Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Passiebloem extract

In het kort
  • Passiebloem (Passiflora incarnata) is een meerjarige klimplant met houtachtige stengels, witte en paarse bloemen en fruit.
  • De naam is gegeven door Spaanse ontdekkingsreizigers om het lijden van Christus te symboliseren.
  • De toepasselijke delen van passiebloem zijn de bovengrondse delen welke onder andere flavonoïden bevat.
  • Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk kalmerend middel en voornamelijk ingezet om symptomen van angst en slapeloosheid te verminderen.
In het kort

Wat is passiebloem extract?

Passiebloem (Passiflora incarnata) is een meerjarige klimplant met houtachtige stengels, witte en paarse bloemen en fruit. De naam is gegeven door Spaanse ontdekkingsreizigers om het lijden van Christus te symboliseren. Het is inheems in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Midden- en Zuid-Amerika en wordt traditioneel gebruikt als kalmerend middel.

De toepasselijke delen van passiebloem zijn de bovengrondse delen. Passiebloem bevat flavonoïden, waaronder vitexin, isovitexin, orientin, isoorientin, apigenin, quercetine, vicenin, lucenin, saponarin, swertisin, schaftoside en kaempferol. Het bevat ook de indoolalkaloïden harman, harmol, harmin, harmalol en harmalin. Andere bestanddelen zijn glycosiden, koolhydraten, aminozuren, benzopyronen, chrysine en pyroonderivaten zoals maltol en ethylmaltol. Vetzuren, evenals fenol-, linol-, linoleen-, palmitine-, olie- en myristinezuren zijn ook aanwezig, samen met essentiële oliën.

Wat is passiebloem extract?

Gebruik

Passiebloem wordt in de traditionele geneeskunde en kruidengeneeskunde gebruikt voor verschillende doeleinden. Dankzij de veronderstelde kalmerende en slaap bevorderende eigenschappen wordt het vaak gebruikt als een natuurlijk kalmerend middel. Het wordt voornamelijk ingezet om symptomen van angst en slapeloosheid te verminderen, waardoor het een nuttig hulpmiddel is voor diegenen die moeite hebben met slapen of die onder hoge stress staan. Naast het aanpakken van slaap- en angstproblemen, wordt passiebloem ook gebruikt om algehele stress en spanning te verlichten, waardoor een gevoel van welzijn wordt bevorderd. In sommige culturen is het gebruikelijk om het te gebruiken voor het behandelen van bepaalde spijsverteringsproblemen, zoals maagklachten. Tot slot er ook gedacht aan de mogelijkheid van pijnverlichting, waaronder hoofdpijn en menstruatiepijn. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het wetenschappelijk bewijs voor deze toepassingen nog beperkt is en dat meer onderzoek nodig is.

Gebruik

Werking

Neurologische effecten

Passiebloemextracten vertonen kalmerende, angstverminderende en anti-epileptische effecten bij dieren. De effecten zijn te wijten aan de interactie met GABA-receptoren, vergelijkbaar met benzodiazepines. De belangrijkste actieve bestanddelen zijn isovitexine, benzoflavon, chrysine en maltol. In hoge doseringen lijken deze extracten ontwenningsgedrag bij morfineafhankelijke muizen te verminderen. Maltol, een ander bestanddeel, kan het centrale zenuwstelsel onderdrukken en slaaptijd verlengen bij hoge doseringen, terwijl ethylmaltol een sterkere anticonvulsieve werking heeft. Indoolalkaloïden in passiebloem werken als monoamineoxidaseremmers (MAOIs), hoewel hun concentraties laag zijn.

Werking

Veiligheid

Het gebruik van passiebloem is waarschijnlijk veilig bij oraal gebruik als smaakstof in voedingsmiddelen.

Bovendien is het veilig om via de mond in te nemen in medicinale doseringen gedurende een korte periode. Passiebloemextract is zonder problemen gebruikt bij doseringen tot 800 milligram per dag gedurende maximaal acht weken. Een specifiek extract van passiebloem is veilig gebruikt in een dosis van 45 druppels per dag gedurende maximaal een maand. Evenzo is een thee, bereid door twee gram gedroogde bovengrondse delen van passiebloem tien minuten in 250 milliliter kokend water te trekken, gedurende zeven nachten veilig gebruikt.

Kinderen

Bij kinderen, tussen de zes en dertien jaar, is het mogelijk veilig bij oraal en correct gebruik op korte termijn. Een specifiek passiebloemproduct is veilig gebruikt bij een dosis van 0,04 milligram per kilogram per dag gedurende acht weken.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap kan het gebruik van passiebloem mogelijk onveilig zijn. Sommige casusrapporten suggereren dat het gebruik van passiebloem tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op voortijdige breuk van de vliezen en het meconiumaspiratiesyndroom, al is causaliteit niet bevestigd. Van de alkaloïden harman en harmaline, die soms in passiebloem worden aangetroffen, is gemeld dat ze een baarmoederstimulerende werking hebben. Het is niet bekend of deze bestanddelen in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn om effect te hebben. Wat betreft borstvoeding is er onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; het is beter om het gebruik te vermijden.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Gelijktijdig gebruik van passiebloem met kalmerende middelen kan additieve effecten en bijwerkingen veroorzaken. Onderzoek bij dieren en mensen toont aan dat passiebloem kalmerende effecten heeft die additief kunnen zijn bij gebruik met kalmerende medicijnen zoals lorazepam.

Interacties

Dosering

Volwassen – oraal

Hoewel de meeste extracten van passiebloem gewoonlijk ongeveer 250-900 mg per dosis bevatten, is het onderzoek beperkt en is de typische dosering niet beschikbaar.

Kinderen – oraal

Onderzoek is beperkt; typische dosering is niet beschikbaar.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines (NatMed).

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten