Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Moldavische drakenkop

In het kort
  • Moldavische drakenkop is een kruidachtige plant met een citrusachtige geur en kenmerkende paarse bloemetjes.
  • De bladeren van de plant zijn rijk aan eiwitten en vezels, terwijl de zaden rijk zijn aan het omega-3 vetzuur linoleenzuur.
  • Ook is de Moldavische drakenkop rijk aan uiteenlopende stoffen als flavonoïden, lignanen en fenolen, die mogelijk positieve gezondheidseffecten kunnen hebben.
  • Traditioneel wordt deze plant ingezet voor de behandeling van zeer uiteenlopende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsklachten, hoofdpijn en hoge bloeddruk, maar wetenschappelijk bewijs is beperkt.
In het kort

Wat is moldavische drakenkop?

Moldavische drakenkop (Dracocephalum moldavica L.) is een kruidachtige plant met een citrusachtige geur en kenmerkende paarse bloemetjes. De bladeren van deze plant zijn eetbaar, en zijn een goede bron van eiwitten, gezonde vetten en vezels. De zaden van de drakenkop worden vooral gebruikt voor de extractie van olie die rijk is aan omega-3-vetzuren, met name linoleenzuur. Na verwerking bestaat deze olie voor tot wel 59% uit linoleenzuur.

Moldavische drakenkop wordt traditioneel gebruikt als kruidenthee en kruidenmedicijn voor de behandeling van onder andere maag- en leveraandoeningen, hoofdpijn en congestie. Daarnaast wordt de plant in de volksgeneeskunde ingezet voor de behandeling van hartproblemen en hoge boeddruk.1

Hoewel er in een klein aantal lab en dierstudies wel effecten gevonden zijn van verschillende stoffen die in de Moldavische drakenkop voorkomen, is er nog veel onbekend over de effectiviteit en veiligheid. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om de potentiële gezondheidsvoordelen van deze plant volledig te begrijpen en te bevestigen.

Wat is moldavische drakenkop?

Gebruik

Huid: Moldavische drakenkop zou mogelijk positieve effecten op de huid kunnen hebben. In een klinisch onderzoek zorgde een extract van de Moldavische drakenkop voor een verbetering in hydratatie en elasticiteit van de huid .2

Traditioneel gezien wordt Moldavische drakenkop gebruikt voor onder andere spijsverteringsklachten, leveraandoeningen, hoofdpijn, spierklachten en hoge bloeddruk. Hoewel Moldavische drakenkop verschillende stoffen bevat die deze effecten zouden kunnen veroorzaken, is er nog onvoldoende bewijs om de werking in mensen te beoordelen.1

Gebruik

Werking

Moldavische drakenkop bevat een grote variatie aan stoffen, waaronder flavonoïden, lignanen, linoleenzuur en fenolen die de werking zouden kunnen verklaren.

Antioxidante werking

In een laboratoriumonderzoek werd gevonden dat een extract van Moldavische drakenkop antioxidante werking kan hebben. Ook werd gevonden dat dit extract beschermende werking had op hartcellen van ratten. Mogelijk zou de antioxidante werking dan ook bescherming kunnen bieden aan het hart, maar onderzoek bij mensen ontbreekt nog. 3

Huideffecten: in een onderzoek verhoogde een extract van Moldavische drakenkop de aanmaak van collageen bij wormen. Ook bleek het in een laboratoriumstudie bepaalde cellulaire paden te beïnvloeden die een rol spelen in het verouderingsproces.

Werking

Veiligheid

Volwassenen

Het gebruik van Moldavische drakenkop is mogelijk veilig. In een studie werd een extract van Moldavische drakenkop gedurende acht weken met 200 mg per dag gebruikt. Hierbij werden geen bijwerkingen gemeld.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van Moldavische drakenkop tijdens zwangerschap en borstvoeding. Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt daarom afgeraden.

Veiligheid

Interacties

Er zijn geen interacties bekend met Moldavische Drakenkop. Neem bij gebruik van supplementen in combinatie met medicijnen altijd contact op met een apotheker of arts om mogelijke interacties te controleren.

Interacties
Referenties
  1. Wójtowicz ,A, et al (2017) Application of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves addition as a functional component of nutritionally valuable corn snacks. J Food Sci Technol 54, 3218.
  2. (2021) Evaluation of the collagen-boosting effects of a Moldavian dragonhead extract. Journal of Community Medicine and Public Health Reports, 1–9.
  3. Jiang ,J, et al (2014) Antioxidative and cardioprotective effects of total flavonoids extracted from dracocephalum moldavica L. against acute ischemia/reperfusion-induced myocardial injury in isolated rat heart. Cardiovasc Toxicol 14, 74–82.

 

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten