Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Ginseng (extract)

Wat is ginseng (extract)?

Ginseng is de naam die wordt gegeven aan de wortels van soorten uit het geslacht Panax in de Klimopfamilie (Araliaceae). Het geslacht Panax bestaat uit ten minste negen soorten, waaronder Panax ginseng (Koreaanse of Chinese ginseng), Panax quinquefolius (Xiyangshen, Amerikaanse ginseng), Panax notoginseng (Sanqi) en Panax japonicus (Japanse ginseng).

Ginseng wordt met name China, Korea en Japan gebruikt als algemeen tonicum of adaptogeen, ter bevordering van de levensduur. Ginseng is een van de meest populaire kruidengeneesmiddelen. De medicinale eigenschappen van ginseng worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan ginsenosides, steroïde-achtige stoffen, triterpeen saponines, die voor de plant waarschijnlijk onderdeel zijn van het afweermechanisme tegen herbivoren. Bij zoogdieren werken ginsenosiden agonistisch op de receptoren van verschillende steroïde hormonen. Daarnaast beïnvloeden ginsenosides de expressie en functie van verschillende andere receptoren zoals voor tyrosinekinase, serotonine, NMDA en acetylcholine.

Eigenlijk vertegenwoordigt de term ‘ginseng’ twee Chinese ideogrammen: ‘gin’ (engelse uitspraak: ‘ren’) verwijst naar ‘man’ en ‘seng’ (engelse uitspraak: ‘shen’) verwijst naar de ‘essentie’ Ginseng wordt verondersteld om de drie mythische essenties van de mens te belichamen – body, mind en spirit. Het wordt ook wel aangeduid als de heer of koning van de kruiden. Panax is een Latijns woord dat ‘allesgenezer’ betekent, verwant met panacee.

Wat is ginseng (extract)?

Dosering

Dosering
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten