Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

DIM (Diindolylmethaan)

In het kort
  • DIM (diindolylmethaan) is een natuurlijk voorkomende stof die ontstaat bij de afbraak van indol-3-carbinol (I3C).
  • I3C is te vinden in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes.
  • DIM kan helpen de oestrogeenspiegel in balans te brengen waardoor het mogelijk een positief effect heeft op de hormoonbalans.
  • Diindolylmethaan gebruikt men het meest in doses van 100-150 mg per dag gedurende 1-12 maanden.
In het kort

Wat is DIM (Diindolylmethaan)?

Diindolylmethaan (DIM) is een natuurlijke verbinding die gevormd wordt wanneer indole-3-carbinol (I3C) wordt afgebroken. I3C is een stof die van nature voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool, bloemkool, boerenkool en spruitjes. De omzetting van I3C naar DIM vindt plaats in de darmen.

Een belangrijk enzym genaamd myrosinase, dat ook in kruisbloemige groenten zit, speelt een sleutelrol in dit proces. Myrosinase zet glucosinolaten, plantaardige stoffen in deze groenten, om in I3C tijdens de spijsvertering. In de zure omgeving van de maag is I3C onstabiel en wordt het omgezet in verschillende verbindingen, waaronder DIM.

De hoeveelheid DIM die we binnenkrijgen hangt af van ons voedingspatroon. Een gemiddeld dieet bevat 20-120 mg I3C per dag, waarvan 10-20% wordt omgezet in DIM. Dit komt neer op een dagelijkse inname van 2-24 mg DIM.

Wat is DIM (Diindolylmethaan)?

Gebruik

Wetenschappelijk onderzoek naar DIM bevindt zich nog in een vroeg stadium. De meeste studies zijn klein en van lage kwaliteit, waardoor er nog veel onduidelijkheid is over de effectiviteit van DIM. Toch zijn er enkele voorlopige studies die suggereren dat DIM mogelijk nuttig kan zijn bij oestrogeendominantie, PMS en de menopauze.

Gebruik

Werking

Ontstekingsremmende effecten 

Laboratoriumonderzoek laat zien dat DIM mogelijk ontstekingsremmende effecten heeft. Het remt of verlaagt ontstekingsmediatoren en enzymen, waaronder cyclo-oxygenase (COX)-2, stikstofmonoxidesynthase (iNOS) en verschillende cytokinen. De ontstekingsremmende effecten van DIM zijn ook waargenomen in onderzoek naar dieren met colitis ulcerosa en artritis.

Oestrogeenverlagende effecten

DIM vertoont anti-oestrogeeneffecten. Inlaboratoriumtesten stimuleert DIM de enzymen die verantwoordelijk zijn voor fase I- en fase II-metabolisme, wat leidt tot oestrogeenafbraak. DIM lijkt ook in staat te zijn om de oestrogeenreceptor te activeren. Dit zou een biologische respons in gang kunnen zetten, vergelijkbaar met de werking van oestrogeen zelf.

Werking

Veiligheid

Volwassenen

DIM is waarschijnlijk veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het typische dieet levert dagelijks 2-24 mg DIM. Mogelijk veilig bij oraal gebruik en op de juiste manier in medicinale doses. DIM is veilig gebruikt in dagdoseringen van 45 mg gedurende 6 maanden en in dagdoseringen van 100-140 mg gedurende 3 maanden.

Kinderen

Waarschijnlijk veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het typische dieet levert dagelijks 2-24 mg DIM.

Zwangerschap en lactatie

Waarschijnlijk veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het typische dieet levert dagelijks 2-24 mg DIM. Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van DIM bij gebruik in grotere hoeveelheden dan in voedingsmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoeding; vermijd te gebruiken.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

DIM zou de serumspiegels van CYP1A2-substraten kunnen verlagen. In vitro bewijs suggereert dat DIM CYP1A2 kan induceren. Theoretisch zou DIM het metabolisme van CYP1A2-substraten kunnen verhogen en de serumconcentraties kunnen verlagen. Deze interactie is niet gemeld bij mensen.

Theoretisch zou DIM het risico op hyponatriëmie kunnen verhogen bij gebruik met natriumafbrekende diuretica. Grote doses DIM (600 mg per dag) zijn in klinisch onderzoek in verband gebracht met twee gevallen van asymptomatische hyponatriëmie.

Theoretisch zou DIM de effecten van oestrogenen kunnen versterken of verminderen. DIM kan milde oestrogene of anti-oestrogene effecten hebben. Theoretisch kunnen grote hoeveelheden DIM interfereren met hormoonvervangingstherapie.

Ziekten

Adviseer patiënten met hormoongevoelige aandoeningen om DIM te vermijden vanwege mogelijke oestrogeenachtige effecten. Theoretisch gezien kunnen deze effecten hormoongevoelige aandoeningen zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker, endometriose en baarmoederfibromen verergeren.

Interacties

Dosering

DIM wordt gebruikt doses van 100-150 mg per dag gedurende 1-12 maanden.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines (NatMed).

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten