Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Dieet bij (te) veel eiwit in de urine

5 oktober 2021
7 minuten leestijd

Eiwitten associëren we vaak met gains; hoe meer eiwitten, hoe beter het is voor ons lichaam. Dit moeten we echter corrigeren, aangezien te veel proteïnen niet goed voor je zijn. En al helemaal niet als ons lichaam het uitscheidt via onze blaas. Proteïnurie komt geregeld voor, een ongemak dat je via de voeding kunt verminderen. Weet jij al welk dieet je hierbij het best kunt volgen?

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Zoals we net al lieten doorschemeren is proteïnurie, ook wel albuminurie genoemd, een aandoening waarbij een overschot aan eiwitten in de urine aanwezig is. In een eerder blog zetten we een vergrootglas op de term proteïnurie; wat houdt het precies in, wat is de oorzaak en hoe kun je het voorkomen? In dit artikel is de juiste voedingswijze aan de beurt. Met voeding kun je namelijk het eiwit in de urine verlagen, zodat je verdere schade aan de nieren voorkomt.

Eiwit in urine verlagen

Je spreekt van een verhoogde status wanneer 300 mg eiwit per 24 uur in je urine aanwezig is. Hierbij is nierschade aannemelijk; hoe meer proteïne in de urine, hoe erger de schade.1,2 In dit geval is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Uiteraard kun je dit met de juiste medicijnen tegengaan, echter zijn er ook toegankelijkere oplossingen. Je kunt namelijk eiwitten in urine ook verminderen door een aangepast voedingspatroon te volgen. Hieronder volgen tips om je eetwijze aan te passen:

  1. Verminder je zoutinname: 1 gram keukenzout (ook wel natriumchloride genoemd) bevat 400 milligram natrium. Bij nierschade is het van belang om je bloeddruk te verlagen door je natriuminname te beperken. Waarom dit belangrijk is? Een verhoogde bloeddruk zorgt namelijk voor meer belasting op de nieren. Dit kan ervoor zorgen dat er meer eiwitten worden toegelaten in de urine, dus een verlaagde bloeddruk helpt dit tegen te gaan.3,4 Dit kun je het beste doen door zo min mogelijk zout toe te voegen aan je gerechten. Daarnaast kun je kant-en-klare maaltijden beter vermijden. We raden aan om niet meer dan 5-6 gram zout per dag te consumeren, wat neerkomt op 2000-2400 milligram natrium per dag. De hierbij geldende voedingsadviezen:
  • Vervang je keukenzout voor keltisch zeezout, dat van nature veel minder natrium bevat;
  • Beperk vleeswaren als broodbeleg, houd het bij twee broodbeleggingen per dag (zoals een plakje kaas of kipfilet);
  • Zout is een echte smaakmaker aan de maaltijden, toch kun je dit beter niet toevoegen aan je maaltijden.4
  1. Let op je eiwitinname: het is inmiddels wel bekend dat eiwit een essentiële bouwsteen is voor onze lichaamscellen. Desondanks kunnen te veel eiwitten ervoor zorgen dat de nieren een hoge druk ervaren, waardoor ze door de filters heen glippen in de urine. Hoeveel gram eiwit je dan het beste per dag kunt eten? Het advies dat doorgaans geldt is om 0,8 gram per kg lichaamsgewicht aan eiwit te consumeren. Iemand die 75 kg weegt met een lengte van 1.85 m heeft meer nodig dan iemand met een gewicht van 55 kg en een lengte van 1.60 m. De gemiddelde eiwitinname ligt echter vaak hoger dan de geadviseerde hoeveelheid van 0,8 gram. Daarom geldt dit advies nog steeds voor mensen met nierproblemen, aangezien dit doorgaans al wordt overschreden. Waar eiwit in grote en kleine mate voorkomt:
  • Het komt veel voor in dierlijke producten als vlees, vis, melkproducten en kaas. Daarnaast vinden we het ook veel in pinda’s, sojaproducten en peulvruchten. Gemiddeld bevatten deze producten ongeveer 15 gram eiwit per portie.
  • Producten als brood, beschuit, aardappelen, rijst en groente en fruit bevatten daarentegen minder.
  • Bak en braadproducten, jam, honing, koffie en thee bevatten geen eiwitten.3,4,5,6
Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Dieet bij eiwit in urine

We benoemden net aanpassingen die je kunt doorvoeren bij je eetpatroon. Belangrijk is dus dat je gezond en gevarieerd eet, wat betekent dat je voorverpakte voedingsmiddelen zoveel mogelijk dient te vermijden. Hiermee heb je zelf de controle over je eetpatroon en hou je in de gaten of je niet boven de geadviseerde zoutinname komt. Wat helpt is om op te schrijven wat je zoal eet op een dag; hierdoor maak je het eetpatroon visueel en raak je er meer bewust van.

Voorbeelden eetschema

Vind je het lastig om te bepalen wat je het beste kunt eten bij proteïnurie? We geven je een aantal tips hoe je maaltijden kunt vormgeven:

  • Ontbijt:
    • Zuurdesembrood met pindakaas
    • Havermout met fruit (zoals aardbei)
  • Lunch:
    • Groentesoep
    • Rijkgevulde salade met groenten
    • Een stuk fruit (zoals een appel)
  • Diner:
    • Vette vis
    • Gekookte groenten (zoals broccoli of bloemkool)
    • Volkoren rijst

Let wel: dit is enkel een voorbeeld van een eetschema waar je inspiratie uit kunt halen. Wanneer je serieuze klachten hebt van proteïnurie raden we je aan om contact op te nemen met een professional. Behoefte aan advies? Klik hier om gratis advies te vragen aan een van onze orthomoleculaire therapeuten. In dit blog gaven we ook overige tips wat je kunt doen wanneer je te veel eiwit in je urine hebt.

Tot slot

Wanneer je last hebt van proteïnurie is het kwaad helaas al geschiet. Gelukkig kun je via je voeding dit ongemak verhelpen; wel raden we je aan om niet volledig zelf op onderzoek uit te gaan. Neem contact op met een professional, zodat jullie samen kunnen kijken wat het beste voor jou werkt. Zo kun je spoedig dit ongemak als een afgesloten hoofdstuk ervaren en je focus verleggen op de mooie aspecten van je gezondheid.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Thomas, B. (2020, 25 maart). Proteinuria: Practice Essentials. Medscape. https://emedicine.medscape.com/article/238158-overview
  2. Eiwit in de urine | Nieren.nl. (2020, 30 november). nieren.nl. https://www.nieren.nl/bibliotheek/24-symptomen-van-chronische-nierschade/41-eiwit-in-de-urine
  3. Kelepouris, E., & Rovin, B. H. (2014). Overview of heavy proteinuria and the nephrotic syndrome. UpToDate, Waltham, MA. Accessed, 14.
  4. (z.d.). Voedingsadviezen bij eiwitverlies in de urine (proteïnurie) en hoge bloeddruk (hypertensie). Bernhoven. https://www.bernhoven.nl/home-patientenfolders/folders-dietetiek/voedingsadviezen-bij-eiwitverlies-in-de-urine-proteinurie-en-hoge-bloeddruk-hypertensie/
  5. C. (z.d.-a). Proteinuria – Managing Side Effects – Chemocare. Chemocare. https://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/proteinuria.aspx
  6. Wang, M., Chou, J., Chang, Y., Lau, W. L., Reddy, U., Rhee, C. M., … & Kalantar-Zadeh, K. (2016). The role of low protein diet in ameliorating proteinuria and deferring dialysis initiation: what is old and what is new. Panminerva medica, 59(2), 157-165.
Sluiten