Quercetine
Wat is quercetine?
Quercetine is een flavonoïde die voorkomt in voedingsmiddelen zoals uien, appels, bessen, thee en rode wijn. Het wordt ook aangetroffen in verschillende kruiden, waaronder Ginkgo biloba, St. Janskruid (Hypericum perforatum) en Amerikaanse ouderling (Sambucus canadensis).
Wetenschappelijke naam
Quercetine
Gebruik
Quercetine wordt oraal gebruikt voor atherosclerose, hypercholesterolemie, hypertensie, coronaire hartziekte, vasculaire insufficiëntie, diabetes, cataracten, allergische rhinitis, maagzweren, aften, schizofrenie, ontsteking, reumatoïde artritis (RA), niacine flush, astma, jicht, virale infecties, blaasaandoeningen en infecties, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), orale mucositis, het behandelen van prostatitis, het verbeteren van hormoonniveaus bij vrouwen met polycystisch ovariumsyndroom en het verbeteren van de functie van niertransplantaties. Het wordt ook gebruikt om het uithoudingsvermogen te vergroten en de atletische prestaties te verbeteren. In combinatie met luteoline en rutine wordt quercetine gebruikt voor autisme.
Werking
Quercetine is een voedingsflavonoïde die overvloedig voorkomt in rode wijn, thee, uien, boerenkool, tomaten, broccoli, groene bonen, asperges, appels en bessen. De biosynthese van quercetine wordt gestimuleerd door licht en het hoopt zich met name op in bladeren en fruitschillen. De gebruikelijke inname van quercetine via de voeding ligt tussen 5 mg en 40 mg per dag, maar een inname van 200-500 mg / dag is mogelijk met een hoog gebruik van groenten en fruit, vooral wanneer de schil wordt geconsumeerd.
Ontstekingsremmende effecten
De ontstekingsremmende effecten van quercetine kunnen te wijten zijn aan de remming van de productie en activiteit van leukotriënen en prostaglandinen. Studies in celkweken en bij dieren duiden erop dat quercetine het cyclo-oxygenase-2 (COX-2) -enzym en nucleaire factor-kappa B remt, die de expressie bestuurt van genen die coderen voor pro-inflammatoire cytokinen. Effecten op de productie van cyclo-oxygenase (COX) -2 kunnen echter niet in vivo optreden. Er is gesuggereerd dat quercetine nuttig kan zijn voor het verminderen van inflammatoire cytokine-afgifte en spierschade die gepaard gaat met langdurige, intense inspanning. Quercetine verlaagt het niveau van sommige inflammatoire cytokines bij patiënten met reumatoïde artritis. De ontstekingsremmende en antioxiderende effecten van quercetine kunnen verantwoordelijk zijn voor de waargenomen voordelen bij mannen met chronische, niet-bacteriële prostatitis.
Effecten van anti-obesitas
Proliferatie van preadipocytcellen gedurende het hele leven verhoogt de vetmassa, terwijl lipolyse van rijpe adipocyten de vetmassa vermindert. Voorlopig onderzoek toont aan dat quercetine preadipocytenproliferatie kan remmen, apoptosis van adipocyten kan induceren en in vitro lipolyse in rijpe adipocyten kan stimuleren.
Antioxiderende effecten
De antioxiderende effecten van quercetine spelen waarschijnlijk een rol bij de meeste van de potentiële klinische effecten. Als voedingsflavonoïde heeft quercetine antioxiderende effecten. Net als andere flavonoïden zijn de antioxiderende effecten gerelateerd aan de catechol-type B-ring en de locatie van hydroxylsubstituties. Voorlopig onderzoek toont aan dat quercetine de oxidatie van lipoproteïnen met lage dichtheid voorkomt en fysiologische reacties van ionen van zware metalen waarvan bekend is dat ze vrije radicalen genereren, kan onderdrukken. Voorlopig onderzoek bij mensen suggereert echter dat quercetine de biomerkers van oxidatieve stress niet vermindert, wat aangeeft dat de in vitro en in vivo waargenomen antioxiderende effecten mogelijk niet vertaalt kunnen worden naar klinisch relevante voordelen. Ook kan quercetine, wanneer het als een antioxidant fungeert, worden omgezet in stoffen die reactieve zuurstofsoorten afgeven wanneer ze worden terug geconverteerd naar quercetine.
Levereffecten
In vitro onderzoek toont aan dat quercetine de proliferatie van levervaraatcellen remt. In theorie zou dit kunnen beschermen tegen leverfibrose.
Hypoglycemische effecten
Bij onderzoek bij mensen nam quercetine verhoogde spiegels van adiponectine, een hormoon dat betrokken is bij glycemische controle, waar. In dier- en laboratoriumonderzoek is aangetoond dat quercetine het glucosemetabolisme verbetert en de gluconeogenese vermindert.
Immunomodulerende effecten
Quercetine kan de werking van het immuunsysteem beïnvloeden. In vitro dierstudies wijzen erop dat quercetine de chemotherapie van neutrofielen, fagocytose van macrofagen, lytische activiteit van de natuurlijke killercellen en door mitogeen gestimuleerde lymfocytproliferatie verhoogt. De effecten op nucleaire factor-kappa B kan de productie van interleukine-1βa, tumornecrosefactor-alfa, monocyt-chemoattractant-eiwit en macrofaag-inflammatoir eiwit verminderen.
Minerale statusveranderende effecten
Enig bewijs suggereert dat quercetine de homeostase van intestinale cellen van koper, ijzer en mangaan beïnvloedt.
Oculaire effecten
Quercetine lijkt de capillaire fragiliteit te verminderen en biedt mogelijk enige bescherming tegen diabetische cataracten, mogelijk door aldose-reductase in de lens te remmen.
Niereffecten
Voorlopig bewijs suggereert dat quercetine de vroege functie van niertransplantaties zou kunnen verbeteren, mogelijk vanwege de antioxiderende effecten, remming van xanthine-oxidase, reductie van pro-inflammatoire cytokines en inductie van hemoxygenase-1.
Veiligheid
Waarschijnlijk veilig
Quercetine is veilig gebruikt in hoeveelheden tot 500 mg tweemaal daags gedurende maximaal 12 weken. Indien intraveneus en op de juiste manier gebruikt. Quercetine is veilig gebruikt in hoeveelheden van minder dan 722 mg. Grotere hoeveelheden kunnen nefrotoxisch zijn.
Mogelijk onzeker
Bij intraveneuze toediening in grote hoeveelheden. Doses van meer dan 722 mg veroorzaken nefrotoxiciteit.
Zwangerschap en lactatie
Onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; vermijd te gebruiken.
Effectiviteit
Autisme
Uit voorlopig klinisch onderzoek blijkt dat het nemen van een combinatie van luteoline 10 mg/kg, quercetine 7 mg/kg en rutine 3 mg/kg in olijfolie gedurende 26 weken hyperactiviteit, prikkelbaarheid en lethargie verminderd (matige tot grote hoeveelheid). Daarnaast verbetert de combinatie sommige indices van functioneren zoals, het dagelijks leven en sociaal gedrag bij kinderen van 4-10 jaar met stoornissen in het autismespectrum. Er werd echter geen placebogroep gebruikt in deze studie, dus het is onduidelijk of de verbeteringen te wijten zijn aan een placebo-effect.
Hart-en vaatziekte
Uit populatieonderzoek is gebleken dat een toenemende inname van quercetine via voedselbronnen zoals thee, uien en appels gepaard gaat met een significant verminderd risico op sterfte door hartaandoeningen bij oudere mannen.
Diabetes
Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van een specifieke combinatie van quercetine, myricetine en chlorogeenzuur (Emulin, Anderson Global Group LLC) 250 mg dagelijks gedurende 7 dagen de niveaus van nuchter glucose met ongeveer 5%, en postprandiale glucose met ongeveer 5% vermindert in vergelijking met de uitgangswaarde bij patiënten met diabetes die geen hypoglycemische middelen gebruiken. Deze veranderingen waren significant anders dan de lichte stijgingen in de placebogroep. Bij patiënten die metformine samen met het combinatiesupplement innamen, daalde de bloedglucosespiegel bij vasten met ongeveer 20% in vergelijking met een daling van slechts <1% bij patiënten die alleen metformine gebruikten.
Door inspanning geïnduceerde luchtweginfecties
Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van quercetine 500 mg tweemaal daags gedurende 3 weken vóór en tijdens 3 dagen van langdurig intensief fietsen de incidentie van bovenste luchtweginfecties vermindert in de 14 dagen volgend op de zware inspanning.
Hypertensie
Een meta-analyse van voornamelijk kleine klinische studies toont aan dat het nemen van quercetine 500-1000 mg dagelijks gedurende 4-10 weken de systolische bloeddruk verlaagt met 3,04 mmHg en de diastolische bloeddruk verlaagt met 2,63 mmHg in vergelijking met placebo. Slechts een van de studies die in deze analyse zijn opgenomen, was beperkt tot een hypertensieve populatie. Aanvullend klinisch onderzoek bij patiënten met lichte hypertensie toont aan dat het nemen van een enkele dosis quercetine 1095 mg zowel de systolische als de diastolische bloeddruk kan verlagen met respectievelijk 7 mmHg en 3 mmHg.
Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
Klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van quercetine 500 mg tweemaal daags bij maaltijden gedurende 12 weken de hormoonspiegels en insulineresistentie bij vrouwen met PCOS verbetert. Patiënten die quercetine gebruikten, vertoonden een verlaging van het testosteron- en luteïniserend hormoon (LH) -niveau’s van respectievelijk 9% en 3,4%, vergeleken met de uitgangswaarde; beide verbeteringen waren significant in vergelijking met de placebogroep. Insulineresistentie was ook verbeterd met 17,5% vergeleken met de uitgangswaarde; dit was ook significant in vergelijking met de placebogroep. Het is onduidelijk of deze veranderingen in hormoonspiegels en insulineresistentie de klinische symptomen van PCOS verbeteren, zoals menstruele onregelmatigheden.
Prostatitis
Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van quercetine 500 mg tweemaal daags gedurende één maand pijn vermindert en de kwaliteit van leven verbetert, maar lijkt geen effect te hebben op mictiestoornissen bij patiënten met chronische, niet-bacteriële prostatitis.
Reumatoïde artritis (RA)
Klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van quercetine 500 mg per dag gedurende 8 weken de ochtendstijfheid, ochtendpijn en pijn na de activiteit verbetert in vergelijking met placebo bij vrouwen met RA. Het nemen van quercetine lijkt het aantal gezwollen of gevoelige gewrichten of de ziekteactiviteitsscore echter niet te verbeteren in vergelijking met placebo.
Urethraal syndroom
Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van één tablet per dag van een specifieke formulering met quercetine, bromelaïne, chondroïtinesulfaat, gotu-kola en rhodiola gedurende 7 weken de urinaire urgentie met 91% vermindert in vergelijking met de uitgangswaarde. 55% van de patiënten meldde ook geen ongemak geassocieerd met urineren. Van dit combinatieproduct werd gemeld dat het minstens even effectief was als intravesicale toediening van betamethason 8 mg plus gentamicine 80 mg tweemaal per week.
Bijwerkingen
Quercetine lijkt goed te worden verdragen als het oraal wordt ingenomen of intraveneus wordt toegediend in geschikte doses (niet meer dan 945 mg in een keer).
Interacties
Medicijnen
Antidiabetische medicijnen
Bewijs uit menselijk onderzoek suggereert dat een combinatie van quercetine, myricetine en chlorogeenzuur de niveaus van nuchter glucose bij patiënten met type 2-diabetes die antidiabetica gebruikten vermindert. Hoewel het effect van quercetine alleen onbekend is, zou theoretisch gelijktijdig gebruik van quercetine en antidiabetes geneesmiddelen het risico op hypoglycemie kunnen verhogen. Aanpassingen van de dosis kunnen noodzakelijk zijn. Sommige antidiabetica omvatten glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) en andere.
Antihypertensieve drugs
Quercetine kan de bloeddruk bij mensen met milde hypertensie bescheiden verlagen. Theoretisch kan het additieve bloeddrukverlagende effecten hebben bij gebruik met antihypertensiva en het risico op hypotensie verhogen; voorzichtig gebruiken.
Cyclosporine (Neoral, Sandimmune)
Een kleine studie bij gezonde vrijwilligers toont aan dat voorbehandeling met quercetine de plasmaspiegels verhoogt en de halfwaardetijd verlengt van een enkele dosis cyclosporine (Neoral, Sandimmune).
Cytochrome P450 2C8 (CYP2C8) substraten
Er is voorlopig bewijs dat quercetine CYP2C8 in vitro remt. Remming van het paclitaxel (Taxol) metabolisme via CYP2C8 is in vitro gemeld. Een klein onderzoek bij mensen vond echter geen effect van quercetine op rosiglitazon (Avandia), dat ook een CYP2C8-substraat is. Andere substraten van CYP2C8 omvatten amiodaron (Cordarone), docetaxel (Taxotere), tretinoïnen, repaglinide (Prandin), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan, enz.) enz.
Cytochrome P450 2C9 (CYP2C9) substraten
Een kleine klinische studie bij gezonde vrijwilligers toont aan dat het nemen van quercetine 500 mg tweemaal daags gedurende 10 dagen voorafgaand aan het nemen van diclofenac de plasmaspiegels van diclofenac met 75% verhoogt en de halfwaardetijd verlengt met 32,5%. Diclofenac is een substraat van cytochroom P450 2C9 (CYP2C9). Bovendien laat laboratoriumonderzoek zien dat quercetine CYP2C9 remt. Theoretisch zou het gebruik van quercetine samen met geneesmiddelen gemetaboliseerd door CYP2C9 kunnen resulteren in verminderde medicijneliminatie, verhoogde niveaus van geneesmiddelserum en verhoogde effecten. Sommige substraten van CYP2C9 omvatten celecoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatine (Lescol), glipizide (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), fenytoïne (Dilantin), piroxicam (Feldene ), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamide (Tolinase), torsemide (Demadex) en warfarine (Coumadin).
Cytochrome P450 2D6 (CYP2D6) substraten
Er is voorlopig bewijs dat quercetine CYP2D6 in vitro remt. Theoretisch zou gelijktijdig gebruik van quercetine en geneesmiddelen gemetaboliseerd door CYP2D6 kunnen resulteren in verminderde medicijneliminatie, verhoogde niveaus van geneesmiddelserum en verhoogde effecten. Sommige geneesmiddelen gemetaboliseerd door CYP2D6 omvatten amitriptyline (Elavil), codeïne, flecaïnide (Tambocor), haloperidol (Haldol), imipramine (Tofranil), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), ondansetron (Zofran), paroxetine (Paxil), risperidon (Risperdal) , tramadol (Ultram), venlafaxine (Effexor) en anderen.
Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) substraten
Een kleine klinische studie bij gezonde vrijwilligers toont aan dat voorbehandeling met quercetine de plasmaspiegels verhoogde en de halfwaardetijd verlengde van een enkele dosis cyclosporine (Neoral, Sandimmune), een substraat van cytochroom P450 3A4 (CYP3A4). Laboratoriumonderzoek toont ook aan dat quercetine CYP3A4 remt. Er zijn echter tegenstrijdige aanwijzingen dat quercetine CYP3A4 kan induceren. Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat quercetine het metabolisme van midazolam, een substraat van CYP3A4, kan verhogen en de serumconcentraties van midazolam met ongeveer 24% kan verlagen bij sommige gezonde personen. Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van quercetine en geneesmiddelen die gemetaboliseerd worden door CYP3A4 de effecten en bijwerkingen van deze geneesmiddelen veranderen. Sommige andere geneesmiddelen die door CYP3A4 worden gemetaboliseerd, omvatten calciumkanaalblokkers (diltiazem, nicardipine, verapamil), chemotherapeutische middelen (etoposide, paclitaxel, vinblastine, vincristine, vindesine), antischimmelmiddelen (ketoconazol, itraconazol), glucocorticoïden, alfentanil (alfenta), fentanyl (sublimazuur) , losartan (Cozaar), fluoxetine (Prozac), midazolam (Versed), omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid), ondansetron (Zofran), propranolol (Inderal), fexofenadine (Allegra), amitriptyline (Elavil), amiodarone (Cordarone) , citalopram (Celexa), sertraline (Zoloft) en tal van andere.
Diclofenac (Voltaren)
Een kleine klinische studie bij gezonde vrijwilligers toont aan dat het nemen van quercetine 500 mg tweemaal daags gedurende 10 dagen voorafgaand aan het nemen van diclofenac de plasmaspiegels van diclofenac met 75% verhoogt en de halfwaardetijd verlengt met 32,5%. Gelijktijdige inname van quercetine met diclofenac kan de effecten en bijwerkingen van diclofenac verhogen.
Midazolam (Versed)
Een kleine klinische studie toont aan dat quercetine het metabolisme van midazolam kan verhogen, met een afname van de AUC van ongeveer 24%. Gelijktijdige inname van midazolam met quercetine kan de effecten van midazolam verminderen.
Organische anion-transporterende polypeptide substraten
In vitro bewijs toont aan dat quercetine de door organische anion-transporterende peptide (OATP) 1B1-gemedieerde opname van oestron-3-sulfaat en pravastatine kan remmen. Verder toont voorlopig klinisch bewijs dat de inname van quercetine samen met pravastatine het gebied onder de concentratiekromme van pravastatine met 24% verhoogt, de halfwaardetijd van pravastatine met 14% verlengt, en de schijnbare klaring van pravastatine met 18% (bij gezonde mannen) vermindert. Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van quercetine en geneesmiddelen die OATP-substraten zijn, de therapeutische effecten en bijwerkingen van deze geneesmiddelen verhogen. Sommige geneesmiddelen die substraten van OATP zijn, omvatten bosentan (Tracleer), celiprolol (Celicard, anderen), etoposide (VePesid), fexofenadine (Allegra), fluoroquinolon-antibiotica, glyburide (Micronase, Diabeta), irinotecan (Camptosar), methotrexaat, paclitaxel (Taxol ), saquinavir (Fortovase, Invirase), rifampicine, statines, talinolol, torsemide (Demadex), troglitazon en valsartan (Diovan).
P-glycoproteine-substraten
Er is voorlopig bewijs dat quercetine de gastro-intestinale P-glycoproteïne-effluxpomp remt. Deze remming zou de biologische beschikbaarheid en serumniveaus van geneesmiddelen getransporteerd door de pomp kunnen verhogen, zoals paclitaxel, diltiazem, cyclosporine, saquinavir en digoxine. Een kleine studie bij gezonde vrijwilligers meldde dat voorbehandeling met quercetine de biologische beschikbaarheid en plasmaspiegels verhoogde na een enkele dosis cyclosporine. In een ander klein onderzoek hadden enkele dagen behandeling met quercetine echter geen significante invloed op de farmacokinetiek van saquinavir (Invirase). Bovendien hebben twee kleine onderzoeken aangetoond dat quercetine de absorptie van talinolol, een substraat dat door de gastro-intestinale P-glycoproteïne-effluxpomp wordt getransporteerd, zou kunnen verminderen. De reden voor deze discrepanties is niet helemaal duidelijk. Tot er meer bekend is, gebruik quercetine voorzichtig in combinatie met P-glycoproteïne-substraten.
Sommige andere geneesmiddelen die door de pomp worden getransporteerd, omvatten enkele chemotherapeutische middelen (etoposide, vinblastine, vincristine, vindesine), antischimmelmiddelen (ketoconazol, itraconazol), proteaseremmers (amprenavir, indinavir, nelfinavir), H2-antagonisten (cimetidine, ranitidine), verapamil, corticosteroïden, erytromycine, fexofenadine (Allegra), loperamide (imodium), kinidine en anderen.
Pravastatin
In vitro bewijs toont aan dat quercetine de door OATP 1B1 gemedieerde opname van pravastatine kan remmen. Ook toont voorlopig bewijs dat de inname van quercetine samen met pravastatine de quercetine remt op bescheide wijze waardoor de opname van pravastatine in hepatische cellen verminderd. Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van quercetine met pravastatine de therapeutische effecten en bijwerkingen van pravastatine verhogen.
Quinolone antibiotica
Theoretisch zou quercetine quinolonantibiotica competitief kunnen remmen door zich te binden aan de DNA-gyraseplaats op bacteriën. Chinolonen (fluoroquinolonen) omvatten ciprofloxacine (Cipro), gemifloxacine (Factive), levofloxacine (Levaquin), moxifloxacine (Avelox) en andere.
Warfarin (Coumadin)
Voorlopig in vitro onderzoek toont aan dat quercetine de serumconcentraties van warfarine (Coumadin) zou kunnen verhogen. Quercetine en warfarine hebben dezelfde humane serumalbumine (HSA) -bindingsplaats. Quercetine heeft een sterkere affiniteit voor de HSA-bindingsplaats en kan warfarine verdringen, wat leidt tot hogere serumniveaus van warfarine. Theoretisch kan quercetine de bloedingstijd verlengen en het risico op bloedingen verhogen bij patiënten die warfarine gebruiken.
Kruiden en supplementen
Kruiden en supplementen met hypoglycemische effecten
Uit voorlopig klinisch onderzoek blijkt dat het gebruik van quercetine in combinatie met andere ingrediënten de bloedglucosespiegels bij patiënten met type 2-diabetes kan verlagen. Hoewel het effect van quercetine alleen onduidelijk is, zou quercetine additieve effecten kunnen hebben met andere kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel verlagen. Sommige kruiden en supplementen met hypoglycemisch potentieel zijn agaricus paddestoel, duivelsklauw, fenegriek, guargom, Panax ginseng, Siberische ginseng en anderen.
Kruiden en supplementen met hypoterenive effects
Quercetine kan de bloeddruk bij mensen met lichte hypertensie licht verlagen. Theoretisch zou het combineren van quercetine met andere kruiden en supplementen met hypotensieve effecten het risico op hypotensie kunnen verhogen. Sommige van deze kruiden en supplementen omvatten andrographis, caseïnepeptiden, kattenklauw, co-enzym Q-10, visolie, L-arginine, lycium, brandnetel, theanine en anderen.
Voedsel
Geen bijwerkingen bekend.
Lab testen
Geen bijwerkingen bekend.
Ziektes
Nierdysfunctie
Theoretisch kan quercetine intraveneuse nierfunctiestoornissen verergeren.
Dosering
Oraal is quercetine bij volwassenen gebruikt in doseringen van 250-1000 mg per dag tot 12 weken. Er is onvoldoende onderzoek beschikbaar voor een typische dosering bij kinderen.
- Shoskes DA, Zeitlin SI, Shahed A, Rajfer J. Quercetin in men with category III chronic prostatitis: A preliminary prospective, double-blind, placebo-controlled trial. Urol 1999;54:960-3.
- Anon. Quercetin. Alt Med Rev 1998;3:140-3.
- Wiseman H. The bioavailability of non-nutrient plant factors: dietary flavonoids and phyto-oestrogens. Proc Nutr Soc 1999;58:139-46.
- McAnlis GT, McEneny J, Pearce J, Young IS. Absorption and antioxidant effects of quercetin from onions, in man. Eur J Clin Nutr 1999;53:92-6.
- Huang Z, Fasco MJ, Kaminsky LS. Inhibition of estrone sulfatase in human liver microsomes by quercetin and other flavonoids. J Steroid Biochem Mol Biol 1997;63:9-15.
- Lean ME, Noroozi M, Kelly I. Dietary flavonols protect diabetic human lymphocytes against oxidative damage to DNA. Diabetes 1999;48:176-81.
- Rachkauskas GS. The efficacy of enterosorption and a combination of antioxidants in schizophrenics. Lik Sprava 1998;4:122-4.
- Kuo SM, Leavitt PS, Lin CP. Dietary flavonoids interact with trace metals and affect metallothionein level in human intestinal cells. Biol Trace Elem Res 1998;62:135-53.
- Conquer JA, Maiani G, Azzini E, et al. Supplementation with quercetin markedly increases plasma quercetin concentration without effect on selected risk factors for heart disease in healthy subjects. J Nutr 1998;128:593-7.
- Janssen K, Mensink RP, Cox FJ, et al. Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. Am J Clin Nutr 1998;67:255-62.
- Hertog MG, Feskens EJ, Hollman PC, et al. Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study. Lancet 1993;342:1007-1011.
- de Vries JH, Hollman PC, van Amersfoort I, et al. Red wine is a poor source of bioavailable flavonols in men. J Nutr 2001;131:745-8.
- Goldberg DM, Yan J, Soleas GJ. Absorption of three wine-related polyphenols in three different matrices by healthy subjects. Clin Biochem 2003;36:79-87.
- Sesink AL, O’Leary KA, Hollman PC. Quercetin glucuronides but not glucosides are present in human plasma after consumption of quercetin-3-glucoside or quercetin-4′-glucoside. J Nutr 2001;131:1938-41.
- Otsuka H, Inaba M, Fujikura T, Kunitomo M. Histochemical and functional characteristics of metachromatic cells in the nasal epithelium in allergic rhinitis: studies of nasal scrapings and their dispersed cells. J Allergy Clin Immunol 1995;96:528-36.
- Erlund I, Kosonen T, Alfthan G, et al. Pharmacokinetics of quercetin from quercetin aglycone and rutin in healthy volunteers. Eur J Clin Pharmacol 2000;56:545-53.
- Walle T, Otake Y, Walle UK, Wilson FA. Quercetin glucosides are completely hydrolyzed in ileostomy patients before absorption. J Nutr 2000;130:2658-61.
- Koga T, Meydani M. Effect of plasma metabolites of (+)-catechin and quercetin on monocyte adhesion to human aortic endothelial cells. Am J Clin Nutr 2001;73:941-8.
- Starvic B. Quercetin in our diet: from potent mutagen to probable anticarcinogen. Clin Biochem 1994;27:245-8.
- de Pascual-Teresa S, Johnston KL, DuPont MS, et al. Quercetin metabolites downregulate cyclooxygenase-2 transcription in human lymphocytes ex vivo but not in vivo. J Nutr 2004;134:552-7.
- Obach RS. Inhibition of human cytochrome P450 enzymes by constituents of St. John’s wort, an herbal preparation used in the treatment of depression. J Pharmacol Exp Ther 2000;294:88-95.
- Harwood M, Danielewska-Nikiel B, Borzelleca JF, et al. A critical review of the data related to the safety of quercetin and lack of evidence of in vivo toxicity, including lack of genotoxic / carcinogenic properties. Food Chem Toxicol 2007;45:2179-205.
- Hubbard GP, Wolffram S, Lovegrove JA, Gibbins JM. Ingestion of quercetin inhibits platelet aggregation and essential components of the collagen-stimulated platelet activation pathway in humans. J Thromb Haemost 2004;2:2138-45.
- Shoskes D, Lapierre C, Cruz-Corerra M, et al. Beneficial effects of the bioflavonoids curcumin and quercetin on early function in cadaveric renal transplantation: a randomized placebo controlled trial. Transplantation 2005;80:1556-9.
- Murota K, Terao J. Antioxidative flavonoid quercetin: implication of its intestinal absorption and metabolism. Arch Biochem Biophys 2003;417:12-7.
- Nemeth K, Piskula MK. Food content, processing, absorption and metabolism of onion flavonoids. Crit Rev Food Sci Nutr 2007;47:397-409.
- Edwards RL, Lyon T, Litwin SE, et al. Quercetin reduces blood pressure in hypertensive subjects. J Nutr 2007;137:2405-11.
- Perez-Vizcaino F, Duarte J, Andriantsitohaina R. Endothelial function and cardiovascular disease: effects of quercetin and wine polyphenols. Free Radic Res 2006;40:1054-65.
- Nieman DC, Henson DA, Davis JM, et al. Quercetin’s influence on exercise-induced changes in plasma cytokines and muscle and leukocyte cytokine mRNA. J Appl Physiol 2007;103:1728-35.
- Nieman DC, Henson DA, Gross SJ, et al. Quercetin reduces illness but not immune perturbations after intensive exercise. Med Sci Sports Exerc 2007;39:1561-9.
- Nieman DC, Henson DA, Davis JM, et al. Quercetin ingestion does not alter cytokine changes in athletes competing in the Western States Endurance Run. J Interferon Cytokine Res 2007;27:1003-11.
- Kim KA, Park PW, Kim HK, et al. Effect of quercetin on the pharmacokinetics of rosiglitazone, a CYP2C8 substrate, in healthy subjects. J Clin Pharmacol 2005;45:941-6.
- DiCenzo R, Frerichs V, Larppanichpoonphol P, et al. Effect of quercetin on the plasma and intracellular concentrations of saquinavir in healthy adults. Pharmacotherapy 2006;26:1255-61.
- Choi JS, Choi BC, Choi KE. Effect of quercetin on the pharmacokinetics of oral cyclosporine. Am J Health Syst Pharm 2004;61:2406-9.
- Choi JS, Jo BW, Kim YC. Enhanced paclitaxel bioavailability after oral administration of paclitaxel or prodrug to rats pretreated with quercetin. Eur J Pharm Biopharm 2004;57:313-8.
- Vaclavikova R, Horsky S, Simek P, Gut I. Paclitaxel metabolism in rat and human liver microsomes is inhibited by phenolic antioxidants. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol 2003;368:200-9.
- Di Bari L, Ripoli S, Pradhan S, Salvadori P. Interactions between quercetin and warfarin for albumin binding: A new eye on food/drug interference. Chirality 2010;22:593-6.
- Mayer, B., Schumacher, M., Brandstatter, H., Wagner, F. S., and Hermetter, A. High-throughput fluorescence screening of antioxidative capacity in human serum. Anal.Biochem 10-15-2001;297(2):144-153.
- Nieman, D. C. Immunonutrition support for athletes. Nutr.Rev. 2008;66(6):310-320. View abstract.
- Havsteen, B. Flavonoids, a class of natural products of high pharmacological potency. Biochem.Pharmacol 4-1-1983;32(7):1141-1148.
- de Vries, J. H., Hollman, P. C., Meyboom, S., Buysman, M. N., Zock, P. L., van Staveren, W. A., and Katan, M. B. Plasma concentrations and urinary excretion of the antioxidant flavonols quercetin and kaempferol as biomarkers for dietary intake. Am.J Clin Nutr. 1998;68(1):60-65.
- Rayalam, S., Della-Fera, M. A., and Baile, C. A. Phytochemicals and regulation of the adipocyte life cycle. J Nutr Biochem. 2008;19(11):717-726.
- Beatty, E. R., O’Reilly, J. D., England, T. G., McAnlis, G. T., Young, I. S., Geissler, C. A., Sanders, T. A., and Wiseman, H. Effect of dietary quercetin on oxidative DNA damage in healthy human subjects. Br J Nutr 2000;84(6):919-925.
- Terao, J., Kawai, Y., and Murota, K. Vegetable flavonoids and cardiovascular disease. Asia Pac.J Clin Nutr 2008;17 Suppl 1:291-293.
- Wiczkowski, W., Romaszko, J., Bucinski, A., Szawara-Nowak, D., Honke, J., Zielinski, H., and Piskula, M. K. Quercetin from shallots (Allium cepa L. var. aggregatum) is more bioavailable than its glucosides. J Nutr 2008;138(5):885-888.
- Hollman, P. C., de Vries, J. H., van Leeuwen, S. D., Mengelers, M. J., and Katan, M. B. Absorption of dietary quercetin glycosides and quercetin in healthy ileostomy volunteers. Am.J.Clin.Nutr. 1995;62(6):1276-1282.
- Crespy, V., Morand, C., Manach, C., Besson, C., Demigne, C., and Remesy, C. Part of quercetin absorbed in the small intestine is conjugated and further secreted in the intestinal lumen. Am J Physiol 1999;277(1 Pt 1):G120-G126.
- Chopra, M., Fitzsimons, P. E., Strain, J. J., Thurnham, D. I., and Howard, A. N. Nonalcoholic red wine extract and quercetin inhibit LDL oxidation without affecting plasma antioxidant vitamin and carotenoid concentrations. Clin.Chem. 2000;46(8 Pt 1):1162-1170.
- Erlund, I., Alfthan, G., Maenpaa, J., and Aro, A. Tea and coronary heart disease: the flavonoid quercetin is more bioavailable from rutin in women than in men. Arch.Intern.Med. 8-13-2001;161(15):1919-1920.
- Walle, T., Walle, U. K., and Halushka, P. V. Carbon dioxide is the major metabolite of quercetin in humans. J.Nutr. 2001;131(10):2648-2652.
- Kang, L. P., Qi, L. H., Zhang, J. P., Shi, N., Zhang, M., Wu, T. M., and Chen, J. Effect of genistein and quercetin on proliferation, collagen synthesis, and type I procollagen mRNA levels of rat hepatic stellate cells. Acta Pharmacol.Sin. 2001;22(9):793-796.
- Gugler, R., Leschik, M., and Dengler, H. J. Disposition of quercetin in man after single oral and intravenous doses. Eur.J.Clin.Pharmacol. 12-19-1975;9(2-3):229-234.
- Alexandrakis, M., Letourneau, R., Kempuraj, D., Kandere-Grzybowska, K., Huang, M., Christodoulou, S., Boucher, W., Seretakis, D., and Theoharides, T. C. Flavones inhibit proliferation and increase mediator content in human leukemic mast cells (HMC-1). Eur.J Haematol. 2003;71(6):448-454.
- McAnulty, S. R., McAnulty, L. S., Nieman, D. C., Quindry, J. C., Hosick, P. A., Hudson, M. H., Still, L., Henson, D. A., Milne, G. L., Morrow, J. D., Dumke, C. L., Utter, A. C., Triplett, N. T., and Dibarnardi, A. Chronic quercetin ingestion and exercise-induced oxidative damage and inflammation. Appl.Physiol Nutr Metab 2008;33(2):254-262.
- Boots, A. W., Haenen, G. R., and Bast, A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur.J Pharmacol 5-13-2008;585(2-3):325-337.
- Dhar, N. B. and Shoskes, D. A. New therapies in chronic prostatitis. Curr.Urol.Rep. 2007;8(4):313-318. View abstract.
- Egert, S., Wolffram, S., Bosy-Westphal, A., Boesch-Saadatmandi, C., Wagner, A. E., Frank, J., Rimbach, G., and Mueller, M. J. Daily quercetin supplementation dose-dependently increases plasma quercetin concentrations in healthy humans. J Nutr 2008;138(9):1615-1621.
- Loke, W. M., Hodgson, J. M., Proudfoot, J. M., McKinley, A. J., Puddey, I. B., and Croft, K. D. Pure dietary flavonoids quercetin and (-)-epicatechin augment nitric oxide products and reduce endothelin-1 acutely in healthy men. Am J Clin Nutr 2008;88(4):1018-1025.
- Stavric, B. Quercetin in our diet: from potent mutagen to probable anticarcinogen. Clin.Biochem. 1994;27(4):245-248.
- Hollman, PC, Bijsman, MN, van Gameren, Y, Cnossen, EP, de Vries, JH, and Katan, MB. The sugar moiety is a major determinant of the absorption of dietary flavonoid glycosides in man. Free Radic.Res. 1999;31(6):569-573.
- Duan KM, Wang SY, Ouyang W, Mao YM, Yang LJ. Effect of quercetin on CYP3A activity in Chinese healthy participants. J Clin Pharmacol 2012;52(6):940-6.
- Guo Y, Mah E, Davis CG, et al. Dietary fat increases quercetin bioavailability in overweight adults. Mol Nutr Food Res 2013;57(5):896-905.
- Pelletier DM, Lacerte G, Goulet ED. Effects of quercetin supplementation on endurance performance and maximal oxygen consumption: a meta-analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2013;23(1):73-82.
- Sharp MA, Hendrickson NR, Staab JS, et al. Effects of short-term quercetin supplementation on soldier performance. J Strength Cond Res 2012;26 Suppl 2:S53-60.
- Nguyen MA, Staubach P, Wolffram S, Langguth P. Effect of single-dose and short-term administration of quercetin on the pharmacokinetics of talinolol in humans – Implications for the evaluation of transporter-mediated flavonoid-drug interactions. Eur J Pharm Sci 2014;61:54-60.
- Wu LX, Guo CX, Chen WQ, et al. Inhibition of the organic anion-transporting polypeptide 1B1 by quercetin: an in vitro and in vivo assessment. Br J Clin Pharmacol 2012;73(5):750-7.
- Nishijima T, Takida Y, Saito Y, Ikeda T, Iwai K. Simultaneous ingestion of high-methoxy pectin from apple can enhance absorption of quercetin in human subjects. Br J Nutr. 2015 May 28;113(10):1531-8.
- Taliou A, Zintzaras E, Lykouras L, Francis K. An open-label pilot study of a formulation containing the anti-inflammatory flavonoid luteolin and its effects on behavior in children with autism spectrum disorders. Clin Ther. 2013;35(5):592-602.
- Javadi F, Ahmadzadeh A, Eghtesadi S, et al. The effect of quercetin on inflammatory factors and clinical symptoms in women with rheumatoid arthritis: A double-blind, randomized controlled trial. J Am Coll Nutr. 2017;36(1):9-15.
- Serban MC, Sahebkar A, Zanchetti A, et al; Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group. Effects of quercetin on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Heart Assoc. 2016;5(7). pii: e002713.
- Kooshyar MM, Mozafari PM, Amirchaghmaghi M, et al. A randomized placebo-controlled double blind clinical trial of quercetin in the prevention and treatment of chemotherapy-induced oral mucositis. J Clin Diagn Res. 2017;11(3):ZC46-ZC50.
- Palleschi G, Carbone A, Ripoli A, et al. A prospective study to evaluate the efficacy of Cistiquer in improving lower urinary tract symptoms in females with urethral syndrome. Minerva Urol Nefrol. 2014;66(4):225-32.
- Ahrens MJ, Thompson DL. Effect of emulin on blood glucose in type 2 diabetics. J Med Food. 2013;16(3):211-5.
- Larson A, Witman MA, Guo Y, et al. Acute, quercetin-induced reductions in blood pressure in hypertensive individuals are not secondary to lower plasma angiotensin-converting enzyme activity or endothelin-1: nitric oxide. Nutr Res. 2012;32(8):557-64.
- Torella M, Del Deo F, Grimaldi A, et al. Efficacy of an orally administered combination of hyaluronic acid, chondroitin sulfate, curcumin and quercetin for the prevention of recurrent urinary tract infections in postmenopausal women. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2016;207:125-128. View abstract.
- Rezvan N, Moini A, Janani L, et al. Effects of quercetin on adiponectin-mediated insulin sensitivity in polycystic ovary syndrome: A randomized placebo-controlled double-blind clinical trial. Horm Metab Res. 2017;49(2):115-121.
- Sahebkar A. Effects of quercetin supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(4):666-676.
- Suardi N, Gandaglia G, Nini A, et al. Effects of Difaprost® on voiding dysfunction, histology and inflammation markers in patients with benign prostatic hyperplasia who are candidates for surgical treatment. Minerva Urol Nefrol. 2014;66(2):119-25.
- Bedada SK, Neerati P. Evaluation of the effect of quercetin treatment on CYP2C9 enzyme activity of diclofenac in healthy human volunteers. Phytother Res. 2018 Feb;32(2):305-311. doi: 10.1002/ptr.5978.