Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Wetenschappers ontdekken het mechanisme dat Prikkelbare Darm Syndroom veroorzaakt

3 mei 2021
3 minuten leestijd
Oorzaak Prikkelbare Darm Syndroom
In het kort
 • Wat wisten we al over de mogelijke oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom?
 • Doorbraak in onderzoek naar Prikkelbare Darm Syndroom
 • Maar wat betekent dit precies?
 • Conclusie van het onderzoek

Leef jij met Prikkelbare Darm Syndroom? Dan weet je dat het extra hard aankomt wanneer blijkt dat eigenlijk niemand weet wat de oorzaak is en er geen oplossing bestaat. Wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven brachten eerder dit jaar nieuws naar buiten dat ons hoopvol stemt! Namelijk een doorbraak in hun onderzoek naar het mechanisme dat Prikkelbare Darm Syndroom veroorzaakt. En dit zou in de toekomst kunnen leiden tot nieuwe effectieve behandelmethoden.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Wat wisten we al over de mogelijke oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom?

Lange tijd werd gedacht dat Prikkelbare Darm Syndroom tussen de oren zat. Psychische factoren als stress en angst werden aangewezen als boosdoener en een doorverwijzing naar de psychotherapeut was eerder regel dan uitzondering. Dit laatste gebeurt overigens nog steeds want psychische factoren kunnen je klachten verergeren of triggeren.

Omdat de oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom onbekend is, richten we ons momenteel op symptoombestrijding. Dat doen we aan de hand van de volgende factoren die mogelijk verband houden met de oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom:

 • Communicatiestoornis tussen de hersenen en darmen
 • Bewegingsstoornis in het maagdarmkanaal
 • Voedingsallergieën en -intoleranties
 • Beschadiging van de darmwand
 • Afwijkende samenstelling van de darmflora
 • Een darminfectie, maag-darmontsteking of voedselvergiftiging
 • Erfelijkheid
 • Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO)
 • Darmparasieten
 • Verstoorde hormoonbalans
 • Overactieve bekkenbodemspieren
 • Psychologische factoren zoals stress en spanning

Behandelmethoden op basis van bovenstaande factoren leiden bij veel patiënten tot verbeteringen van de klachten. Toch blijft dé oplossing tot op heden uit en zijn er nog steeds veel patiënten waarbij geen sprake is van verbetering. Gaat de KU Leuven daar nu verandering in brengen?

Brein en darm
Brein en darm

Doorbraak in onderzoek naar Prikkelbare Darm Syndroom

Wetenschappers van de KU Leuven brachten eerder dit jaar het nieuws naar buiten een mogelijke doorbraak te hebben in hun onderzoek naar dé oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom. Zij hebben het biologische mechanisme weten te identificeren dat bepaalde voedingsmiddelen linkt aan de activering van mestcellen die histamine vrijgeven, en de daaropvolgende pijn en ongemak. Hiermee leveren ze tevens bewijs dat we wel degelijk te maken hebben met een echte ziekte en Prikkelbare Darm Syndroom níét tussen je oren zit. Met name dit laatste zal als muziek in de oren klinken van ongehoorde patiënten.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Maar wat betekent dit precies?

Mestcellen zijn onderdeel van ons immuunsysteem en bevinden zich in weefsel dat in contact komt met de buitenwereld. Je huid is hier een voorbeeld van, maar ook de slijmvliezen in je ademhalings- en spijsverteringsstelsel. Zodra er ongewenste binnendringers in contact komen met mestcellen, activeren ze en geven ze histamine af. Histamine versterkt je afweer en kan zo de indringers uitschakelen. Komt de histamine boven een drempelwaarde dan veroorzaakt dit vervelende klachten. In een gezonde darm zouden mestcellen niet geactiveerd moeten worden door voedsel. Dit laatste gebeurt wel bij Prikkelbare Darm Syndroom.

Prikkelbare darm syndroom bij vrouw
Prikkelbare darm syndroom bij vrouw

Conclusie van het onderzoek

Mestcellen van patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom blijken geactiveerd te worden door specifieke voedingsmiddelen nádat er een bacteriële darminfectie heeft plaatsgevonden. Dit zijn voedingsmiddelen (tarwe, melk, koolsoorten, etc.) die eerder al geassocieerd waren met de aandoening. Deze immuunrespons trad bovendien alleen op in het deel van de darm dat geïnfecteerd was. Als de wetenschappers kunnen ontdekken hoe ze de activering van de mestcellen blokkeren, ontstaat er waarschijnlijk een effectieve behandelmethode.

Zo lijkt alle hoop verloren wanneer de zoveelste arts je naar huis stuurt zonder oplossing, staat toch de wetenschap weer even aan onze kant. Zal dan eindelijk het einde van je kwelling in zicht zijn? Wij wachten in ieder geval hoopvol af.

Heb jij na het lezen van dit artikel behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact op met een van onze orthomoleculaire therapeuten. Zij staan je graag bij naar een betere gezondheid.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
 1. Aguilera-Lizarraga, J., Florens, M., Viola, M., Jain, P., Decraecker, L., Appeltans, I., Boeckxstaens, G. (2021). Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain. Geraadpleegd van https://www.nature.com/articles/s41586-020-03118-2
Sluiten