Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Absintalsem (Artemisia absinthium)

Wat is Absintalsem (Artemisia absinthium)?

Absintalsem, ofwel Artemisia absinthium, is een meerjarige struik afkomstig uit Europa. Het is nu ingeburgerd in verschillende delen van de Verenigde Staten (12814). Het wordt ook gevonden in Noord- en Centraal-Azië en Noord-delen van Afrika (93466). Alsem heeft aromatische bladeren en een bittere smaak (12814). Alsem is een component van de alcoholische dranken vermout en absint (12814, 15007).

Wetenschappelijke naam

Artemisia absinthium / Familie: Asteraceae / Compositae

Wat is Absintalsem (Artemisia absinthium)?

Interesse in een orthomoleculaire opleiding?

Start nu gratis of met € 1.000,- korting met het STAP-budget! Schrijf je in en ontvang direct je STAP-aanmeldingsbewijs.

Bekijk alle STAP-opleidingen

Gebruik

Oraal
Absintalsem wordt gebruikt voor verlies van eetlust, indigestie, gal dyskinesie en gastro-intestinale klachten zoals gastritis met een lage zuurgraad. Absintalsem wordt ook gebruikt als een anthelminthicum, afrodisiacum, tonicum, krampstillend middel en om zweten te stimuleren. Men gebruikt het ook voor koorts, leverziekte, depressie, spierpijn, geheugenverlies en spijsverteringsstoornissen, als afrodisiacum en om de verbeelding te stimuleren. Het wordt ook gebruikt om de symptomen van de ziekte van Crohn te verminderen en om de eiwitniveaus bij patiënten met IgA-nefropathie te verbeteren.

Plaatselijk
Topisch gezien wordt absintalsem gebruikt voor knieartrose en voor het genezen van wonden en insectenbeten. Alsemolie wordt gebruikt als een tegen-irriterend middel.

Voedingsmiddelen
In levensmiddelen wordt alsem gebruikt als smaakstof voor producten zoals alcoholische bitters en vermout.

Gebruik

Werking

Alsem is een aromatische struik. De toepasbare delen van absintalsem zijn de bovengrondse delen. Het bevat tot 0,2% tot 1,7% etherische olie (12814, 12815, 15007). Alsemolie bevat 40% tot 90% van de monoterpeen thujon, die verantwoordelijk is voor de toxiciteit van alsem. Ongeveer 70% tot 90% van het thujon-gehalte bestaat als beta-thujon en 10% tot 30% als alfa-thujon (15007). Alpha-thujon is giftiger dan beta-thujon (12814, 12815). Alsem bevat ook absinthin, anabsinthin, artabsin, harsen en verschillende organische zuren (12814, 12815, 93469).

Ontstekingsremmende effecten
Alsem-extract is onderzocht voor de ziekte van Crohn vanwege de ontstekingsremmende effecten (86545, 93468). Van alsem-extract is aangetoond dat het de niveaus van inflammatoire cytokine, tumornecrosefactor (TNF) -1 vermindert, in laboratoriummodellen en onderzoek bij mensen (93468).

Cannabinoïde-receptoreffecten
Thujon is structureel vergelijkbaar met detla-9 tetrahydrocannabinol (THC), het actieve ingrediënt in marihuana, maar lijkt een lage affiniteit te hebben voor de cannabinoïde-receptor (12815, 86533).

Convulsieve effecten
Het thujonbestanddeel is een CNS-stimulerend middel en kan epileptische aanvallen veroorzaken. Alfa- en bètathujon blokkeren gamma-aminoboterzuurkanalen (GABA), die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor hun convulsieve activiteit (12816, 15008).

Hepatoprotectieve effecten
Een waterig extract van alsem als methanol lijkt te beschermen tegen door acetaminophen geïnduceerde hepatotoxiciteit, mogelijk door de afbraak van acetaminophen in reactieve metabolieten te voorkomen (12818).

Porphoryn-effecten
Alfa-thujon kan de productie van porfyrines verhogen, waardoor het potentieel toxischer wordt voor patiënten met onderliggende defecten in de leversynthese (12816).

Werking

Veiligheid

Mogelijk veilig

Bij oraal gebruik in de hoeveelheden die vaak worden gevonden in voedingsmiddelen. Alsemextracten zijn opgenomen in bittertjes, vermout en andere voedingsmiddelen of dranken. Alsemproducten die thujonvrij zijn, worden over het algemeen erkend als veilige status (GRAS). Gebruik in voedingsmiddelen in de VS (4912); producten die thujon bevatten, zijn echter mogelijk niet veilig.

Wanneer alsemproducten die geen thujon bevatten oraal worden gebruikt in medicinale hoeveelheden, op korte termijn (93468, 93469). Een specifiek product (SedaCrohn, Noor Herbals, LLC; gestandaardiseerd op <5 ppm thujon / capsule) dat alsem in poedervorm bevat, is veilig gebruikt in doses tot 2250 mg per dag gedurende maximaal 10 weken (93468). Iets lagere doses van 1800 mg per dag zijn ook veilig gebruikt gedurende maximaal 6 maanden (93469). Wanneer een alsemextract driemaal daags gedurende 4 weken lokaal wordt gebruikt in een zalf of smeersel van 3% (95925). Een enkel casusrapport beschrijft echter een gevoeligheid of eerstegraads chemische brandreactie, met gezichtspijn en erytheem, na het aanbrengen van een zelfgemaakt kompres met alsem (93466).

Mogelijk onveilig

Wanneer alsemproducten die thujon bevatten oraal worden gebruikt. Thujon is een neurologisch toxine die aanwezig is in alsemolie (12617). Epileptische aanvallen, rabdomyolyse en acuut nierfalen kunnen optreden wanneer slechts 10 ml alsemolie wordt ingenomen (662, 12817).

Zwangerschap en lactatie

Mogelijk onveilig

Wanneer oraal gebruikt in hoeveelheden groter dan die gevonden in voedingsmiddelen (662, 12817). Sommige alsemproducten bevatten thujon. Thujon is een CNS-stimulerend middel. Theoretisch heeft thujon potentiële baarmoeder- en menstruatie-stimulerende effecten (12617). Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van alsem bij topisch gebruik tijdens de zwangerschap.

Onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; Vermijd te gebruiken.

Effectiviteit

Onbekend.

Veiligheid

Bijwerkingen

Oraal
De olie in alsembladeren kan misselijkheid, braken, diffuse spierpijn, acute niertoxiciteit, epileptische aanvallen, rabdomyolyse en acuut nierfalen veroorzaken (662). Alsemextract kan metabole acidose, diarree en braken bij zuigelingen veroorzaken (93467).

Chronische inname van absint, een alcoholische drank die alsem-extract bevat, is gekoppeld aan absinthisme, dat wordt gekenmerkt door verslaving, gastro-intestinale bijwerkingen, slapeloosheid, auditieve en visuele hallucinaties, tremoren, verlamming, epilepsie, hersenschade, verhoogd risico op psychiatrische aandoeningen en zelfmoord, bradyaritmieën, angst en verminderde aandacht (662, 12814, 15008, 86541, 86543). Het is onduidelijk of al deze bijwerkingen het gevolg zijn van alsem. Er is enige speculatie dat sommige van de effecten kunnen worden geassocieerd met alcohol of verontreinigende stoffen in absint zoals metalen of giftige planten (15007, 15008, 15009).

Theoretisch kan alsem een ​​allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Asteraceae / Compositae (12815). Leden van deze familie zijn ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes en vele andere kruiden.

Dermatologisch
Een enkel casusrapport beschrijft een gevoeligheid of eerstegraads chemische brandreactie, met gezichtspijn en erytheem, nadat een 50-jarige vrouw een zelfgemaakt kompres met alsem op haar gezicht had aangebracht voor een niet-gerapporteerde tijd (93466).

Gastro-intestinaal
Oraal kan de olie in alsembladeren misselijkheid en braken veroorzaken (662). Gebruik van een zelfgemaakt alsem-extract is in verband gebracht met braken en ernstige diarree bij een baby (93467).

Bewegingsapparaat
Oraal, de olie in alsembladeren kan diffuse spierpijn en rabdomyolyse veroorzaken (662).

Neurologische /CNS
Oraal, de olie in alsembladeren kan epileptische aanvallen veroorzaken (662).

Nieren
Oraal kan de olie in alsembladeren acute nier toxiciteit en acuut nierfalen veroorzaken (662).

Hematologisch
Oraal, het gebruik van een zelfgemaakt alsem-extract is in verband gebracht met ernstige metabole acidose bij een baby (93467).

Immunologisch
Theoretisch kan alsem een ​​allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Asteraceae / Compositae (12815). Leden van deze familie zijn ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes en vele andere kruiden.

Bijwerkingen

Interacties

Medicijnen

Anticonvulsiva
Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van alsem de effectiviteit van anticonvulsiva beïnvloeden. Thujon, een bestanddeel van alsem heeft convulsieve effecten (12816). Sommige anti-epileptica omvatten fenobarbital, primidon (Mysoline), valproïnezuur (Depakene), gabapentin (Neurontin), carbamazepine (Tegretol), fenytoïne (Dilantin) en anderen.

Kruiden en supplementen

Thujone-bevattende kruiden
Theoretisch kan gelijktijdig gebruik het risico op thujon-toxiciteit verhogen. Thujon-bevattende kruiden omvatten bijvoet, eikenmos, oosterse arborvitae, salie, savin toppen, tansy, thuja (ceder), boommos en duizendblad (12815); Vermijd te gebruiken.

Voedsel

Geen bekend

Lab Testen

Geen bekend

Ziektes

Kruis-allergeniciteit
Theoretisch kan alsemolie een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Asteraceae / Compositae (12815). Leden van deze familie zijn ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes en vele andere kruiden.

Porphyria
Alpha-thujon, een bestanddeel van alsemolie, zou de productie van porfyrines kunnen verhogen, waardoor het potentieel toxischer wordt voor patiënten met onderliggende defecten in de leversynthese (12816).

Renale insufficiëntie
Anekdotisch bewijs suggereert dat inname van alsemolie kan leiden tot nierfalen (662). Gebruik alsem voorzichtig bij patiënten met nierinsufficiëntie.

Epilepsie
Alsem bevat thujon die epileptische aanvallen kan veroorzaken. Theoretisch kan alsem de aanvalsdrempel verlagen en de aanval controle verergeren bij patiënten met een aanvalsstoornis (662, 12816).

Interacties

Dosering

Volwassenen

Oraal

Ziekte van Crohn
Een specifiek product (SedaCrohn, Noor Herbals LLC) dat alsem 2-3 keer per dag 750 mg poedervorm bevat gedurende 6-10 weken (86545, 93468).

IgA-nefropathie
Een specifiek product (Seda-Leukin, Noor Herbals LLC) dat driemaal daags 600 mg poedervorm bevat gedurende 6 maanden (93469).

Dosering
Referenties
  • 662 Weisbord SD, Soule JB, Kimmel PL. Poison on line-acute renal failure caused by oil of wormwood purchased through the internet. N Engl J Med 1997;337:825-7.
  • 4912 Electronic Code of Federal Regulations. Title 21. Part 182 — Substances Generally Recognized As Safe. Available at: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?C…
  • 11055 Mueller MS, Runyambo N, Wagner I, et al. Randomized controlled trial of a traditional preparation of Artemisia annua L. (Annual Wormwood) in the treatment of malaria. Trans R Soc Trop Med Hyg 2004;98:318-21.
  • 12617 Kim MS, Na HJ, Han SW, et al. Forsythia fructus inhibits the mast-cell-mediated allergic inflammatory reactions. Inflammation 2003;27:129-35.
  • 12814 Gambelunghe C, Melai P. Absinthe: enjoying a new popularity among young people? Forensic Sci Int 2002;130:183-6.
  • 12815 Muto T, Watanabe T, Okamura M, et al. Thirteen-week repeated dose toxicity study of wormwood (Artemisia absinthium) extract in rats. J Toxicol Sci 2003;28:471-8.
  • 12816 Hold KM, Sirisoma NS, Casida JE. Detoxification of alpha- and beta-Thujones (the active ingredients of absinthe): site specificity and species differences in cytochrome P450 oxidation in vitro and in vivo. Chem Res Toxicol 2001;14:589-95.
  • 12817 Olsen RW. Absinthe and gamma-aminobutyric acid receptors. Proc Natl Acad Sci U S A 2000;97:4417-8.
  • 12818 Gilani AH, Janbaz KH. Preventive and curative effects of Artemisia absinthium on acetaminophen and CCl4-induced hepatotoxicity. Gen Pharmacol 1995;26:309-15.
  • 15007 Lachenmeier DW, Walch SG, Padosch SA, Kroner LU. Absinthe–a review. Crit Rev Food Sci Nutr 2006;46:365-77.
  • 15008 Padosch SA, Lachenmeier DW, Kroner LU. Absinthism: a fictitious 19th century syndrome with present impact. Subst Abuse Treat Prev Policy 2006;1:14.
  • 15009 Lachenmeier DW, Emmert J, Kuballa T, Sartor G. Thujone–cause of absinthism? Forensic Sci Int 2006;158:1-8.
  • 76754 Trevett, A. and Lalloo, D. A new look at an old drug: artemesinin and qinghaosu. P.N G Med J 1992;35(4):264-269.
  • 86541 Dettling, A., Grass, H., Schuff, A., Skopp, G., Strohbeck-Kuehner, P., and Haffner, H. T. Absinthe: attention performance and mood under the influence of thujone. J Stud.Alcohol 2004;65(5):573-581.
  • 86543 Benezet-Mazuecos, J. and de la Fuente, A. Electrocardiographic findings after acute absinthe intoxication. Int J Cardiol. 11-10-2006;113(2):e48-e50.
  • 86545 Omer, B., Krebs, S., Omer, H., and Noor, T. O. Steroid-sparing effect of wormwood (Artemisia absinthium) in Crohn’s disease: a double-blind placebo-controlled study. Phytomedicine. 2007;14(2-3):87-95.
  • 86551 Huisman, M., Brug, J., and Mackenbach, J. Absinthe–is its history relevant for current public health? Int J Epidemiol. 2007;36(4):738-744.
  • 86553 Krishna, S., Bustamante, L., Haynes, R. K., and Staines, H. M. Artemisinins: their growing importance in medicine. Trends Pharmacol.Sci 2008;29(10):520-527.
  • 86564 Hien, T. T., VinhChau, N. V., Vinh, N. N., Hung, N. T., Phung, M. Q., Toan, L. M., Mai, P. P., Dung, N. T., HoaiTam, D. T., and Arnold, K. Management of multiple drug-resistant malaria in Viet Nam. Ann.Acad.Med Singapore 1997;26(5):659-663.
  • 93466 El Makrini NI, Hassam B. Artemisia absinthium: burning plant! Pan Afr Med J. 2016 Jan 22;23:10.
  • 93467 Kocaoglu C, Ozel A. Persistent metabolic acidosis and severe diarrhoea due to Artemisia absinthium poisoning. J Pak Med Assoc. 2014 Sep;64(9):1081-3.
  • 93468 Krebs S, Omer TN, Omer B. Wormwood (Artemisia absinthium) suppresses tumour necrosis factor alpha and accelerates healing in patients with Crohn’s disease – A controlled clinical trial. Phytomedicine. 2010 Apr;17(5):305-9.
  • 93469 Krebs S, Omer B, Omer TN, Fliser D. Wormwood (Artemisia absinthium) for poorly responsive early-stage IgA nephropathy: a pilot uncontrolled trial. Am J Kidney Dis. 2010 Dec;56(6):1095-9.
  • 95925 Basiri Z, Zeraati F, Esna-Ashari F, et al. Topical effects of Artemisia Absinthium ointment and liniment in comparison with piroxicam gel in patients with knee joint osteoarthritis: a randomized double-blind controlled trial. Iran J Med Sci 2017;42(6):524-31.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten