Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

L-Methionine

In het kort
  • Methionine is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het niet door het menselijk lichaam kan worden geproduceerd.
  • Het is een van de twintig standaard aminozuren die worden gebruikt in de synthese van eiwitten in het lichaam.
  • L-methionine is nodig voor de productie van eiwitten in het lichaam – waaronder spiereiwitten, enzymen en antilichamen – en is betrokken bij de methyleringsprocessen.
  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is 13 mg/kg per dag methionine plus cysteïne.
  • L-methionine heeft antioxidant effecten en mogelijk antivirale effecten, voorkomt leverbeschadiging bij paracetamolvergiftiging en zou opvliegers in de post-menopauze helpen verminderen.
In het kort

Wat is L-Methionine?

Methionine is een bijzonder aminozuur dat zich onderscheidt vanwege zijn zwavelhoudende eigenschap. Aangezien het menselijk lichaam niet in staat is om methionine te produceren, valt het in de categorie van essentiële aminozuren. Dit houdt in dat we dit cruciale aminozuur via onze voeding moeten binnenkrijgen om aan onze fysiologische behoeften te voldoen.

Het opnemen van voldoende methionine in ons dieet is essentieel vanwege zijn cruciale rol in diverse cellulaire functies. Een van de voornaamste functies van methionine is het bevorderen van eiwitsynthese. Dit proces is essentieel voor de groei en het herstel van lichaamsweefsels. Methionine draagt ook bij aan de methylering van DNA, RNA en andere moleculen, een proces dat cruciaal is voor de regulatie van genexpressie en het behoud van de stabiliteit van onze genetische informatie. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals zaden, vlees en vis, zijn uitstekende bronnen van methionine.

Wat is L-Methionine?

Gebruik

L-methionine speelt een belangrijke rol in diverse lichaamsprocessen. Als een belangrijke bouwsteen van eiwitten, is L-methionine nodig voor de productie van eiwitten in het lichaam, waaronder spiereiwitten, enzymen en antilichamen. Daarnaast is L-methionine betrokken bij de methyleringsprocessen. Deze processen zijn van cruciaal belang voor het reguleren van de genexpressie, het onderhouden van de stabiliteit van DNA en RNA, en het ondersteunen van andere lichaamsfuncties zoals ontgifting, metabolisme en groei.

Bovendien helpt L-methionine bij het vormen van andere belangrijke moleculen in het lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de productie van cysteïne, een ander zwavelhoudend aminozuur dat essentieel is voor de productie van het krachtige antioxidant glutathion. L-methionine kan ook helpen bij de productie van taurine, een stof die belangrijk is voor de cardiovasculaire functie en het zenuwstelsel. Het is eveneens betrokken bij de aanmaak van creatine, een molecule die bijdraagt aan de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Naast de rol in lichaamsfuncties wordt L-methionine ook gebruikt bij ondersteuning van de leverfunctie, verbetering van stemming en hersenfunctie, en bevordering van gezonde huid en haar.

Uit bevolkingsonderzoek is gebleken dat een hogere inname van methionine via de voeding tijdens de zwangerschap gepaard gaat met een verminderd risico op neuralebuisdefecten in vergelijking met een lagere inname via de voeding.

Gebruik

Veiligheid

L-methionine gebruik is veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedsel worden aangetroffen. Doseringen hoger dan 100 mg/kg moeten worden vermeden om ernstige en potentieel dodelijke cerebrale effecten te voorkomen.

Kinderen

L-methionine is veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Bij intraveneus gebruik bij zuigelingen die parenterale voeding krijgen is het waarschijnlijk onveilig. Bij zuigelingen kan de methionineconcentratie in het bloed toenemen als gevolg van een lagere enzymactiviteit en het onvermogen om methionine te metaboliseren. Hoge niveaus van methionine kunnen levertoxiciteit veroorzaken.

Zwangerschap en borstvoeding

L-methionine is veilig bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van methionine in medische doseringen tijdens zwangerschap en borstvoeding; Vermijd daarom te gebruiken.

Veiligheid

Interacties

Er zijn geen interacties met medicijnen of supplementen bekend.

Interacties met bepaalde aandoeningen

Methionine kan veranderingen in de serum-pH veroorzaken en mag niet worden gebruikt bij patiënten met acidose. Metabolisme van methionine kan resulteren in de vorming van zwavelzuur.

Theoretisch zou methionine atherosclerose kunnen bevorderen of verergeren. Dieet of aanvullend methionine kan het homocysteïnegehalte verhogen, vooral bij patiënten met een tekort aan foliumzuur, vitamine B12 of B6, of patiënten met stoornissen van het homocysteïnemetabolisme. Hyperhomocysteïnemie wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op vaatziekten.

Methionine kan bestaande leverbeschadiging verergeren bij patiënten met cirrose en kan bestaande leverbeschadiging verergeren bij patiënten met een leveraandoening.

Theoretisch zou het gebruik van methionine bij patiënten met een specifieke genetische mutatie die MTHFR-deficiëntie veroorzaakt, het risico op nadelige vasculaire effecten van hyperhomocysteïnemie kunnen verhogen. Patiënten met de MTHFR C677T-mutatie hebben metabole homocysteïnedeficiëntie en dienen het gebruik van methioninesupplementen te vermijden.

Het gebruik van grote doseringen methionine (bijv. 20 gram per dag gedurende 5 dagen) bij patiënten met schizofrenie kan agitatie, verwardheid, delirium, desoriëntatie, lusteloosheid en andere soortgelijke symptomen veroorzaken.

Interacties

Dosering

Volwassen – oraal

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is 13 mg/kg per dag methionine plus cysteïne.

Kinderen

De dagelijks aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 58 mg/kg methionine plus cysteïne voor zuigelingen van 3-4 maanden oud, 27 mg/kg voor kinderen van ongeveer 2 jaar oud en 22 mg/kg voor kinderen van 10-12 jaar oud.

Dosering
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten