Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Absintalsem (Artemisia absinthium)

In het kort
  • Absintalsem is een kruidachtige plant die vooral bekend is om de stof thujon.
  • De kruidige plant wordt gebruikt in kruidenmengsels, likeuren of thee.
  • Absintalsem wordt gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en de eetlust te bevorderen.
  • Het kruid heeft mogelijk antibacteriële en ontstekingsremmende effecten.
In het kort

Wat is Absintalsem (Artemisia absinthium)?

Absintalsem is een kruidachtige plant die van nature voorkomt in Europa, Azië en Noord-Afrika. Absintalsem is een plant die absintine, anabsintine, en andere bittere stoffen bevat die een rol spelen bij de eigenschappen van deze plant. Absintalsem wordt in traditionele geneeskunde gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het stimuleren van de eetlust, het bevorderen van de spijsvertering en het verlichten van milde maagklachten. Het wordt soms ook gebruikt als ingrediënt in kruidenmengsels, likeuren of thee.

Er is geen specifieke Nederlandse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor absintalsem, aangezien het geen gebruikelijke voedingsstof is. Er zijn geen rapporten over tekorten aan absintalsem, maar overmatig gebruik kan leiden tot negatieve effecten zoals maagproblemen, duizeligheid en stuiptrekkingen. Het wordt sterk afgeraden om dit kruid in grote hoeveelheden te gebruiken vanwege de mogelijke giftige effecten. Het is essentieel om voorzichtig te zijn en deskundig advies in te winnen bij het gebruik van absintalsem.

Wat is Absintalsem (Artemisia absinthium)?

Werking

Algemene informatie

Absintalsem is een geurige struik waarvan vooral de delen boven de grond worden gebruikt. Het bevat een essentiële olie, variërend van 0,2% tot 1,7%. Deze olie bevat 40% tot 90% van de stof thujon, wat verantwoordelijk is voor de toxiciteit van absintalsem. Van de thujon is 70% tot 90% bèta-thujon en 10% tot 30% alfa-thujon. Interessant is dat alfa-thujon giftiger is dan bèta-thujon. Naast thujon bevat alsem ook absinthin, anabsinthin, artabsin, harsen en verschillende organische zuren.

Antibacteriële effecten

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat methanolextract van de bovengrondse delen van de absintalsem, antibacteriële eigenschappen heeft tegen de Staphylococcus aureus en Escherichia coli bacterie.

Ontstekingsremmende effecten

Het extract van de absintalsem is onderzocht in verband met de ziekte van Crohn vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat alsemextract de niveaus van de ontstekingsbevorderende cytokine, tumor necrosis factor (TNF)-1, vermindert in zowel laboratoriummodellen als menselijk onderzoek. Dit wijst op mogelijke voordelen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Effecten op cannabinoïdereceptoren

Thujon lijkt qua structuur op delta-9 tetrahydrocannabinol (THC), het actieve bestanddeel in marihuana. Maar het lijkt een lage affiniteit te hebben voor de cannabinoïdereceptor.

Effecten op het zenuwstelsel

Het bestanddeel thujon stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan epileptische aanvallen veroorzaken. Alfa- en bèta-thujon blokkeren de gamma-aminoboterzuur (GABA)-kanalen, wat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor hun convulsieve activiteit.

Beschermende werking voor de lever

Een extract van absintalsem in waterige methanol lijkt de lever te beschermen tegen schade veroorzaakt door paracetamol. Het voorkomt mogelijk de vorming van schadelijke stoffen wanneer paracetamol wordt afgebroken.

Effecten op porfyrinen

Alfa-thujon kan de productie van porfyrinen verhogen, waardoor het mogelijk giftiger wordt voor patiënten met onderliggende defecten in de synthese van hepatische heem.

Werking

Veiligheid

Absintalsem is waarschijnlijk veilig bij oraal gebruik in de hoeveelheden die normaal in voedingsmiddelen voorkomen. Alsemextract wordt verwerkt in bitters, vermouth, absint en andere voedsel- of drankproducten.

Alsemproducten die vrij zijn van thujon hebben de status ‘Algemeen erkend als veilig’ (Generally Recognized As Safe, GRAS) voor gebruik in voedingsmiddelen in de VS. Echter, producten die thujon bevatten, zijn mogelijk niet veilig. Absintalsem wordt beschreven in de farmacopee (handboek voor geneesmiddelen) van verschillende Europese landen. Na een periode van verbod is het nu toegestaan in Europese Unie-landen. Toch mogen dranken geen thujon bevatten in concentraties hoger dan 35 mg/kg.

Veiligheid

Interacties

Medicijn

Absintalsem kan mogelijk de effecten van anti-epileptica beïnvloeden. Thujon heeft convulsieve effecten.

Supplementen en kruiden

Gelijktijdig gebruik van absintalsem met andere kruiden die thujon bevatten kan het risico op thujon-toxiciteit verhogen.

Ziekten

Kruisallergie

In theorie kan alsemolie een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de Asteraceae/Compositae-familie. Tot deze familie behoren bijvoorbeeld ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes en vele andere kruiden.

Nierziekte

Er zijn verhalen bekend waarbij het innemen van alsemolie kan leiden tot nierfalen. Gebruik alsem voorzichtig als je nierproblemen hebt.

Porfyrie

Alfa-thujon, een bestanddeel van alsemolie, kan de productie van porfyrinen verhogen. Gebruik het niet als je een aangeboren afwijking hebt in de synthese van heem.

Epilepsie

Alsem bevat thujon, wat aanvallen kan veroorzaken. Gebruik het niet als je epilepsie hebt.

Interacties

Dosering

Er is beperkt onderzoek beschikbaar en er zijn geen standaard aanbevolen doseringen vastgesteld voor oraal gebruik bij volwassenen.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines. Referenties zijn opvraagbaar.

Sluiten