Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Ribes Nigrum

Wat is Ribes Nigrum?

Een andere naam voor Ribes nigrum is de zwarte aalbes of zwarte bes. Het behoort tot de familie van de Grossulariaceae (ribesfamilie). De Ribes nigrum is een meerjarige struik die ongeveer 1-2 meter lang wordt. Het is inheems in Europa en delen van Azië, maar wordt over de hele wereld verbouwd. Zwarte bes produceert eetbare, paars-zwarte bessen die zoet smaken en zaden bevatten. Traditioneel wordt zwarte bessenfruit vooral gekweekt voor dieet- en snoepdoeleinden. Tegenwoordig is het commercieel verkrijgbaar voor zowel dieet- als medicinale doeleinden (93698).

Wat is Ribes Nigrum?

Gebruik

Oraal wordt zwarte bessenzaadolie gebruikt voor hyperlipidemie, hypertensie, reumatoïde artritis, menopauzale symptomen, premenstrueel syndroom (PMS), dysmenorroe en mastodynie. Het sap en extracten van de Ribes Nigrum worden oraal gebruikt voor glaucoom, de ziekte van Alzheimer, infecties van de bovenste luchtwegen, verkoudheid, griep, hooikoorts door Japanse ceder, spiervermoeidheid, veneuze insufficiëntie en perifere arteriële ziekte (PAD). Het gedroogde blas van de Ribes nigrum wordt oraal gebruikt voor artrose, jicht, reumatoïde artritis (RA) en andere reumatische aandoeningen, diarree, koliek, hepatitis, leverziekte en epileptische aanvallen. Het gedroogde blad wordt ook gebruikt voor hoest, kinkhoest, verkoudheid, urineweginfecties, oedeem en blaasstenen.

Topisch wordt het blad van de Ribes nigrum gebruikt voor de behandeling van wonden en insectenbeten.

In voedingsmiddelen wordt Ribes Nigrum gebruikt als smaakcomponent in likeuren, jam, gelei, vruchtensap en ijs.

Glaucoom
Voorlopig klinisch onderzoek bij gezonde patiënten zonder glaucoom toont aan dat het dagelijks nemen van zwarte bessen anthocyanidinen 50 mg gedurende 4 weken, de intraoculaire druk (IOP) met 1,2 mmHg verlaagt in vergelijking met de uitgangswaarde (93696). Een grotere klinische studie met patiënten met open-hoek glaucoom toont aan dat het dagelijks gebruik van zwarte bessen anthocyanidinen 50 mg samen met standaardmedicaties voor glaucoom gedurende 24 maanden de oculaire bloedstroom verbetert in vergelijking met placebo (93695). Het nemen van deze dosis zwarte bessen anthocyanidinen lijkt ook de IOP met ongeveer 1,5 mmHg te verlagen in vergelijking met placebo bij patiënten die slechts één oogdruppelmiddel tegen glaucoom kregen (93696). Het lijkt echter niet de IOP te verbeteren bij patiënten die meer dan één antiglaucoom medicatie gebruiken (93695). Deze resultaten suggereren dat anthocyanidinen uit zwarte bessen gunstig kunnen zijn bij patiënten met openkamerhoekglaucoom die niet meer dan één geneesmiddel tegen glaucoom kunnen innemen of verdragen.

Hyperlipidemie
Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat zwarte bessenzaadolie het cholesterolgehalte kan verlagen. Eén klinische studie toont aan dat het dagelijks nemen van 3 gram zwarte zaadolie gedurende 4 weken het cholesterol met lage dichtheid lipoproteïne (LDL) met ongeveer 8 mg / dL verlaagt in vergelijking met 2,8 gram visolie bij gezonde vrouwen (17634). Een ander klinisch onderzoek toont aan dat het tweemaal daags nemen van 1,8 gram zwarte zaadolie het totale cholesterol met ongeveer 16% verlaagt, triglyceriden met ongeveer 34% verlaagt en de high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol met ongeveer 35% verhoogt in vergelijking met de uitgangswaarde na 6 weken van behandeling bij patiënten met dyslipidemie (17638).

Gebruik

Werking

De toepasselijke delen van zwarte bes zijn de zaadolie, de bes, de bloem en het blad. De primaire biochemische bestanddelen van zwarte bessen omvatten anthocyanen, flavonolen, fenolzuren en meervoudig onverzadigde zuren (PUFA’s) (35980,35986,93698). De vier belangrijkste anthocyanidinen geïdentificeerd uit zwarte bessen bes omvatten delphinidin-3-O-rutinoside, delphinidine-3-O-glucoside, cyanidin-3-O-rutinoside en cyaniding-3-O-glucoside. Het anthocyanidinen gehalte in zwarte bessen varieert van 80-280 mg per 100 gram fruit. De primaire flavonolen geïdentificeerd in zwarte bes omvatten quercetine, myricetin en kaempferol, samen met hun glycosiden (93698). PUFA’s geïsoleerd uit zwarte bessenzaad en zaadolie omvatten gamma-linoleenzuur (GLA), een omega-6-vetzuur en alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3-vetzuur, onder andere zoals stearinezuur (SDA) . Zaden van sommige zwarte bessenvariëteiten bevatten bijna 23% GLA per gewicht, met een ALA-gehalte variërend van 13% tot 15% (512, 515, 4016, 17634, 93698). Zwarte bessen bevatten ook ongeveer 70-280 mg vitamine C per 100 gram fruit. Andere verbindingen geïdentificeerd in zwarte bes omvatten tannines, stilbenoïden en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer (93698).

Antibacteriële effecten
Sommige in vitro onderzoeken suggereren dat zwarte bessenzaadextracten antibacteriële activiteit hebben tegen Helicobacter pylori (H. pylori). Zure galactanen met een hoog molecuulgewicht in deze extracten bleken H. pylori-oppervlaktereceptoren te blokkeren, waardoor de H. pylori-hechting aan menselijke maagepithelia werd geremd (35988).

Anticoagulerende effecten
Gamma-linoleenzuur (GLA), een bestanddeel van zwarte bes, kan anti-bloedplaatjeseffecten hebben (1979, 35995).

Antihypertensieve effecten
Sommig voorlopig klinisch onderzoek suggereert dat zwarte bessenzaadolie antihypertensieve effecten heeft, mogelijk als gevolg van het bestanddeel gamma-linolzuur (GLA) (35994). Het mechanisme waarmee GLA de bloeddruk wijzigt, is onbekend.

Ontstekingsremmende effecten
De ontstekingsremmende effecten van zwarte bessen worden verondersteld te worden veroorzaakt door gamma-linoleenzuur (GLA), alfa-linolzuur (ALA) en stearidonzuur (SDA), allemaal voorlopers van betrokken essentiële vetzuren in de ontstekingsreactiecascade (93698). Het is aangetoond dat zwarte bessenzaadolie de productie van prostaglandine E2, IL-1 beta, TNF-alpha en IL-6 aanzienlijk wijzigt, wat suggereert ontstekingsremmende effecten als gevolg van een vermindering van de inflammatoire cytokines IL-1 bèta en TNF-alfa, mogelijk door de omleiding van het eicosanoïde metabolisme (35991). GLA in zwarte bes kan gunstig zijn voor mensen die cis-linoleenzuur niet kunnen metaboliseren tot GLA en voldoende prostaglandine E1 (PGE-1) kunnen produceren. Mensen met deze aandoening hebben een onbalans in de verhouding van inflammatoire tot niet-inflammatoire prostaglandines. GLA zou deze verhouding verbeteren en ontstekingen verminderen (512,4016).

Antioxiderende effecten
Zwarte bes is een antioxidant die naar schatting even effectief is als de granaatappel, die wordt beschouwd als een van de krachtigste bronnen van antioxidanten (31660,35991,35979,93698). Er zijn aanwijzingen dat de anthocyaninen glycosiden van zwarte bessen verantwoordelijk zijn voor de antioxiderende effecten, waarbij het delphinidine-aglycon en het 3-rutinosylgedeelte de grootste antioxiderende werking hebben (35979).

Antivirale effecten
In vitro onderzoek suggereert dat het zwarte bes-extract bekend als Kurokarin, antivirale effecten kan hebben. Het extract remde de afgifte van het influenzavirus uit geïnfecteerde cellen (35981), remde de aanhechting van het herpes simplex 1-virus op het celmembraan en remde de synthese van varicella zoster-eiwit (35984).

Cardiovasculaire effecten
Sommige in vitro en dieronderzoeken tonen aan dat zwarte bes antitrombotische en vaatverwijdende eigenschappen heeft en de perifere bloedstroom verhoogt, wat suggereert dat het myocardinfarct en beroerte kan voorkomen (17633, 93698). Dit kan het voordeel verklaren bij patiënten met veneuze insufficiëntie (35989).

Dermatologische effecten
Er is interesse in het gebruik van zwarte bessen om de gezondheid van de huid te verbeteren en huidveroudering te vertragen. Onderzoek bij dieren en in vitro toont aan dat zwarte bessenextract en zwarte bessen anthocyanidinen, collageen en elastine verhogen in de huid van ratten en in menselijke fibroblastcellen. Collageen en elastine behouden de elasticiteit en flexibiliteit in de huid en voorkomen dat het huidoppervlak doorhangt en kreukt (99739).

Immuunversterkende effecten
Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat zwarte bessenzaadolie matige immuunversterkende effecten heeft bij oudere patiënten, mogelijk vanwege het vermogen om de productie van prostaglandine E2 te verminderen (4016,93698).

Neurologische effecten
Van veel van de bestanddelen in zwarte bessen is aangetoond dat ze antioxiderende eigenschappen hebben, die neuroprotectieve effecten kunnen bieden (93698).

Oftalmische effecten
De vaatverwijdende-effecten van anthocyanidinen met zwarte bessen, kunnen de bloedstroom naar het oog verhogen, waardoor de oogfunctie mogelijk verbetert (93698). Uit klinisch bewijsmateriaal blijkt dat anthocyanidinen uit zwarte bessen de plasmaconcentraties van endotheline-1 (ET-1) normaliseren, die vaak abnormaal zijn bij patiënten met glaucoom. Dit kan ET-1 afhankelijke regulatie van oculaire hemodynamiek bij glaucoompatiënten verbeteren (93697).

Werking

Veiligheid

Mogelijk veilig

Indien oraal en op de juiste manier gebruikt. Zwarte bessensap, bladeren en bloemen hebben de status Algemeen Erkend Als Veilig (GRAS) in de VS (4912). Zwarte bessen (17632), zwarte bessensap (17636,35987), zwarte bessenextracten (17635,93695) en zwarte bessenzaadolieproducten (4016,17634,17638,35990) zijn ook veilig gebruikt in klinisch onderzoek.

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van gedroogde zwarte bessen.

Zwangerschap en lactatie

onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; vermijd te gebruiken.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Anesthesie
Theoretisch kan het gebruik van zwarte bessen het risico op epilepsie verhogen bij patiënten die anesthesie krijgen. Er is een melding van epilepsie bij een patiënt die teunisbloemolie, een andere bron van gamma-linoleenzuur (GLA), gebruikt en anesthesie krijgt; de patiënt gebruikte echter ook andere medicijnen. Het is onduidelijk of de GLA van teunisbloem of de andere medicijnen de oorzaak waren (613).

Anticoagulant / Antiplatelet drugs
Theoretisch kan zwarte bes het risico op bloedingen verhogen indien gebruikt in combinatie met antistollingsmiddelen of geneesmiddelen tegen bloedplaatjes. Gamma-linoleenzuur (GLA), een bestanddeel van zwarte bes, lijkt antiplatelet-effecten te hebben (1979, 35995). Het combineren van GLA met andere antistollingsmiddelen of geneesmiddelen tegen bloedplaatjes kan het risico op blauwe plekken en bloedingen verhogen.

Sommige van deze medicijnen zijn aspirine, clopidogrel (Plavix), niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) zoals diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Lovenox), heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.

Antihypertensieve drugs
Sommige klinische onderzoeken suggereren dat zwarte bessenolie de systolische bloeddruk bij hypertensiepatiënten kan verlagen (35994). Theoretisch kan zwarte besolie het risico op hypotensie verhogen bij gebruik in combinatie met geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen. Deze omvatten captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), amlodipine (Norvasc), hydrochloorthiazide (HydroDiuril), furosemide (Lasix) en vele anderen.

Fenothiazines
Theoretisch kunnen producten die gamma-linoleenzuur (GLA) bevatten, inclusief zwarte bessen, het risico verhogen dat aanvallen bij mensen gelijktijdig worden behandeld met fenothiazinegeneesmiddelen (11021); voorzichtig gebruiken.

Kruiden en supplementen

Anticoagulans / Antiplatelet kruiden en supplementen
Zwarte bes bevat gamma-linoleenzuur (GLA) dat anti-bloedplaatjeseffecten heeft (1979, 35995). Theoretisch kan het combineren van zwarte bessen met andere supplementen die de bloedplaatjesaggregatie beïnvloeden het risico op bloedingen verhogen. Sommige van deze kruiden zijn engelwortel, kruidnagel, danshen, knoflook, gember, ginkgo, Panax ginseng en anderen.

Kruiden en supplementen met hypotensieve effecten
Zwarte besolie heeft hypotensieve effecten aangetoond in klinisch onderzoek (35994). Theoretisch kan het combineren van zwarte bessenolie met andere kruiden en supplementen met hypotensieve effecten het risico op hypotensie verhogen. Sommige van deze kruiden en supplementen zijn andrographis, caseïnepeptiden, kattenklauw, co-enzym Q-10, visolie, L-arginine, lycium, brandnetel, theanine en anderen.

Voedsel

Geen bijwerkingen bekend.

Lab testen

Bloedingstijd
Zwarte bes bevat gamma-linoleenzuur (GLA). GLA remt de bloedplaatsjesaggregatie en kan de bloedingstijd en laboratoriumtestresultaten verlengen (1979, 35995).

Ziektes

Bloedingsstoornis
Zwarte bes bevat gamma-linoleenzuur (GLA). GLA heeft bloedplaatjesremmende effecten en kan de bloedingstijd verlengen en het risico op blauwe plekken en bloedingen verhogen (1979, 35995).

Hypotensie
Zwarte besolie kan de systolische bloeddruk bij sommige patiënten verlagen (35994). Theoretisch kan zwarte besolie het risico verhogen dat de bloeddruk bij sommige patiënten met hypotensie te laag wordt.

Chirurgie
Zwarte bes bevat gamma-linoleenzuur (GLA). GLA heeft anti-bloedplaatjeseffecten en kan overmatig bloeden veroorzaken als het perioperatief wordt gebruikt (1979, 35995). Vertel de patiënten om de zwarte bes minstens 2 weken voor electieve chirurgische procedures te stoppen.

Interacties

Dosering

Zwarte best extract is oraal gebruikt in doseringen van 3 tot 10,5 gram per dag gedurende 24 weken.

Dosering
Referenties
 • 512 Robbers JE, Tyler VE. Tyler’s Herbs of Choice: The Therapeutic Use of Phytomedicinals. New York, NY: The Haworth Herbal Press, 1999.
 • 515 Foster S, Tyler VE. Tyler’s Honest Herbal, 4th ed., Binghamton, NY: Haworth Herbal Press, 1999.
 • 613 Shaw D, Leon C, Kolev S, Murray V. Traditional remedies and food supplements: a 5-year toxicological study (1991-1995). Drug Saf 1997;17:342-56.
 • 1979 Guivernau M, Meza N, Barja P, Roman O. Clinical and experimental study on the long-term effect of dietary gamma-linolenic acid on plasma lipids, platelet aggregation, thromboxane formation, and prostacyclin production. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 1994;51:311-6.
 • 4016 Wu D, Meydani M, Leka LS, et al. Effect of dietary supplementation with black currant seed oil on the immune response of healthy elderly subjects. Am J Clin Nutr 1999;70:536-43.
 • 4912 Electronic Code of Federal Regulations. Title 21. Part 182 — Substances Generally Recognized As Safe. Available at: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?C…
 • 5902 Kenny FS, Pinder SE, Ellis IO, et al. Gamma linolenic acid with tamoxifen as primary therapy in breast cancer. Int J Cancer 2000;85:643-8.
 • 8133 Menendez JA, del Mar Barbacid M, Montero S, et al. Effects of gamma-linolenic acid and oleic acid on paclitaxel cytotoxicity in human breast cancer cells. Eur J Cancer 2001;37:402-13.
 • 9238 Traitler H, Winter H, Richli U, Ingenbleek Y. Characterization of gamma-linolenic acid in Ribes seed. Lipids 1984;19:923-8.
 • 11021 Anon. EPOGAM Capsules. G.D. Searle (South Africa) (Pty) Ltd. January 1990. Available at: http://home.intekom.com/pharm/searle/epogm.html
 • 11098 Bitsch I, Janssen M, Netzel M, et al. Bioavailability of anthocyanidin-3-glycosides following consumption of elderberry extract and blackcurrant juice. Int J Clin Pharmacol Ther 2004;42:293-300.
 • 11339 Rose DP, Connolly JM, Liu XH. Effects of linoleic acid and gamma-linolenic acid on the growth and metastasis of a human breast cancer cell line in nude mice and on its growth and invasive capacity in vitro. Nutr Cancer 1995;24:33-45.
 • 11791 Menendez JA, Colomer R, Lupu R. Omega-6 polyunsaturated fatty acid gamma-linolenic acid (18:3n-6) is a selective estrogen-response modulator in human breast cancer cells: gamma-Linolenic acid antagonizes estrogen receptor-dependent transcriptional activity, transcriptionally represses estrogen receptor expression and synergistically enhances tamoxifen and ICI 182,780 (Faslodex) efficacy in human breast cancer cells. Int J Cancer 2004;10;109:949-54.
 • 12470 Furse RK, Rossetti RG, Seiler CM, Zurier RB. Oral administration of gammalinolenic acid, an unsaturated fatty acid with anti-inflammatory properties, modulates interleukin-1beta production by human monocytes. J Clin Immunol 2002;22:83-91.
 • 17632 Erlund I, Marniemi J, Hakala P, et al. Consumption of black currants, lingonberries and bilberries increases serum quercetin concentrations. Eur J Clin Nutr 2003;57:37-42.
 • 17633 Matsumoto H, Takenami E, Iwasaki-Kurashige K, et al. Effects of blackcurrant anthocyanin intake on peripheral muscle circulation during typing work in humans. Eur J Appl Physiol 2005;94:36-45.
 • 17634 Tahvonen RL, Schwab US, Linderborg KM, et al. Black currant seed oil and fish oil supplements differ in their effects on fatty acid profiles of plasma lipids, and concentrations of serum total and lipoprotein lipids, plasma glucose and insulin. J Nutr Biochem 2005;16:353-9.
 • 17635 Dejima K, Ohshima A, Yanai T, et al. Effects of polysaccharide derived from black currant on relieving clinical symptoms of Japanese cedar pollinosis: a randomized double-blind, placebo-controlled trial. Biosci Biotechnol Biochem 2007;71:3019-25.
 • 17636 Dalgård C, Nielsen F, Morrow JD, et al. Supplementation with orange and blackcurrant juice, but not vitamin E, improves inflammatory markers in patients with peripheral arterial disease. Br J Nutr 2009;101:263-9.
 • 17637 Lyall KA, Hurst SM, Cooney J,et al. Short-term blackcurrant extract consumption modulates exercise-induced oxidative stress and lipopolysaccharide-stimulated inflammatory responses. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2009;297:R70-81.
 • 17638 Fa-lin Z, Zhen-yu W, Yan H, et al. Efficacy of blackcurrant oil soft capsule, a Chinese herbal drug, in hyperlipidemia treatment. Phytother Res 2010;24 Suppl 2:S209-13.
 • 31660 Young, J. F., Nielsen, S. E., Haraldsdottir, J., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Crozier, A., Sandstrom, B., and Dragsted, L. O. [Polyphenolic antioxidants in fruit juice. Urinary excretion and effects on biological markers for antioxidative status]. Ugeskr.Laeger 3-6-2000;162(10):1388-1392.
 • 35976 Nakaishi, H., Matsumoto, H., Tominaga, S., and Hirayama, M. Effects of black current anthocyanoside intake on dark adaptation and VDT work-induced transient refractive alteration in healthy humans. Altern Med Rev 2000;5(6):553-562.
 • 35977 Netzel, M., Strass, G., Janssen, M., Bitsch, I., and Bitsch, R. Bioactive anthocyanins detected in human urine after ingestion of blackcurrant juice. J Environ.Pathol Toxicol Oncol 2001;20(2):89-95.
 • 35979 Matsumoto, H., Nakamura, Y., Hirayama, M., Yoshiki, Y., and Okubo, K. Antioxidant activity of black currant anthocyanin aglycons and their glycosides measured by chemiluminescence in a neutral pH region and in human plasma. J.Agric.Food Chem. 8-28-2002;50(18):5034-5037.
 • 35980 Mulleder, U., Murkovic, M., and Pfannhauser, W. Urinary excretion of cyanidin glycosides. J Biochem Biophys Methods 2002;53(1-3):61-66.
 • 35981 Knox, Y. M., Suzutani, T., Yosida, I., and Azuma, M. Anti-influenza virus activity of crude extract of Ribes nigrum L. Phytother.Res. 2003;17(2):120-122.
 • 35982 Nielsen, I. L., Dragsted, L. O., Ravn-Haren, G., Freese, R., and Rasmussen, S. E. Absorption and excretion of black currant anthocyanins in humans and watanabe heritable hyperlipidemic rabbits. J.Agric.Food Chem. 4-23-2003;51(9):2813-2820.
 • 35984 Suzutani, T., Ogasawara, M., Yoshida, I., Azuma, M., and Knox, Y. M. Anti-herpesvirus activity of an extract of Ribes nigrum L. Phytother.Res. 2003;17(6):609-613.
 • 35986 Carmen Ramirez-Tortosa, M., Garcia-Alonso, J., Luisa Vidal-Guevara, M., Quiles, J. L., Jesus, Periago M., Linde, J., Dolores, Mesa M., Ros, G., Abellan, P., and Gil, A. Oxidative stress status in an institutionalised elderly group after the intake of a phenolic-rich dessert. Br J Nutr 2004;91(6):943-950.
 • 35987 Moller, P., Loft, S., Alfthan, G., and Freese, R. Oxidative DNA damage in circulating mononuclear blood cells after ingestion of blackcurrant juice or anthocyanin-rich drink. Mutat.Res. 7-13-2004;551(1-2):119-126.
 • 35988 Lengsfeld, C., Deters, A., Faller, G., and Hensel, A. High molecular weight polysaccharides from black currant seeds inhibit adhesion of Helicobacter pylori to human gastric mucosa. Planta Med. 2004;70(7):620-626.
 • 35989 Allaert, F. A., Vin, F., and Levardon, M. [Comparative study of the effectiveness of continuous or intermittent courses of a phlebotonic drug on venous disorders disclosed or aggravated by oral, estrogen-progesterone contraceptives]. Phlebologie. 1992;45(2):167-173.
 • 35990 Leventhal, L. J., Boyce, E. G., and Zurier, R. B. Treatment of rheumatoid arthritis with blackcurrant seed oil. Br.J.Rheumatol. 1994;33(9):847-852.
 • 35991 Watson, J., Byars, M. L., McGill, P., and Kelman, A. W. Cytokine and prostaglandin production by monocytes of volunteers and rheumatoid arthritis patients treated with dietary supplements of blackcurrant seed oil. Br.J.Rheumatol. 1993;32(12):1055-1058.
 • 35992 Diboune, M., Ferard, G., Ingenbleek, Y., Bourguignat, A., Spielmann, D., Scheppler-Roupert, C., Tulasne, P. A., Calon, B., Hasselmann, M., Sauder, P., and . Soybean oil, blackcurrant seed oil, medium-chain triglycerides, and plasma phospholipid fatty acids of stressed patients. Nutrition 1993;9(4):344-349.
 • 35993 Agostoni, C., Riva, E., Biasucci, G., Luotti, D., Bruzzese, M. G., Marangoni, F., and Giovannini, M. The effects of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids on plasma lipids and fatty acids of treated phenylketonuric children. Prostaglandins Leukot.Essent.Fatty Acids 1995;53(6):401-404.
 • 35994 Deferne, J. L. and Leeds, A. R. Resting blood pressure and cardiovascular reactivity to mental arithmetic in mild hypertensive males supplemented with blackcurrant seed oil. J.Hum.Hypertens. 1996;10(8):531-537.
 • 35995 Norred, C. L. and Brinker, F. Potential coagulation effects of preoperative complementary and alternative medicines. Alt Ther 2001;7(6):58-67.
 • 93695 Ohguru H, Ohguru I, Katai M, Tanaka S. Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica 2012;228:26-35.
 • 93696 Ohguo H, Ohguro I, Yagi S. Effects of black currant anthocyanins on intraocular pressure in healthy volunteers and patients with glaucoma. J Ocul Pharmacol Ther 2013;29(1):61-7.
 • 93697 Yoshida K, Ohguro I, Ohguro H. Black currant anthocyanins normalized abnormal levels of serum concentrations of endothelin-1 in patients with glaucoma. J Ocul Pharmacol Ther 2013;29(5):480-7.
 • 93698 Gopalan A, Reuben SC, Ahmed S, et al. The health benefits of blackcurrants. Food Funct 2012;3(8):795-809.
 • 99739 Nanashima N, Horie K, Maeda H, Tomisawa T, Kitajima M, Nakamura T. Blackcurrant Anthocyanins Increase the Levels of Collagen, Elastin, and Hyaluronic Acid in Human Skin Fibroblasts and Ovariectomized Rats. Nutrients. 2018;10(4).
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten