Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Zwarte peper (extract)

In het kort
 • Zwarte peper is een specerij afkomstig van de vrucht van de Piper nigrum.
 • Het komt traditioneel uit India en andere Aziatische landen.
 • Het actieve bestandsdeel in zwarte peper is piperine en kan worden ingezet om de opname van voedingsstoffen te verbeteren.
 • BioPerine® is een gepatenteerde vorm van piperine met het vermogen om de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen te verhogen.
In het kort

Wat is zwarte peper (extract)?

Zwarte peper is de gedroogde en gemalen vrucht van de zwarte peperplant (Piper nigrum). Het is traditioneel afkomstig uit India en andere Aziatische landen en één van de meest gebruikte specerijen ter wereld. In de keuken staat zwarte peper bekend om zijn pittige smaak en wordt het vaak gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten.

Naast zijn culinaire toepassingen wordt zwarte peperextract ook gebruikt vanwege zijn actieve bestanddeel genaamd piperine, dat gunstige effecten kan hebben op de opneembaarheid van voedingsstoffen.

Hoewel zwarte peperextract in kleine hoeveelheden veilig wordt geacht, moet voorzichtig worden gedaan bij hoge doses vanwege mogelijke bijwerkingen.                      

Wat is zwarte peper (extract)?

Gebruik

De therapeutische toepassing van kruidenextracten zoals kurkuma ondervindt geregeld hinder door een slechte absorptie in het maagdarmkanaal. Het gepatenteerde zwarte peper extract Bioperine® heeft klinische studies ondergaan in de Verenigde Staten om het vermogen te onderbouwen om de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen te verhogen.

Gebruik

Werking

Verhoging van biologische beschikbaarheid

 1. Curcumine

In een onderzoek bij mensen werd bij 10 gezonde mannelijke vrijwilligers curcumine toegediend (2g/kg) of een combinatie van curcumine (2g/kg) en Bioperine® (20 mg/kg). De resultaten van het onderzoek suggereren dat Bioperine ® de serumconcentratie curcumine verhoogt in mate van absorptie en biologische beschikbaarheid.1

 1. Beta-carotene

Onderzoek laat zien dat Bioperine® de gastro-intestinale opname van bètacaroteen kan verbeteren, wat leidt tot betere serumniveaus en weefsel status.2 De deelnemers kregen dagelijks bètacaroteen (15mg) toegediend. De bètacaroteen was in de ene groep gecombineerd met Bioperine® (5 mg) en in de andere groep met een placebo.

 1. Coenzyme Q10

Een studie onderzocht de effecten van Bioperine op de opname van co-enzym Q10. De deelnemers kregen gedurende 21 dagen een supplement met 120 mg co-enzym Q10. De ene groep kreeg Bioperine® toegevoegd, terwijl de andere groep een placebo kreeg. De resultaten toonden aan dat de groep die Bioperine® kreeg, een significante toename van 30% had in de plasmaspiegels van co-enzym Q10, vergeleken met de placebogroep.3

Werking

Veiligheid

Zwarte peper is waarschijnlijk veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die voorkomen in veel gebruikte voedingsmiddelen.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Theoretisch gezien kan het gebruik van zwarte peper de bloedspiegels van bepaalde medicijnen verhogen en daardoor de effecten en bijwerkingen ervan beïnvloeden. Bijvoorbeeld, zwarte peper zou theoretisch gezien de bloedspiegels van atorvastatine kunnen verhogen, een medicijn dat wordt gebruikt om cholesterol te verlagen. Ook zou het de bloedspiegels van carbamazepine kunnen verhogen, waardoor de effecten en bijwerkingen van dit medicijn mogelijk toenemen.

Theoretisch gezien kan zwarte peper mogelijk de effecten en bijwerkingen van cyclosporine versterken, een medicijn dat vaak wordt gebruikt na transplantatie. Daarnaast kan zwarte peper de bloedspiegels van nevirapine verhogen, evenals de sedatieve effecten van pentobarbital intensiveren. Ook zou zwarte peper theoretisch gezien de bloedspiegels van phenytoïne, propranolol, rifampicine en theofylline kunnen verhogen.

Supplementen

Theoretisch gezien zou zwarte peper mogelijk hypoglycemische en antiplaatjeseffecten kunnen hebben. In combinatie met supplementen die hypoglycemische en antiplaatjeseffecten hebben, kan zwarte peper deze effecten mogelijk versterken.

Kruiden

Theoretisch gezien zou zwarte peper mogelijk de activiteit van rhodiola kunnen verminderen.

Ziekten

Theoretisch gezien zou zwarte peper antiplaatjeseffecten kunnen hebben, waardoor het risico op bloedingen mogelijk toeneemt. Totdat er meer bekend is, moeten medicinale hoeveelheden zwarte peper voorzichtig worden gebruikt bij patiënten met bloedingsstoornissen.

Interacties

Dosering

Het piperinegehalte van voedingssupplementen ligt vaak tussen 5 en 30 mg per dagelijkse dosis.4

Dosering
Referenties
 1. Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines. Referenties zijn opvraagbaar.Aanvullende referenties
  1. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
  2. Vladimir Badmaev MD, Muhammed Majeed, Edward P Norkus. (1999). Nutrition Research, 19(3), 381-388.
  3. Badmaev V, Majeed M, Prakash L. (2000). Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation. Journal of Nutritional Biochemistry, 11(2), 109-13.
  4. Ziegenhagen R, Heimberg K, Lampen A, Hirsch-Ernst KI. 2021. Safety Aspects of the Use of Isolated Piperine Ingested as a Bolus. Foods. 8;10(9):2121.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten