Inositol
Wat is inositol?
Inositol is een suikeralcohol dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals granen, maïs, vlees, citrusvruchten en peulvruchten (91543, 91545, 95082). Inositol werd ooit beschouwd als onderdeel van het B-vitaminecomplex. Het is nu echter bekend dat inositol in het menselijk lichaam wordt geproduceerd. Daarom wordt het niet beschouwd als een essentiële B-vitamine en wordt het in plaats daarvan een pseudovitamine genoemd (91555, 95082). Inositol word gevonden in negen verschillende stereoisomere vormen, maar de isomeren myo-inositol en D-chiro-inositol zijn het meest relevant met betrekking tot suppletie (91555, 95082, 95085). Myo-inositol speelt een rol bij de vorming van celmembranen en reacties (95084).
Wetenschappelijke naam
Hexahydroxycyclohexane, synoniemen 1,2,3,4,5,6-Cyclohexanehexol, cis-1,2,3,5-trans-4,6-Cyclohexanehexol; D-chiro-inositol, synoniem (+) – chiroinositol, 1,2,5 / 3,4,6-inositol, (1S) -inositol, (1S) -1,2,4 / 3,5,6-inositol.
Gebruik
Oraal wordt inositol gebruikt voor diabetes, diabetische neuropathie, het voorkomen van zwangerschapsdiabetes, paniekstoornis, angst, depressie, schizofrenie, bipolaire stoornis, ziekte van Alzheimer, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), autismespectrumstoornis, obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) , trichotillomanie (haartrekken), posttraumatische stressstoornis (PTSS), slapeloosheid, hypercholesterolemie, door lithium geïnduceerde bijwerkingen, psoriasis en het bevorderen van haargroei. Inositol wordt ook oraal gebruikt voor de behandeling van het metabool syndroom en aandoeningen geassocieerd met de menopauze en polycysteus ovarium syndroom (PCOS), waaronder anovulatie, hypertensie, hypertriglyceridemie en verhoogde serumconcentraties van testosteron.
Oraal en parenteraal wordt inositol gebruikt voor de behandeling van acute respiratory distress syndrome (ARDS) bij premature baby’s.
Werking
Endogene inositol is een essentiële component van fosfolipiden van celmembranen. Het heeft een zwakke lipotrope activiteit en kan vet uit lever- en darmcellen verplaatsen (2187). Inositol heeft verschillende stereoisomeren, waaronder myo-inositol en D-chiro-inositol. Myo-inositol is de meest voorkomende vorm in het centrale zenuwstelsel (CNS). Biologische functie varieert tussen de isomeren (2047, 2048). Myo-inositol is een bron van boodschappers zoals diacylglycerol. Het is vereist voor de groei van menselijke cellen (95090).
Veiligheid
Mogelijk veilig
Wanneer oraal en op de juiste manier gebruikt, op korte termijn. Inositol is met schijnbare veiligheid gebruikt in doses tot 18 gram per dag gedurende maximaal 6 weken en 6 gram per dag gedurende 10 weken (2184, 2185, 2187, 95089). Myo-inositol 4 gram per dag is ook gebruikt met schijnbare veiligheid gedurende 6 maanden (95085).
Kinderen
Mogelijk veilig
Wanneer oraal en op de juiste manier gebruikt. Inositol 80 mg/kg (maximaal 2 gram) werd dagelijks gedurende maximaal 12 weken gebruikt bij kinderen van 5-12 jaar (95092). Bij enteraal of intraveneus gebruik en geschikt bij premature baby’s voor de behandeling van acute respiratory distress syndrome gedurende maximaal 10 dagen (2191, 2192, 91546, 91551).
Mogelijk onveilig
Bij enteraal of intraveneus gebruik voor langere duur bij premature baby’s.
Zwangerschap
Mogelijk veilig
Wanneer oraal en op de juiste manier gebruikt, op korte termijn. Myo-inositol is gebruikt met schijnbare veiligheid in hoeveelheden tot 4000 mg per dag tijdens de zwangerschap (91548, 95082).
Lactatie
Onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; Vermijd te gebruiken. Moedermelk is rijk aan endogene inositol; de effecten van exogeen toegediend inositol zijn echter niet bekend (2138).
Effectiviteit
Mogelijk effectief
Door lithium geïnduceerde bijwerkingen. Orale inname van inositol lijkt psoriasis geassocieerd met lithiumtherapie te verbeteren. Maar het lijkt psoriasis niet te helpen bij patiënten die geen lithium gebruiken (11972). Bovendien lijkt orale inname van inositol andere door lithium veroorzaakte bijwerkingen, zoals tremor, dorst en veranderingen in schildklier- en bijnierfunctie niet te verbeteren (2027).
Metaboolsyndroom
Uit klinisch bewijsmateriaal blijkt dat inname van 2 gram myo-inositol tweemaal daags gedurende één jaar het totale cholesterol met 29 mg/dL verlaagt, triglyceriden met 64 mg/dL verlaagt, het high-density lipoproteïne (HDL) -cholesterol met 5,5 mg/dL verhoogt, het systolische gehalte vermindert met 9 mmHg, de diastolische bloeddruk met 6 mmHg verlaagt en de insulineresistentie in vergelijking met placebo bij postmenopauzale vrouwen met het metabool syndroom die een caloriearm dieet volgen verbetert. Het verminderde de body mass index of tailleomtrek niet bij deze patiënten (91554). Ander klinisch bewijs toont aan dat dagelijks een combinatie van inositol en alfa-liponzuur gedurende 6 maanden, in combinatie met een caloriearm dieet, de insulineresistentie (HOMA-IR) met minstens 20% vermindert bij postmenopauzale vrouwen met het metabool syndroom vergeleken met een caloriearm dieet alleen. Ook lijkt het innemen van inositol en alfa-liponzuur het HDL-cholesterol met ongeveer 6% te verhogen en triglyceriden met 4,9% te verminderen in vergelijking met de uitgangswaarde bij deze patiënten (91543).
Paniekstoornis
Orale inname van inositol lijkt nuttig te zijn voor de behandeling van paniekstoornissen met of zonder agorafobie. Inositol lijkt de ernst en snelheid van paniekaanvallen en de ernst van agorafobie aanzienlijk te verminderen gedurende 4 weken behandeling (2184). Sommige onderzoeken tonen aan dat het net zo effectief kan zijn als fluvoxamine (Luvox) voor de behandeling van paniekstoornissen (10387). Er zijn echter grootschalige langetermijnonderzoeken nodig om het potentiële voordeel van inositol bij paniekstoornissen te bevestigen.
Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
Een meta-analyse bij vrouwen met PCOS laat zien dat het nemen van inositol (type niet gespecificeerd) de nuchtere bloedglucose, nuchtere insuline, het totale cholesterol, triglyceriden en testosteronspiegels bescheiden verlaagt in vergelijking met controle (98944). Individuele klinische studies hebben specifieke vormen van inositol geëvalueerd bij vrouwen met PCOS. Inname van D-chiro-inositol 1-1,2 gram of myo-inositol 4 gram met foliumzuur 400 mcg per dag gedurende 6 maanden verlaagt serum triglyceride- en testosteronspiegels, verlaagt de bloeddruk bescheiden en verbetert de ovariële functie bij vrouwen met overgewicht en obesitas met PCOS (2028, 91552).
Myo-inositol is ook vergeleken met metformine in sommige klinische onderzoeken. Het dagelijks innemen van myo-inositol 4 gram plus foliumzuur 400 mcg gedurende 6 maanden verbetert de duur van de menstruatiecyclus, vermindert de insulineresistentie (HOMA-IR) en hyperinsulinemie, verbetert de insulinegevoeligheid en vermindert het gewicht op dezelfde manier als driemaal daags 500 mg metformine bij vrouwen met PCOS die worden getroffen door insulineresistentie en/of hyperinsulinemie. Geen van beide behandelingen verbetert echter androgeenniveaus of klinische tekenen van hyperandrogenisme (95085). Een klinische studie bij vrouwen met overgewicht of obesitas met PCOS toont aan dat het nemen van myo-inositol 1 gram tweemaal daags gedurende 6 maanden de insulinegevoeligheid en de respons op een orale glucosetolerantietest verbetert, vergelijkbaar met metformine 850 mg tweemaal daags (95086).
Ander onderzoek heeft de effecten van inositol op de ovulatie en zwangerschapsresultaten geëvalueerd bij vrouwen met PCOS. Sommige onderzoeken suggereren dat inositol de ovulatiesnelheid verhoogt bij vrouwen met PCOS (98944). Een klein klinisch onderzoek toont aan dat dagelijks innemen van 4 gram myo-inositol en 400 mcg foliumzuur (Inofolic, Lo.Li.Pharma) gedurende drie cycli ovulatie veroorzaakt bij ongeveer 62% van de vrouwen met anovulatoire PCOS en insulineresistentie. Het toevoegen van clomifeencitraat met myo-inositol induceert ovulatie bij ongeveer 72% van de patiënten die anovulatoir blijven na behandeling met alleen myo-inositol (91547). Een ander klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van een combinatie van 2 gram inositol, 200 mcg foliumzuur en 600 mg N-acetylcysteïne (Ovaric HP, Just Pharma) tweemaal daags gedurende 12 maanden verbetert de ovulatiesnelheid bij PCOS-patiënten met oligomenorroe, ongeacht de insulinegevoeligheid bij aanvang (91553). Sommige onderzoeken hebben ook de effecten van gelijktijdig gebruik van beide isomeren van inositol onderzocht. Inname van myo-inositol 550 mg plus D-chiro-inositol 13,8 mg (Inofolic Combi, Lo.Li.Pharma) tweemaal daags, beginnend 12 weken vóór ovariële hyperstimulatie en doorgaand tijdens de zwangerschap, verbetert de oöcytkwaliteit in vergelijking met behandeling met D-chiro- alleen. De combinatie lijkt de bevruchtingssnelheid te verhogen bij patiënten van 35 jaar of jonger, maar niet bij patiënten ouder dan 35 jaar (91544). Ander onderzoek toont aan dat het nemen van hetzelfde combinatieproduct de metabole parameters sneller kan verbeteren dan alleen myo-inositol (91550). Op basis van deze resultaten is gepostuleerd dat D-chiro-inositol mogelijk beter is in het verbeteren van metabole profielen bij patiënten met PCOS, terwijl myo-inositol mogelijk beter is in het verbeteren van de ovulerende functie (91544, 91550).
Acute respiratory distress syndrome (ARDS)
Klinisch onderzoek bij zuigelingen toont aan dat inositol niet gunstig is bij ARDS en mogelijk gepaard gaat met verslechterde resultaten. Historisch gezien toonden kleine klinische onderzoeken en een meta-analyse van die onderzoeken aan dat myo-inositol, parenteraal en enteraal toegediend gedurende 5-10 dagen, de overlevings- en gezondheidsresultaten verbeterde bij kinderen met ARDS. Myo-inositol bleek het risico op overlijden, ernstige retinopathie van prematuriteit, intraventriculaire bloeding en bronchopulmonale dysplasie te verminderen (2191, 2192, 91546). Uit een groot hoogwaardig klinisch onderzoek blijkt echter dat myo-inositol 40 mg/kg intraveneus en vervolgens elke 12 uur gedurende maximaal 70 dagen enteraal toegediend, het risico op overlijden of retinopathie van prematuurheid bij premature baby’s niet vermindert. In feite steeg het sterftecijfer of de type 1-retinopathie van prematuurheid met 7% in de myo-inositol-groep in vergelijking met de controlegroep. Een hogere incidentie van bijwerkingen in de myo-inositol-groep, waaronder slechte perfusie, hypotensie en infecties, leidde tot stopzetting van het vroege onderzoek (98946). Deze toename van nadelige resultaten kan worden toegeschreven aan de verlengde therapieduur en/of de evaluatie van een grotere patiëntenpopulatie.
Ziekte van Alzheimer
Orale inname van inositol lijkt de symptomen van de ziekte van Alzheimer niet te verbeteren (2189).
Angst
Een meta-analyse van bewijs uit vier klinische onderzoeken toont aan dat oraal innemen van inositol de ernst van angst niet verbetert bij patiënten met angststoornissen, waaronder obsessief-compulsieve stoornis, paniekstoornis of posttraumatische stressstoornis (91549).
Autisme spectrum stoornis
Orale inname van inositol lijkt de symptomen van autismespectrumstoornissen niet te verbeteren (2190).
Depressie
Analyse van bewijsmateriaal uit zeven klinische onderzoeken toont aan dat inositol de symptomen van depressie niet significant verbetert bij patiënten met bipolaire depressie, ernstige depressieve stoornissen of premenstruele dysfore stoornis (PMDD) (91549). Hoewel beperkt onderzoek aantoont dat depressieve patiënten die gedurende 4 weken inositol krijgen, kunnen verbeteren, lijken patiënten die in eerste instantie op inositol reageren, snel terug te vallen na stopzetting van de behandeling (2026, 2185). Bovendien lijkt het nemen van inositol met een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) de effectiviteit van SSRI-therapie niet te verbeteren of de depressie bij mislukte SSRI-behandelingen te verbeteren (2025, 10851).
Schizofrenie
Orale inname van inositol lijkt de symptomen van schizofrenie niet te verbeteren (2188).
Bipolaire stoornis
Voorlopig klinisch onderzoek bij kinderen van 5-12 jaar met een bipolaire spectrumstoornis laat zien dat het dagelijks nemen van een combinatie van inositol 80 mg/kg (maximaal 2 gram) en eicosapentaeenzuur (Nordic Naturals) 3 gram gedurende 12 weken matig manische en depressieve symptomen vermindert evenals symptomen van angst. Deze verbetering is groter dan wat wordt gezien wanneer een van beide ingrediënten alleen wordt genomen (95092).
Inositol is ook geëvalueerd voor de preventie van zwangerschapsdiabetes. Het nemen van myo-inositol 2 gram plus foliumzuur 200 mg tweemaal daags, beginnend tijdens het eerste trimester en doorlopend tijdens de zwangerschap, vermindert de incidentie van zwangerschapsdiabetes met 57% tot 92% in vergelijking met placebo bij vrouwen met een risico op zwangerschapsdiabetes (91545, 91548, 95083, 95084). Alle onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, zijn echter van lage kwaliteit en omvatten alleen Italiaanse vrouwen, dus het is onduidelijk of de resultaten generaliseerbaar zijn. Ook is suppletie met lagere doses inositol mogelijk niet effectief. Een klinische studie toont aan dat dagelijks een combinatie van myo-inositol 1,1 gram, D-chiro-inositol 27,6 mg en foliumzuur 400 mcg (Inofolic Combi, Lo.Li. Pharma International) de incidentie van zwangerschapsdiabetes niet vermindert in vergelijking met foliumzuur alleen bij vrouwen met een familiegeschiedenis van diabetes (95082).
Het effect van inositol bij vrouwen die al zwangerschapsdiabetes hebben is onduidelijk. Eén kleine klinische studie toont aan dat toevoeging van D-chiro-inositol, myo-inositol of beide aan foliumzuur geen invloed heeft op insulineresistentie in vergelijking met placebo (98945).
Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
Er is enig bewijs dat patiënten met OCS die gedurende 6 weken oraal inositol krijgen, significante verbeteringen in de scores voor obsessieve compulsieve schaal van Yale-Brown hebben vergeleken met placebo (2186). Het gebruik van inositol lijkt echter niet de ernst of het type OCS-symptomen te verbeteren bij patiënten die al een selectieve serotonineheropnameremmer gebruiken (91556). Beide onderzoeken waren klein en de behandeling werd slechts voor een korte duur (6 weken) toegediend. Grotere studies met een langere behandelingsduur zijn nog steeds nodig.
Bijwerkingen
Oraal lijkt inositol goed te worden verdragen. Misselijkheid, diarree, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn gemeld bij patiënten die inositol gebruikten (10387, 11972, 95089). Andere gerapporteerde bijwerkingen zijn tics, slapeloosheid, allergiesymptomen, agitatie en een dorstgevoel (95092).
Interacties
Medicijnen
Antidiabetes drugs
Uit klinisch onderzoek blijkt dat inositol de bloedglucosewaarden en hemoglobine A1c-waarden verlaagt bij patiënten met diabetes (95083, 95084, 95088). Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van inositol en geneesmiddelen tegen diabetes het risico op hypoglykemie verhogen. Dosisaanpassingen kunnen nodig zijn. Sommige geneesmiddelen tegen diabetes zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), chloorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) en anderen.
Kruiden en supplementen
Kruiden en aanvullingen met hypoglycemisch potentieel
Inositol kan de bloedsuikerspiegel verlagen (95083, 95084, 95088). Theoretisch kan inositol additieve effecten hebben met andere kruiden en supplementen met hypoglycemisch potentieel.
Sommige kruiden en supplementen met mogelijke hypoglycemische werking omvatten: agaricus paddnenstoel, banaba, bittere meloen, duivelsklauw, gember, glucomannan, guargom, fenegriek, kudzu, Panax ginseng, Siberische ginseng, wilgenbast en anderen.
Voedsel
Mineralen
Fytinezuur, de vorm van inositol in voedingsmiddelen, kan de opname van mineralen, met name calcium, zink en ijzer, verstoren (16).
Lab testen
Geen bijwerkingen bekend.
Ziektes
Diabetes
Inositol kan de bloedsuikerspiegel verlagen (95083, 95084, 95088). Inositol kan additieve effecten hebben bij diabetesmedicatie en mogelijk hypoglykemie veroorzaken. Overleg met de behandelend arts en adviseer patiënten om de glucosespiegel nauwlettend te volgen na het starten van inositol. Dosisaanpassingen van diabetesmedicijnen kunnen nodig zijn.
Dosering
Inositol wordt gebruikt in doseringen van 1-4 gram per dag, vaak in combinatie met 200-400 mcg foliumzuur.
- 16 Gennaro A. Remington: The Science and Practice of Pharmacy. 19th ed. Lippincott: Williams & Wilkins, 1996.
- 2025 Levine J, Mishori A, Susnosky M, et al. Combination of inositol and serotonin reuptake inhibitors in the treatment of depression. Biol Psychiatry 1999;45:270-3.
- 2026 Levine J, Barak Y, Kofman O, Belmaker RH. Follow-up and relapse analysis of an inositol study of depression. Isr J Psychiatry Relat Sci 1995;32:14-21.
- 2027 Souza FG, Mander AJ, Foggo M, et al. The effects of lithium discontinuation and the non-effect of oral inositol upon thyroid hormones and cortisol in patients with bipolar affective disorder. J Affect Disord 1991;22:165-70.
- 2028 Nestler JE, Jakubowicz DJ, Reamer P, et al. Ovulatory and metabolic effects of D-chiro-inositol in the polycystic ovary syndrome. N Engl J Med 1999;340:1314-20.
- 2047 Colodny L, Hoffman RL. Inositol–clinical applications for exogenous use. Altern Med Rev 1998;3:432-47.
- 2048 Nomenclature of Cyclitols. IUPAC Commission on the Nomenclature of Organic Chemistry (CNOC) and IUPAC-IUB Commission on Biochemical Nomenclature (CBN). Available at: http://www.chem.qmw.ac.uk/iupac/cyclitol/ (Accessed 23 January 2004).
- 2138 Goodman GA, Rall TW, Nies AS, Taylor P. The Pharmacological Basis of Therapeutics, 9th ed.
- 2184 Benjamin J, Levine J, Fux M, et al. Double-blind, placebo-controlled, crossover trial of inositol treatment for panic disorder. Am J Psychiatry 1995;152:1084-6.
- 2185 Levine J, Barak Y, Gonzalves M, et al. Double-blind, controlled trial of inositol treatment of depression. Am J Psychiatry 1995;152:792-4.
- 2186 Fux M, Levine J, Aviv A, Belmaker RH. Inositol treatment of obsessive-compulsive disorder. Am J Psychiatry 1996;153:1219-21.
- 2187 Levine J. Controlled trials of inositol in psychiatry. Eur Neuropsychopharmacol 1997;7:147-55.
- 2188 Levine J, Goldberger I, Rapaport A, et al. CSF inositol in schizophrenia and high-dose inositol treatment of schizophrenia. Eur Neuropsychopharmacol 1994;4:487-90.
- 2189 Barak Y, Levine J, Glasman A, et al. Inositol treatment of Alzheimer’s disease: a double blind, cross-over placebo controlled trial. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 1996;20:729-35.
- 2190 Levine J, Aviram A, Holan A, et al. Inositol treatment of autism. J Neural Transm 1997;104:307-10.
- 2191 Hallman M, et al. Inositol supplementation in premature infants with respiratory distress syndrome. N Engl J Med 1992;326:1233-9.
- 2192 Hallman M, Pohjavuori M, Bry K. Inositol supplementation in respiratory distress syndrome. Lung 1990;168:877-82.
- 2193 Gregersen G, Bertelsen B, Harbo H, et al. Oral supplementation of myoinositol: effects on peripheral nerve function in human diabetics and on the concentration in plasma, erythrocytes, urine and muscle tissue in human diabetics and normals. Acta Neurol Scand 1983;67:164-72.
- 2194 Salway JG, Whitehead L, Finnegan JA. Effect of myo-inositol on peripheral-nerve function in diabetes. Lancet 1978;2:1282-4.
- 2195 Gregersen G, Borsting H, Theil P, Servo C. Myoinositol and function of peripheral nerves in human diabetics. A controlled clinical trial. Acta Neurol Scand 1978;58:241-8.
- 10387 Palatnik A, Frolov K, Fux M, Benjamin J. Double-blind, controlled, crossover trial of inositol versus fluvoxamine for the treatment of panic disorder. J Clin Psychopharmacol 2001;21:335-9..
- 10850 Benjamin J, Agam G, Levine J, et al. Inositol treatment in psychiatry. Psychopharmacol Bull 1995;31:167-75..
- 10851 Nemets B, Mishory A, Levine J, Belmaker RH. Inositol addition does not improve depression in SSRI treatment failures. J Neural Transm 1999;106:795-8.
- 11972 Allan SJ, Kavanagh GM, Herd RM, Savin JA. The effect of inositol supplements on the psoriasis of patients taking lithium: a randomized, placebo-controlled trial. Br J Dermatol 2004;150:966-9.
- 14302 Machado-Vieira R, Viale CI, Kapczinski F. Mania associated with an energy drink: the possible role of caffeine, taurine, and inositol. Can J Psychiatry 2001;46:454-5.
- 15513 Shaldubina A, Stahl Z, Furszpan M, et al. Inositol deficiency diet and lithium effects. Bipolar Disord 2006;8:152-9.
- 15514 Agranoff BW, Fisher SK. Inositol, lithium, and the brain. Psychopharmacol Bull 2001;35:5-18.
- 15515 Williams RS, Cheng L, Mudge AW, Harwood AJ. A common mechanism of action for three mood-stabilizing drugs. Nature 2002;417:292-5.
- 15516 Harwood AJ. Lithium and bipolar mood disorder: the inositol-depletion hypothesis revisited. Mol Psychiatry 2005;10:117-26.
- 15517 Shaltiel G, Shamir A, Shapiro J, et al. Valproate decreases inositol biosynthesis. Biol Psychiatry 2004;56:868-74.
- 91543 Capasso I, Esposito E, Maurea N, et al. Combination of inositol and alpha lipoic acid in metabolic syndrome-affected women: a randomized placebo-controlled trial. Trials 2013;14:273.
- 91544 Colazingari S, Treglia M, Najjar R, Bevilacqua A. The combined therapy myo-inositol plus D-chiro-inositol, rather than D-chiro-inositol, is able to improve IVF outcomes: results from a randomized controlled trial. Arch Gynecol Obstet 2013;288(6):1405-11.
- 91545 D’Anna R, Scilipoti A, Giordano D, et al. myo-Inositol supplementation and onset of gestational diabetes mellitus in pregnant women with a family history of type 2 diabetes: a prospective, randomized, placebo-controlled study. Diabetes Care 2013;36(4):854-7.
- 91546 Howlett A, Ohlsson A, Plakkal N. Inositol in preterm infants at risk for or having respiratory distress syndrome. Cochrane Database Syst Rev 2015;2:CD000366.
- 91547 Kamenov Z, Kolarov G, Gateva A, Carlomagno G, Genazzani AD. Ovulation induction with myo-inositol alone and in combination with clomiphene citrate in polycystic ovarian syndrome patients with insulin resistance. Gynecol Endocrinol 2015;31(2):131-5.
- 91548 Matarrelli B, Vitacolonna E, D’Angelo M, et al. Effect of dietary myo-inositol supplementation in pregnancy on the incidence of maternal gestational diabetes mellitus and fetal outcomes: a randomized controlled trial. J Matern Fetal Neonatal Med 2013;26(10):967-72.
- 91549 Mukai T, Kishi T, Matsuda Y, Iwata N. A meta-analysis of inositol for depression and anxiety disorders. Hum Psychopharmacol 2014;29(1):55-63.
- 91550 Nordio M, Proietti E. The combined therapy with myo-inositol and D-chiro-inositol reduces the risk of metabolic disease in PCOS overweight patients compared to myo-inositol supplementation alone. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2012;16(5):575-81.
- 91551 Phelps DL, Ward RM, Williams RL, et al. Pharmacokinetics and safety of a single intravenous dose of myo-inositol in preterm infants of 23-29 wk. Pediatr Res 2013;74(6):721-9.
- 91552 Pizzo A, Laganà AS, Barbaro L. Comparison between effects of myo-inositol and D-chiro-inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS. Gynecol Endocrinol 2014;30(3):205-8.
- 91553 Sacchinelli A, Venturella R, Lico D, et al. The efficacy of inositol and N-acetyl cysteine administration (Ovaric HP) in improving the ovarian function in infertile women with PCOS with or without insulin resistance. Obstet Gynecol Int 2014;2014:141020.
- 91554 Santamaria A, Giordano D, Corrado F, et al. One-year effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome. Climacteric 2012;15(5):490-5.
- 91555 Bizzarri M, Carlomagno G. Inositol: history of an effective therapy for Polycystic Ovary Syndrome. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2014;18(13):1896-903.
- 91556 Fux M, Benjamin J, Belmaker RH. Inositol versus placebo augmentation of serotonin reuptake inhibitors in the treatment of obsessive-compulsive disorder: a double-blind cross-over study. Int J Neuropsychopharmacol 1999 Sep;2(3):193-195.
- 91557 Kaplan Z, Amir M, Swartz M, Levine J. Inositol treatment of post-traumatic stress disorder. Anxiety 1996;2(1):51-2.
- 95082 Farren M, Daly N, McKeating A, Kinsley B, Turner MJ, Daly S. The Prevention of Gestational Diabetes Mellitus With Antenatal Oral Inositol Supplementation: A Randomized Controlled Trial. Diabetes Care. 2017;40(6):759-63.
- 95083 Zheng X, Liu Z, Zhang Y, et al. Relationship Between Myo-Inositol Supplementary and Gestational Diabetes Mellitus: A Meta-Analysis. Medicine (Baltimore). 2015;94(42):e1604.
- 95084 Crawford TJ, Crowther CA, Alsweiler J, Brown J. Antenatal dietary supplementation with myo-inositol in women during pregnancy for preventing gestational diabetes. Cochrane Database Syst Rev. 2015;(12):CD011507.
- 95085 Fruzzetti F, Perini D, Russo M, Bucci F, Gadducci A. Comparison of two insulin sensitizers, metformin and myo-inositol, in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Gynecol Endocrinol. 2017;33(1):39-42.
- 95086 Tagliaferri V, Romualdi D, Immediata V, et al. Metformin vs myoinositol: which is better in obese polycystic ovary syndrome patients? A randomized controlled crossover study. Clin Endocrinol (Oxf). 2017;86(5):725-30.
- 95088 Maurizi AR, Menduni M, Del Toro R, et al. A pilot study of D-chiro-inositol plus folic acid in overweight patients with type 1 diabetes. Acta Diabetol. 2017;54(4):361-65.
- 95089 Leppink EW, Redden SA, Grant JE. A double-blind, placebo-controlled study of inositol in trichotillomania. Int Clin Psychopharmacol. 2017;32(2):107-14.
- 95090 Lam S, Mandrekar SJ, Gesthalter Y. A Randomized Phase IIb Trial of myo-Inositol in Smokers with Bronchial Dysplasia. Cancer Prev Res (Phila). 2016;9(12):906-14.
- 95092 Wozniak J, Faraone SV, Chan J, et al. A randomized clinical trial of high eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acids and inositol as monotherapy and in combination in the treatment of pediatric bipolar spectrum disorders: a pilot study. J Clin Psychiatry. 2015;76(11):1548-55.
- 95093 Phelps DL, Ward RM, Williams RL, et al. Safety and pharmacokinetics of multiple dose myo-inositol in preterm infants. Pediatr Res. 2016;80(2):209-17.
- 98944 Arentz S, Smith CA, Abbott J, Bensoussan A. Nutritional supplements and herbal medicines for women with polycystic ovary syndrome; a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):500.
- 98945 Fraticelli F, Celentano C, Zecca IA, et al. Effect of inositol stereoisomers at different dosages in gestational diabetes: an open-label, parallel, randomized controlled trial. Acta Diabetol. 2018;55(8):805-812.
- 98946 Phelps DL, Watterberg KL, Nolen TL, et al. Effects of Myo-inositol on Type 1 Retinopathy of Prematurity Among Preterm Infants <28 Weeks’ Gestational Age: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018;320(16):1649-1658.