Palmitoylethanolamide PEA
- Palmitoylethanolamide (PEA) is een vetzuuramide die van nature in het lichaam wordt aangemaakt.
- PEA wordt gevonden in eigeel, plantaardige vetten en gemalen pinda’s.
- Het wordt van nature door het lichaam aangemaakt als reactie op stress en pijn.
- PEA wordt vaak gebruikt voor de vermindering van pijn.
In het kort
- Palmitoylethanolamide (PEA) is een vetzuuramide die van nature in het lichaam wordt aangemaakt.
- PEA wordt gevonden in eigeel, plantaardige vetten en gemalen pinda’s.
- Het wordt van nature door het lichaam aangemaakt als reactie op stress en pijn.
- PEA wordt vaak gebruikt voor de vermindering van pijn.
Wat is Palmitoylethanolamide PEA?
PEA is een vetzuuramide die van nature in het lichaam wordt aangemaakt door cellen zoals gliacellen. PEA wordt gevormd uit palmitinezuur en ethanolamine en wordt vaak geproduceerd als reactie op stress en pijn. Het komt ook voor in verschillende voedingsmiddelen zoals melk, moedermelk, eigeel, bonen en noten.
Gebruik
Mogelijk effectief
Chronische pijn
PEA lijkt pijn te verminderen bij patiënten met chronische pijn door verschillende oorzaken. Verschillende meta-analyses vonden dat PEA pijn kan verminderen.1-7 Wel noemen deze meta-analyses enige beperkingen van de onderzoeken die ze bekeken. Zo waren veel onderzoeken klein, van lage kwaliteit of was er een matig risico op verschillende vormen van bias.
De pijnstillende effecten van PEA zijn mogelijk gerelateerd aan de lokale ontstekingsremmende werking op de plaats van zenuwbeschadiging. Daarnaast kan PEA invloed uitoefenen op het endocannabinoïde systeem, wat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van pijn. Tenslotte zou PEA ook direct invloed uit kunnen oefenen op specifieke ionkanalen die verantwoordelijk zijn voor pijnperceptie.
Osteoartritis
PEA zou mogelijk pijn bij osteoartritis kunnen verminderen. Een onderzoek vond dat 300 mg of 600 mg PEA per dag gedurende 8 weken de functie verbeterde en pijn, stijfheid en de behoefte aan extra pijnstillers verminderde. De meest ernstige pijn werd met 40% tot 50% verminderd bij patiënten die PEA namen, terwijl er geen verbetering was bij degenen die placebo namen. Ook meldde meer dan het dubbele aantal patiënten dat ze geen pijn hadden in de voorgaande 24 uur vergeleken met placebo. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen.
Werking
PEA (palmitoylethanolamide) wordt door het lichaam zelf aangemaakt door gliacellen en andere cellen. PEA wordt gevormd uit het vetzuur palmitinezuur en ethanolamine. De aanmaak van PEA wordt doorgaans gestimuleerd door stress, ontstekingen of letsel.
Veiligheid
Volwassenen
PEA lijkt veilig te gebruiken, wanneer het oraal en op de juiste manier wordt gebruikt. Doseringen van 1400 mg zijn tot 3 maanden veilig gebruikt.
Kinderen
Een dosering van 300-600 mg PEA, tweemaal daags gedurende 10-12 weken is veilig gebruikt bij kinderen van 4-17 jaar.
Zwangerschap en borstvoeding
Gebruik wordt afgeraden. Hoewel dieronderzoek erop wijst dat PEA veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap is er nog geen goed onderzoek in mensen beschikbaar.
Dosering
PEA wordt meestal gebruikt in doseringen van 300 tot 1200 mg per dag, verdeeld over 2-3 doseringen. Daarnaast is 600 mg palmitoylethanolamide in combinatie met superoxide dismutase, alfa-liponzuur, vitamine B12, B1, B6, E, magnesium, zink en nicotinezuuramide gedurende 6 bij mensen met diabetische neuropathie.
Bij kinderen wordt PEA meestal gebruikt in doseringen van 300 tot 600 mg, één tot twee keer per dag, tot 3 maanden lang.
Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines.
Aanvullende referenties:
- Scuteri, D., Guida, F., Boccella, S., Palazzo, E., Maione, S., Rodríguez-Landa, J. F., Martínez-Mota, L., Tonin, P., Bagetta, G., & Corasaniti, M. T. (2022). Effects of palmitoylethanolamide (PEA) on nociceptive, musculoskeletal and neuropathic pain: Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Evidence. Pharmaceutics, 14(8), 1672.
- Efficacy of palmitoylethanolamide for pain: A Meta-Analysis. (2017, July 1). PubMed.
- Lang-Illievich, K., Klivinyi, C., Lasser, C., Brenna, C. T. A., Szilagyi, I. S., & Bornemann-Cimenti, H. (2023). Palmitoylethanolamide in the Treatment of Chronic Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Double-Blind Randomized Controlled Trials. Nutrients, 15(6), 1350.
- Lang-Illievich, K., Klivinyi, C., Lasser, C., Brenna, C. T. A., Szilagyi, I. S., & Bornemann-Cimenti, H. (2023). Palmitoylethanolamide in the Treatment of Chronic Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Double-Blind Randomized Controlled Trials. Nutrients, 15(6), 1350.
- Palmitoylethanolamide, a special food for medical purposes, in the treatment of chronic pain: A pooled data Meta-analysis. (2016, February 1). PubMed.
- Schweiger, V., Schievano, C., Martini, A., Polati, L., Del Balzo, G., Simari, S., Milan, B., Finco, G., Varrassi, G., & Polati, E. (2024). Extended Treatment with Micron-Size Oral Palmitoylethanolamide (PEA) in Chronic Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 16(11), 1653. https://doi.org/10.3390/nu16111653
- Gabrielsson, L., Mattsson, S., & Fowler, C. J. (2016). Palmitoylethanolamide for the treatment of pain: pharmacokinetics, safety and efficacy. British Journal of Clinical Pharmacology, 82(4), 932–942.