Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Glutathion

In het kort
  • Glutathion is een krachtige antioxidant die het lichaam zelf aan kan maken uit cysteïne, glutaminezuur en glycine.
  • Deze antioxidant helpt lichaamscellen beschermen tegen schade door vrije radicalen en bij het ontgiften van schadelijke stoffen.
  • Factoren zoals stress, slechte voeding, veroudering, toxines en ziekte kunnen leiden tot een verhoogde behoefte aan glutathion.
  • Er zijn verschillende vormen van glutathion zoals gereduceerd glutathion, geoxideerd glutathion en s-acetyl-l-glutathion.
  • Glutathion vertoont mogelijk antioxidante, ontstekingsremmende en neurologische effecten.
In het kort

Wat is glutathion?

Glutathion is een klein maar krachtig molecuul dat een belangrijke rol speelt in het beschermen van onze lichaamscellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Ook helpt het bij het ontgiften van schadelijke stoffen en speelt het een rol in het versterken van ons immuunsysteem en bij de aanmaak van bepaalde eiwitten.

Ons lichaam maakt zelf glutathion aan uit de aminozuren cysteïne, glutaminezuur en glycine. Dit gebeurt vooral in de lever. Een verlaagde glutathionspiegel is geassocieerd met veroudering en bepaalde ziekten als diabetes en Parkinson. Het is nog onduidelijk of deze ziekten dit tekort veroorzaken, of andersom. Ook kunnen factoren als stress, medicijngebruik, ziekte, toxinen en sport tot een hogere glutathionbehoefte leiden.

Glutathion komt ook in voeding voor. Avocado, broccoli, spinazie en knoflook zijn bijvoorbeeld rijk aan glutathion.

Verschillende vormen

Glutathion bestaat in drie vormen: de gereduceerde vorm, de geoxideerde vorm, of als S-Acetyl-L-Glutathion (SAG). Als de term “L-Glutathion” wordt gebruikt, wordt meestal gereduceerd glutathion bedoeld.

Gereduceerd glutathion (GSH) is de actieve vorm. Dit is de vorm waarin het normaal gesproken in het lichaam voorkomt. Wanneer GSH betrokken is geraakt bij het neutraliseren van vrije radicalen kan het zelf geoxideerd raken. Hierdoor ontstaat geoxideerd glutathion (GSGG). Hoewel GSSG een minder actieve vorm is, kan het worden hersteld tot GSH.

Een andere vorm is S-acetyl-L-glutathion. Bij deze vorm is een acetyl-groep toegevoegd aan het glutathion molecuul. Deze vorm is stabieler in het bloedplasma en kan het celmembraan passeren waardoor het beter opgenomen wordt in de cellen.1

Wat is glutathion?

Gebruik

Glutathion zou mogelijk effectief kunnen zijn in het tegengaan van neurotoxiciteit ontstaan door het medicijn cisplatine.

Gebruik

Werking

Antioxidante effecten: De klinische effecten van glutathion worden mogelijk veroorzaakt door zijn antioxidante eigenschappen. In laboratoriumonderzoek is aangetoond dat gereduceerd glutathion de productie van reactieve zuurstofsoorten kan verminderen. In ander laboratoriumonderzoek is aangetoond dat gereduceerd glutathion cellen kan beschermen tegen reactieve zuurstof- en stikstofsoorten.

In sommige onderzoeken in mensen lijkt oraal glutathion geen effect te hebben op biomarkers van oxidatieve stress. In een studie met intraveneus toegediend glutathion werden echter wel verbeteringen in andere biomarkers voor oxidatieve stress gevonden.

Neurologische effecten: Glutathion wordt door neuronen en gliacellen gemaakt. Labonderzoek suggereert dat glutathion zou kunnen beschermen tegen gifstoffen, mogelijk door op te treden als antioxidant.

Er is ook bewijs dat verlaagde niveaus van gereduceerd glutathion verband houden met Parkinson. Er is echter wel discussie of dit komt door de verhoogde oxidatieve stress die voorkomt bij Parkinson, of dat een glutathiontekort bijdraagt aan de ziekte zelf.

Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan glutathion ontstekingen die geassocieerd zijn met Parkinson zou kunnen versterken. Theoretisch zou suppletie van glutathion deze ontstekingen kunnen verminderen. Dieronderzoek suggereert echter dat glutathion supplementen waarschijnlijk niet effectief zijn omdat glutathion niet in de neuronen kan komen. Voorlopers van glutathion, zoals gamma-glutamyl-cysteïne of cysteïnyl-glycine zouden effectiever kunnen zijn.

Anti-ontstekingseffecten: Een klinisch onderzoek liet zien dat intraveneus toegediend glutathion verschillende markers van ontsteking verminderde.

Werking

Veiligheid

Volwassenen

Gereduceerd glutathion (GSH) is mogelijk veilig bij oraal gebruikt tot 500 mg per dag tot 2 maanden. Ook is het bij inhalatie tot 600 mg twee keer per dag voor 3 dagen gebruikt. Inname is ook mogelijk veilig bij intramusculair en intraveneus gebruik.

Er zijn geen negatieve effecten bekend bij de inname van s-acetyl-l-glutathion.

Kinderen

Onvoldoende informatie beschikbaar, gebruik wordt afgeraden.

Zwangerschap en borstvoeding

Onvoldoende informatie beschikbaar, gebruik wordt afgeraden.

Veiligheid

Interacties

Astma: geïnhaleerde glutathion kan vernauwing van de luchtwegen en bronchoconstrictie veroorzaken, wat bij mensen met astma tot kortademigheid en hoesten kan leiden.

Sommige medicijnen kunnen effect hebben op de glutathionspiegels. Paracetamol en alcohol zouden mogelijk de glutathionspiegels en de therapeutische effecten kunnen verlagen.

Er zijn geen verdere interacties met medicijnen of supplementen bekend.

Interacties

Dosering

Volwassenen

Onderzoek is beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.

Kinderen

Onderzoek is beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.

Zwangerschap en borstvoeding

Onderzoek is beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines (NatMed).

Aanvullende referenties:

  1. Cacciatore, I., Cornacchia, C., Pinnen, F., Mollica, A., & Di Stefano, A. (2010). Prodrug approach for increasing cellular glutathione levels. Molecules, 15(3), 1242–1264. https://doi.org/10.3390/molecules15031242
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten