Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Hop

Wat is hop?

Hop, toch vooral bekend bij de leek vanwege zijn onmisbare status bij het brouwen van bier. Desondanks mogen aan deze hennepplant ook enkele gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven. Zo wordt de humulus lupulus (hop) sinds mensenheugenis gebruikt als stressverlichter en stemmingsverbeteraar (1). Daarnaast werd in de jaren ’50 ontdekt dat hop oestrogene bestanddelen bevat. Uit recenter onderzoek blijkt zelfs dat de oestrogene activiteit in hop vele malen sterker is in verhouding tot andere fyto-oestrogene planten (1). In andere fyto-oestrogene planten zoals soja, peulvruchten en klavers, wordt de oestrogene activiteit gelinkt aan chemicaliën bekend als isoflavonen, en dan met name daidzeïne en genisteïne. Biologen uit Japan, België en Groot-Brittannië vonden dat het meest oestrogene bestanddeel in hop 8 prenylnaringenine (8 PN) is. Dit is de fyto-oestrogeen met het hoogste potentieel ooit gevonden in planten! Uit lab studies blijkt namelijk dat de oestrogene acties van 8-PN vele malen meer potentie hebben dan daidzeïne en genisteïne (1, 2, 3).

Door het unieke en effectieve karakter van de fyto-oestrogenen die alleen in hop voorkomen mag deze natuurlijke ontspanner in een goed middel tegen overgangsverschijnselen niet ontbreken!

Wat is hop?
Referenties
  1. de Keukeleire, D., De Cooman, L., Rong, H., Heyerick, A., Kalita, J., & Milligan, S. R. (1999). Functional properties of hop polyphenols. Basic Life Sci, 66, 739-60.
  2. Kitaoka, M., Kadokawa, H., Sugano, M., et al. (1998). Prenylflavonoids: a new class of non-steroidal phytoestrogen (Part 1). Isolation of 8-isopentenylnaringenin and an initial study on its structure-activity relationship. Planta Med, 64(6), 511-5.
  3. Miyamoto, M., Matsushita, Y., Kiyokawa, A., et al. (1998). Prenylflavonoids: a new class of non-steroidal phytoestrogen (Part 2). Estrogenic effects of 8-isopentenylnaringenin on bone metabolism.
Sluiten