Groene thee extract
- Groene thee-extract bevat catechines, zoals EGCG, en antioxidanten die cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en het wordt gemaakt van de Camellia sinensis plant.
- Groene thee wordt ingezet bij Daarnaast heeft het mogelijk ook een effect op het HDL-gehalte (goede cholesterol) in het bloed en de vetverbranding.
- Groene thee bevat ook een klein gehalte aan cafeïne, wat kan leiden tot een verhoogde alertheid.
- Het kan verschillende medicatiesoorten (betablokkers en statines) beïnvloeden en wordt afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
In het kort
- Groene thee-extract bevat catechines, zoals EGCG, en antioxidanten die cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en het wordt gemaakt van de Camellia sinensis plant.
- Groene thee wordt ingezet bij Daarnaast heeft het mogelijk ook een effect op het HDL-gehalte (goede cholesterol) in het bloed en de vetverbranding.
- Groene thee bevat ook een klein gehalte aan cafeïne, wat kan leiden tot een verhoogde alertheid.
- Het kan verschillende medicatiesoorten (betablokkers en statines) beïnvloeden en wordt afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Wat is groene thee extract?
Groene thee behoort tot de oudste dranken ter wereld en is vooral populair in Azië, vooral vanwege de mogelijke gezondheidseffecten. Het wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia sinensis, die voornamelijk in Zuidoost-Azië groeit. Door de bladeren zorgvuldig te drogen, blijven de waardevolle bioactieve stoffen behouden, waaronder polyfenolen. De belangrijkste polyfenolen in groene thee-extract zijn catechines, met epigallocatechinegallaat (EGCG) als de meest prominente en onderzochte catechine.
Naast catechines bevat groene thee-extract ook nog antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, dit kan helpen bij oxidatieve stress.1 Ook bevat het een klein gehalte aan cafeïne wat een bijdrage kan leveren aan een verhoogde alertheid.2
Gebruik
Mogelijk effectief
Cholesterol– In sommige studies wordt een kleine verbetering gezien in het gehalte HDL (goede cholesterol) in het bloed bij het gebruik van groene thee-extract.3 Tevens werd ook een verlaging van het LDL (slechte cholesterol) waargenomen. Er wordt gedacht dat catechines de opname van cholesterol verminderen en zodoende ervoor zorgen dat er een optimaal cholesterol level behouden blijft.
Afvallen– Groene thee lijkt een effect te hebben op het vetgehalte in het lichaam. Zo is het geassocieerd met het verlagen van het vetgehalte, echter is dit effect vrij klein.4
Conditie– De consumptie van groene thee extract zou mogelijk kunnen leiden tot een verhoogde opname van zuurstof tijdens een uithoudingsvermogen test.5
Werking
EGCG is een krachtige antioxidant in groene thee die reactieve zuurstofsoorten (ROS) neutraliseert, oxidatieve stress vermindert en cellen tegen schade beschermt. Het vangt vrije radicalen op en verbetert de activiteit van endogene antioxiderende enzymen zoals superoxide-dismutase en catalase.6
Daarnaast beïnvloedt het de activiteit van verschillende enzymen, het heeft onder andere een remmend effect op het folaatmetabolisme.
Tot slot, hebben catechines antimicrobiële eigenschappen doordat ze bacteriële membranen verstoren en bacteriegroei remmen, met name bij orale pathogenen zoals Streptococcus mutans.7
Veiligheid
Volwassenen
Groene thee extract is een veilig supplement, zeker wanneer men zich houdt aan de aanbevolen dosering. Een dosis van meer dan 800 mg EGCG wordt echter door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid afgeraden, vanwege het risico op levertoxiciteit.8 Dosisafhankelijke bijwerkingen ontstaan vooral door de cafeïne aanwezig in groene thee, wanneer deze niet aanwezig is ontstaan er geen bijwerkingen. Groene thee extract wordt het beste verdragen bij een maaltijd en niet op een nuchtere maag.
Kinderen
Het gebruik van groene thee extract bij kinderen wordt afgeraden, vanwege onvoldoende bewijs.
Zwangerschap en borstvoeding
Groene thee extract wordt afgeraden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, vanwege onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
Interacties
Medicijnen
- Betablokkers: groene thee-extract kan de opname van betablokkers (bijvoorbeeld nadodol) verminderen met wel 85%. 9
- Statines: groene thee extract kan de bloedspiegels van atorvastatine en rosuvastatine Dit vermindert de effectiviteit van deze cholesterolverlagende middelen.10
- Buspiron: groene thee extract remt mogelijk het metabolisme van buspiron via het CYP3A4-enzym. Een verhoogde buspironspiegel kan leiden tot een verhoogde werking en een verhoogde kans op bijwerkingen, zoals verminderde alertheid en reactievermogen.
Supplementen
- Foliumzuur: groene thee-extract kan de biologische beschikbaarheid van foliumzuur verminderen. Catechines in groene thee kunnen het enzym dihydrofolaatreductase remmen, dit is verantwoordelijk voor de omzetting van foliumzuur in zijn actieve vorm. Hierdoor kan de opname van foliumzuur verminderen. Bij gebruik van foliumzuursupplementen is het verstandig om het gebruik van groene thee extract te beperken.11
Aandoeningen/ziekten
- Bloedingsstoornissen: de inname van groene thee-extract kan bloedingsstoornissen verergeren. Hierbij is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van groene thee-extract.12
Dosering
Doorgaans worden doseringen tussen de 250 mg en 500 mg droogextract geadviseerd. Neem het in bij een maaltijd en niet op een nuchtere maag.
- Prasanth, M. I., Sivamaruthi, B. S., Chaiyasut, C., & Tencomnao, T. (2019). A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients, 11(2), 474.
- Zamani, M., Kelishadi, M. R., Ashtary-Larky, D., Amirani, N., Goudarzi, K., Torki, I. A., … & Asbaghi, O. (2023). The effects of green tea supplementation on cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. Frontiers in Nutrition, 9, 1084455.
- Hsu, C. H., Tsai, T. H., Kao, Y. H., Hwang, K. C., Tseng, T. Y., & Chou, P. (2008). Effect of green tea extract on obese women: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 27(3), 363–370.
- Hursel, R., Viechtbauer, W., Dulloo, A. G., Tremblay, A., Tappy, L., Rumpler, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2011). The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 12(7), e573–e581.
- Richards, J. C., Lonac, M. C., Johnson, T. K., Schweder, M. M., & Bell, C. (2010). Epigallocatechin-3-gallate increases maximal oxygen uptake in adult humans. Medicine and science in sports and exercise, 42(4), 739–744.
- Mokra, D., Adamcakova, J., & Mokry, J. (2022). Green tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG): a time for a new player in the treatment of respiratory diseases?. Antioxidants, 11(8), 1566.
- Gopal, J., Muthu, M., Paul, D., Kim, D. H., & Chun, S. (2016). Bactericidal activity of green tea extracts: the importance of catechin containing nano particles. Scientific Reports, 6(1), 19710.
- Younes, M., Aggett, P., Aguilar, F., Crebelli, R., Dusemund, B., Filipič, M., Frutos, M. J., Galtier, P., Gott, D., Gundert‐Remy, U., Lambré, C., Leblanc, J., Lillegaard, I. T., Moldeus, P., Mortensen, A., Oskarsson, A., Stankovic, I., Waalkens‐Berendsen, I., Woutersen, R. A., . . . Wright, M. (2018). Scientific opinion on the safety of green tea catechins.EFSA Journal, 16(4).
- College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. (2024, 5 maart). Interactie informatie voor artsen en apothekers. Kruiden | College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen. https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden/veelgebruikte-kruiden/groene-thee/interactie-informatie-voor-artsen-en-apothekers
- GREEN TEA: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews. (z.d.). https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-960/green-tea
- Zorginstituut Nederland. (2023, 11 december). Foliumzuur. https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/f/foliumzuur
- Elkhalifa, A. E., Yassin, N., Tabash, M., Tom, A. M., Msahad, E., Alnor, L. H., Mohajar, M., Mahdi, N., Elnour, S., & Al-Mohaithef, M. (2020). Green tea consumption effects on coagulation profile. Journal Of Applied Hematology, 11(4), 191. https://doi.org/10.4103/joah.joah_77_20