Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Hemicellulase

Wat is hemicellulase?

Hemicellulose is een verzamelnaam voor een reeks zeer nauw verwante koolhydraten die worden gemaakt in planten. Hemicellulose is een belangrijk component van de celwand en vormt meestal een soort matrix waarin cellulosemoleculen ingebed liggen. Waar cellulose uitsluitend is opgebouwd uit glucose-elementen, via ß-1,4-bindingen aan elkaar gelinkt tot een polymere keten, bestaat hemicellulose uit soortgelijke ketens, maar op basis van een aantal andere suikers, zoals xylaan, arabinoxylaan en gluconomanan.

Hemicellulose is voor veel micro-organismen makkelijker verteerbaar dan cellulose; eventuele houtrot begint vaak met een aanval op de hemicellulose omdat hier veel ‘vrije’ suikers aanwezig zijn zodat organismen op deze manier snel aan een voedselbron kunnen komen.

Het hemicellulose afbrekende enzym genaamd hemicellulase kan niet-cellulosepolysacchariden (lange suikerketenen) converteren in vervangers die bruikbaar zijn voor ons lichaam. Hemicellulase, wat cruciaal is voor het afbreken van fruit, groente en vele soorten granen, omdat de harde hemicellulose koolhydraten anders niet kunnen worden afgebroken. Het afbreken van deze harde koolhydraten is essentieel voor onze spijsvertering, omdat ze de vertering en opname van verschillende nutriënten vermoeilijken. Daarnaast zorgt de consumptie van op plant gebaseerde producten voor een gelimiteerde prebiotische basis in onze darmen, wanneer er niet genoeg hemicellulase in ons lichaam beschikbaar is. Deze prebiotica dienen als voeding voor verschillende soorten probiotica aanwezig in ons verteringsgestel. Een hemicellulase tekort kan dus zorgen voor een microbieel disbalans in de darmen.

Suppletie met verteringsenzymen zoals hemicellulase kunnen het verlies van enzymen in de alvleesklier en de darmen door veroudering compenseren. Deze hypothese wordt ondersteunt door de wetenschap. In Japan, vonden onderzoekers dat het aantal intestinale enzymen afnemen met leeftijd, individuen van 65 jaar en ouder werden getest, en vrouwen in het bijzonder hadden de sterkste afname van enzymgezondheid (Ishibashi et al., 1991). Suppletie met een enzympreparaat zorgde binnen dit onderzoek voor een herstel van de enzymgezondheid bij mensen boven de 65 jaar (Ishibashi et al., 1991).

Wat is hemicellulase?
Referenties
  • Ishibashi, T., Matsumoto, S., Harada, H., Ochi, K., Tanaka, J., Seno, T., … & Kimura, I. (1991). Aging and exocrine pancreatic function evaluated by the recently standardized secretin test. Nihon Ronen Igakkai zasshi. Japanese journal of geriatrics28(5), 599-605.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten