterdzaad (extract)?

Gele mosterd (ook wel witte mosterd genoemd) is een eenjarige plant die tegenwoordig voorkomt in Europa, Siberië, Oost-Azië en Amerika. De gele mosterdplant behoort tot de kruisbloemige familie (Brassicaceae) en draagt de wetenschappelijke naam Sinapis alba. De rijpe, gedroogde zaden worden gebruikt in de geneeskunde. Zowel het zaad als de bladeren worden in voedingsmiddelen gebruikt.

Het bruikbare deel van gele mosterd is het rijpe, gedroogde zaad. Het zaad bevat mosterdolieglycosiden. Gele mosterd bevat het glucosinolaat sinalbin, dat bij hydrolyse p-hydroxybenzylisothiocyanaat, p-hydroxybenzylamine en andere bestanddelen oplevert, zoals eiwitten, vette olie en sinapine.

Wat is geel mosterdzaad (extract)?

Gebruik

Oraal wordt gele mosterd gebruikt om de stem te zuiveren, infectie te voorkomen, braken op te wekken en als diureticum of eetlustopwekker.

Topisch wordt gele mosterd gebruikt voor hoest en verkoudheid, longcongestie, bronchitis, gewrichts- en weke delenontsteking, gewrichtspijn, osteoartritis, rugpijn, ontsteking van de mond en keelholte, om de bloedstroom in de huid te verhogen en in een bad om verlammingssymptomen te behandelen.

In voedingsmiddelen is gele mosterd een veelgebruikte smaakstof in mosterdspecerijen en wordt het beschouwd als een culinair kruid. Gele mosterdgroenten worden ook als voedsel gebruikt.

Gebruik

Werking

Antimicrobiële effecten

Extract van witte mosterd heeft antibacteriële effecten. De verbinding allylisothiocyanaat heeft antibacteriële eigenschappen.

Werking

Veiligheid

Geel mosterdzaad(extract) is veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Gele mosterd heeft de status Algemeen erkend als veilig in de VS dankzij de GRAS-certificering (Generally Recognized As Safe). Wel kunnen sommige mensen allergisch zijn voor gele mosterd. Bij gebruik als geneesmiddel zijn er geen bijwerkingen gemeld.

Echter is het waarschijnlijk onveilig bij oraal gebruik in medicinale hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Van gele mosterd wordt gedacht dat het abortieve en menstruatiestimulerende eigenschappen heeft. Gebruik daarom geen mosterdzaad(extract) tijdens de zwangerschap.

Veiligheid

Interacties

Ziekten

Witte mosterd kan een allergische reactie veroorzaken bij personen die gevoelig zijn voor bijvoetpollen, noten, peulvruchten en leden van de Rosaceae-familie, waaronder perzik. Een syndroom van witte mosterd-bijvoetallergie is voorgesteld op basis van klinisch onderzoek.

Interacties

Dosering

Er is relatief weinig bekend over veilige medicinale hoeveelheden voor geel mosterd(extract). Echter kunnen er wel veilig hoeveelheden worden aangehouden die normaliter ook worden gebruikt in voeding. Denk aan hoeveelheden van 25 – 75 gram per dag. Gele mosterd heeft de status Algemeen erkend als veilig in de VS dankzij de GRAS-certificering.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines (NatMed).

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten