Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Bètacaroteen

In het kort
  • Bètacaroteen is een vetoplosbaar pigment dat behoort tot de groep van carotenoïden.
  • Het fungeert als voorloper van vitamine A en wordt in het menselijk lichaam omgezet.
  • Het komt voor in een breed scala aan voedselproducten, waaronder fruit, granen, oliën en groenten.
  • Hoge doseringen bètacaroteen lijken het risico op bepaalde soorten kanker te verhogen bij rokers en patiënten die zijn blootgesteld aan asbest.
  • Bètacaroteen kan ingezet worden als onstekingsremmer, antioxidant en voor de huid (o.a. zonnebrand).
In het kort

Wat is bètacaroteen?

Bètacaroteen, een vetoplosbaar pigment, behoort tot de carotenoïden. Deze stoffen dienen als voorlopers van vitamine A en worden in ons lichaam omgezet tot deze vitamine. Bètacaroteen, aanwezig in groene bladgroenten, oranje groenten, bepaald fruit en sommige noten, bezit net als andere carotenoïden antioxidanteigenschappen.

Het bètacaroteen dat in de handel verkrijgbaar is, wordt synthetisch geproduceerd of gewonnen uit palmolie, algen of schimmels. Eenmaal in het lichaam wordt bètacaroteen omgezet in het netvlies, wat cruciaal is voor het gezichtsvermogen, en later in retinoïnezuur, dat betrokken is bij groei- en celdifferentiatieprocessen. Samen met alfa-caroteen en andere carotenoïden draagt bètacaroteen bij aan ongeveer 50% van de vitamine A-behoefte in een dieet.

Bètacaroteen bestaat uit verschillende vormen, waaronder een synthetische vorm die veel wordt gebruikt in onderzoeken. Natuurlijke bronnen van bètacaroteen bevatten verschillende vormen, zoals 9-cis-, 13-cis- en 15-cis-bètacaroteen. Hoewel sommige vormen minder goed worden opgenomen, maken ze nog steeds een deel uit van de carotenoïden in ons lichaam. De precieze werking en verschillen tussen de vormen zijn nog niet volledig bekend. Bètacaroteen heeft ook effecten die niet afhankelijk zijn van de omzetting naar vitamine A.

Wat is bètacaroteen?

Veiligheid

Bètacaroteen is veilig om in te nemen als je het correct en via de mond gebruikt. Het kan nuttig zijn voor sommige specifieke gezondheidsproblemen, maar het wordt niet aangeraden voor iedereen om het als supplement te nemen. Er is geen vastgestelde maximale veilige hoeveelheid voor bètacaroteen, maar doseringen van 20 mg per dag zijn gelinkt aan een hoger risico op long- en prostaatkanker bij rokers. Er zijn ook zorgen dat het innemen van hoge hoeveelheden antioxidanten, zoals bètacaroteen, meer schadelijk dan nuttig kan zijn. In sommige onderzoeken, waarbij zowel rokers als niet-rokers waren betrokken, werd gevonden dat het gebruik van bètacaroteensupplementen, alleen of samen met andere antioxidanten, gekoppeld was aan een hoger sterftecijfer.

Het is niet veilig om hoge doseringen bètacaroteen in te nemen, of voor mensen die roken of in het verleden aan asbest zijn blootgesteld. Een extra inname van 20 mg bètacaroteen per dag voor 5-8 jaar lijkt het risico op longkanker, prostaatkanker, hersenbloedingen en een verhoogde sterfte door hart- en vaatziekten te verhogen bij mensen die roken of in het verleden veel aan asbest zijn blootgesteld. Net als bij de algemene bevolking zijn er zorgen dat het innemen van hoge hoeveelheden antioxidanten, zoals bètacaroteen, schadelijker kan zijn dan goed. In verschillende studies, waarbij rokers en niet-rokers betrokken waren, werd het gebruik van bètacaroteensupplementen, alleen of samen met andere antioxidanten, gekoppeld aan een hoger sterftecijfer door verschillende oorzaken. Bètacaroteen uit voedingsmiddelen lijkt dit effect niet te hebben.

Kinderen

Het is waarschijnlijk veilig om bètacaroteen via de mond in te nemen als je het op de juiste manier gebruikt. Hoge doseringen (meer dan 60 mg per dag) lijken veilig te zijn voor specifieke gezondheidsproblemen zoals erytropoëtische protoporfyrie, een zeldzame stofwisselingsziekte.

Zwangerschap & borstvoeding

Het is waarschijnlijk veilig om bètacaroteen op de juiste manier en via de mond in te nemen. Maar we weten niet genoeg om zeker te zijn over de veiligheid van het nemen van grote hoeveelheden bètacaroteen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Veiligheid

Interacties

Supplementen

Bèta-caroteensupplementen kunnen de lichaamsvoorraden van luteïne verminderen. Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat suppletie met bètacaroteen de luteïneconcentraties in het serum verlaagt.

Overige interacties

Het nemen van bètacaroteensupplementen lijkt het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder long- en maagkanker, te verhogen bij patiënten die zijn blootgesteld aan asbest. Neem geen bètacaroteensupplementen bij blootstelling aan asbest.

Het nemen van bètacaroteensupplementen lijkt het risico op kanker bij rokers te verhogen. Het roken van sigaretten verlaagt de serumconcentraties van bètacaroteen en andere carotenoïden en put de lichaamsvoorraden bètacaroteen uit. Bètacaroteensuppletie moet echter niet worden aanbevolen, omdat aanvullende bètacaroteen in doses van meer dan 20 mg per dag geassocieerd is met een significant hoger risico op recidiverende colorectale adenomen, evenals long- en prostaatkanker bij rokers. Het verhoogde risico lijkt vooral van toepassing te zijn op degenen die begonnen met roken op 21-jarige leeftijd of ouder en degenen die minstens 21 sigaretten per dag roken.

Interacties

Dosering

Volwassen – oraal

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wegens gebrek aan voldoende bewijs. Het dagelijks consumeren van vijf porties fruit en groenten levert 6-8 mg bètacaroteen op. Routinematig gebruik van betacaroteensupplementen is niet nodig in de algemene bevolking. Hetzelfde geldt voor kinderen.

Bepaalde voedingsingrediënten kunnen het bètacaroteengehalte in het lichaam verlagen. Overmatige consumptie van alcohol kan de serumconcentraties van bètacaroteen verlagen.

Dosering
Referenties

Referenties opvraagbaar.

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten