Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Lipase

In het kort
  • Lipase is een spijsverteringsenzym die aangetroffen wordt in dieren en planten.
  • Bij mensen wordt het enzym voornamelijk geproduceerd door de alvleesklier.
  • Lipasen verbreken in het lichaam triglyceriden (vetten) in glycerol en vetzuren.
  • Lipase heeft een ondersteunende rol binnen de spijsvertering.
In het kort

Wat is lipase?

Lipase is een spijsverteringsenzym dat triglyceriden (vetten) afbreekt. Het omvat een groep enzymen die worden aangetroffen in dieren en planten. Bij mensen wordt het enzym voornamelijk geproduceerd door de alvleesklier. Zuurbestendig lipase wordt gebruikt als voedingssupplement.1,2

Lipasen hebben de functie in het lichaam esterverbindingen te verbreken door middel van hydrolyse. Bij dit proces worden vetten gesplitst in glycerol en vetzuren.

Pancreatine is een mix van de verteringsenzymen amylase, lipase en protease, die van nature geproduceerd worden in de alvleesklier.3,4 Lipase heeft een ondersteunende rol binnen de spijsvertering.

Wat is lipase?

Gebruik

Lipase is een spijsverteringsenzym dat wijd verspreid is in de plantenwereld en ook wordt aangetroffen in melk, melkproducten, bacteriën, schimmels en dierlijke weefsels.1 Castorbonen en gepelde haver zijn ook plantaardige bronnen van zuurstabiele lipasen.1 Lipase helpt bij de vetvertering door triglyceriden (vetten) in de maag en dunne darm te hydrolyseren. Aanvullende lipase wordt vernietigd door maagzuur, dus sommige beschikbare supplementen zijn zuurbestendig.2

Gebruik

Veiligheid

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van lipase.

Veiligheid

Interacties

Er zijn geen interacties van lipase bekend.

Interacties

Dosering

Onderzoek is beperkt; typische dosering niet beschikbaar.

Dosering
Referenties
  1. Tursi, J. M., Phair, P. G., & Barnes, G. L. (1994). Plant sources of acid stable lipases: potential therapy for cystic fibrosis. Journal of paediatrics and child health, 30(6), 539-543.
  2. Levine, M. E., Koch, S. Y., & Koch, K. L. (2015). Lipase supplementation before a high-fat meal reduces perceptions of fullness in healthy subjects. Gut and Liver, 9(4), 464..
  3. Smyth, R. L., Smyth, A. R., Lloyd, D. A., van Velzen, D., & Heaf, D. P. (1994). Strictures of ascending colon in cystic fibrosis and high-strength pancreatic enzymes. The Lancet, 343(8889), 85-86.
  4. Zavadova, E., Desser, L., & Mohr, T. (1995). Stimulation of reactive oxygen species production and cytotoxicity in human neutrophils in vitro and after oral administration of a polyenzyme preparation. Cancer Biotherapy & Radiopharmaceuticals, 10(2), 147-152.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten