Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Berberine: Diabetes type 2 en afvallen

26 april 2021
6 minuten leestijd
Berberine
In het kort
  • Wat is berberine?
  • Afvallen met berberine
  • Diabetes type 2 en werking berberine
  • Ervaringen met berberine

Diabetes type 2 geeft een haast eenduidig ziektebeeld. Je kampt met chronische vermoeidheid, waardoor je eigenlijk een zombieachtig bestaan leidt. Een ogenschijnlijk goed gehydrateerde zombie, dat wel. Je drinkt namelijk water alsof je ervoor betaald krijgt, wat op zijn beurt betekent dat je eigenlijk een groot deel van de dag op het toilet doorbrengt.

Geschetst scenario lijkt op een onleefbaar leven, toch? Dit is helaas de onaangename realiteit van suikerziekte. Een aandoening waar maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders mee te kampen hebben.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Wat is berberine?

Als mogelijke verlossing willen we je daarom kennis laten maken met een kruid dat zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde; berberine. Naast een mogelijke verlosser ten aanzien van Diabetes type 2 heeft deze stof nog een andere welkome bijkomstigheid.

Berberine kan namelijk ingezet worden ter bevordering van gewichtsverlies. Te mooi om waar te zijn? Nee! Naast dat we in de berberine-materie doken spraken we met iemand die de positieve invloed van berberine op haar gewichtsverlies aan den lijve heeft ondervonden.

Maar eerst; wat verstaan we onder deze sterkhouder binnen de Chinese geneeskunde? Van origine vinden we berberine in het plantengeslacht berberis. Centraal binnen dit plantencluster staat de Berberis aristata die we ook kennen als boomkurkuma of Indische Berberis.1 De wortels van de Berberis aristata vormen de basis van berberine.

Waar we in het westen pas recent de heilzame werking van het gele kruid ontdekten, zijn landen als China, India en Japan al ervaringsdeskundigen op het gebied van berberine. Deze landen gebruiken de Canadese geelwortel, zoals we ook wel aan berberine refereren, namelijk al duizenden jaren bij het behandelen van allerlei ziekten. Echter zijn er in de afgelopen decennia talloze studies uitgekomen in Europa en de VS. Het westen lijkt bezig met een heuse inhaalslag. Zo kan het – naast mogelijke remedie tegen suikerziekte – ondersteuning bieden bij gewichtsverlies.

Omvang meten
Omvang meten

Afvallen met berberine

Heb je het gevoel dat diëten, hardlopen of naar de sportschool gaan geen effect heeft? Berberine zou in dit geval weleens je leven kunnen verrijken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat suppletie van het nutriënt een gunstig effect heeft op de vetachtige stoffen die aanwezig zijn in het bloed wat kan resulteren in een afname van het vetgehalte.2

Bovendien is de positieve werking van berberine op de cholesterolspiegels in vele studies aangetoond. Zo heeft de botanical onder andere een positief effect op het glucosemetabolisme en de bloeddruk.3 Ditzelfde onderzoek toonde aan dat een dosering tussen de 500 en 1500 mg veilig en effectief is bij het verlagen van de cholesterolspiegels. Daarnaast kan berberine een goed alternatief zijn bij gevoeligheid voor statines (cholesterolsyntheseremmers).4

Diabetes insuline
Diabetes insuline

Diabetes type 2 en werking berberine

Berberine heeft voornamelijk onze aandacht getrokken door de werking die het heeft op suikerziekte. Deze aandoening, waarbij er sprake is van een verstoorde koolhydraatstofwisseling, kenmerkt zich door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden. Voorafgaand aan Diabetes type 2 is er veelal sprake van hyperinsulinemie waarbij de bloedsuikerspiegel nog binnen de normale waarden valt, maar de insulinespiegel wel toeneemt.5

Diabetes type 2 ontstaat pas wanneer de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Wanneer iemand overgewicht heeft is het lastiger voor het lichaam om genoeg glucose vanuit het bloed in de cellen te krijgen, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Deze insulineresistentie kan op de duur zelfs uitmonden in de aandoening Diabetes type 2. Kenmerkende symptomen voor suikerziekte zijn vermoeidheid, chronische dorst, regelmatig plassen, een jeukende huid en het langzaam genezen van wondjes en ontstekingen.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Wat voor rol kan berberine spelen bij de behandeling van Diabetes type 2?

Uit onderzoek is gebleken dat berberine zorgt voor de activatie van het AMP (geactiveerde proteïne kinase). Dit is een enzym dat betrokken is bij het regelen van de voedselopname en het energieverbruik in de spieren en lever.6 Onderzoek heeft aangetoond dat berberine de triglyceridenwaarden in het bloed (een type vet dat in het lichaam fungeert als bron en opslagplaats van energie) sterk verminderd. Een lager gehalte van deze vetten in het bloed maakt het voor het lichaam makkelijker glucose naar de cel te transporteren. Hierdoor heeft berberine een positieve implicatie bij het gestel vatbaarder maken voor insuline, wat op zijn beurt de schadelijke effecten van Diabetes type 2 verminderd.6

Ervaringen met berberine

Om een beter beeld te schetsen bij de werking van deze botanical uit de Chinese geneeskunde spraken we met Ingrid (56). Na de diagnose Diabetes type 2 begon zij met berberine suppletie.

“Toen ik vorig jaar werd gediagnostiseerd met Diabetes type 2 zag ik het even niet meer zitten. Mijn leventje werd plots opgeschud door een meting van mijn bloedsuikerspiegel die maar liefst 16.5 mmol/l bedroeg. In m’n achterhoofd heb ik al die tijd wel een stemmetje gehad die zei dat er misschien wel wat kilo’s af zouden kunnen. Ik had het echter niet voor mogelijk gehouden dat een beetje overgewicht tot zoveel heisa zou kunnen leiden.’”

“De diabetes bracht veel ongemak met zich mee. Ik was eigenlijk constant moe, wat een grote invloed had op mijn dagelijks functioneren. De dagelijkse wandelingen met mijn labradoodle Beau werden steeds korter en ik had tijd nodig om daar van bij te komen. Een onvermoeibare hond die je vragend aankijkt en zich afvraagt wat er met zijn baasje aan de hand is; daar werd ik wel een beetje verdrietig van.”

Berberine als redmiddel

“Mijn huisarts schreef me in eerste instantie metformine voor, maar daar kreeg ik ontzettende maag- en darmklachten van. Een vriendin adviseerde me toen de natuurlijke stof berberine uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. In eerste instantie was ik nogal sceptisch; waarom zou ik mijn gezondheid toevertrouwen aan een alternatieve geneeswijze? Maar ik kwam erachter dat er veel onderzoek naar berberine is gedaan. En deze onderzoeken suggereren dat een berberine supplement qua effectiviteit net zo succesvol is als het door de huisarts voorgeschreven metformine. Ik heb daarom toen direct berberine supplementen besteld. De geadviseerde dosering (2 capsules van 500 mg per dag) heb ik sindsdien aangehouden. Al moet ik er wel bij vertellen dat ik ook mijn levensstijl drastisch heb aangepast. Ik heb mijn dieet aangepast en ben drie keer in de week gaan sporten in de sportschool. Dat was eigenlijk leuker dan ik bij voorbaat dacht!”

“In overeenstemming met mijn huisarts heb ik na twee maanden van berberine suppletie mijn bloed opnieuw laten testen. Tot mijn grote vreugde was mijn bloedsuikerspiegel gedaald tot 9 mmol/l! Behalve dit fantastische resultaat was ik bijna vijf kilo kwijt en voelde ik me ook écht beter. Ik had meer energie en daardoor was mijn enthousiasme ook weer terug. Ook na de berberine kuur – die ik in overeenstemming met mijn huisarts had gepland – ben ik doorgegaan met berberine suppletie, mijn dieet en het sporten in de sportschool. Ondertussen ben ik zelfs bijna acht kilo kwijt. De wandelingen met Beau zijn weer fanatiek opgepakt, waardoor hij er ook weer een stuk gezonder uitziet! Al met al ben ik blij dat ik niet heb toegegeven aan mijn scepsis en berberine een kans gaf.”

Tot slot

Maar liefst 1 op 14 Nederlanders heeft te kampen met de chronische ziekte Diabetes type 2. Reden voor ons om de oren te spitsen wanneer zich nieuwe mogelijkheden voordoen die de aandoening dragelijker maken. Berberine is zo’n mogelijkheid, en als we Ingrid mogen geloven hoeven we niet meer verder te zoeken!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Sluiten