De zonnevitamine; handhaver van sterke botten, maar vooral ook de drijvende kracht achter een sterk immuunsysteem. Onze vaste lezers zullen in één oogopslag begrijpen waar we het over hebben: vitamine D! Onze vitamine D waarde is onmisbaar en van groot belang voor een ieder die zijn gezondheid hoog in het vaandel heeft staan. Het feit dat meer dan de helft van de mensen die deze aardkloot bewandelt met ontoereikende vitamine D waarden kampt is daarom ronduit verontrustend te noemen.1 En dan drukken we ons nog zacht uit.
Een bloedwaardentest geeft in veel gevallen inzicht in hoe uitgebalanceerd de voedingsstoffen in ons lichaam zijn. Een tekort van een bepaalde waarde betekent een onbalans. Maar wanneer is hier sprake van? Wij geven uitsluitsel.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
[advice]
Vitamine D waarde te laag
Een tekort aan vitamine D ontstaat doordat we te weinig in contact staan met de Uv-straling van de zon. De zonnestralen die op onze huid neerdalen zorgen namelijk voor het merendeel (minimaal 90 procent) van de vitamine D waarde in ons gestel.2 Voeding zoals vette vis, vlees en eieren verzorgen de resterende 10 procent.
Het moderne leven – waarin werk geregeld de meeste tijd opvult – biedt maar sporadisch de mogelijkheid om de zon onder ogen te komen. Daar komt nog eens bij dat de zon maar een bescheiden deel van het jaar (5 maanden) sterk genoeg schijnt om aan toereikende D-waarden te komen. En dan zijn er ook nog mensen die baat hebben bij een verhoogde vitamine D inname, zoals senioren, mensen met een donkere huidskleur, binnenmensen of gesluierden. Al met al dus omstandigheden genoeg waardoor een tekort aan de zonnevitamine kan ontstaan.2 Geïnteresseerd in meer informatie naar een D-tekort? Eerder behandelden we alles wat je moet weten over een vitamine D tekort.
Vitamine D waarde bloedonderzoek
Onze bloedwaarden geven aan hoe ons bloed is samengesteld. Deze waarden geven een goede inkijk in onze gezondheid en welke eventuele tekorten aangevuld kunnen worden. Het is altijd mogelijk om je bloed te laten testen. Hier hoeft geen doorverwijzing van een arts aan te pas te komen. Dit noemen we preventief testen.
Bloedwaardentest vitamine D
Dit preventief testen is ook mogelijk om de bloedwaarde te achterhalen van dat ene onmisbare nutriënt: vitamine D. Onmisbaar voor onder andere onze calciumhuishouding, weefselgroei, behoud van sterke botten, spieren en tanden, maar de belangrijkste eigenschap die we haar mogen toedichten is toch wel als aanjager van ons immuunsysteem.
Daarom dus des te belangrijk om over toereikende vitamine D-bloedwaarden te beschikken. Daartegenover staat echter de bittere realiteit waarbij meer dan de helft van onze planeet over een tekort aan de zonnevitamine beschikt. Bij twijfel kan een bloedwaardentest uitkomst bieden om inzicht te krijgen in je vitamine D-waarden.
Er bestaat enige discussie over de streefwaarden voor vitamine D. Het NHG houdt een streefwaarde van 30 nmol/L aan voor volwassenen tot 70 jaar. Voor ouderen is de streefwaarde 50 nmol/L.5 De EFSA ziet echter wel aanwijzingen dat de streefwaarde van 50 nmol/L voor alle volwassenen aangehouden dient te worden. De Gezondheidsraad vind deze aanwijzingen echter niet sterk genoeg, en ziet in Nederland geen aanwijzingen voor grootschalige gezondheidsproblemen bij bloedwaarden onder de 50 nmol/L.
Sommige wetenschappers vinden echter dat de streefwaarde voor vitamine D in het bloed hoger zou moeten zijn dan deze 50 nmol/L. Zij stellen streefwaarden voor van 80 tot 100 nmol/L. Zij denken dat het verstandig is om het zekere voor het onzekere te nemen en daarom voor wat hogere streefwaarden te kiezen, ook als dit nog niet hard wetenschappelijk aangetoond is. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat mensen in de prehistorie waarschijnlijk hogere bloedwaarden hadden. Omdat deze hogere waarden nog steeds binnen veilige grenzen blijven, zien zij de streefwaarden van 80-100 nmol/L als een verantwoord advies.
Wanneer er sprake is van een tekort kan contact met de zon, eerder genoemde vitamine D-rijke voeding of een supplement uitkomst bieden om je D-waarde te herstellen.
Tot slot
Het belang van toereikende vitamine D-waarden kunnen we niet genoeg benadrukken. Door de moderne leefomstandigheden is een tekort echter soms dichterbij dan je denkt. Een preventieve bloedwaardentest maakt inzichtelijk wanneer er sprake is van een onbalans. Wanneer de vitamine D-waarden onder de 50 nmol/L kelderen is er sprake van een tekort. Zowel de noodzakelijkheid als veiligheid van de zonnevitamine zorgen ervoor dat een streefwaarde van 80 nmol/L het criterium zou moeten zijn.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.
- Amrein, K., Scherkl, M., Hoffmann, M. et al. (2020). Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide. European Journal of Clinical Nutrition, 74, 1498–1513.
- Bouillon R. (2017). Comparative analysis of nutritional guidelines for vitamin D. Nature Reviews Endocrinology, 13(8), 466-479.
- Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. (2010). https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuw-licht-op-vitamine-d/artikelinfo
- Pfleger, k. et al. (2020). Over 200 Scientists & Doctors Call For Increased Vitamin D use To combat COVID-19. https://vitamindforall.org/letter.html
- (2018). Laboratoriumdiagnostiek Vitamine D-deficiëntie (LESA). https://www.nhg.org/themas/publicaties/laboratoriumdiagnostiek-vitamine-d–defici%C3%ABntie-volledige-tekst