Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Saccharomyces Cerevisiae

In het kort
  • Saccharomyces cerevisiae staat ook wel bekend als biergist en bevat van nature B-vitaminen, chroom en selenium.
  • De gist is aanwezig in gefermenteerde voeding en wordt gebruikt voor het bakken van brood en het brouwen van bier.
  • Saccharomyces Cerevisiae heeft mogelijk effect tegen bepaalde symptomen van het prikkelbare darm syndroom.
In het kort

Wat is Saccharomyces Cerevisiae?

Saccharomyces cerevisiae, beter bekend als biergist, is een nutriënt dat van nature voorkomt in gefermenteerde voeding zoals bier en brood. De gist bevat B-vitaminen, chroom en selenium. Deze giststam kan ook als ingrediënt gebruikt worden in voedingssupplementen zoals probiotica en postbiotica.

Er is geen Nederlandse Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor saccharomyces cerevisiae, omdat het geen essentieel nutriënt is met een specifieke behoefte. Echter, wordt het vaak gebruikt als voedingssupplement vanwege de gunstige effecten op de darmgezondheid en het immuunsysteem.

Wat is Saccharomyces Cerevisiae?

Gebruik

De CNCM I-3856 stam van de Saccharomyces cerevisiae is mogelijk effectief bij het verlichten van symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS). In een aantal studies werd een vermindering van buikpijn en een verbetering van de consistentie van de ontlasting waargenomen.

Gebruik

Werking

Antibacteriële effecten

Biergist heeft enige invloed op bacteriën zoals Clostridioides difficile en enterotoxische Escherichia coli. Het helpt ook bij het verminderen van de toename van water en elektrolyten in de darmen veroorzaakt door het Vibrio cholerae-toxine. Voorzichtig bewijs suggereert dat biergist de infectie veroorzaakt door Brucella-soorten kan verminderen door de activiteit van cellen die ziekteverwekkers opeten (fagocyten) te verhogen.

Antioxidante effecten

Voorlopig klinisch onderzoek suggereert dat een specifieke gedroogde, inactieve biergist (EpiCor, Embria Health Sciences) de antioxidantbescherming kan verhogen twee uur na inname.

Effecten op het maagdarmstelsel

Biergist kan de activiteit van disaccharidasen, saccharidasen, maltase en lactase in de darmen verhogen, om mogelijke diarreeklachten te verlichten. Bovendien lijkt het pijnstillende en ontstekingsremmende effecten in de darm te hebben.

Effecten op glucose-regulatie

Vanwege het chroomgehalte van brouwersgist is er interesse in het gebruik ervan om bloedglucose te verlagen bij mensen met diabetes. Het hypoglycemische effect is waarschijnlijk te wijten aan de potentiëring van insuline-effecten en een toename van insulineafgifte.

Werking

Veiligheid

Oraal gebruik van Saccharomyces cerevisiae is mogelijk veilig wanneer het kortdurend en op de juiste manier wordt toegepast. Een specifieke gedroogde, inactieve biergist (EpiCor, Embria Health Sciences) is veilig gebruikt in een dosis van 500 mg eenmaal daags gedurende 12 weken. De giststam CNCM I-3856 is veilig gebruikt in een dosis van 500-1000 mg per dag (gestandaardiseerd op 8 miljard kolonievormende eenheden per gram) gedurende maximaal 12 weken.

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van langdurig gebruik van biergist of over het veilig gebruik van biergist op de huid.

Kinderen

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van biergist als probioticum of postbioticum bij kinderen van elke leeftijd. Gevallen van bacteriëmie zijn zelden voorgekomen bij te vroeg geboren baby’s die andere probiotica kregen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een waarschuwing afgegeven over gevallen van ernstige infecties veroorzaakt door probiotica gemeld bij zeer te vroeg geboren baby’s met een gewicht van minder dan 1000 gram. Op dezelfde manier ondersteunt de American Academy of Pediatrics niet de routinematige toediening van probiotica aan deze baby’s vanwege tegenstrijdige gegevens over veiligheid en werkzaamheid.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Het innemen van biergist samen met medicijnen tegen diabetes kan mogelijk het risico op een te lage bloedsuikerspiegel verhogen.

In theorie kan het gelijktijdig gebruik van schimmeldodende middelen met bepaalde biergistproducten de effectiviteit van biergist verminderen.

Ook theoretisch gezien kan het gebruik van biergist samen met lithium leiden tot extra effecten en bijwerkingen.

Het gelijktijdig gebruik van biergist met MAO-remmers kan theoretisch het risico op hoge bloeddruk vergroten.

Supplementen

In theorie zou het nemen van biergist samen met andere supplementen die chroom bevatten, het risico op chroomvergiftiging en een te lage bloedsuikerspiegel kunnen verhogen.

Ziekte

Mensen met de ziekte van Crohn zouden voorzichtig moeten zijn met het gebruik van biergist, omdat er theoretisch gezien een verhoogd risico op gisten in het bloed (fungemie) is, vooral als de darmbarrière is aangetast. Ook kan het eten van voeding met biergist of het beroepsmatig ermee in aanraking komen de symptomen van de ziekte van Crohn verergeren.

Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem bestaat theoretisch gezien ook een verhoogd risico op fungemie. Er zijn enkele meldingen van gisten in het bloed bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Hoewel niet duidelijk is of deze mensen producten met biergist hadden gebruikt vóór de infectie, zou het theoretisch gebruik van biergist het risico op gisten in het bloed kunnen vergroten bij mensen met een verzwakte afweer.

Interacties

Dosering

Gedroogde, inactieve brouwersgist wordt bij volwassenen meestal oraal gebruikt in een dosis van 500 mg per dag gedurende maximaal 12 weken. Levende brouwersgist wordt meestal gebruikt in doses van 4-8 miljard kolonievormende eenheden (of 500-1000 mg) per dag gedurende maximaal 12 weken.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines. Referenties zijn opvraagbaar.

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten